NieuwsCorona in Wit-Rusland

Terwijl de wereld zich drukmaakt over corona, zijn Wit-Russische stadions gevuld

Ga op een tractor zitten en bewerk het land. Dat adviseert de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zijn bevolking tijdens de coronacrisis. Zijn land draait gewoon door. Zelfs de voetbalstadions zitten nog vol.

Bert Lanting
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko (midden) deed afgelopen weekeinde gewoon mee aan een ijshockey-wedstrijd. Beeld via REUTERS
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko (midden) deed afgelopen weekeinde gewoon mee aan een ijshockey-wedstrijd.Beeld via REUTERS

Loekasjenko, die voor hij president werd directeur was van een staatsboerderij, maakt zich weinig zorgen over het virus dat zich langzamerhand ook in zijn land begint te verspreiden. Volgens hem is het een ‘waanvoorstelling’ die het land meer schade zal berokkenen dan het virus zelf.

Tijdens een recente kabinetsvergadering die door de staatstelevisie werd uitgezonden zei Loekasjenko dat zijn land ook andere virussen heeft overleefd en adviseerde hij de kijkers te werken op het platteland. ‘Daar praat niemand over het virus’, legde hij uit. ‘De tractor heelt alles, de velden helen alles.’

Een ander advies van de autoritaire president, die al 26 jaar de macht heeft in Wit-Rusland, is regelmatig naar de sauna gaan: in die hitte overleeft het virus volgens hem niet. Of een partijtje ijshockey spelen, natuurlijk. ‘Hier heb je geen virussen, ik zie ze niet’, vertelde de president opgewekt nadat hij aan een ijshockeywedstrijd had meegedaan.

Openbare leven

Terwijl in Rusland steden langzaam op slot gaan, gaat het openbare leven in Wit-Rusland gewoon door. Scholen, bioscopen, restaurants, cafés, alles is open. Het aantal coronabesmettingen is, althans volgens officiële cijfers, nog beperkt. Drie dagen geleden meldde het ministerie van Gezondheid dat er 94 gevallen van covid-19 waren ontdekt, sindsdien zijn er geen nieuwe cijfers gemeld.

Wit-Russische journalisten vertrouwen het niet: eerder kwam het ministerie twee keer per dag met een update. De journalistenvereniging riep de autoriteiten op weer iedere dag een overzicht te geven van de stand van zaken. Dat is volgens de journalisten het beste middel tegen geruchten en nepberichten.

Jonge Wit-Russische voetbalfans moedigen hun team aan bij de wedstrijd tussen Torpedo Zjodino en Belsjina Bobroejsk afgelopen weekeinde. Beeld AP
Jonge Wit-Russische voetbalfans moedigen hun team aan bij de wedstrijd tussen Torpedo Zjodino en Belsjina Bobroejsk afgelopen weekeinde.Beeld AP

Anders dan in andere landen zitten ook de voetbalstadions in Wit-Rusland nog vol. Normaal trekken de wedstrijden in de Wit-Russische ereliga nauwelijks aandacht in het buitenland. Maar nu de voetbalcompetitie vrijwel overal stilligt, volgen voetballiefhebbers uit de hele wereld clubs als Dinamo Minsk, Sjachtjor Soligorsk en FC Brest. Ook de Chinese gokindustrie is blij met het doorgaan van de Wit-Russische competitie: waar kun je anders nog op gokken in deze schrale tijden?

Wit-Ruslands buurlanden maken zich echter zorgen over de aanpak van Loekasjenko. Tot woede van de Wit-Russische president besloot Rusland de grens te sluiten, zonder overleg met Minsk. Nog maar een paar maanden geleden spraken de twee voormalige Sovjetrepublieken nog over het aangaan van een politieke unie.

Russen omhelzen elkaar onbekommerd in de ‘vakantie’ die ze van Poetin hebben gekregen
Strenge maatregelen vinden de Russische autoriteiten niet nodig om het coronavirus te beteugelen. ‘De Russische versie van het virus kan geen kwaad’, zegt een Moskoviet. Lees onze reportage.

Met gestrekt been gaat Bolsonaro corona te lijf, en verliest daarbij zijn vrienden
Wat is dodelijker: een griepepidemie of een economische depressie? De Braziliaanse president Jair Bolsonaro kiest voor het tweede antwoord. De rechtse nationalist speelt poker met de levens van miljoenen Brazilianen, waarschuwen critici. Zelfs rechtse vrienden keren zich van hem af.

Rijke New Yorkers vluchten naar hun buitenhuizen
Op de vlucht voor het coronavirus wijken schatrijke New Yorkers uit naar hun tweede huizen op onder meer Long Island. De bevolking ziet ze komen met gemengde gevoelens. De rijken verschaffen werk tenslotte. ‘Maar waarom moeten ze hier voor vijfduizend dollar vlees kopen?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden