Thailand deporteert duizenden Hmong naar grens met Laos

Het Thaise leger is maandag begonnen met de deportatie van duizenden leden van de Hmong-minderheid. De Hmongs worden teruggestuurd naar Laos, waar zij wegens hun rol in de oorlog in Vietnam en Laos niet bepaald welkom zijn.

Van onze buitenlandredactie

Het besluit de Hmong het land uit te zetten heeft internationaal veel kritiek uitgelokt. De vrees bestaat dat zij, eenmaal terug in het communistische Laos, zullen worden vervolgd. De Hmong kozen in de jaren zestig en zeventig de kant van de Amerikanen, toen de oorlog in Vietnam oversloeg naar Laos. Zij staan ook wel bekend als de ‘vergeten bondgenoten’ van de Verenigde Staten.

Toen de Amerikanen zich in 1975 uit Vietnam en Laos terugtrokken, vluchtten honderdduizenden Hmong naar Thailand, waar velen van hen nog steeds in vluchtelingenkampen zitten. De Thaise autoriteiten zeggen dat het in veel gevallen om economische vluchtelingen gaat. Daarom voelt Thailand zich niet verplicht hen op te nemen. Thailand en Laos bereikten in maart een akkoord over de repatriëring van de Hmong.

Maandag trokken vijfduizend Thaise militairen een vluchtelingenkamp in Huay Nam Khao binnen, op 300 kilomter ten noorden van de hoofdstad Bangkok. Zij hadden als taak de ongeveer vierduizend Hmong weg te halen uit het kamp.

Volgens een Thaise kolonel die het bevel heeft over de operatie, was er geen sprake van geweld. Aanvankelijk weigerden ongeveer 300 Hmong het kamp te verlaten, maar na uren van onderhandelingen staakten zij hun verzet. Er werden geen journalisten toegelaten rond het kamp, zodat zijn beweringen niet te verifiëren vielen.

De vluchtelingen werden overgebracht naar een doorgangskamp in Nong Khai, aan de grens met Laos.

De Amerikaanse regering liet weten dat zij de deportatie van de Hmong ‘diep betreurt’. Volgens een woordvoerder vormt de operatie een ‘ernstige schending van de mensenrechten waarvoor Thailand altijd zegt te staan’.

Ook Zweden, momenteel voorzitter van de Europese Unie, reageerde afkeurend. Het stelt de EU bovendien teleur dat de Thaise autoriteiten geen overleg hebben gepleegd met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Thailand heeft steeds geweigerd de UNHCR toe te laten tot de kampen, zodat de organisatie kan beoordelen of zij werkelijk geen aanspraak kunnen maken op de vluchtelingenstatus. De Thaise autoriteiten vrezen dat meer Hmong naar Thailand zullen trekken als de vluchtelingen toestemming krijgen zich elders te vestigen.

Het land zegt de afgelopen decennia al doorgangsland te zijn geweest voor ongeveer anderhalf miljoen vluchtelingen uit Birma en andere landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden