Reportage

Terwijl buiten in Hamburg wanorde heerst, begint binnen een betere wereld

Veel Duitsers tonen zich vrijdag geschokt door het linkse geweld van donderdagnacht. Demonstranten likken hun wonden en hekelen het politie-ingrijpen.

Een actievoerder wordt vrijdag in Hamburg met pepperspray bespoten door de politie. Beeld afp

De zuster draagt een verbandtrommel, een ring door haar neus en een zwarte trui met 'Nazi-Trump fuck off.' Ze doet haar ronde tussen de tentjes en in de openlucht uitgerolde slaapmatjes van het activistenkamp in het parkje rondom de Johanniskirche in Hamburg-Altona. Het is vrijdagmorgen, de morgen na de gewelddadigste nacht die Hamburg in jaren meemaakte.

Nadat de grote linkse demonstratie 'G20 Welcome to hell' door waterkanonnen van de politie tot een einde was gespoten, richtten een paar duizend gewelddadige extreem-linkse activisten in de nacht van donderdag op vrijdag op veel plaatsen in Hamburg vernielingen aan.

Tientallen auto's brandden, de ramen van het Ikea-filiaal gingen aan diggelen. De activisten verwondden ruim honderdzestig politieagenten met straatstenen, flessen en met katapulten afgeschoten metalen kogels. Veel Duitsers toonden zich vrijdag geschokt door het linkse geweld, en ook Merkel veroordeelde in een korte persconferentie de daders.

Die daders zijn hier in het kamp rond de Johanniskirche de slachtoffers. Ze zijn de patiënten van Sabrina. 'Hoofd achterover', zegt ze tegen een volledig in het zwart gestoken jongen. 'Draai even iets meer naar me toe.'

De Florence Nightingale van Duitse de autonomen heeft de wind eronder. Voorzichtig plakt de studente uit Bochum een grote witte pleister op de wond. De jongen knijpt gepijnigd zijn ogen dicht en lurkt aan zijn sjekkie.

Hij is gevallen terwijl hij wegrende voor de politie, geeft hij na enig aandringen toe - op voorwaarde dat zijn naam niet wordt genoemd. Om zijn nek hangt een zwart elastisch sjaaltje. Daarmee heeft hij die ochtend vroeg vermoedelijk zijn gezicht bedekt toen hij meedeed aan de 'aanval' op het metrostation Berliner Tor.

Hoeveel demonstranten er gewond zijn geraakt weet tot nu toe niemand, ook niet het officiële communicatiekanaal van de activisten, FCMC. Tientallen, heet het. Wel deden ze vrijdag via Twitter een aantal oproepen om extra materiaal: verband, pleisters maar ook antibiotica.

Ze ploft neer op het grasveld. 'Ik ben geen officiële EHBO'er', zegt ze. Dan vertelt ze hoe ze donderdagnacht bij brandende containers bij Rote Flora stond, het al dertig jaar gekraakte operagebouw van waaruit de protesten worden gecoördineerd.

Daar kwamen zo veel gewonden binnen dat alle helpende handen welkom waren. Omdat Sabrina onlangs een officiële EHBO-cursus heeft gedaan, bood ze zich aan, fabriceerde ze ter plekke een rodekruisband voor om haar arm en ging aan de slag. Geslapen heeft ze niet.

Ze vertelt geestdriftig over het in haar ogen buitenproportionele geweld van de politie - onder andere dat ze net bezig was een hyperventilerend meisje te kalmeren, toen de politie van dichtbij traangas op hen afvuurde.

De Duitse media constateerden vrijdag droogjes dat de de-escalatiestrategie van de politie heeft gefaald. Die conclusie moet de politie ook zelf hebben getrokken, want vrijdagmiddag lekte een mail uit waarin de Hamburgse korpschef in het hele land om extra manschappen vraagt.

'Agenten voelen zich bedreigd', zei politiewoordvoerder Timo Zill in een persconferentie. Op sociale media communiceerde de politie uitgebreid over de gewonde manschappen , compleet met foto's van een diepe wond door een katapultkogel.

Sabrina is er kort over. 'Het is hun eigen schuld. Alles was er donderdag op gericht om ons te provoceren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden