TGA wil niet meer verplicht het hele land doorreizen

Toneelgroep Amsterdam (TGA) wil af van de huidige verplichting met afzonderlijke voorstellingen naar plaatsen in het land te reizen. In plaats daarvan wil het gezelschap buiten de hoofdstad in zes steden in Nederland en twee in Vlaanderen gedurende een à twee weken neerstrijken om in die periode verschillende produkties te...

ANP

ANP

AMSTERDAM

Het gezelschap, het grootste ensemble van Nederland, wil het aanbod aan de overige steden niet geheel stopzetten maar beperken. De theaters in die plaatsen kunnen echter meer greep krijgen op het repertoire-aanbod van TGA. De produkties waaruit zij kunnen kiezen, zijn immers al in première gegaan. De theaters kunnen dan beter beoordelen of er voor een produktie voldoende publieke belangstelling bestaat, aldus het gezelschap.

Het reizen voor incidentele voorstellingen is een ramp. De bussen moeten door de files steeds vroeger weg uit Amsterdam en omdat er 's nachts veel wegwerkzaamheden plaatsvinden, komen zij ook steeds later terug. Zo blijft er steeds minder tijd over om overdag voor volgende produkties te repeteren.

De steden waarop TGA zich buiten Amsterdam wil concentreren zijn in de Randstad Rotterdam, Den Haag en Utrecht en verder de regionale knooppunten Groningen, Maastricht en Arnhem; in Vlaanderen gaat hem om Antwerpen en Gent. In de laatste vijf steden wil het gezelschap verschillende produkties naast en na elkaar spelen en in de vorm van workshops samenwerken met lokale kunstopleidingen.

Dit jaar zal het ensemble in het eigen huis in de Westergasfabriek vijf maanden lang steeds wisselende voorstellingen spelen die elkaar in hoog tempo opvolgen. De komende jaren wil TGA meer en meer voorstellingen zonder verdere afspraken en verplichtingen in het eigen theater ontwikkelen en spelen. Pas als de voorstelling af is, valt de beslissing hoe lang en waarheen die voorstelling gaat reizen.

Voor zijn nieuwe plannen heeft het gezelschap meer geld nodig. TGA vraagt voor de periode 1997-2000 per jaar 10,6 miljoen gulden subsidie, 925 duizend gulden meer dan thans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden