Thailand als paradijs zonder overspel en drugs

Thailand bindt de strijd aan met overspel en drugs. Maar over het resultaat lopen de meningen uiteen. Het heroïnegebruik is afgenomen, maar er wordt meer geslikt....

Een land vrij van (overspelige) seks en drugs – dat is een waardig geschenk voor een verjarende vorst. Premier Thaksin Shinawatra had het graag cadeau willen doen aan koning Bhumibol van Thailand, die op 5 december zijn 76ste verjaardag vierde. En wat de drugs betreft is het hem bijna gelukt – al heeft het een hoge tol in mensenlevens geëist.

'Dit is een mijlpaal', riep Thaksin vorige week een met vlaggen zwaaiende menigte aanhangers toe. 'Meer dan 90 procent van de gewone Thais kunnen nu een fatsoenlijk leven leiden, zonder verdovende middelen in de buurt.'

Volgens deskundigen heeft de drugsbestrijdingscampagne inderdaad geleid tot een schaarste in het aanbod van verdovende middelen. De heroïne die in het opiumverbouwende Thailand altijd populair was, heeft de laatste jaren plaatsgemaakt voor de goedkopere methamfetamine, die wordt geproduceerd in tal van laboratoriumpjes langs de Thais-Birmese grens. Sinds de handel wordt tegengegaan, is de prijs van een pil in Bangkok vervijfvoudigd.

Maar of door het verminderde aanbod ook de behoefte van de verslaafden is afgenomen, daarover lopen de meningen uiteen. 'Ik zou zeggen dat vóór de oorlog tegen drugs zowat 30 procent van onze jongeren verslaafd was – en nu bijna nul procent', zei een buurthoofd in de Bangkokse sloppenwijk Wattana vorige week tegen het persbureau Reuters. Ook de Vuilnisbeltgemeenschap aan de rand van de hoofdstad claimt succes – maar die heeft dan ook gezorgd voor begeleiding en opvang van veroordeelde drugsverslaafden.

Maar in de beruchte sloppenwijk Klong Toey zijn de buurthoofden minder optimistisch. Volgens hen zijn de dealers alleen maar van tactiek veranderd en sturen ze nu kinderen van onder de tien met kleine hoeveelheden pillen op pad. 'De dealers wachten gewoon tot de politieactie voorbij is', zei het hoofd van een afkickcentrum tegen de Bangkok Post.

Ongetwijfeld heeft het grote aantal van 2300 doden in de eerste drie maanden van de campagne de dealers de stuipen op het lijf gejaagd. Het baart ook de Nationale Commissie voor de Mensenrechten zorgen. Zelfs de jarige koning, die de premier en de politie zijn dank betuigde, vroeg om een onderzoek naar het hoge dodental. Hij heeft alle vertrouwen in de uitkomst, want 'de meeste doden waren mensen die elkaar hadden doodgeschoten, mensen die betrokken waren bij de handel en de productie'.

Een onderzoeksteam van de politie gaat antwoord geven op de vraag: hoeveel van die doden waren het slachtoffer van de politie, en hoeveel van concurrerende bendes of van dealers die een verklikker wilden uitschakelen?

De uitslag van dat onderzoek is nog niet binnen, maar Thaksin begint alweer een nieuwe schoonmaakactie. Wie zich namens zijn partij, de Thai Rak Thai (Thais houden van Thais), kandidaat wil stellen voor het parlement of een ander gekozen orgaan, dient van onbesproken gedrag te zijn – dat wil zeggen, mag nooit een bordeel hebben bezocht of een mai*tresse hebben gehad. En dat in Thailand, waar het onderhouden van een mia noi (bijvrouw) eerder regel dan uitzondering is.

'Weet je wel hoeveel politici mijn massagesalon bezoeken?', zei de leidster van de Thaise prostitutievakbond Empower tegen een verslaggever van de Australische omroep ABC. 'Heel veel. Als ze moeten lobbyen, komen ze naar mijn salon.'

Een boze volksvertegenwoordiger waarschuwde dan ook dat de Thai Rak Thai, die nu 296 parlementsleden heeft, bij de volgende verkiezingen niet meer dan een dozijn kandidaten op de lijst zal kunnen zetten. De nieuwe regel schijnt te zijn ingefluisterd door een paar bedrogen echtgenotes op regeringsniveau.

Het is niet onmiddellijk duidelijk waarom Thaksin dit soort opzienbarende acties nodig denkt te hebben. Geen enkele Thaise premier is ooit zo populair geweest. Dat heeft de voormalige tycoon te danken aan de manier waarop hij het economisch ontspoorde Thailand in nog geen drie jaar tijd weer op de rails heeft getild: dit jaar groeit de economie met 6,4 procent, volgend jaar naar verwachting met 8 procent, en dan is het feest nog niet uit. En het zijn niet alleen de grote ondernemers die daarbij gebaat zijn, ook de kleine pikken een graantje mee.

Natuurlijk heeft de oppositie toch ook kritiek. 'Hoe sterker Thaksin wordt, hoe meer hij de belangen van het Thaise volk vereenzelvigt met de belangen van zijn vrienden en familie', zegt een afgevaardigde van de Democratische Partij. Zelf mogen Thaksin en zijn ministers geen financiële belangen hebben – daarom hebben ze hun aandelen en hun onroerend goed bij hun ambtsaanvaarding overgeschreven op naam van hun vrouw.

Misschien dat de beledigde echtgenotes dáárom nu eens hun zin krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden