Terugval groei India valt mee

De Indiase economie is niet zover weggezakt als verwacht. Analisten vrezen nu dat de centrale bank het niet nodig vindt de rente te verlagen.

AMSTERDAM - De economie van India is niet zo diep weggezakt als was gevreesd, maar de groei ligt wel op het laagste niveau in drie jaar. In het tweede kwartaal was de groei 5,5 procent op jaarbasis, terwijl was gevreesd voor een daling naar 5,2 procent. Vorig jaar groeide de economie nog met 8,5 procent.

Analisten vrezen dat de Bank of India in september niet zal overgaan tot verdere renteverlagingen om de groei aan te zwengelen, nu het cijfer over het tweede kwartaal meevalt.

In juni daalde de industriële productie voor de derde achtereenvolgende maand. Op jaarbasis is daardoor de stijging teruggevallen tot 0,2 procent. Behalve de crisis in het Westen en de afnemende groei in andere Aziatische landen, zoals China, kampt India ook nog met het vastlopen van het door de regering ingezette hervormingsproces, waartegen de oppositie zich verzet.

Verder zijn door een aantal grote corruptieschandalen de buitenlandse investeringen teruggelopen met 75 procent en kampt de landbouw met droogte.

Economen vinden dat de regering meer haast moet maken met de hervormingen en het verbeteren van het investeringsklimaat, omdat anders de groei zal teruglopen. Ook wordt druk uitgeoefend op de centrale bank van India om de rente te verlagen. Nadat de rente was verhoogd tot 8,5 procent om oververhitting van de economie te voorkomen, zou de centrale bank nu de teugels kunnen laten vieren. Eerder werd de rente al verlaagd tot 8 procent. Nu de inflatie ondanks sterk gestegen voedselprijzen is teruggelopen tot 6,8 procent, zouden verdere verlagingen mogelijk zijn. Twee maanden geleden lag de inflatie nog boven de 7,5 procent.

Sujan Hajra, hoofdeconoom van Anand Tathi Securities in Bombay, liet vrijdag weten dat als gevolg van het nieuwe groeicijfer de centrale bank komend maand een pas op de plaats zal maken. 'Het is onwaarschijnlijk dat er een renteverlaging komt voor het eerste kwartaal van 2013. Onze groeiverwachting voor het lopende jaar is 5,8 procent. De groeivertraging in de industriële sector zal nu ook overslaan op de dienstensector.

De regering, die begin dit jaar nog uitging van een economische groei van 8,5 tot 9 procent, heeft nu de groeiverwachting voor het hele jaar teruggebracht naar 6,2 tot 6,7. Maar de banken zijn aanzienlijk pessimistischer. Citibank India denkt aan een groei van 5,3 procent en vreest zelfs dat als gevolg van droogte de groei kan terugvallen tot 4,9 procent.

Verontrustend is dat de stijging van de industriële productie geen gelijke tred meer houdt met die in de constructiesector. De bouwactiviteiten groeien nog snel, waardoor de vrees groeit dat ook India bezig is een vastgoedzeepbel te creëren. India is ook duurder uit op de kapitaalmarkt sinds de ratingbureaus onlangs de kredietwaardigheid van het land hebben teruggebracht tot de junkstatus.

De politieke spanningen in India zijn fors opgelopen, nadat de rekenkamer in India onlangs verklaarde dat het land 25 miljard euro aan inkomsten is misgelopen als gevolg van concessieverleningen aan kolenproducenten. India is een van de grootste kolenproducenten in de wereld. De huidige premier Manmohan Singh was in die tijd als minister daarvoor verantwoordelijk.

De oppositie heeft nu eerst het aftreden van Singh geëist voordat ze wil meewerken aan nieuwe hervormingen, zoals het verlagen van de subsidies op autobrandstof. Deze week kwam het in New Delhi zelfs tot hevige rellen nadat demonstranten de corruptie aan de kaak probeerden te stellen en door de politie werden verwijderd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden