Texel vraagt zich na lugubere vondst af: is dit de schedel van de al 30 jaar vermiste Piet Beentjes?

Op zijn wekelijkse rondje over de begraafplaats van De Waal, het kleinste gehucht op Texel, deed koster Chris Peters begin september een lugubere vondst. Tussen de struiken vond hij een 'keurig afgewerkt' houten kistje met een aantal menselijke botten erin. 'Beenderen en een ingeslagen schedel', zegt Peters. 'De aarde zat er nog aan.'

Veerboot bij Texel. Beeld anp
Veerboot bij Texel.Beeld anp

Iemand moet het er bewust hebben neergelegd zodat hij het zou vinden, denkt de koster. 'Misschien een boer die dit tegenkwam bij het ploegen. Mensen kennen mij wel hier op het eiland. Misschien heeft iemand gedacht: ik heb geen zin in de hele afwikkeling hiervan, maar als ik het bij de kerk neerleg dan zorgt hij wel dat het goedkomt met de begrafenis.'

Peters meldde zijn vondst bij de politie en die zond de menselijke overblijfselen voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut. De koster hoorde er niks meer over. Maar het kistje bleef rondzingen in zijn hoofd. Te meer omdat er misschien een link zou kunnen zijn met een oude vermissingszaak op Texel. In 1987 verdween de destijds 28-jarige Piet Beentjes spoorloos. Hij woonde in Den Helder, maar werd voor het laatst gezien op het Waddeneiland.

Op documentairefestival IDFA ging afgelopen vrijdag een film in première over de nooit opgehelderde vermissing, 'Piet is Weg'. Vanavond wordt de documentaire ook uitgezonden op NPO 2.

Geen uitvoering onderzoek

In de documentaire spreekt filmmaker Jaap van Hoewijk met allerlei mensen die Beentjes destijds hebben gekend en de mensen op het eiland die hem het laatst hebben gezien. Volgens hen gedroeg Beentjes zich toen vreemd. Zo trof een homostel, dat hem naar eigen zeggen niet kende, Beentjes aan in hun huis na een avondje uit. Beentjes was via een raam naar binnen geklommen, had zijn natte kleding in hun wasmachine gestopt en stond in een badjas van een van hen een eitje te bakken. Nadat hij uit hun huis vertrok, is de man nooit meer gezien.

Opmerkelijk is dat de politie nooit uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar de zaak, omdat er geen aanwijzingen waren voor een misdrijf. Door de documentaire is het oude vermissingsonderzoek nieuw leven ingeblazen. De politie heeft inmiddels met een aantal getuigen gesproken die in de film aan het woord komen.

Piet Beentjes. Beeld Politie.nl
Piet Beentjes.Beeld Politie.nl

Iedereen heeft het erover

'Hier op Texel heeft iedereen het er weer over', zegt Peters. Een vriendin van de koster raadde hem dit weekeinde aan om daarom nu naar buiten te treden met het verhaal van het opgedoken kistje. 'Misschien gaat alles dan sneller. Bij het forensisch instituut hebben ze wachtlijsten, misschien blijft zoiets daar op de plank liggen. Het gaat hier wel over een mens. De zus van Piet Beentjes zit al dertig jaar in onzekerheid hierover. Ook als hij het niet is, is er misschien een andere familie die al ik weet niet hoelang iemand mist.'

Hoewel de koster daarover niet is ingelicht, is de inhoud van het kistje in de tussentijd wel degelijk onderzocht, zegt een woordvoerder van de politie Noord-Holland nu. 'Het NFI heeft vastgesteld dat het om resten gaat van verschillende mensen en ook een dier. De botten zijn vermoedelijk stukken ouder dan het jaar 1987, toen Beentjes verdween. Het lijkt eerder op een archeologische vondst.'

Dna-onderzoek

De politie overlegt nog met het NFI of er toch nog een specifieker onderzoek moet komen om het dna uit de botten voor de zekerheid te vergelijken met de genetische kenmerken van Piet Beentjes. 'Daarover zijn we in gesprek', aldus de woordvoerder. Dat het kistje met botten door een onbekende persoon bij een kerkhof werd achtergelaten, vindt de politie 'vreemd', maar is op zichzelf geen reden voor verder recherchewerk.

Maandag reisde documentairemaker Van Hoewijk naar Texel om het verhaal van de koster te filmen. Hij wil dat materiaal gebruiken als nieuw einde voor zijn reeds uitgebrachte film. 'Helaas kreeg ik van KRO-NCRV te horen dat het niet mogelijk was om de scène toe te voegen in de uitzending van dinsdagavond', zegt Van Hoewijk. 'Omdat dat de film uit balans zou brengen, gaven ze als argument.' Kijkers die willen weten wat de koster te vertellen heeft, kunnen het interview vanavond na afloop wel bekijken via de website 2doc.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden