Terugzien en afzien

Zoals een Amerikaanse toerist vroeger wist dat hij in Kopenhagen was wanneer de kalender dinsdag aangaf, zo weet de Nederlandse televisiekijker dat het zomer is wanneer de KRO-rubriek Kruispunt met Bekende Nederlanders het klooster intrekt en fröbelend Nederland namens de TROS in dwaze bootjes te water gaat....

Zomertelevisie betekent ook veel terugblikken en herhalingen, wat overigens niet altijd een straf is. Zo zag ik woensdagavond een groot deel van de reconstructie die Studio Sport maakte van de Tour de France van 1968, de eerste die door een Nederlander werd gewonnen: Jan Janssen. Nu heeft Janssens sensationele triomf al vele malen gefigureerd in filmportretten van la Grande Boucle, dus zelfs voor een jongere generatie zijn er veel bekende feiten en beelden bij, maar het is toch leuk om het hele verhaal van die sensationele Tourzege nog eens opgedist te krijgen. En je vergeet altijd weer bepaalde sappige details. Zoals in mijn geval de barse prognose van oud-ploegleider Kees Pellenaars: 'Als Jan Janssen een kans op de zege heeft, heeft m'n schoonmoeder het ook.'

Beelden die ook niet snel gaan vervelen zijn die van violist Isaac Stern in China. Zondag zond de NPS-rubriek Het uur van de wolf opnieuw de documentaire From Mao to Mozart uit, waarin verslag wordt gedaan van de historische tournee die Stern maakte in 1979, toen China net uit de maöstische winter kwam. Een aanstekelijk en ontroerend verslag. Aanstekelijk vanwege de muzikale hartstocht die Stern overbrengt op de Chinezen die naar hem komen luisteren of voor hem komen spelen. Ontroerend omdat ook indringend in beeld wordt gebracht hoe hardvochtig de maoïsten optraden tegen beoefenaars van westerse muziekkunst en in feite elke affiniteit met niet-Chinese cultuur probeerden uit te roeien. Aanstaande zondag is nog de staart van de documentaire te zien, plus een impressie van Sterns terugkeer naar China, twee jaar geleden.

Was de uitreiking van de Musical Awards 2001 ook een historische gebeurtenis? RTL 4 meent kennelijk van wel, want het suikerzoete evenement, dat eind april goed was voor een avondvullend programma, werd woensdagavond onverkort herhaald. Dit soort herhalingen zou ik zelf eerder rangschikken onder de categorie goedkope ethervulling, bedacht door lieden die geen hoge dunk van de kijker hebben.

Ook op deze plek begint nu een zomerprogramma, waarvoor een andere bril wordt opgezet. Vanaf maandag trekt hier dagelijks de Tourkaravaan voorbij, gadegeslagen door een wielerexpert die weet wat afzien is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden