Terugsturen supporters kan olie op het vuur zijn

Supportersgroepen die racistische leuzen scanderen collectief aanpakken, het is eerder vertoond. Het hielp niet. Ook nu is de vraag of zulke maatregelen geen averechts effect hebben....

Van onze verslaggever Victor Lebesque

Racistische leuzen worden al ongeveer twintig jaar geroepen door voetbalsupporters die de confrontatie zoeken met dat deel van de aanhang van Ajax dat graag vlaggen Davidsterren meezeult naar het strijdtoneel en kreten slaakt als 'de joden worden kampioen' en 'de joden gaan op jacht'.

Zelden werd ertegen opgetreden, mede omdat het voor de politie erg lastig is individuen te traceren als verdachte. Dat gaat anders worden. De supportersgroepen die zich misdragen door publiekelijk racistische uitlatingen te doen, worden collectief aangepakt.

Burgemeester Cohen van Amsterdam nam zondag het voortouw. Hij zette 670 supporters van FC Utrecht op de trein naar huis, nadat enkele tientallen in de groep de antisemitische kreet hadden gescandeerd.

Alsof Cohen het Ei van Columbus had uitgevonden, verklaarden de burgemeesters van Rotterdam en Utrecht dat zij het Amsterdamse voorbeeld zullen volgen. Maar Amsterdam had geen primeur. Het terugsturen van lieden die zich onder het slaken van racistische kreten naar een uitwedstrijd van hun club begeven, werd al meerdere malen vertoond.

In januari 1993 misten 900 supporters van FC Utrecht de wedstrijd tegen Ajax. Zij werden op grond van een noodbevel van de burgemeester van Diemen teruggestuurd wegens het roepen of zingen van racistische en antisemitische leuzen en liedjes. De maatregel heeft er blijkbaar niet toe geleid dat de FC Utrecht-supporters braver zijn geworden.

Ook al eerder werden supporters geretourneerd voordat zij het Ajax-stadion hadden bereikt. In 1987 betrof het Den Haag-supporters, in 1989 die van Vitesse.

Het is prijzenswaardig dat de burgemeesters het signaal afgeven dat racistische taal niet wordt getolereerd. De vraag is echter of de aangekondigde maatregelen soelaas bieden. Sterker nog, de actie van Cohen kon wel eens olie op het vuur zijn. De Utrechtse supporters zijn boos over de gedwongen voortijdige thuisreis.

Dit zullen zij vermoedelijk laten blijken als op 12 mei voor de bekerfinale tegen Ajax 15 duizend Utrecht-supporters naar De Kuip in Rotterdam trekken. Als dan een deel van de armada zich bezondigt aan kreten als 'Hamas etc.' staat burgemeester Opstelten voor de vrijwel onmogelijke klus om 15 duizend personen terug te sturen.

Als het terugsturen van supporters tot het gebruikelijke arsenaal van maatregelen ter beteugeling van voetbalvandalisme gaat behoren, zullen de hooligans ongetwijfeld weer een tegenmaatregel nemen. Zij zullen met eigen vervoer in kleine groepen afreizen en daardoor nog ongrijpbaarder zijn. Dit zal zich ook voordoen als de Nederlandse Spoorwegen stoppen met supportersvervoer.

De laatste jaren veranderen de verschijningsvormen van voetbalvandalisme. Door tal van preventieve en repressieve maatregelen in en rond de stadions zijn fysieke confrontaties tussen rivaliserende supportersgroepen teruggedrongen. Echter de verbale agressie in de vorm van beledigen, bedreigen en intimideren is zeer toegenomen. Van de 1193 supporters die in het seizoen 2000-2001 werden aangehouden, werd nog altijd 60 procent verdacht van een geweldsmisdrijf. Hoewel plegers van een beledigingsdelict moeilijk zijn op te sporen, maakten zij 10 procent uit van het aantal gearresteerden.

Voorkoming en bestrijding van voetbalvandalisme is een lastig en kostbaar karwei. De totale politie-inzet bij 787 voetbalwedstrijden in het vorige seizoen bedroeg ruim 300 duizend mensuren; kosten bijna acht miljoen euro.

'De politie wordt uiteindelijk altijd met de problematiek geconfronteerd die door anderen niet of onvolledig wordt uitgevoerd', aldus het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden