Live

Teruglezen: 'zware rellen' bij G20-protestmars in Hamburg

Het bezoek vandaag van de Amerikaanse president Trump aan Polen vormt de opmaat voor zijn deelname morgen aan de top van de G20 in Hamburg, waar hij voor het eerst president Poetin zal ontmoeten. We volgden het bezoek, maar ook de voorbereidingen op de G20 en demonstraties in de stad, op de voet. Dit liveblog is nu afgesloten, hieronder leest u het terug.

De oproerpolitie blokkeert de demonstratie tegen de G20 in Hamburg Beeld afp
De oproerpolitie blokkeert de demonstratie tegen de G20 in HamburgBeeld afp

In totaal raakten in Hamburg 76 agenten gewond, drie moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis. Twee piloten van een politiehelikopter raakten gewond nadat er met een laser in hun ogen was geschenen, waardoor ze niet meer verder konden vliegen.

Over het aantal gewonde betogers heeft de politie geen informatie. De organisatoren van de protestmars melden dat er tussen de tien en twintig betogers zijn opgepakt.

Op het hoogtepunt van de protestmars telde de politie naar eigen zeggen zo'n 8.000 deelnemers. Ook benadrukt de politie dat de protestmars niet door agenten werd beëindigd: demonstranten verlieten even voor middernacht op eigen initiatief het gebied.

Er zijn nog steeds 'zware rellen' aan de gang in delen van Hamburg nadat de betoging door anti-G20-demonstranten is beëindigd. Dat meldt de Duitse politie op Twitter. Onder meer de wijken St. Pauli en Schanzenviertel worden genoemd. Winkels en auto's worden beschadigd en vijftien agenten zouden gewond zijn geraakt, waarvan drie naar het ziekenhuis moesten. Er zijn geen cijfers beschikbaar over gewonde demonstranten of omstanders.

Volgens de Duitse politie is de demonstratie tegen de G20-top rond acht uur 's avonds beëindigd door de organisatoren. Volgens de politie vielen de betogers hen aan met flessen en ijzeren stokken. Daarop zetten zij waterkanonnen, wapenstokken en pepperspray in. Op verschillende plekken in de stad is het nog steeds onrustig, de politie maakt onder meer melding van spullen die in brand worden gestoken en voertuigen van hulpdiensten die worden aangevallen. Demonstranten zouden met flessen en vuurwerk naar handhavers gooien.

Hoeveel arrestaties er zijn verricht, kon de politie nog niet zeggen. Ook is niet bekend hoeveel gewonden er zijn gevallen onder de demonstranten. Zeven politieagenten raakten gewond.

De politie zet waterkanonnen in tegen betogers Beeld afp
De politie zet waterkanonnen in tegen betogersBeeld afp

De oproerpolitie in Hamburg heeft donderdagavond charges uitgevoerd bij een anti-G20-protestmars. Actievoerders bekogelden de politie met onder andere flessen, waarop de politie waterkanonnen inzette.

Er zijn ongeveer 12 duizend deelnemers aan de demonstratie Welcome to Hell (Welkom in de Hel) waarvan er volgens de politie ongeveer duizend gezichtsbedekking dragen. Als zij hun vermomming afdoen, wordt de demonstratie doorgelaten.

Aan de grens met Nederland hield de Duitse politie eerder op de avond een bus met Nederlandse demonstranten tegen die op weg was naar de G20-top. De activisten mogen naar Duitsland niet in omdat een aantal van hen bekend is bij de Nederlandse politie en er volgens de Duitse politie aanwijzingen zijn dat ze een gevaar vormen. De actievoerders hebben aangekondigd in de loop van de avond terug te gaan naar Nederland.

Wat willen de Verenigde Staten eigenlijk bereiken op de G20? En hoe zien Japan en Zuid-Korea het forum? Beweeg je muis over het betreffende land om erachter te komen.

De jaarlijkse G20 heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een forum waarin de meest prangende mondiale kwesties worden besproken. Maar wie vindt wat precies belangrijk? Beweeg je muis over het betreffende Europese land voor een overzicht van de agenda’s en de gevoeligheden.

Een bilaterale ontmoeting tussen de Indiase premier Narendra Modi en de Chinese president Xi Jinping in de wandelgangen van de G20 in Hamburg zit er niet in. De ‘sfeer’ is niet goed, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking donderdag volgens de Indiase krant The Times of India.

China en India zijn sinds drie weken verwikkeld in een militaire confrontatie over een betwist stuk land in de Himalaya. Aanleiding was de aanleg door Chinese troepen van een weg over het Doklam-plateau, dat door Bhutan wordt geclaimd, maar volgens Peking Chinees grondgebied is. Indiase troepen uit Sikkim trachtten namens bondgenoot Bhutan de wegaanleg te verhinderen, waarop China de hele grens sloot en het wapengekletter begon.

Volgens militaire experts staan er in het gebied nu enkele duizenden Chinese en Indiase soldaten met getrokken wapens tegenover elkaar. De toon van de twee buurlanden, beide kernmogendheden, is afgelopen dagen verscherpt. China zei woensdag dat India zijn troepen zo snel mogelijk van het betwiste plateau moet terugtrekken, als teken van ‘oprechtheid’. Pas dan kan er gesproken worden over een diplomatieke oplossing, aldus Peking.

Vandaag verklaarde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat het absurd is dat India klaagt over de aanleg van een weg, aangezien India aan zijn kant van de grens ook talloze wegen en versterkingen aanlegt. India moet zijn troepen zo snel mogelijk uit Bhutan terugtrekken om ‘een nog ernstiger situatie met nog ernstiger consequenties te voorkomen’.

De Indiase regering verklaarde vorige week dat het Chinese optreden voor India een groot veiligheidsrisico betekent. Het betwiste gebied ligt niet ver van de strategische Siliguri-corridor of ‘Kippennek’, een smalle landstrook die het noordoosten van India met de rest van het land verbindt. Delhi wil een vreedzame oplossing, te beginnen met een Chinese terugtrekking uit Bhutan.

Afgelopen dagen werd nog breed gespeculeerd over een ontmoeting tussen Modi en Xi in Berlijn. Analisten geloven overigens niet dat het snel tot een echte militaire confrontatie komt. China noch India hebben daar nu belang bij. De twee landen vochten in 1962 een bloedige oorlog uit over hun diverse grensconflicten, die door China met overmacht werd gewonnen.

Vrees voor escalatie

Terwijl de wereld bezorgd kijkt naar de Chinese expansie in de Zuid-Chinese Zee, speelt Peking een paar duizend kilometer verderop in de Himalaya echt hoog spel.

Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan arriveren in Hamburg Beeld getty
Xi Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan arriveren in HamburgBeeld getty
Chinese president Jinping en de Indiase premier Modi in 2016, tijdens een BRICS top in 2016 Beeld epa
Chinese president Jinping en de Indiase premier Modi in 2016, tijdens een BRICS top in 2016Beeld epa

De Amerikaanse president Trump heeft donderdag de Navo-lidstaten proberen gerust te stellen door te benadrukken dat de VS nog steeds staan achter artikel 5 van het Navo-handvest. Dit artikel bepaalt dat de lidstaten elkaar direct te hulp komen als een van hen wordt aangevallen.

Trump zei in zijn toespraak in Warschau dat de VS ‘hebben laten zien, niet alleen met woorden maar ook met acties, dat wij stevig achter de gezamenlijke defensie-verplichting staan.’

Trump: ‘Woorden zijn makkelijk maar het gaat om de acties.’

De president werd tijdens de presidentscampagne bekritiseerd omdat hij de Navo ‘ouderwets’ noemde. Tijdens zijn eerste buitenlandse reis eerder dit jaar, kreeg hij opnieuw kritiek te verduren dat hij tijdens een toespraak in het NAVO-hoofdkwartier niet krachtig genoeg benadrukte dat Washington achter artikel 5 stond.

Volgens het artikel is een aanval op een lidstaat gelijk aan een aanval op alle Navo-landen. Het artikel werd tot nu toe slechts één keer toegepast sinds de oprichting van de Navo na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit was na de aanslagen van 11 september 2001. Toen hielpen de lidstaten de VS onder andere bij het bewaken van het Amerikaanse luchtruim.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag in Warschau, in zijn eerste publieke toespraak in Europa, de Navo-landen opgeroepen meer te besteden aan hun veiligheid. Hij zei dat de lidstaten een voorbeeld kunnen nemen aan Polen dat meer besteedt aan Defensie sinds de Russische invasie van de Krim.

'Wij juichen de Polen toe', aldus Trump. 'Wij zijn dankbaar voor het voorbeeld dat Polen heeft gesteld', betoogde de president. 'Door als een van de weinige landen te voldoen aan de financiële verplichtingen van de Navo.' Warschau geeft twee procent van het bruto nationaal product uit aan Defensie.

Trump prees uitvoerig de Polen. Hij wees onder andere op de moeilijke jaren van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. 'Jullie onderdrukkers probeerden jullie op de knieën te krijgen, maar de Polen konden niet gebroken worden.'

Zoals verwacht, waarschuwde Trump in zijn rede voor het gevaar van terreurorganisaties zoals IS en Al Qaida. 'Wij vechten tegen radicaal islamisme en wij zullen zegevieren', hield de president de duizenden aanwezigen op het Krasinski-plein voor. 'Wij zullen nooit toegeven.'

President Trump op het Krasinski-plein. Beeld AFP
President Trump op het Krasinski-plein.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op bezoek in Warschau gezegd dat de VS vastberaden stappen zullen nemen tegen de Noord-Koreaanse dreiging. Trump reageerde op de test dinsdag van Pyongyang met een intercontinentale raket. De Noord-Koreaanse leider Kim Yong-un is er trots op dat zijn land volgens hem de VS kan bestoken met kernwapens.

Trump ging niet in op wat voor stappen hij wil ondernemen. ‘Er moet iets aan Noord-Korea worden gedaan en we kijken in de komende weken en maanden wat er gebeurt.’ Hij riep alle andere landen op het ‘zeer, zeer slechte gedrag’ van Noord-Korea tegen te gaan.

Trump liet zich voor het eerst in het openbaar uit over de Noord-Koreaanse raketproef. Hij trad niet in detail over het Amerikaanse antwoord, maar sprak van een ‘bedreiging’ die de VS ‘zeer krachtig het hoofd zullen bieden’. Tegelijkertijd zei hij dat het niet zeker is dat hij de stappen die hij overweegt ook daadwerkelijk zal uitvoeren. ‘Ik trek geen rode lijnen’, maar de leiders in Noord-Korea ‘gedragen zich op een zeer, zeer gevaarlijke manier en daar zal iets aan moeten worden gedaan'.

De president is donderdag in Europa begonnen aan drie dagen internationaal overleg. Hij gaat later op de dag naar Hamburg. Daar is de top van de economische overleggroep G20. Voorafgaand spreekt hij in Hamburg met bondskanselier Merkel en praat hij met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Japanse premier Shinzo Abe over Noord-Korea.

Trump op een persconferentie in Warschau. Beeld AFP
Trump op een persconferentie in Warschau.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump zal vandaag in zijn belangrijke toespraak in Warschau betogen dat de toekomst van de westerse beschaving op het spel staat. Dit blijkt uit delen van zijn rede die zijn vrijgegeven door het Witte Huis. ‘De fundamentele vraag van onze tijd is of het Westen de wil heeft om te overleven’, aldus de president, doelend op de gevaren van onder andere terrorisme en extremisme.

Trump zal Polen, een van Amerika’s belangrijkste bondgenoten in Oost-Europa, als voorbeeld stellen hoe het moet. Volgens Trump laat Warschau zien dat het bereid is om de waarden van de westerse beschaving te verdedigen. De conservatieve regering in Polen deelt Trumps harde stellingname tegen onder andere immigratie. 'Ons gevecht voor het Westen begint niet op het slagveld: het begint met onze gedachten, onze wil en onze harten.'

Vreemdelingen
Trump: ‘De Poolse ervaring herinnert ons eraan dat het verdedigen van het Westen uiteindelijk niet alleen afhankelijk is van de middelen die ons ter beschikking staan maar ook van de wil van het volk om te winnen.’

Hij zal opnieuw benadrukken dat er grenzen zijn aan het toelaten van vreemdelingen. ‘Wij moeten eensgezind zijn tegenover onze vijanden om ze te ontdoen van hun grondgebied, financiële ondersteuning, netwerken en hun ideologische steun’, aldus Trump. ‘Hoewel we altijd nieuwe bewoners welkom zullen heten die onze waarden delen en van ons houden, zullen onze grenzen altijd gesloten blijven voor terrorisme en extremisme.’

President Trump en first lady Melania komen aan in Warschau. Beeld AFP
President Trump en first lady Melania komen aan in Warschau.Beeld AFP

Premier Rutte is blij dat Nederland na jaren weer een keer aanwezig kan zijn bij de G20, die vrijdag en zaterdag in Hamburg is. Hij noemt het vooral gezien de internationale ontwikkelingen belangrijk dat Nederland er als grote economie weer bij is.

Eén van de zaken die voor Rutte belangrijk zijn om te bespreken is vrijhandel. Nederland is daar traditiegetrouw voorstander van, maar is volgens Rutte wel op zijn hoede. ‘Ook wij moeten ons er tegelijkertijd van vergewissen en er ook naar streven dat we niet naïef zijn.’

De premier wijst erop dat sommige landen doen aan dumping en zich niet houden aan afspraken over een gelijk speelveld. Daarover moeten volgens Rutte eisen worden gesteld.

De Amerikaanse president Donald Trump is vandaag zijn tweede buitenlandse reis begonnen met een bezoek aan Polen. Hij ontmoette vanochtend de Poolse president Andrzej Duda. Voor een beeld van August Poniatowski, de laatste koning van Polen, schudde het tweetal de handen waarna ze aan hun besprekingen begonnen.

Duda prees Trump later op een persconferentie dat hij 'serieus nadacht' over de veiligheid van Polen. De VS en Polen hielden, sinds de Russische annexatie van de Krim, in Navo-verband diverse militaire oefeningen.

Trump hoopt op een 'vriendelijk verloop' van zijn bezoek aan Polen. Maar er is ook veel scepsis over Trumps trouw aan het bondgenootschap Navo en door zijn eerdere lofprijzingen van de Russische president Vladimir Poetin en het Amerikaanse vertrek uit het klimaatakkoord.

Toch kan Trump volgens Poolse media rekenen op juichende menigtes. De Poolse regering zou die Trump hebben beloofd toen ze de Amerikaanse leider uitnodigden. De regeringspartij zou daarvoor speciaal aanhangers met bussen naar Warschau gebben gebracht. Trump bezoekt onder andere de plek waar in 1944 een opstand tegen de nazi-bezetters uitbrak. Ook heeft hij een persconferentie met zijn Poolse ambtgenoot Andrzej Duda.

De president heeft ook ontmoetingen met een reeks leiders uit landen in het oosten van Europa die liggen tussen de Oostzee, de Zwarte Zee en de Adriatische Zee. Deze leiders van het 'Drie Zeeëninitiatief' bespreken onder meer met Trump hoe ze minder afhankelijk van Russische energie kunnen worden.

Het klinkt als het script voor een politieke nachtmerrie: Trump, Poetin en Erdogan tegelijk ontvangen, minder dan drie maanden voor je herverkozen wilt worden als bondskanselier van Duitsland. Angela Merkel doet het, morgen tijdens de G20 in Hamburg.

Berlijn teert nog teveel op de roestige geopolitieke strategie van het oude West-Duitsland. Duitsland moet afstand nemen van zijn roestige geopolitieke strategie en meer initiatief nemen op het internationale podium, vinden sommige politieke waarnemers.

Lees dit dubbelinterview van Duitsland-correspondent Sterre Lindhout met politicoloog Jan Techau (1972), directeur van de diplomatieke denktank van de American Academy in Berlijn en de Amerikaan Leon Mangasarian. Hij is al dertig jaar politiek correspondent in Duitsland voor onder meer persbureau Bloomberg.

Mangasarian: 'De top is voor Merkel een onplezierige koorddans. Ze moet een goede gastvrouw zijn, maar weet ook hoe Donald Trump in Duitsland wordt gehaat, ook door haar kiezers.'

Ivanka Trump bij aankomst op de luchthaven van Warschau. Beeld AFP
Ivanka Trump bij aankomst op de luchthaven van Warschau.Beeld AFP

Van Angela Merkel, vanaf morgen gastvrouw op de G20 in Hamburg, wordt verwacht dat zij de rol van leider van de westerse wereld op zich neemt. President Trump, die zijn Europese reis in het dwarse Polen begint, heeft nauwelijks interesse in die rol.

Het is niet Groot-Brittannië en ook niet Frankrijk dat Trump vandaag aandoet voor zijn eerste formele bezoek aan een lidstaat van de Europese Unie. Het is Polen, een land dat vaak tot de 'kleintjes' wordt gerekend. Met het bezoek van Trump kan het nu snoevend tegen de andere EU-landen zeggen: kijk eens, wij worden gezien, wij doen ertoe.

Is Trumps Polen-bezoek een gebaar van solidariteit of wil hij een wig drijven in Europese samenwerking? Lees dit artikel van Oost-Europa-correspondent Jenne Jan Holtland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden