Teveelverdiener

Wonen in het groen, wilde de folder over de nieuwe wijk vlak bij Delft, ons doen geloven. Meer dan tien jaar hadden wij in de binnenstad gewoond....

Lieveke Schram en Delfgauw

We moesten zo nodig ruimer. Je kent dat wel: 40 gepasseerd, tweeverdieners, steedsmeerverdieners, teveelverdieners eigenlijk. Dus wat doe je? Je zoekt een huis, dat beter bij je nieuwe status van teveelverdiener past. En na veel teleurstellingen - want kom er maar eens om: een sfeervol, groot huis in een leuke buurt, waarvoor je niet exorbitant veel moet betalen - beland je in een nieuwbouwwijk. Wonen in het groen leek ons wel wat.

Mooi, licht, ruim huis trouwens. Niet te duur, zodat we ons luxe leventje van veel uiteten en op vakantie gaan konden behouden.

Vlak voor de kerst verhuisden we, en we keken uit naar het voorjaar, want eindelijk hebben we een echte tuin. Kosten noch moeite gespaard om deze in te richten. De tuinarchitect kwam van ver, want wat je van ver haalt is beter, zeggen ze.

We maakten ons niet ongerust toen in het prille voorjaar de schuttingen om ons heen oprezen. De klei verdween onder plaveisel, dat we herkenden uit de folders van bekende tuincentra en doe-het-zelfgiganten. Toen moesten we nog lachen. Wonen in het groen, wonen tussen de schuttingen bedoelden ze zeker.

Onze tuin zou anders worden, met heggen en bomen natuurlijk, want een tuin zonder bomen is geen tuin. Een Frans dorpspleintje hadden wij voor ogen. Met vier leilindes, twee aan twee, dwars in de tuin, tussen heggen en grind.

Kinderlijk opgewonden keek ik uit naar de dag dat ze geplaatst zouden worden. Zo kaal als ze nog waren, de bomen, maar al helemaal op hoogte, ik vond ze zo al prachtig. Ook de buurtgenoten waren opgewonden toen ze thuis kwamen van hun werk, alleen niet van enthousiasme.

Inmiddels hebben wij, voor de goede vrede, twee van de vier bomen naar de voortuin verplaatst. Mijn Frans dorpspleintje is niet meer zo Frans als ik het in mijn dromen zag. Het lijkt of de zon er nu ook minder wil schijnen. Bij de buren wel, zij zitten tevreden in de zon en vegen van tijd tot tijd hun geplaveide 'tuintjes' schoon. Voor zover dat nodig is, want van houten schuttingen heb je niet veel rommel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden