Teun van de Keuken: 'Ambachtelijk'? Waarom is de voedselindustrie niet wat eerlijker?

.

Teun Van De Keuken
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Zelf maken is toch het lekkerste!', schreeuwt het zakje waarin mosterdzaad, paprika, gember, kurkuma, peper, kruidnagel, maltodextrine, ui, zout, peterselie, bieslook en citroenzuur samen de 'mix voor gevulde eieren traditioneel' vormen.

Wat zou kruidenmenger Verstegen met deze uitroep bedoelen? Is de specerijenkoning aan existentiële twijfel ten prooi gevallen en roept hij ons op om zijn mix niet te kopen, maar zelf een kruidenmengsel voor onze gevulde eieren samen te stellen die de allerindividueelste expressie van onze allerindividueelste smaak is? Op Twitter, waar voedseljournalist Joep Habets mij op de verpakking attendeerde, werd de slogan inderdaad geïnterpreteerd als een aansporing iets anders aan te schaffen.

Irene Geerligs, marketingmanager bij Verstegen, slaakt een kreet als zij dit hoort:

'Aaaah ...dat is een heel grote learning voor de toekomst.'

'Een wat?'

'Een leerpunt.'

'Dat mensen uw boodschap interpreteren als 'koop dit niet'?'

'Ja. Dat is geen slimme boodschap als merk'.

'Wat bedoelen jullie dan?'

'Er bestaan ook kant-en-klare vullingen voor eieren. Wij zeggen dat het het lekkerste is om het zelf te maken. Met onze kruiden.'

Maar is zelf maken het lekkerste? En het beste? Ook de Aldi-slasaus met de tekst 'Alsof je het zelf gemaakt hebt' wekt deze suggestie.

De scherpe en geestige NRC- columniste Rosanne Hertzberger is het daar niet me eens. Zij bracht duizenden Volkskrant-lezers tot razernij met een interview over haar boek Ode aan de e-nummers. Hertzberger betoogt dat de voedselindustrie met de modernste technieken op efficiënte wijze hartstikke goede waar maakt die goedkoop, lekker en gezond is. Angst voor e-nummers is flauwekul en als wij denken dat onze zelf gekookte biologische groente beter en lekkerder is, dan is dat een kwestie van valse romantiek en, sorry voor het vieze woord, beleving. Koken vindt Hertzberger zonde van de tijd. Een magnetronmaaltijd is lekker, gezond en snel, waardoor je tijd overhoudt voor een avondstudie.

Ik ben het deels met haar eens. Met e-nummers is inderdaad niks mis en fabrieksmaaltijden kunnen best in orde zijn, hoewel ze doorgaans te zout zijn en saai van smaak. Iets wat zich op de grote gemene deler richt, is voor de liefhebber zelden interessant. Of zit ik mij dat allemaal maar te beleven? Of iemand koken leuk vindt, kan mij niks schelen. Hou je er niet van? Vooral niet doen. Ikzelf heb er schik in, terwijl ik gruw van avondstudies. Ieder zijn meug.

null Beeld
Beeld

Maar waarom is de industrie dan niet wat eerlijker over haar producten? Waarom hebben fabrikanten het over 'de smaak van vroeger', 'authentiek' en 'ambachtelijk'? Waarom heet appelsap met 1 procent mango mangosap? En waarom wordt pastasaus verkocht met filmpjes van oude omaatjes die in koperen pannen roeren, terwijl die in werkelijkheid in een hypermoderne fabriek wordt gemaakt door één sausjongen die met een druk op de knop tienduizenden potjes produceert? Fabrikanten flirten godbetert zelfs met 'zelfgemaakt'.

Wij? Zelf? In onze amateuristische, inefficiënte keukens? Als Rosanne Hertzberger wil dat wij de moderne voedselindustrie omarmen, dan moeten fabrikanten de valse romantiek afschudden en stoppen moderne waar aan te prijzen met de beleving van vroeger.

Tips voor Teun? Stuur ze via Twitter, liefst met foto, naar @teunvandekeuken

Lees meer

Zelf koken? Slecht voor portemonnee, planeet en emancipatie
Naar de biologische supermarkt om zelf thuis te koken? Da's slecht voor de portemonnee, slecht voor de planeet en zelfs slecht voor de emancipatie. Aldus NRC-columnist en microbioloog Rosanne Hertzberger in haar nieuwe boek 'Ode aan de E-nummers'. Lees hier het interview. (+)

Ode aan E-nummers wekt woede van foodies: 'Hou je koppie maar vooral onder het zand meid'
Met haar ode aan de E-nummers in ons voedsel heeft Rosanne Hertzberger zich de woede van de foodies op de hals gehaald. Een clash van levensbeschouwingen. 'Neemt mevrouw zichzelf serieus?'.

Over overdaad aan suiker, zout en vet hoor je Hertzberger niet
Bavo van den Idsert is directeur van Bionext de ketenorganisatie van de biologische landbouw. Hij schreef een brief naar aanleiding van het interview met Rosanne Hertzberger.

Creëerde de krant haar eigen E-nummers-ophef?
Naar aanleiding van alle commotie over het interview onderzocht ombudsvrouw Annieke Kranenberg of deze reacties gegrond waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden