Terugsturen van Iraniërs krijgt steun Kamer

'Neederland', 'Dood ons niet', 'Iran is onveilig', 'Stop deportatie'. Met teksten als deze hadden tientallen Iraniërs gisteravond bij een debat in de Tweede Kamer hun mond afgeplakt....

Van onze verslaggever

Iraanse asielzoekers die geen permanente verblijfsvergunning hadden gekregen, werden de afgelopen jaren niet naar Iran teruggestuurd. Maar gezien de nieuwe politieke situatie acht het kabinet het niet onverantwoord om Iraniërs terug te sturen. Andere Europese landen sturen Iraniërs al langer terug.

Wel denkt Cohen dat Iran nog te gevaarlijk is voor homoseksuelen, intellectuelen (schrijvers en journalisten in het bijzonder) en leden van de Bahaï geloofsgemeenschap. VVD-Kamerlid Kamp wil dat intellectuelen niet vanzelfsprekend een verblijfsvergunning krijgen. Ze moeten wel aantonen dat ze activiteiten hebben verricht die terugkeer onmogelijk maken.

Cohen baseert zijn stelling op een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat beschrijft de nieuwe politieke situatie in Iran. President Kathami wordt sinds zijn benoeming in mei 1997 beschouwd als een verlicht persoon. Hij heeft tal van hervormingen doorgevoerd. Zo worden gevluchte Iraniërs die terugkeren, niet langer automatisch vervolgd.

Voordat ze naar de Tweede Kamer kwamen, bezetten ongeveer veertig Iraniërs korte tijd het kantoor van de UNCHR om aandacht te vragen voor hun situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden