Teun & Dieks

Kinderen zijn als kippen, weet de Gadgetman, bij een straaltje licht worden ze actief. Valt daaraan iets te doen?

Je krijgt er natuurlijk zó veel voor terug, maar wat kun je ze af en toe vervloeken als ze zaterdagochtend kort na zonsopgang om je bekaterde kop lopen te dansen, terwijl je nog zó had gehoopt dat ze deze ene keer misschien wel wat langer zouden doorslapen, omdat de oppas ze pas om elf uur naar bed had gedaan, zodat jij, na sinds jaren weer eens een feestje met vrienden te hebben gehad, nu eens rustig zou kunnen uitslapen. Heus niet tot tien uur, een uur of half negen was al heel prettig geweest.


Vergeet het maar. Kinderen zijn net kippen: zodra het licht is, zijn ze wakker. En als ze wakker zijn, gaan ze scharrelen.


Nu zijn er ouders die daarover afspraken maken. Je kunt het proberen kinderen uit te leggen dat ze stil moeten blijven liggen tot het tweede getalletje op de wekker in een 7 is veranderd, maar de praktijkervaring vanuit de vriendenkring leert ons dat het makkelijker is een Griek begrotingsdiscipline op te leggen dan een kind te leren dat het voor zevenen zijn snoetje moet houden.


Philips doet een betere poging met myKidsRoom, een bijzonder neutraal ogend wit poppetje met twee kraaloogjes en een blauw petje (er zijn ook roze- en groene-petvarianten verkrijgbaar). In zijn buik wordt een gele maan geprojecteerd als het tijd is om te slapen. Als er mag worden gespeeld, verandert de maan in een zon. De gele maan dient tevens als glow in the dark, een zachtgeel schijnsel dat veel kinderen prettig vinden. Geef je hem een tik op zijn kop, dan geeft het mannetje een behoorlijk felwit ledlicht, waardoor hij als leeslamp kan dienen voor wat ouder kroost.


Aan de achterzijde zit een klok waarmee je kunt instellen wanneer het maantje een zonnetje moet worden en de kinderschare als ADO Den Haag-supporters door het huis mag trekken. Verder zit er een draaischijf waarmee kan worden ingesteld of alleen de zon, de maan of beide getoond moeten worden.


Voordelen van het lampje (17,4 centimeter hoog): dankzij het gebruik van leds is het stroomverbruik laag en wordt de lamp niet warm. Er is dus geen kans op verbrandingen. Tweede voordeel: leds gaan bijna eindeloos lang mee. Dit leeslampje moet het maar liefst 20 duizend uur uithouden. De kleinkinderen hebben er later dus ook nog wat aan.


Werkt het? Teun (6) en Dieks (4) waren vooral verbaasd dat 's avonds bij het naar bed gaan het zonnetje nog brandde. Eerste avond: 'Hoeven we nog niet slapen dan?' Derde avond: 'We hoeven nog niet te slapen want het lampje zegt het.'


Het zonnetje gaat pas uit als de selectieschakelaar achterop even in de maanstand wordt gezet, of als het lampje een tijd als leeslamp heeft gefungeerd.


Verder hebben de ouders/verzorgers niet kunnen vaststellen of het maantje de kinderen in bed houdt. Anders dan de eerste zin van dit stukje suggereert, zijn die van ons enorme langslapers. Als je ze niet wakker maakt, zouden ze elke dag minstens een uur te laat op school verschijnen.


Toch werd het lampje gemist toen hij bij de fotograaf stond, omdat het nachtelijk maanschijnsel als gezellig werd ervaren (n=2). Dus wat dat betreft, duimen omhoog. Conclusie: alles deugt aan dit lampje, behalve de prijs. Daar zou je slapeloze nachten van krijgen.


WAT:

Philips myKidsRoom, 3-in-1-lees-en nachtlampje


PRIJS:

€ 79,95


WAAR:

philips.nl


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden