Tesla in de ruimte was een natte droom van Jeremy Clarkson van Top Gear

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Sinds gisteren is de kersrode Tesla Roadster van Elon Musk met een vaartje van ruim 40 duizend kilometer per uur op weg naar de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter, in de buurt van babyplaneet Ceres. Aan het stuur zit David Bowie's Starman en in het dashboardkastje ligt Douglas Adams' The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Op YouTube was gisteren de live-stream te zien afkomstig van de drie camera's in en op de sportauto. Eerst keek ik er met stijgende verbazing naar, daarna dacht ik: wat een fraai gezicht, die auto met de aarde op de achtergrond. Vervolgens kreeg ik de slappe lach.

Het was zonder meer het mafste wat ik ooit had gezien. Helaas was er geen geluidsverbinding met de auto, anders hadden we David Bowie's Life on Mars? uit de luidsprekers kunnen horen komen. Dat had de scène definitief tot de absurdste sinds de oerknal gemaakt.

Oh man, wonder if he'll ever know

He's in the best selling show

Is there life on Mars?

Dit is waar de mensheid is gekomen - dit is waar Elon Musk de mensheid heeft gebracht, moet je eigenlijk zeggen: de eerste sportwagen in de ruimte. Het was magistrale comedy, het was de fantasie van een doorgesnoven striptekenaar, het was heel erg slechte SF, het was een natte droom van Jeremy Clarkson van Top Gear.

Het verbijsterende was, dat de beelden echt waren.

Toen het Amerikaanse ruimtevaartprogramma nog een overheidsding was, maakte je dergelijke frivoliteiten niet mee, maar de bemoeienis van steenrijke dromers als Musk heeft alles veranderd. Musk, die zijn nieuwe raket Big Fucking Rocket heeft gedoopt, het is rock-'n-roll in de ruimte. Ik ben benieuwd wat Jeff Bezos, de baas van Amazon en ruimtevaartbedrijf Blue Origin, straks als ballast de lucht in zal schieten als hij zijn New Glenn-raket gaat testen. Bezos is ook de eigenaar van de The Washington Post, misschien zeilen er straks miljoenen kranten als witte sneeuw de eindeloosheid in, op zoek naar lezers.

Tesla maakte in het derde kwartaal van 2017 ruim 600 miljoen dollar verlies, de productie van Model 3 hapert. Maar wat kan het schelen, als je zojuist de wereld hebt opgefleurd met de grappigste autoreclame en tevens beste marketingtruc ooit?

Die hemelbeelden van die auto, ik weet niet of het de onderstreping is van de totale krankzinnigheid van de mensheid, of juist van onze genialiteit en van de onbegrensdheid van onze verbeelding. Het was in elk geval een illustratie van de onnavolgbare hersenactiviteiten van Elon Musk, de baas van Tesla en van SpaceX, wiens droom het is Mars te koloniseren.

Je bindt je oude sportwagen vast in de neus van een raket, schiet het ding de dampkring uit en vervolgens laat je de cabrio los voor een eeuwigdurend ritje. De gedachte dat Starman met één handje aan het stuur de komende miljard jaar in een ellips rond de zon zal blijven cruisen, is niet te bevatten. Er is een metalen plaatje met de tekst 'Made on earth by humans' bevestigd aan het frame van de auto. De alien die dat ooit zal lezen en begrijpen, weet in elk geval dat zich in een hoek van het heelal ooit levende wezens hebben voortbewogen met een hoogtechnologische cultuur en een bizar gevoel voor humor.

Het slaat nergens op, een auto de ruimte in schieten. Behalve wanneer we Musk zien als een kunstenaar en sports-car in space als een magnifieke performance. Dan krijgt het opeens iets onweerstaanbaars, iets hoopvols.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden