Thailand neemt vernielingen hoog op

Thailand heeft de vernielingen die woensdag door betogers zijn aangericht aan zijn ambassade en andere Thaise eigendommen in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh hoog opgenomen....

Thailand stuurde donderdagochtend vijf militaire transportvliegtuigen naar Phnom Penh om het ambassadepersoneel en zevenhonderd andere Thaise burgers te evacueren. De Cambodjaanse ambassadeur in Bangkok werd op het matje geroepen en kreeg te horen dat hij kan vertrekken - hij moet zijn werk overdragen aan zijn zaakgelastigde.

Bij de ambassade werden Cambodjaanse vlaggen verbrand door enkele honderden Thaise betogers. Koning Bhumibol liet de demonstranten echter waarschuwen dat zij zich niet als 'bandieten' moesten misdragen en moesten weggaan. Die hieven daarop het koninklijke volkslied aan (speciaal voor koninklijke gelegenheden) en vertrokken. De Thaise koning, die geen politieke macht heeft maar wel in hoog aanzien staat, spreekt zich alleen uit als er een nationale crisis dreigt, zoals een staatsgreep.

Op last van de Thaise minister van Defensie mag er aan de grens geen enkele Cambodjaan meer worden toegelaten. 'Als ze komen, schoppen we ze eruit', aldus minister Thamarak. Hij zei dat de politie is begonnen honderdduizenden illegalen uit Cambodja op te pakken. De minder welvarende Cambodjanen hadden toch al het gevoel dat de Thai op hen neerkijken. 'Ze noemen ons honden', zei een van de plunderaars bij het Royal Phnom Penh Hotel, dat in Thaise handen is.

Het wantrouwen van Cambodja jegens Thailand is eeuwenoud. Toch is het een raadsel hoe er ineens een stroom van anti-Thaise geruchten op gang kon komen. Zo zou een Thaise soapster hebben gezegd dat Cambodja het beroemde tempelcomplex van Angkor Wat moet 'teruggeven' aan Thailand. Een Cambodjaanse hoofdredacteur heeft inmiddels toegegeven dat dit ook in zijn krant gepubliceerde verhaal uitsluitend op geruchten was gebaseerd en waarschijnlijk niet klopte. De laatste druppel was het gerucht dat de Cambodjaanse ambassade in Bangkok was aangevallen en dat de ambassadeur was vermoord.

'We hebben ons afgevraagd hoe de zaak zo snel uit de hand kon lopen als er niet een of andere vorm van organisatie achter zat', zei een diplomaat in Phnom Penh. 'Maar ik kan me niet voorstellen wie hier baat bij heeft.'

Zakenlieden opperden dat er concurrerende zakenbelangen in het spel konden zijn geweest. Een van de getroffen ondernemingen is een telecombedrijf dat is opgezet door de Thaise premier Thaksin. Maar voor de Cambodjaanse economie als geheel levert het gebeurde alleen maar schade op. Thailand heeft alle technische en economische samenwerking stopgezet en Cambodja betrekt bijna al zijn consumptieartikelen en bouwmaterialen uit Thailand.

De Cambodjaanse regering geeft de schuld aan 'een klein groepje extremisten'. Phnom Penh belooft de schade, die door Thailand wordt geraamd op meer dan een miljard baht (ruim 20 miljoen euro), 'onvoorwaardelijk en zo snel mogelijk' te vergoeden. De politie maakte bekend de toestand weer volledig meester te zijn. Er zijn 147 arrestaties verricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.