Teruglezen - Zoektocht met speurhonden Alphen gestopt

Bij het hijsen van een nieuw brugdek van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn twee bouwkranen omgevallen. De kranen zijn met het dek op meerdere woonhuizen en winkels terechtgekomen. Er is de hele avond in het puin gezocht naar slachtoffers, maar tot nu toe is het enige dodelijke slachtoffer een hond. Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Dit liveblog is gesloten, het nieuwsbericht vindt u hier.

De ravage in Alphen aan den Rijn gezien vanuit de lucht. Beeld anp
De ravage in Alphen aan den Rijn gezien vanuit de lucht.Beeld anp

Het USAR-team heeft de zoektocht gestaakt en is er 'vrijwel zeker' van dat er geen doden zijn gevallen. Voor ons het moment om dit liveblog af te sluiten. Een kort samenvatting van de gebeurtenissen:

Om kwart over vier vanmiddag vielen twee bouwkranen om bij het hijsen van het nieuwe brugdek van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn. De twee kranen vielen met het brugdek op een aantal woningen en winkels. Het heeft er alle schijn van dat hierbij niemand is omgekomen. Een hond raakte echter wel bekneld in het puin en heeft het niet gered, liet de brandweer weten.

Een USAR-team, gespecialiseerd in het zoeken van mensen in puin bij bijvoorbeeld aardbevingen, zocht de hele avond naar overlevenden in het puin. Zij konden niets vinden.

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de toedracht van het ongeval. Zij werkt daarbij samen met de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken hierin samen, omdat het mogelijk zou gaan om een overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Het zou ook te maken kunnen hebben met lichamelijk letsel door schuld. dat liet Kitty Nooy, hoofdofficier van justitie van het OM in Den Haag weten. Drie personen hebben zich gemeld bij de politie, zij zijn aangemerkt als verdachten.

Het USAR-team, dat de hele avond in het puin heeft gezocht naar eventuele slachtoffers met vijf speurhonden, is gestopt met zoeken. Volgens de NOS zijn ze er 'vrijwel zeker van' dat er niemand meer onder het puin ligt, en dat er dus ook geen dodelijke menselijke slachtoffers te betreuren zijn. Een team van hulpverleners is begonnen met het opruimen van de ravage.

Verslaggever Jeroen Visser is in Alphen en sprak met ooggetuigen. Het reddingswerk lijkt inmiddels voor vandaag te zijn afgelopen. 'Vanaf een hoogwerker staan lampen gericht op het puin. De omgevallen kranen zijn gestut zodat er in het puin kon worden gezocht naar slachtoffers. De hoogwerker houdt de kranen op hun plek. Het is niet duidelijk of de werklieden vannacht doorgaan of het werk morgen hervatten. Een kleine shovel wordt wel net binnengereden.' Visser ziet nog wel reddingswerkers, maar het lijkt erop dat het zoeken naar slachtoffers is gestopt. Speurhonden hebben geen overlevenden aangetroffen onder het puin. Nog steeds staan veel buurtbewoners te kijken naar de ravage. Het nieuwe brugdek had het sluitstuk moeten zijn van de Koninging Julianabrug, die al een half jaar was gesloten voor renovatie. De brug verbindt twee centrale delen van de stad. 'Daarom waren veel mensen gaan kijken.'

Visser sprak met een Alphenaar die speciaal voor de gelegenheid zijn stoel op de kade had gezet. Hij moest 'rennen voor zijn leven' toen de kranen omvielen. 'Het geluid was verschrikkelijk, staal op staal. Dat wil je nooit meer horen', zei de man. De straattegels waarover hij wegrende kwamen omhoog onder de druk van de kantelende hijskranen. Bouwvakkers sprongen in het water om 'hun hachje te redden'. Toen de man terugliep om de ravage te bekijken zag hij twee bouwvakkers op straat liggen: 'huilend als kleine kinderen'. De man had zelf ook tranen in zijn ogen

'Ga er maar aan staan', schrijft Jean-Pierre Geelen in zijn tv-recensie. 'Live met lege handen: welke beelden van de omvallende hijskranen kiezen we?' Lees hier zijn complete recensie.

De Julianabrug was al langere tijd een hoofdpijndossier voor de gemeente Alphen aan den Rijn. Lees hier alles over de problemen waarmee de brug kampte.

Kitty Nooy, officier van justitie: 'We hebben een strafrechtelijke procedure gestart. Het Openbaar Ministerie en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid werken hierin samen, omdat het mogelijk zou gaan om een overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Het zou ook te maken kunnen hebben met lichamelijk letsel door schuld.

'Het is veel te vroeg om iets te zeggen over de oorzaak, het is heel complex. Ik kan wel zeggen dat drie personen zich hebben gemeld bij de politie, die graag hun verhaal willen doen.' De politie heeft deze personen als verdachte aangemerkt, zodat ze zich konden beroepen op het zwijgrecht en het recht op een advocaat.

'Ook hebben veel getuigen zich gemeld, de politie is bezig met het verzamelen van alle namen. Dan zullen zij samen met mensen van de inspectie de getuigen gaan horen.'

Nooy weigerde in te gaan op vragen over het aantal gewonden. Ook kon zij niet bevestigen of er al iemand uit het puin was bevrijd, wat eerder door de brandweer werd gemeld.

(VLNR) Peter van Leeuwen van de politie, burgemeester Liesbeth Spies en Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie staan de pers te woord. Beeld anp
(VLNR) Peter van Leeuwen van de politie, burgemeester Liesbeth Spies en Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie staan de pers te woord.Beeld anp

Burgemeester Liesbeth Spies tijdens een persconferentie: 'We weten een heleboel nog niet, maar we kunnen u een paar dingen melden. Er wordt met man en macht gezocht naar eventuele gewonden of slachtoffers. Daarover hebben we nog geen feiten en kunnen we dus ook nog geen mededelingen doen. De situatie is nog niet stabiel, het instortingsgevaar is groot. Daar moet het zoeken met veel voorzichtigheid gebeuren.'

De burgemeester had ook goed nieuws voor de omwonenden: ‘Het overgrote gedeelte van de omwonenden kan in de eigen woning slapen vannacht. Degenen die dat niet kunnen, zijn geïnformeerd en hebben een opvangplaats aangeboden gekregen. Bij een aantal woningen is het gas afgesloten, deze bewoners kregen de keuze om de nacht thuis of op een opvanglocatie door te brengen.'

Zo'n 400 mensen uit Alphen aan den Rijn zijn maandagavond naar De Goede Herderkerk gekomen waar een tijdelijke opvanglocatie is ingericht. Dat meldt ANP. Een aantal van deze mensen is door het ongeluk met het brugdeel tijdelijk dakloos geraakt.

In de kerk is ook Slachtofferhulp aanwezig. Een woordvoerster van de gemeente vermoedt dat veel mensen naar de kerk komen 'voor een praatje en een arm om de schouder'.

Enkele tientallen mensen die in of rondom de getroffen panden wonen, kunnen komende nacht niet naar huis, meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Het gaat om bewoners van circa vijftig woningen. De gemeente zorgt voor opvang.

- Vanmiddag rond 16.15 zijn twee kranen omgevallen in Alphen aan den Rijn. De kranen hesen op dat moment een brugdek op de Julianabrug, die gerenoveerd wordt. De kranen vielen met het brugdek op een aantal woningen en winkels.
- Er is tenminste een persoon vast komen te zitten onder het puin. Hij werd later bevrijd en klaagde over last van zijn heup. Een hond die bekneld was overleed. Dat meldde de brandweer. Het is niet bekend of er nog meer slachtoffers zijn.
- Er wordt op dit moment nog gezocht naar eventuele slachtoffers in het puin. Een team van USAR (Urban Search and Rescue) zoekt met behulp van vijf speurhonden. De honden zijn tot nog toe niet aangeslagen, wat niet betekent dat er niemand onder het puin ligt: de honden slaan alleen aan bij levende mensen.
- Van het ongeval circuleren veel video's online. Ook van de ravage na het omvallen van de kranen zijn veel amateurbeelden te zien. De toegebrachte schade is enorm.
- Burgemeester Liesbeth Spies is vervroegd teruggekomen van vakantie en is nu weer in Alphen aan den Rijn.
- De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval, waarover nog weinig bekend is.

Burgemeester Liesbeth Spies is maandagavond in Alphen aan den Rijn aangekomen. Zij wordt bijgepraat over de situatie. Dat heeft de gemeente Alphen gemeld.

Bouwbedrijf Mourik dat verantwoordelijk is voor de bouw van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is 'enorm geschrokken' door het ongeluk met een brugdeel. Een woordvoerder van het familiebedrijf spreekt van een zwarte dag. 'We zijn bijzonder ontdaan.'

Hij laat weten dat het medeleven uit gaat naar alle getroffen mensen. Wat er is gebeurd noemt hij 'vreselijk'. Leden van het management en de directie van Mourik reizen maandag terug van vakantie. Voor zover bekend zijn medewerkers van het bouwbedrijf, die maandag aan het werk waren, ongedeerd gebleven.

De omgevallen kraan en het brugdek in Alphen. Beeld anp
De omgevallen kraan en het brugdek in Alphen.Beeld anp

Een man is uit een ingestort pand gehaald. Hij heeft last van zijn heup, verder is nog niets bekend over zijn toestand. Dat heeft de brandweer laten weten.

Er zat ook een hond bekneld, deze heeft het niet gered. Het is op dit moment nog niet bekend of er meer mensen onder het puin liggen. Een woordvoerder van zoekteam USAR liet weten dat de speurhonden nog niet zijn aangeslagen. De honden speuren naar mensen die nog in leven zijn. Ze reageren niet op eventuele overleden slachtoffers.

null Beeld Jeroen Visser
Beeld Jeroen Visser

Een lid van het USAR-team tegenover de NOS: 'We zijn bij een aantal ingestorte panden aan zoeken met vijf speurhonden. De honden zijn tot nu toe nog niet aangeslagen. We hopen dat er niemand ligt. Als de honden niet aanslaan betekent dat dat er geen levende mensen meer liggen. Het mooiste zou zijn als er niemand thuis was, maar we weten het dus nog niet zeker.

'De verwoesting is enorm. Het zal nog wel even duren, onze prioriteit ligt op het zoeken van mensen, daarna op het stabiliseren van de situatie.'

U kunt hieronder de persconferentie van locoburgemeester Kees van Velzen terugkijken.

Zo ziet het er nu uit vanuit de lucht in Alphen aan den Rijn.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft De Goede Herderkerk aangewezen als opvanglocatie vor mensen die hulp nodig hebben voor de avond en nacht.

Het USAR-team is op dit moment met honden begonnen aan de zoektocht naar slachtoffers in het puin. Het is nog niet duidelijk of en hoeveel slachtoffers er zijn. Er zou een man in het puin vastzitten. Eerder op de avond was er contact met de man.

De getroffen panden moesten eerst gestut worden voordat de zoektocht kon worden begonnen.

Een woordvoerder van de brandweer tegenover de NOS: 'Eén dame is naar naar het ziekenhuis gebracht met hartklachten. Zij heeft het zien gebeuren. Er zijn heel veel 112 meldingen binnengekomen. Al die mensen roepen dat er gewonden zouden zijn. Daarop is dat aantal van 20 gebaseerd. Het is heel gewaagd om iets over slachtoffers te zeggen. Het is zomer, lekker weer, mogelijk waren mensen niet thuis, op vakantie of buiten. Wij doen ons best om de hoop te houden.'

Op dit moment zouden de honden nog niet zijn aangeslagen.

Locoburgemeester Kees van Velzen liet tijdens een persconferentie weten dat het niet duidelijk is of en hoeveel slachtoffers er zijn. Hij kondigde verder aan dat er spoedig zal worden begonnen met het zoeken naar slachtoffers in de panden die zijn geraakt door de kranen. ‘Op dit moment zijn we met alle hulpdiensten bezig met het zoeken en redden van de slachtoffers. Zij staan voorop.’

Van Velzen kon niet met zekerheid melden hoeveel woningen waren getroffen door de kranen. Er wordt gewerkt aan opvangmogelijkheden voor bewoners van de getroffen huizen. De operatie zal nog tot diep in de avond duren, ‘wellicht tot in de nacht.’

Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn, die op vakantie was, komt vervroegd terug. Zij zal vanavond weer aanwezig zijn in Alphen aan den Rijn.

De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd. Er geldt een vliegverbod in verband met drones, en ook de directe omgeving op het water en land rond de Julianabrug is afgezet.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Hollands Midden heeft aan de NOS laten weten dat het onzeker is hoeveel slachtoffers er precies zijn. Eerdere berichtgeving ging uit van twintig gewonden, mogelijk is dit onjuist. Er zou één persoon naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Om 19.15 zal er een persconferentie worden gehouden over de situatie in Alphen aan de Rijn. Deze persconferentie zal live te volgen zijn op de website van RTL Nieuws.

Het USAR-team, gespecialiseerd in het zoeken van mensen onder puin, is aangekomen in Alphen aan den Rijn. Ze hebben vijf speurhonden mee. Bekend is dat ten minste één persoon zich nog onder het puin zou bevinden.

De burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn zijn 'diep geschokt' door het ongeval bij de Julianabrug. 'Op dit moment wordt nagegaan hoe ernstig de situatie ter plekke is', schrijft de gemeente op haar website.

Busbedrijf Arriva rijdt volgens een aangepaste dienstregeling. Het centrum van Alphen aan den Rijn is als gevolg van het ongeval afgesloten.

Een USAR-team is onderweg naar Alphen aan den Rijn met vijf honden. Dat meldt de organisatie op Twitter. USAR (Urban Search adn Rescue) is een Nederlandse organisatie die normaal gesproken internationaal wordt ingezet bij aardbevingen, waar zij helpen met het opsporen van mensen onder puin. De organisatie was ook actief in Nepal na de aardbeving aldaar.

Na de foto's is ook een video online gekomen van het café ten tijde van de val van de kranen. Op het filmpje is te zien hoe de kraan het pand binnenvalt. Er was op dat moment al geen personeel meer aanwezig in het pand. U kunt de video hier bekijken.

De eigenaar van het café dat is geraakt heeft foto's van de schade aan zijn pand gemaakt.

In het universitair ziekenhuis LUMC in Leiden staan teams klaar op de afdeling spoedeisende hulp om slachtoffers van het brugongeval in Alphen aan den Rijn op te vangen. Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft gezegd dat vijf teams, bestaande uit een anesthesist, een chirurg en een verpleegkundige klaar staan. Even na 18.00 uur waren er nog geen slachtoffers aangevoerd vanuit Alphen.

Volgens Studio Alphen zou er een persoon onder het puin vandaan zijn gehaald. Dat meldt de omroep op basis van de brandweer. Het is niet bekend of deze persoon de persoon waarvan eerder al duidelijk was dat hij onder het puin lag.

'Het kan niet anders dan dat er doden zijn gevallen', zei een ooggetuige in Alphen aan den Rijn eerder vanavond tegen RTL Nieuws. 'Drie kranen hijsen daar een brugdek op zijn plek. De kranen zijn omgevallen op huizen waar mensen wonen.' Een andere omwonende zegt tegen RTL: 'Ik heb het zien gebeuren, ik zie de kranen nog omvallen in slowmotion. Daar moeten doden zijn gevallen, dat kan niet anders', zegt een andere omwonende. 'De kranen zijn omgevallen in de richting van de restaurantjes bij de Hooftstraat.' De eigenaar van een koffiehuis is flink geschrokken. 'Het is geen ongeluk. Het is een ramp. Drie bouwkranen omgevallen op huizen waar mensen wonen.'

Het moment dat de kranen omvielen. Beeld Screenshot
Het moment dat de kranen omvielen.Beeld Screenshot

‘Dit is een buitengewoon trieste gebeurtenis’, zegt Jan Hartog, adjunct directeur van Mourik uit Groot-Ammers, vanuit zijn vakantieadres over het ongeluk bij Alphen aan de Rijn tegen de Volkskrant.

Mourik is samen met bruggenspecialist BSB Staalbouw aannemer van de renovatie van de Julianabrug in Alphen aan de Rijn. Vandaag zou het beweegbare deel van de Julianabrug worden geplaatst. Het ging mis toen de hijskranen omvielen. Hartog kan en wil niet veel zeggen over de toedracht van het ongeluk. ‘Ik wil eerst het onderzoek van de politie en arbeidsinspectie afwachten.’

In een eerste reactie tegenover Alphens.nl heeft de eigenaar van een café dat geraakt is door een van de kranen laten weten dat er niemand gewond is geraakt. Een personeelslid dat op dat moment aan het werk was is met de schrik vrij gekomen.

De eigenaar van een van de panden met winkels tegenover de NOS: 'Persooneelslid Joël heeft alle mensen de winkel uitgestuurd. Hij had er al de hele dag een slecht gevoel over. Hij heeft levens gered. Er ligt sowieso iemand onder. Daar wordt nu mee gesproken.'

Het pand is volledig verwoest door de kraan.

Er zou zeker één persoon onder het puin zitten. Volgens Studio Alphen heeft de brandweer contact met de man.

In een ander pand zou nog een hond vastzitten onder het puin. Ook de hond is al gehoord en zou dus nog in leven zijn. De hond zat in een bench ten tijde van het ongeval.

Lokale zender Studio Alphen zendt live beelden uit van de plaats van het ongeval. U kunt de livestream hier volgen.

Om 18.54, 19.26 en 21.18 zendt de NOS extra journaals uit over de situatie in Alphen aan den Rijn.

Verslaggever Jeroen Visser is ter plekke. Hij kan vanaf zo'n 40 meter afstand de hijskranen zien liggen op het puin. 'Heel de buurt loopt uit. Een vrouw hoorde helikopters en sirenes. 'Het leek wel oorlog', zei ze. Een aantal bouwlieden staat er verslagen bij.'

Visser ziet een boot van de brandweer vertrekken. Vanaf het water lijkt weinig hulp te bieden. De ravage bevindt zich op de kade onder de omgevallen hijskranen. Daar wordt door hulpverleners nu gezocht naar slachtoffers.

Het Rode Kruis heeft een website gelanceerd waar mensen aan hun naasten kunnen laten weten dat ze veilig zijn: ikbenveilig.nl.

Op Twitter komen nu in rap tempo video's online van de plaats van het ongeval.

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft mensen uitdrukkelijk verzocht niet naar de plek van het ongeluk af te reizen, 'opdat de hulpdiensten goed hun werk kunnen verrichten'.

Hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Er zijn twee traumahelikopters ingezet. Ook het Rode Kruis is aanwezig op de plek van het ongeval.

Er is ook een USAR-team (Urban Search and Rescue) uitgerukt naar de plek van het ongeluk. USAR is een Nederlandse organisatie, die normaal gesproken internationaal wordt ingezet bij aardbevingen en andere rampen. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van mensen onder puin.

Een filmpje van de situatie in de straat waar de kraan op viel.

Bekijk hieronder een filmpje van het omvallen van de kranen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden