Test homovriendelijkheid op de werkvloer

Veel homo- en biseksuelen hebben op het werk last van vervelende opmerkingen, bedreigingen en soms zelfs fysiek geweld. Maar ook verkapte pesterijtjes en simpelweg angst om voor hun ware identiteit uit te komen, kunnen homoseksuele werknemers opbreken. Daarom start COC Nederland vandaag de Sfeermeter, waarmee iedereen op speelse wijze de lesbo- en homovriendelijkheid van haar of zijn werkplek kan testen. Van de uitkomsten wordt een top 100 van homovriendelijke organisaties samengesteld.

Redactie
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Homoseksualiteit ligt op de werkvloer vaak problematisch. Eerder bleek uit onderzoek dat één op de drie homomannen en één op de vier lesbovrouwen op hun werk niet uit de kast is. 7 procent van de homomannen en 14 procent van de lesbovrouwen zegt last te hebben van discriminatie op het werk wegens hun seksuele voorkeur.

'Hé homo!'
'Dat lesbo's en homo's op het werk vaak niet uit de kast zijn, is slechts het topje van de ijsberg', zegt Gerrit Jan Wielinga (projectleider werkvloer COC Nederland). 'Nare, stereotype grapjes zijn aan de orde van de dag, mensen worden aangesproken met 'hé, homo!' en vaak is de norm dat je je zo 'hetero' mogelijk gedraagt. Lesbo's en homo's ervaren vaak een gevoel van druk en onveiligheid, wat zelfs kan resulteren in verminderde productiviteit en ziekteverzuim'.

Sfeermeter
'De test van COC heet de Sfeermeter, want de wijze waarop een bedrijf met lesbo's, homo's, bi's en transgenders omgaat, zegt vaak veel over de algemene sfeer op de werkvloer', zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. 'Als zij zichtbaar zichzelf kunnen zijn, geldt dat vaak voor iedereen in een bedrijf'.

Het COC wil met de Sfeermeter het gesprek over de positie van lesbo's en homo's op het werk op gang brengen. Het gaat dan om vragen als: hoe homotolerant is de werkvloer? Is er een actief diversiteitsbeleid? Hoe zorg je dat lesbo's en homo's zich veilig en prettig voelen? Hoe is de algemene sfeer in de organisatie? Durft iedereen zichzelf te zijn, of ontwijken mensen elkaar in de hoop niet geconfronteerd te worden met elkaars vooroordelen? De test is bedoeld voor werknemers en management.

Hetero- en homoseksuele werknemers kunnen hun testresultaten direct delen op Twitter en de uitkomsten worden opgenomen in een ranglijst van homovriendelijke bedrijven die naar verwachting in het najaar van 2011 wordt gepubliceerd.

Positief effect
Diversiteit op de werkvloer en een open werkcultuur hebben een positief effect hebben op een organisatie. Uit onderzoek is gebleken dat het bijdraagt aan de werving van nieuw personeel en bereikt een grotere afzet tegen lagere kosten.

De test kan worden gedaan op Sfeermeter.com, Facebook en Linkedin. (Tekst redactie, foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden