Tesak houdt van vissen, reizen en homo's vernederen

Tesak is de 'engste homohater in Rusland': een gespierde neonazi die graag filmpjes maakt van hoe hij mannen in de val lokt en belaagt.

Zijn bijnaam is Tesak, wat hakmes betekent, en hij legt zijn brede, gespierde arm vaak om de nek van homoseksuele mannen. Niet liefdevol, Maksim Martsinkevitsj (29) intimideert graag. Hij gebruikt jongens van een jaar of 15 om vermeende pedofielen te lokken om ze vervolgens te vernederen en te martelen. Het bewijs zet hij op internet. De serie heet Occupy Pedophilia.

Mannen die meisjes zoeken zijn nooit het doelwit. Het gaat Tesak om homo's, meestal zijn ze in de twintig, soms ouder. Zijn pedojacht is een homojacht.

Via chatsessies maken pubers afspraken met deze mannen. De lokpubers, die vrijwillig meedoen en een zendertje dragen, ontmoeten hun 'dates' op obscure plekken. Met draaiende camera confronteert Tesak ze. Het is een soort Punk'd, maar dan met een homohatende spierbundel als presentator.

Hij schuwt geweld niet. Volgens Russische blogs is er al een slachtoffer overleden aan de verwondingen die Tesak bij hem aanrichtte. Een 19-jarige jongen pleegde zelfmoord nadat het filmpje online was gezet.

Op internet heeft Tesak, een trotse neonazi met een kortgeschoren hanenkam, 127.695 fans. Ze volgen hem op VKontakte (vk.com), het Russische Facebook, waar hij de filmpjes publiceert. Een video van 19 augustus waar Tesak met een paar medestanders een Oezbeek van 26 vernedert, heeft 192 likes. De lokpuber staat er lachend naast, terwijl de man wordt ondervraagd.

'Wat wilde je met dit kind doen?'

'Niets.'

'Waarom kocht je dan bier voor hem? Alexej, wat zei deze man tegen jou?'

'Dat hij me van achter wilde nemen.'

De knokploeg lacht hard. 'Je wilde een jongetje van achter nemen? Hoe leg je dat uit?'

'Sorry mijn Russisch is niet zo goed.'

'Maar wel goed genoeg om de jongen je intenties duidelijk te maken. Waarom sprak je eigenlijk met een jongen af en niet met een meisje?'

Na een paar minuten geven ze de Oezbeek de kans om weg te rennen. Als hij de metro eerder haalt, laten ze hem gaan. Hij rent weg en ze zetten meteen de achtervolging in. Dan stuiten ze op een politieauto. De agenten stappen uit, groeten Tesak en zijn groep en slaan dan de Oezbeek in de boeien. Schijnbaar doen ze niets tegen de intimidatie.

In andere filmpjes op Tesaks pagina worden mannen overgoten met urine, bespoten met verf en geïnterviewd met een dildo. Inmiddels pakt hij ook illegale arbeidsmigranten en drugsdealers aan in andere series.

Tesaks grote fysiek komt niet alleen van pas om te dreigen; op zijn kanaal maakt hij ook reclame voor PureProtein, krachtvoer voor bodybuilders. Verder vermeldt zijn profiel dat hij verliefd is op Nensi Malinovaya en drie kinderen heeft. Hij houdt van vissen en reizen. Zijn favoriete boeken zijn Mein Kampf en 1984, zijn favoriete films Fight Club en A Beautiful Mind. Dat hij drie jaar in de gevangenis zat wegens het aanzetten tot rassenhaat en etnisch geweld, staat er niet.

Op de website van internationaal jongerenplatform VICE stond een artikel met de kop 'De engste homohater van Rusland is zelf eigenlijk best wel gay'. We zien Tesak vrolijk van een regenboogglijbaan afgaan, Tesak spelen met de slurf van een olifant, Tesak de tanlines op zijn billen laten zien, Tesak in een felroze bomberjack.

Geestig inderdaad, maar als Tesak een mens is dat naar normale films kijkt en net als iedereen lullige foto's van zichzelf online zet, is de vraag des te meer: hoe kan hij dan zo'n bruut zijn?

Blijkbaar is de teneur in Rusland, waar sinds juni een verbod op 'homopropaganda' geldt, zo anti-homo, dat zulke heksenjachten geoorloofd zijn en zelfs toegejuicht worden. En Tesak wordt niet alleen bewonderd, zijn acties vinden ook navolging. Volgens belangengroep Spectrum Human Rights zijn er al vijfhonderd dergelijke groepen. Ze verspreiden foto's waarop ze in een kringetje om een vernederde homo heen staan. Ze lachen en buigen hun duim - het teken van homohaat in Rusland.

In Nederland is het niet ongebruikelijk dat pedojagers, zoals Tesak zich profileert, worden veroordeeld. Een Rotterdamse vrouw kreeg in 2012 een voorwaardelijke celstraf van vier maanden omdat ze een man van pedofilie had beschuldigd. Een jaar lang plaatste ze foto's van en telefoongesprekken met de man op internet. Eerder zat ze al twee maanden vast voor eenzelfde vergrijp.

En Tesak? Die was eergisteren aan het vissen. Hij postte een leuke foto op zijn VK-profiel: 86 likes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden