'Texas' bevestigt het nog maar eens voor rechts Amerika: we hebben juist meer wapens nodig

Als de schietpartij in een Texaanse kerk zondag iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het dat Amerika meer wapens nodig heeft. Dat verklaarde de Texaanse justitiebaas en aanklager Ken Paxton in de uren na de tragedie. 'We moeten de kerkgangers bewapenen zodat ze kunnen reageren op zoiets, wanneer zoiets weer gebeurt', zei hij. 'In Texas mag je wapens dragen, dus dan is er altijd een mogelijkheid dat de schutter wordt uitgeschakeld voordat hij heel veel mensen heeft kunnen ombrengen.'

'Vuurwapens = veiligheid = vrijheid = Amerika = Trump = law and order = goed. Minder vuurwapens = progressieven = media = elite = verzet = fout.' Beeld afp

President Donald Trump prees de buurman van de kerk, die daadwerkelijk een geweer had gehaald en op de schutter schoot toen die de kerk uitkwam. 'Gelukkig had iemand een wapen dat de andere kant op schoot, anders zou het veel erger zijn geweest', zei hij. Volgens Trump is de aanslag het gevolg van een 'probleem met de geestelijke gezondheid'.

Rechts Amerika

Zijn zoon, Donald Trump jr., ging nog wat verder. Hij prees een tweet van een Trump-aanhanger die schreef: 'Dus een progressieve atheïst met een illegaal wapen schiet een kerk aan flarden, wordt dan gestopt door een legale wapenbezitter, en jullie willen onze wapens afpakken? Rot toch op.'

Voor rechts Amerika is het duidelijk: dit was een strijd tussen goed en kwaad, en dat kwaad kun je alleen bestrijden door het goede te bewapenen. De hypothese van 'a good guy with a gun' is voorlopig bevestigd. En dat het kwaad in één adem door wordt geassocieerd met 'progressieve atheïsten' die onschuldige gelovigen hebben doodgeschoten, past perfect in het verhaal dat de National Rifle Association (NRA) sinds de verkiezingen van vorig jaar tegen Amerika vertelt.

Minder vuurwapens

Vuurwapens = veiligheid = vrijheid = Amerika = Trump = law and order = goed. Minder vuurwapens = progressieven = media = elite = verzet = fout.

De NRA is niet simpelweg meer een lobby-organisatie die voorkomt dat de wapenfabrikanten in Amerika aan banden worden gelegd door wet- en regelgeving, maar is een actieve aanjager van de polarisatie in het land waarin feiten een ondergeschikte rol spelen.

NRA

Kijk naar de filmpjes die de NRA de afgelopen maanden naar buiten heeft gebracht, via zijn eigen YouTube-kanaal. Het woord 'wapens' valt niet eens meer, in het clipje waarin de conservatieve radiopresentator Dana Loesch de andere partij ('zij') de oorlog verklaart. 'Zij gebruiken hun media om het echte nieuws te vermoorden. Zij gebruiken hun filmsterren en zangers en satires en prijsuitreikingen en hun ex-president om het verzet aan te wakkeren en om hen te laten marcheren en protesteren en om hen te laten schreeuwen - racisme! en seksisme! en xenofobie! en homofobie! -, om ramen in te gooien en auto's te verbranden en gehoorzame burgers te terroriseren. En als de politie ingrijpt gebruiken ze dát als een excuus voor hun woede. De enige manier om ons land en onze vrijheid te redden is dit geweld van leugens te bestrijden met de gebalde vuist van de waarheid.'

In een ander filmpje zegt een veteraan van de Navy Seals dat hij staat voor de Amerikaanse vlag, voor het vaderland en de offers die zijn gebracht - in tegenstelling tot de footballspelers die daarvoor knielen. Wapens worden niet genoemd, het tweede amendement ook niet, de NRA wel: 'Wij staan allemaal. Wij zijn de National Rifle Association van Amerika en we zijn de veiligste plek voor onze vrijheid.'

Extreemrechtse organisatie

Daarmee wordt elke rationele discussie over vuurwapens meteen emotioneel gemaakt. Wie aan de wapens komt, komt aan Amerika. 'Wat veel NRA-critici maar heel langzaam hebben begrepen', schreef de conservatieve (maar niet-Trumpgezinde) radiomaker Charles Sykes na de schietpartij in Las Vegas vorige maand, 'is dat de NRA de wapenregulering uit de beleidssfeer heeft gehaald en het een centraal aspect van de cultuuroorlogen heeft gemaakt.'

De woorden die de NRA daarbij gebruikt, zijn militant. De kijkers worden opgeroepen zich te wapenen, te verdedigen, de strijd aan te gaan - tegen terroristen of activisten, afhankelijk van het filmpje. Volgens de Californische hoogleraar Adam Winkler, auteur van het boek 'Gunfight - The Battle over The Right to Bear Arms in America' is de NRA 'een extreemrechtse organisatie aan het worden, niet gewoon een beschermer van vuurwapens'.

Polarisatiecampagne

De NRA herkent de behoefte aan vijanden, in gepolariseerd Amerika. Rechtse complotdenkers waren er zondag als de kippen bij om in het gezicht en profiel van dader Devin Kelley een 'antifa' te herkennen, de afkorting voor de 'anti-fascisten', de activisten die vaak opduiken op plekken waar nationalisten hun demonstraties en provocaties organiseren. Al snel ging deze kop de ronde: 'Devin Kelley, de Texaanse kerkschutter, was een antifa-lid die een burgeroorlog wilde starten.' Op samenzweringswebsite Infowars stond een verzonnen rijtje met Kelley's hobby's: kunst en cultuur, burgerrechten, milieu, mensenrechten.

De polarisatiecampagne betekent dat maatregelen onwaarschijnlijker zijn dan ooit. Wie zal zich door een progressief politicus de wapens laten afpakken, om zich vervolgens door een of andere progressieve activist (of een terrorist die door de progressieve politici het land is binnengelaten) te laten neerschieten?

Afleidingsmanoeuvre

En als er al maatregelen dreigen, dan kan de NRA nog altijd ouderwets een stok tussen de spaken steken. Toen het er vorige maand op leek dat het Congres de 'bump stock' wilde verbieden, de stuiterende geweerkolf die van een semi-automatisch wapen een automatisch wapen maakt en zo veel doden had veroorzaakt in Las Vegas, wist de NRA die actiebereidheid in de kiem te smoren. De NRA leek heel even een toezegging te doen, door te zeggen dat het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens de hulpmiddelen moest verbieden. Maar dat was een afleidingsmanoeuvre, zei toplobbyist Chris Cox daarover vorige week op een wapenvriendelijk kanaal op YouTube.

'De dag voordat we die verklaring uitbrachten, tekende zich een meerderheid af in het Huis van Afgevaardigden [voor een wet tegen de stuiterkolven]. Dat proces moesten we even vertragen. Wij zorgen ervoor dat slechte ideeën geen wet worden. Dat is waarom de NRA bestaat.'

Voorlopig is er daardoor geen federale wet tegen de kolven in zicht. Alleen de (Democratische) staat Massachusetts heeft een verbod uitgevaardigd, ondanks protest van de lokale NRA-afdeling. Maar in Texas worden ze gewoon nog gemaakt.

Schutter Texas kon vier wapens kopen omdat luchtmacht zijn veroordeling niet doorgaf aan FBI
Door een fout van de luchtmacht kon de oud-militair die zondag in Texas 26 kerkgangers doodschoot, op legale wijze wapens kopen. De luchtmacht gaf Devin Kelley's veroordeling in 2012 wegens mishandeling van zijn vrouw en stiefkind niet door aan een database van de federale overheid.

Trump: schietpartij Texas geen wapenkwestie, dader was geestesziek
De Amerikaanse president Donald Trump wijt de schietpartij in een kerk in Texas, waarbij 26 mensen zijn doodgeschoten, aan 'een geestelijk gezondheidsprobleem' van de dader. De situatie heeft volgens hem 'niets met wapens' te maken. Dat zei hij tijdens een persconferentie in Japan, waar hij op staatsbezoek is.

Amerikaanse wapenhandel doet na aanslag Las Vegas opnieuw goede zaken
Wat leren Amerikanen van de bloedige aanslag zondag in Las Vegas? De wapenwetten staan weer ter discussie. Maar tegelijkertijd doet de wapenhandel voor het sinds sinds het aantreden van Donald Trump goede zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden