Thailand is paradijs voor de expat

De mensen zijn er vriendelijk en relaxt, het uitgaansleven is rijk en gevarieerd. Geen wonder dat westerse expats graag naar Thailand gaan.

Als de maan opkomt, verzamelen de Thai zich bij de rivieren, kanalen en meren. Hier worden lampionnen van bananenbladeren in het water gelegd met daarin een waxinelichtje, een kaars of een wierookstokje plus wat muntgeld. Ze worden krathongs genoemd. Als ze wegdrijven nemen ze het ongeluk en de zonden met zich mee. Hoe verder de krathong wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk er in het komende jaar wacht.


Vorige week vond in Thailand het zogenoemde Loi Kratong festival, feest van het licht, plaats. Het is een van de vele kleurrijke gebeurtenissen in het land waar buitenlanders zo graag vertoeven dat het inmiddels het paradijs van de expatriates (expats) kan worden genoemd. Uit de jaarlijkse Expat Explorer van de HSBC Bank naar het meest favoriete expatland in de wereld komt Thailand in 2013 als eerste uit de bus - zeker voor mensen zonder kinderen. Op de tweede plaats staat verrassend China dat nog nauwelijks tien jaar geleden nog als een zogenoemde hardship post gold voor expats vanwege de luchtvervuiling, het slechte eten, de taal en de grote afstand met de lokale bevolking.


Francis Kouwert verhuisde dit jaar van de Zuid-Chinese stad Shenzhen naar de Thaise hoofdstad Bangkok. In Shenzhen woonde ze met haar partner in een appartement. Nu heeft ze in een buitenwijk van Bangkok een fraaie woning met een natuurgebied als achtertuin. Ze werkt als inkoopster van hoogkwalitatieve textiel in Azië. Vroeger werd vrijwel alles in China gekocht, nu reist ze heel Zuidoost-Azië rond. 'Ik ben niet verrast dat Thailand bovenaan staat. In China hebben we leuk gewoond, maar Thailand steekt er zeker op gebied van gezondheidszorg, de keuken en het maken van contacten bovenuit. Daarnaast is er een grotere verscheidenheid en is de bevolking vriendelijk en relaxt.'


Thailand is niet voor het niets het land van de glimlach. Het heeft een lange historie, palmstranden en ondoordringbaar oerwoud. Er zijn rijstvelden die in een eeuw niet zijn veranderd. Velen zweren bij het relatief gezonde Thaise eten. Maar wie niet van de lokale keuken houdt, kan ook heel gemakkelijk westerse restaurants vinden of zelfs een McDonald's. Het land kent een rijk en in alle opzichten gevarieerd uitgaansleven. En de hoofdstad is daadwerkelijk een stad die 24 uur leeft. Daarnaast is de taal binnen enige maanden redelijk te leren. En misschien het belangrijkst: expats die in westerse valuta krijgen betaald, hebben vijf keer zoveel koopkracht als zij ze voor baths hebben ingewisseld.


Thailand biedt voor westerlingen de ideale combinatie van de beste carrièrekansen en de hoogste kwaliteit van leven. In de Expat Explorer is Duitsland het allerbeste land voor expats om met kinderen naar toe te gaan. Maar als alle aspecten worden gecombineerd komt Thailand als beste uit de bus, zo blijkt uit de zesde versie van de Explorer. 'Nergens in de wereld kunnen expats zo gemakkelijk vrienden maken en is er een dergelijk actief sociaal leven. Als het om inkomen en carrièremogelijkheden gaat scoren China en Zwitserland hoger, maar in die landen is het veel moeilijker om contacten te leggen', aldus het onderzoek van HSBC Bank.


Uit een enquête bleek dat liefst 76 procent van de mensen die zijn verhuisd naar een ander land voor werk, gemakkelijk nieuwe vrienden maakt in Thailand. Singapore en Taiwan staan op nummer 2 en 3 met ieder 63 procent.


Als het om het sociale leven gaat, scoort Azië in zijn algemeenheid veel beter dan Europa en Amerika. Dean Blackburn van HSBC Bank: 'In de afgelopen jaren zijn de economieën in Azië het sterkst gegroeid, terwijl die in het Westen stagneren. Dat betekent dat mensen die carrière willen maken en geld willen verdienen steeds vaker naar het oosten gaan.'


Als het echter om puur economische overwegingen gaat zou Zwitserland het favoriete expatland in de wereld zijn. Er kan het meeste worden verdiend - zeker nu de Zwitsers in een referendum hebben besloten de hoogte van inkomens niet aan banden te leggen - en de meesten vertrouwen op de economische toekomst van het gastland. Na Zwitserland volgen China, Qatar en de Kaaiman-eilanden. Als expats werd gevraagd of door de verhuizing hun financiële status was verbeterd, zei 75 procent van de expats in Zwitserland ja. Wereldwijd was het gemiddelde 56 procent. Het hoogste percentage expats (22 procent) dat jaarlijks meer dan 250 duizend dollar (185 duizend euro) verdient, woont nu in Indonesië. Landen in het Midden-Oosten zijn minder favoriete bestemmingen voor veel expats vanwege het hete klimaat, de formele en informele sociale beperkingen en de juridische beletsels om vastgoed of grond in eigendom te hebben. De twee grootste uitzonderingen zijn Bahrein en Qatar aan de Perzische Golf, waar het wel goed toeven is.


In totaal werden in opdracht van HSBC Bank meer dan zevenduizend expats geënquêteerd uit honderd landen. Daaronder vielen niet zogenoemde 'gastarbeiders' - laaggeschoolden die smerig werk opknappen tegen afknijpsalarissen.


Dean Blackburn van HSBC Bank stelt niettemin dat het onderzoek 'het meest veelomvattende beeld biedt van het leven in het buitenland, de uitdagingen die expats wachten en de eigenaardigheden die het expat-bestaan zo uniek maken.'


Niet welkom op werk


Nederland scoort relatief laag onder expats. Op de lijst van 37 favoriete landen qua economische potentie en kwaliteit van leven komt Nederland pas op de 28ste plek. En als land om kinderen te krijgen en op te voeden staat het van 24 landen slechts 18de. Gebrek aan carrièrevooruitzichten en economische potentie zijn de belangrijkste bezwaren. Daarnaast geldt Nederland als duur. Maar buitenlandse expats voelen zich vooral niet welkom op hun werk als ze naar Nederland komen en vinden het uitermate moeilijk om vrienden te worden met de lokale bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden