Textielbedrijf Wyers vraagt surséance aan

Het textielbedrijf Wyers heeft uitstel van betaling gekregen. De financiële problemen kostten het bedrijf vorig jaar al bijna de kop, maar werden toen opgelost door een lening van 4 miljoen gulden van Hunter Douglas....

Van onze verslaggever

MAARSBERGEN

Bij Wyers werken nog 140 mensen. Eind vorig jaar waren dat er nog 165; bij een reorganisatieronde werden er 25 ontslagen. Volgens bestuurder R. Daamen van de FNV Dienstenbond is het zeer de vraag of voor het voor hen afgesproken sociaal plan nog wel geld in kas is.

Wyers bestaat al 198 jaar, en doet de laatste tijd alleen nog in vloerbedekking en gordijnen.

Niet bekend

De surséance geldt alleen voor Wyers Woningtextiel, maar dat is veruit de grootste werkmaatschappij van Wyers. De holding Wyers Beheer en twee kleine werkmaatschappijen zijn buiten de surséance gebleven, maar Wyers Beheer heeft zich wel garant gesteld voor de schulden van Wyers Woningtextiel.

Door het verzwakte vermogen van het bedrijf staakte de kredietverzekeraar NCM het verzekeren van leverancierskrediet. Daarop stopten leveranciers hun leveringen. Hunter Douglas, een van de belangrijksten onder hen, haalde zelfs tien mensen weg bij Wyers die daar de verkoop van Luxaflex verzorgden. Tijdens de persconferentie van Hunter Douglas, begin deze week, werd openlijk gezinspeeld op een surséance van Wyers.

Directeur P. Verberg was donderdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar, maar volgens bestuurder P. Daamen van de FNV Dienstenbond zijn er enkele gegadigden die het bedrijf of grote delen ervan willen overnemen. Namen wilde hij niet noemen, 'maar Hunter Douglas lijkt me onwaarschijnlijk', voegde hij daaraan toe. Volgens hem is het personeel bereid om een financieel offer te brengen voor het overleven van het bedrijf.

Volgens Daamen heeft Wyers jaren geleden onder slecht commercieel beleid. Er werd steeds ingekrompen via de kaasschaaf-methode, maar strategische keuzes werden niet gemaakt. Bij de reorganisatie van eind vorig jaar werd ook vastgesteld dat er een commercieel directeur zou komen naast Verberg om de verkoop te verbeteren.

De beursnotering van het aandeel Wyers is na het verlenen van surséance opgeschort. De koers was al in enkele dagen gezakt van 24 gulden naar 3,50. De beurswaarde is daarmee zeven ton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.