NieuwsTestbeleid

Teststraten overbelast, maar straks voorrang voor leraren, agenten en het zorgpersoneel

Leraren, agenten en zorgpersoneel moeten voorrang krijgen bij een coronatest. Dat dwong de Tweede Kamer donderdag af. Terwijl uit nieuwe cijfers van de GGD's blijkt dat teststraten nu al fors overvraagd worden.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het basis- en voorgezet onderwijs en corona.  Beeld ANP - Bart Maat
Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het basis- en voorgezet onderwijs en corona.Beeld ANP - Bart Maat

Donderdagochtend kon men op 67 van de 105 testlocaties niet meer binnen 48 uur terecht. Op nog eens acht locaties dreigt die situatie. ‘Op alle manieren loopt het nu vast. En het eind is nog niet in zicht’, aldus een woordvoerder van de landelijke GGD-koepel GHOR.

Per dag worden inmiddels ruim 30 duizend testafspraken gemaakt, terwijl rekening werd gehouden 24 duizend mensen met corona-achtige klachten. ‘We zien dat veel mensen zich willen laten testen, met oprechte zorgen maar zonder klachten. Daardoor kunnen mensen met klachten die een groter risico lopen zich niet meer snel laten testen’, aldus de woordvoerder. Dat heeft volgens haar grote gevolgen. ‘Personeel in de thuiszorg, mensen die voor de klas staan: die zitten onnodig dagen thuis.’

Die zorg leeft ook in de politiek. Regerings- en oppositiepartijen vrezen dat vitale maatschappelijke sectoren op grote acute personeelstekorten afstevenen. In het onderwijs dreigt het scenario dat bij de volgende verkoudheidsgolf duizenden leerlingen naar huis moeten worden gestuurd bij gebrek aan leraren. Het kabinet moet binnen twee weken laten weten hoe het uitvoer denkt te gaan geven aan de wens onderwijspersoneel voorrang bij het testen te geven.

Tot voor kort stond het kabinet op het standpunt dat iedereen met coronagerelateerde klachten zich kan laten testen en dat er geen onderscheid hoeft te worden gemaakt. De Kamer vindt dat de ministers daarbij over het hoofd zien dat de wachttijden tot de uitslag in veel regio’s zijn opgelopen tot enkele dagen. Leraren met klachten die daarop moeten wachten, mogen niet voor de klas staan. Dat leidde in de eerste schoolweken al tot klassen die naar huis werden gestuurd en zelfs tot de tijdelijke sluiting van een basisschool in Amsterdam.

Administratie

In debat met de Kamer waarschuwde minister Slob van Onderwijs donderdag dat hij wel eerst van de GGD’s wil horen dat ze het aankunnen. Er komt in elk geval meer administratie bij kijken. ‘Er is maar één opdracht: zorgen dat er zo snel mogelijk getest kan worden en dat de uitslag er zo snel mogelijk is. Maar is het te organiseren bij de GGD’s? Het vraagt nogal wat van ze.’

In het debat maakten veel fracties woensdag duidelijk dat zij vinden dat minister Slob zich sowieso beter moet voorbereiden op het najaar en de winter, als het griepseizoen zich zal doen voelen in de klaslokalen. Ook veel leerlingen zullen immers geregeld thuis moeten blijven met lichte luchtwegklachten. Maar anders dan in het voorjaar is er nu voor hen meestal geen afstandsonderwijs geregeld.

Slob benadrukte nogmaals dat de besmettingscijfers vooralsnog geen aanleiding geven tot vrees voor grootschalige corona-uitbraken op de scholen. Van de 8.325 leraren en medewerkers in de kinderopvang die recentelijk zijn getest, had 0,9 procent het virus onder de leden. Het algemene gemiddelde ligt op 2 procent. ‘Het beeld is behoorlijk rustig’, aldus de bewindsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden