Terugsturen vluchtelingen naar Turkije vrijdag verder

Turkije is er klaar voor om deze week nog eens tweehonderd migranten uit Griekenland terug te nemen. Dat zou woensdag gebeuren, maar de Griekse autoriteiten hebben aangegeven dat het pas vrijdag plaats gaat vinden. Dat heeft een Turkse functionaris dinsdag gezegd.

Redactie
Afghaanse vluchtelingen in een kamp op het Griekse eiland Chios. Beeld afp
Afghaanse vluchtelingen in een kamp op het Griekse eiland Chios.Beeld afp

Griekenland begon maandag met het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije als deel van de deal tussen de Europese Unie en de Turken. Maandag werden de eerste 202 migranten teruggevaren naar Turkije. De groep van 202 had geen asiel aangevraagd. Veel migranten op de Griekse eilanden willen dat wel doen, maar de administratieve capaciteit daarvoor is nog ontoereikend.

Bij dertien van de 202 teruggevaren asielzoekers bleek niet alles goed te zijn gegaan. Volgens de Britse krant The Guardian zou de Griekse politie zijn 'vergeten de asielaanvragen in te dienen'. The Guardian baseert zich op uitspraken van directeur Vincent Cochetel van de Europese afdeling van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr.

Het zou gaan om Afghanen en Congolezen die op het Griekse eiland Chios waren beland. 'Het is eerder een vergissing dan iets anders, hopen we', aldus Cochetel. De Europese Commissie liet dinsdag weten dat deze week meer Europese asielexperts in Griekenland arriveren om versneld asielaanvragen te kunnen behandelen.

Koenders naar Turkije om vluchtelingen

Ook in Turkije moet de wet nog zodanig worden aangepast dat alle teruggestuurde asielzoekers daar daadwerkelijk internationale bescherming krijgen. In ruil voor Turkse stappen tegen illegale migratie nemen Europese landen, waaronder Nederland, Syriërs uit Turkse vluchtelingenkampen op.

Volgens Amnesty International zouden Syrische en Afghaanse asielzoekers in Turkije tegen de afspraken in echter ook teruggestuurd worden naar hun eigen land. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken reist eind deze week naar Turkije om de situatie met de vluchtelingen daar te bekijken. Hij maakte dat dinsdagavond bij de EO bekend.

Koenders ziet vooralsnog geen reden om het akkoord op te schorten, maar neemt de kritiek van Amnesty wel serieus, zo zei hij in het programma Dit is de Dag.

De Turkse kustwacht vist alweer Pakistanen op

Inwoners van de Turkse havenplaats nemen een uurtje vrij om te zien hoe de migranten arriveren. En vooral of ze wel weer worden weggevoerd. Lees hier de reportage van Volkskrant-correspondent Kees Elenbaas.

Eerste groep in Nederland

Dinsdagochtend kwamen de eerste 31 Syrische vluchtelingen vanuit een Turks vluchtelingenkamp naar Nederland overgevlogen. Over de samenstelling van de groep wilde een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie niets zeggen. Alleen dat het vooral gaat het om kwetsbare asielzoekers, bijvoorbeeld vanwege medische problemen.

Grieken nog niet klaar om migranten snel terug te sturen

De uitgang van Europa wordt afgeschermd door oproerpolitie. Leunend op hun schilden staan de agenten van de Griekse ME maandagochtend op de kade van het eiland Chios als de eerste bootmigranten richting een Turkse boot lopen. Lees hier de reportage van Volkskrant-correspondent Sarah Venema.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden