nieuwsFormule 1

Terwijl Noordwijk F1-teams ontziet, rijden boeren uit protest alvast over het strand

In Noordwijk vergaderden natuurbeschermers woensdag over het omstreden besluit om Formule 1-teams over het strand te laten rijden. Tegelijkertijd lieten de boeren van zich horen. Ze bulderden met hun trekkers uit protest over datzelfde zand, schreeuwend dat alleen zíj te lijden hebben onder het stikstofbeleid. 

Boeren onderweg op het strand van Scheveningen op weg naar de demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Beeld ANP

Dat de harde kern van de tegen het stikstofbeleid protesterende boeren niet veel op heeft met natuurbeschermers noch met de regelzucht van de overheid is geen geheim. Dat die boeren vinden dat zij voor alles moeten opdraaien terwijl andere sectoren worden ontzien, is dat evenmin.

Alles komt woensdagmiddag samen op het strand van Noordwijk en even later in het aangrenzende Zandvoort.

Op het Noordwijkse gemeentehuis zijn natuurbeschermers op dat moment in gesprek met twee wethouders over het omstreden besluit drie Formule 1-teams begin mei toestemming te geven om vanuit hun hotel via het strand naar het circuit in Zandvoort te rijden – deels door een strandreservaat voor rustende vogels. Vrijwel op hetzelfde tijdstip van dat gesprek,  rijden protesterende boeren op hun trekkers doodgemoedereerd over het gewraakte stuk strand.

Marc Janssen van stichting Duinbehoud, deelnemer aan het gesprek met de wethouders: ‘Dat mag helemaal niet! De Algemene Plaatselijke Verordening van Noordwijk verbiedt auto’s om over het strand te rijden. Tenzij je een ontheffing hebt.’ Precies zo’n ontheffing, die Noordwijk wil geven aan de Formule 1-teams, gaan natuurbeschermers juridisch aanvechten, kondigt hij aan.

Woensdagmiddag proberen van de demonstratie in Den Haag terugkerende boeren ook nog met hun trekkers op het racecircuit van Zandvoort te komen. Dit om duidelijk te maken dat zij als de grootste vervuilers in het stikstofvraagstuk worden gezien, terwijl de aanstaande Formule 1 in mei nagenoeg ongemoeid wordt gelaten.

Op beelden van regionale omroep NH Nieuws is te zien hoe, onder toeziend oog van de politie, een veegwagen de trekkers hindert in hun poging om daadwerkelijk het racecircuit op te rijden. Al is dat circuit ook nog met slagbomen beveiligd.

Verzet

Ondertussen groeit het verzet tegen het besluit van Noordwijk om de drie Formule 1 teams toestemming te geven om straks op 2 en 3 mei over het strand naar het racecircuit te rijden. Meer dan 16 duizend mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie die een voorkeursbehandeling voor de raceteams afkeurt. Voor het nog jonge, drie kilometer lange strandreservaat Noordvoort, bedoeld als rustplaats voor dieren, geldt nu dat zelfs wandelaars gevraagd wordt even van een speciaal pad door de duinen gebruik te maken.

De Noordwijkse gemeenteraad besloot eerder deze week in te stemmen met een uitzonderingspositie voor de Formule 1–teams. Volgens wethouder Roberto ter Hark dreigen die anders in de file te belanden op weg naar het racecircuit. Dat een beperkt aantal – vermoedelijk elektrische – auto’s hooguit enkele keren per dag door een strandreservaat rijdt zal geen wezenlijke natuurschade opleveren, schat hij in.

‘Die man heeft dat al lang geleden aan die raceteams toegezegd’, concludeert Marc Janssen van stichting Duinbehoud uit het gesprek van woensdag. Als de formele ontheffing op de APV eenmaal is verleend vecht hij die aan. Over het feit dat boeren op hun trekkers kennelijk ook weinig op hebben met het strandreservaat: ‘Geen haan die er naar kraait! Ga jij maar eens met je politieautootje trekkers tegenhouden.’

Noordwijk vindt het best als ‘supersterren’ Formule 1 door strandreservaat rijden

Zeehonden en strandplevieren in een strandnatuurreservaat bij Noordwijk moeten in mei wijken voor Formule 1-teams op doortocht naar het racecircuit in Zandvoort. ‘De kortste route blijkt de veiligste’, zegt de betrokken wethouder.

Lees ook: wat is de laatste stand van zaken in het stikstofbeleid? Landbouwverslaggever Pieter Hotse Smit licht het toe. ‘Het is niet zo dat boeren alles wordt afgepikt en het kabinet geen oog heeft voor hun zorgen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden