Testosteron

Na drie kinderen is er geen drupje meer over van het mannelijk levenselixer, maar er is hoop.

Elke vader denkt dat het vaderschap uniek is, een persoonlijke ervaring die het leven tijdelijk op zijn grondvesten doet schudden, een romantische reis naar de eigen kindertijd en verder - maar dat is het natuurlijk niet. Het is allemaal voorbestemd. Mensen krijgen kinderen om de soort in stand te houden, en om dezelfde reden zijn ze enorm met seks bezig, op het ongezonde af. Het is niet anders dan bij konijnen.


Veel vaders denken dat het vaderschap hun mannelijkheid onderstreept; ik heb er genoeg horen pochen over versieren op het schoolplein, en de bakfiets als afrodisiacum. Maar dat is natuurlijk ook onzin. Dat wisten wij vaders stiekem allang, maar nu heeft het een feitelijke basis en kunnen we er niet langer omheen: vaders zijn vermoeide watjes.


'Dit is waarschijnlijk niet het nieuws dat vaders willen horen', begon de wetenschapsredactie van The New York Times een artikel over een onderzoek naar testosteron in vaderlijven. Testosteron, geconcentreerde mannelijkheid, blijkt weg te lekken zodra er een kind wordt geboren. Mannen verliezen dan zomaar een kwart of eenderde van hun levenselixer, schrijft promovendus Lee T. Gettler van de Northwestern University in Evanston, Illinois. Zijn onderzoek is een begin van bewijs voor de stelling dat het menselijke mannetje in wezen ook een zorgend zoogdier is.


Omdat je het maar nooit weet met wetenschappelijk onderzoek, zeker wanneer het mensen en hun gevoelens betreft en zeker wanneer het van een universiteit komt die de Northwestern University heet in Evanston, Illinois, heb ik het naar goede journalistieke gewoonte uitgezocht maar helaas, het ziet er degelijk uit.


Onderzoeker Lee T. Gettler is een jonge, ambitieuze (summa cum laude afgestudeerde) Amerikaanse biologisch antropoloog met een obsessie voor het vaderschap. Eerder constateerde hij al dat bij mannen die spelen met hun kinderen een hormonale reactie plaatsvindt die van de stoere man een zorgman maakt. Misschien is hij zelf wel een jonge vader, dat kon ik nergens terugvinden, maar ik kreeg het vermoeden toen ik een foto van hem zag: wallen onder de ogen en loensend vanwege het slaaptekort.


Ik heb drie kinderen en als ik drie keer eenderde van mijn testosteron ben kwijtgeraakt, is er niets meer over. Zo voelt het ook, eerlijk gezegd. Uitgeput. Het idee alleen al dat ik op het schoolplein moeders zou moeten versieren, maakt me krachteloos.


Toch is er hoop.


The New York Times laat een hele riedel wetenschappers verklaren dat het onderzoek eindelijk de zachte kant van de man bewijst - tot een zinnetje waarin staat dat onduidelijk is wat vermoeidheid en stress doen met de testosteronspiegel. Kijk. Dat vereist nieuw onderzoek, Lee! Zijn het de kinderen die de testosteron laten verdampen, of is het de stress?


Ik denk het laatste.


Het vaderschap zuigt vaders leeg. Dat wisten wij vaders stiekem allang, ook al blijven we stoer volhouden dat het niet erg is om twintig keer per nacht wakker te worden van gehuil en geschreeuw, en bij het ontbijt bekogeld te worden met boterhammen waar geen hagelslag op zit, maar pindakaas want 'dat lusten we niet', waarna we naar kantoor vertrekken in de wetenschap dat de nacht die komt opnieuw zonder slaap zal zijn.


Maar met wat mazzel is het een tijdelijk probleem. De laatste tijd observeer ik graag vaders waarvan de kinderen het huis uit zijn. Die krijgen weer iets menselijks over zich. Stoere mannen, zijn het - het lijkt wel alsof de testosteron terug is in hun lijf.


Een goede collega met oudere kinderen komt hardlopend naar kantoor, dertien kilometer, alsof het niets is. Zijn ogen glimmen van de levensvreugde, hij is een bom van mannelijke energie.


Nog dertien jaar, dan is mijn jongste zoon volwassen.


Lee T. Gettler, zoek het uit!


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden