Live

Teruglezen - Wereldleiders spreken zich uit over klimaatvraagstuk

De eerste dag van de klimaattop in Parijs is ten einde. Naast het klimaat was er veel aandacht voor de aanslagen in Parijs en elders in de wereld. Verschillende wereldleiders spraken elkaar in de wandelgangen over de aanpak van terreur. Uiteraard waren er ook veel woorden over klimaatplannen, heel veel woorden - 150 wereldleiders spraken zich uit. Lees het terug in dit liveblog.

Rutte tijdens zijn toespraak. Beeld reuters

30 november 2015, 19:15

Paus: wereld pleegt zelfmoord

Volgens paus Franciscus staat de wereld op het punt om zelfmoord te plegen als zij niet onmiddellijk actie onderneemt. Het is 'nu of nooit', zegt de katholieke leider. De klimaattop in Parijs is volgens hem de laatste kans om een wereldwijde milieuramp te dwarsbomen.

Paus Franciscus tijdens een persconferentie gedurende zijn vlucht van Bangui naar Rome vandaag. Beeld Reuters

30 november 2015, 19:12

Groenste dag Parijs

Op de eerste dag van de klimaatconferentie COP21 beleefde Parijs waarschijnlijk de groenste dag uit haar recente geschiedenis, schrijft onze correspondent Peter Giesen. Hoe dat kan? Veel mensen hadden geluisterd naar het advies van de autoriteiten om een vrije dag te nemen of te telewerken. De wereldberoemde Rue de Rivoli was zodoende uitgestorven. Dat leverde een haast magistisch, realistisch schilderij op.

Een uitgestorven Rue de Rivoli. Beeld afp

30 november 2015, 18:26

Rutte: wettelijk bindend klimaatverdrag

‘Vandaag zijn de ogen van de wereld opnieuw gericht op Parijs’, begon Rutte zijn toespraak op de klimaattop. Hij sprak zijn bewondering uit voor de inwoners van de stad, en hun buigzaamheid, zo snel na de aanslagen van 13 november. ‘Maar zoals Voltaire zei: mensen ruziën, de natuur handelt’. Rutte pleitte voor een wettelijk bindende klimaatovereenkomst, waar Nederland zijn volledige medewerking aan zal verlenen. Echter, er moet ruimte en flexibiliteit zijn, om ontwikkelingslanden de ruimte te geven om te blijven groeien. ‘De oplossing moet recht doen aan de diversiteit van naties in onze wereld.’

Hiernaast maakte Rutte zich hard om ook het bedrijfsleven, consumenten en steden meer te betrekken. ‘Dit plan kan alleen werken als het doordringt tot de diepste wortelen van onze samenleving. We moeten nu samen reageren.’

30 november 2015, 18:10

Modi: ruimte voor ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden moeten ondanks nieuwe klimaatafspraken genoeg ruimte krijgen om te groeien. Dat vindt de Indiase premier Modi. Hij riep in Parijs op om de nieuwe klimaatdoelen niet in de weg te laten staan van economische groei van India. 'We kunnen landen niet verplichten om fossiele brandstoffen links te laten liggen.'

Landen als India en China zijn bezorgd dat nieuwe klimaatdoelen hun grote groei in de weg zullen staan. China is momenteel 's werelds grootste vervuiler. De Chinese president Xi Jinping zei eerder vandaag ook al dat hij niet akkoord zou gaan met nieuwe doelen, als ze de groei in de weg zouden staan.

De Indiase premier Narendra Modi. Beeld epa

30 november 2015, 17:31

Obama: private sector moet meepraten

Niet alleen regeringen moeten met elkaar praten, maar ook de private sector moet om de tafel zitten in klimaatbesprekingen. Althans, dat vindt president Obama. Regeringen zullen de doelen stellen, maar wetenschappers en private ondernemingen zullen uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het behalen van de doelen.

Obama riep dan ook bedrijven op om mee te denken over nieuwe innovaties die kunnen helpen met het behalen van nieuwe klimaatdoelstellingen.

Obama houdt een speech. Beeld ap

30 november 2015, 16:51

Netanyahu en Abbas ontmoeten elkaar

Voor het eerst in jaren hebben de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas elkaar een hand gegeven. Dat gebeurde in de wandelgangen van de klimaattop in Parijs.

Netanyahu benadrukte het belang van samenwerking tussen Israël en Rusland op militair vlak, om 'onnodige ongelukken' te voorkomen. Dat meldt persbureau Reuters. Ook president Poetin onderstreepte dit, en prees bovendien de samenwerking van de twee landen in Syrië.

Netanyahu en Abbas schudden elkaar de hand. Beeld afp

30 november 2015, 16:48

Nog negen demonstranten vast

Negen van de 317 demonstranten die zondagavond in Parijs werden opgepakt, zitten nog steeds vast. In Frankrijk geldt sinds 13 november de noodtoestand en zijn demonstraties verboden.

30 november 2015, 16:29

Bedreigde eilanden luiden noodklok

Kleine eilanden die in zee dreigen te verdwijnen als de aarde verder opwarmt, luiden de noodklok tijdens de openingsdag van de klimaattop in Parijs. Peter M. Christian, president van Micronesië, roept VN-chef Ban Ki-moon op wereldwijd de noodtoestand uit te roepen. 'De uitdaging is om onszelf te redden, niet een ander, maar onszelf.' De premier van eilandengroep Tuvalu, Enele Sosene Sopoaga, zei dat 'een verdere verhoging van de temperatuur de totale ondergang van Tuvalu zal betekenen'. Ook de president van de Marshalleilanden sprak zijn zorgen uit.

President van Micronesië Peter Christian. Beeld afp
Overstroming op Marshalleilanden in 2014. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.