Thailand en Birma sluiten omstreden aardgascontract

De gevechten tussen het Birmese leger en eenheden van de Karen Nationale Unie (de verzetsbeweging van de etnische minderheid der Karen) hebben zich verplaatst in zuidelijke richting, naar het gebied waar een grote aardgasleiding moet worden aangelegd....

AFP

AFP

BANGKOK

In Bangkok tekenden de Thaise premier Chuan Leekpai en de Birmese minister van Energie Khin Maung Thein gisteren juist een akkoord voor de aanleg van deze gasleiding. Via deze pijpleiding zal Thailand dertig jaar lang jaarlijks voor 400 miljoen dollar aan aardgas van Birma betrekken voor een van zijn krachtcentrales.

Volgens verschillende getuigen heeft het militaire bewind duizenden Birmezen als dwangarbeiders ingezet bij de werkzaamheden ter voorbereiding van de aanleg van de aardgasleiding. Ook de sinds begin december verhevigde strijd tegen de Karen, die vorige week vrijdag een historische nederlaag leden toen hun hoofdkwartier in Manerplaw in handen van het regeringsleger viel, wordt in verband gebracht met deze aardgasleiding. Volgens waarnemers wil het Birmese bewind de aanleg van de gasleiding veilig stellen en is het daarom bezig de opstandige Karen te verdrijven uit de omgeving.

Het aardgascontract met Birma is in Thailand dan ook niet onomstreden. 'Thailand moet er niet alleen maar op uit zijn economische winst in Birma te behalen', aldus de voorzitter van de kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, Suthin Noppaket. Hij heeft erop aangedrongen Birma niet meer uit te nodigen voor de volgende topconferentie van Asean (Thailand, Maleisië, Singapore, Brunei, Indonesië en de Filipijnen), bij wijze van protest tegen het onder de voet lopen van Manerplaw.

Volgens de Federatie van Democratische Birmese Studenten heeft het Birmese leger sinds de verovering van Manerplaw de aanval ingezet op de KNU-basis Kamahaw. Volgens een communiqué dat werd uitgegeven in Bangkok strijden daar 1500 gewapende studenten mee aan de zijde van de Karen. Enkele duizenden studenten hebben zich in 1990 aangemeld bij het KNU-hoofdkwartier in Manerplaw, nadat hun acties voor democratie bloedig waren neergeslagen door het Birmese leger.

Ook werd Manerplaw het hoofdkwartier van de schaduwregering van de Nationale Liga voor Democratie, wier overweldigende verkiezingsoverwinning in 1989 volledig door het militaire bewind wordt genegeerd.

De Karen, een volk van naar schatting vier miljoen zielen, vormen de grootste etnische minderheid in Birma. Zij strijden al 46 jaar voor autonomie. In zijn huidige offensief kan het regeringsleger profijt trekken van een breuk in de Karen-beweging, waar de overwegend christelijke verzetsleiders eind vorig jaar in conflict zijn geraakt met de aanhangers van een boeddhistische sekte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden