Test tolpoorten dreigt volgens wetenschappers te mislukken
Wetenschappers hebben de Tweede Kamer gisteren voorgehouden dat de proef met rekeningrijden grote kans loopt te mislukken. Het beperkte aantal tolpoorten, acht, laat de files niet slinken....
'Als dat een beter instrument blijkt om het autoverkeer terug te dringen en er ook nog draagvlak onder de bevolking voor is, dan moeten we afzien van de proef met de tolpoorten', zei de VVD'er na afloop van de hoorzitting waarin alle maatschappelijke organisaties aan het woord kwamen. Vervoersdeskundigen en -economen betoogden dat de beperkte proef met acht tolpoorten rond drie grote steden wellicht niet het gewenste effect heeft. Onvoldoende automobilisten zullen uitwijken naar andere tijden en vervoermiddelen, zodat de files nauwelijks slinken, voorzien zij.
Zij wezen de Kamerleden op het gevaar dat de politiek met zo'n mislukking de kans verspeelt ooit nog een manier van beprijzing op weggebruik in te voeren. De kilometerheffing die minister Netelenbos in 2010 wil introduceren zou daarmee onmogelijk worden.
Vice-voorzitter Pernis van Siemens Nederland voorspelde de Kamer bovendien dat zijn bedrijf in staat is in 2005, en niet pas in 2010, via de UMTS-techniek een systeem te leveren voor een kilometertarief.
D66-Kamerlid Giskes voelde zich door de betogen gesterkt in haar mening dat de Kamer moet inzetten op het invoeren van kilometerheffing in 2005 en de tolpoorten moet laten varen.
De PvdA, partij van minister Netelenbos, houdt onverkort vast aan de proef met de tolpoorten. PvdA-kamerlid Van Heemst ziet het rekeningrijden als opstap naar de kilometerheffing. 'Daarmee kunnen mensen alvast wennen.'