Testament vrijgegeven: Bin Laden wilde meeste van zijn 29 miljoen besteden aan jihad

Al Qaida-leider Osama bin Laden had een eigen vermogen ongeveer 29 miljoen dollar (26,7 miljoen euro), en was van plan het grootste deel van dat geld te besteden aan de jihad, 'in naam van Allah'. Dat blijkt uit het handgeschreven testament van Bin Laden, dat onderdeel is van meer dan honderd documenten die dinsdag werden vrijgegeven.

Redactie
Osama bin Laden op archiefbeeld. Beeld ap
Osama bin Laden op archiefbeeld.Beeld ap

De documenten zijn in beslag genomen bij de bestorming van het verblijf van de Al Qiada-leider in Abbottabad, Pakistan in mei 2011. Daarbij werd Bin Laden gedood. Hij was, blijkt uit zijn testament, van plan om een deel van het geld te verdelen onder zijn familieden, maar het hoogste bedrag was bedoeld voor het werk van Al Qaida, de terreurorganisatie achter de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001. Over hoe Bin Laden aan het geld kwam, wordt uit het testament niet veel duidelijk, maar zijn vader had jarenlang een succesvol bouwbedrijf in Saoedi-Arabië, en 12 miljoen dollar zou afkomstig zijn van de broer van Bin Laden.

De Al Qaida-leider schrijft in een brief aan zijn vader over zijn dood. Onder de vrijgegeven documenten is een brief uit 2008: 'Als ik word gedood, bid dan voor me, en geef aan het goede doel in mijn naam. Dat zal ik nodig hebben om mijn permanente thuis te vinden.'

Chip in tandvulling

Uit de documenten blijkt volgens persbureau AP verder dat Bin Laden zich zorgen maakte over het imago van Al Qaida. Hij spreekt zijn wens uit om de organisatie te verbeelden als één hecht netwerk, in plaats van een hoofdorganisatie met kleinere filialen in andere landen. Ook schrijft hij over de breuk met Al Qaida in Irak, de organisatie die zich later zou afsplitsen en op zou gaan in Islamitische Staat.

In een brief aan een van zijn vrouwen, die op dat moment in Iran verblijft, schrijft Bin Laden over de mogelijkheid dat de Iraniërs een chip in haar tand planten bij een bezoek aan de tandarts. Die zou bedoeld zijn om haar te kunnen volgen. Bin Laden vraagt haar om details van de ingreep om uit te kunnen sluiten dat het inderdaad om een chip gaat, en niet om een tandvulling.

Het complex waar Bin Laden zich schuilhield in Pakistan. Beeld reuters
Het complex waar Bin Laden zich schuilhield in Pakistan.Beeld reuters

Lees ook: 'We hebben Bin Laden niet met opzet gedood'

Hij was een van de teamleiders van de operatie tegen Osama bin Laden en schreef er een bestseller over. Nu hangt hem vervolging boven het hoofd, want Navy SEAL's horen niet uit de school te klappen. Toch publiceert Mark Owen vandaag zijn tweede boek over Amerika's geheime oorlogen. Een interview. (+)

Jubileum aanslagen 11 september

Persbureau Reuters beschikt over documenten waaruit zou blijken dat Bin Laden van plan was om tien jaar na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 te 'vieren' met veel media-aandacht voor Al Qaida. Hij wilde het 'grote belang' van de aanslagen voor de terreurorganisatie luister bijzetten door materiaal te sturen naar nieuwsorganisaties. Daarbij werden Al Jazeera, de Canadese zender CBC en verschillende Britse en Arabische journalisten genoemd. In een brief aan een adviseur schrijft Bin Laden zo de boodschap aan moslims over te brengen en hen aan te sporen.

Een anonieme veiligheidsbeambte zei tegen Reuters over de documenten dat ze laten zien hoe Bin Laden 'hardop denkt'. 'Dat deed hij heel vaak.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden