Teruglezen - VS wil 100 duizend vluchtelingen opvangen

De druk op de Europese grenzen neemt niet af, ondanks strenge maatregelen van Hongarije. Via Kroatië weten veel vluchtelingen alsnog Hongarije binnen te komen. Op zee zoekt de Griekse kustwacht naar 26 opvarenden van een opblaasbootje dat bij Lesbos zonk. De Volkskrant hield de ontwikkelingen zondag rond de Europese vluchtelingencrisis voor u bij in dit liveblog.

Een Syrische vluchteling poseert met haar kinderen in Servië.Beeld afp

Het komende jaar willen de Verenigde Staten (VS) 85 duizend vluchtelingen van over de hele wereld opvangen. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 70 duizend die de VS tot nu toe jaarlijks toelaat. In 2017 zal dit aantal verder worden verhoogd naar 100 duizend vluchtelingen per jaar. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zondag bekendgemaakt na een overleg met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier in Berlijn over onder meer de vluchtelingencrisis in Europa.

Kerry liet verder weten dat de Amerikaanse regering met het Congres wil overleggen over mogelijkheden om nog meer vluchtelingen op te vangen. Hoeveel vluchtelingen er uit Syrië in de VS zullen worden toegelaten, specificeerde hij niet. Wel liet hij weten dat de VS bereid is om te helpen. 'De behoefte is enorm, maar we zijn vastbesloten om aan die oproep gehoor te geven', aldus Kerry na afloop van het overleg.

Vorige week zei Obama dat de VS het komende jaar 10 duizend Syriërs op zal vangen. Dat waren er al aanzienlijk meer dan de 1500 die de VS tot nu toe in de meer dan vier jaar dat de burgeroorlog in Syrië al duurt heeft opgenomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.Beeld AFP
Een Syrische moeder komt zaterdag op Lesbos aan met haar kinderen.Beeld ap

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft voor haar nieuwe inzamelingscampagne steun gekregen van onder meer McDonald's, Google, MasterCard, Facebook, Burger King en Twitter. Door de hulp in te roepen van grote multinationals hoopt de VN meer aandacht te krijgen voor de vluchtelingenproblematiek.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN kampt met grote tekorten om de stroom vluchtelingen te voeden. Het aantal mannen, vrouwen en kinderen dat op de vlucht is voor oorlogsgeweld, conflicten en vervolging had eind 2014 een alarmerend record bereikt van 59,5 miljoen mensen. Desondanks heeft het WFP te maken met slinkende donaties en moet het snijden in de hulp.

De organisatie komt dit jaar naar verwachting 3 miljard dollar tekort om de wereldwijde hongersnood te bestrijden. WFP heeft 7 miljard dollar nodig, maar verwacht slecht 4 miljard dollar op te halen. Daardoor is de organisatie gedwongen voedselprogramma's voor onder meer honderdduizenden Syrische vluchtelingen in landen als Libanon, Jordanië en Egypte drastisch in te perken.

Een kind met een doos spullen die door het WPF zijn uitgedeeld in Zimbabwe.Beeld ap

De Duitse politie verwacht zondag opnieuw twee treinen met migranten vanuit Oostenrijk. De treinen, elk met zo'n vijfhonderd inzittenden, komen later op de dag aan in het zuidoostelijke grensstadje Freilassing. Volgens de politie volgen er maandag nog vijf treinen.

Aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk staan zondag zeker zevenduizend mensen te wachten om Oostenrijk binnen te komen. Militairen, agenten en vrijwilligers zijn ter plaatse om de orde te bewaren terwijl de migranten wachten op bussen en treinen om verder te reizen. Medewerkers van het Rode Kruis delen samen met vrijwilligers eten uit. Migranten met genoeg geld op zak worden bediend door lokale taxichauffeurs.

De Duitse politie verwacht zondag opnieuw twee treinen met migranten vanuit Oostenrijk.Beeld ANP

De Oostenrijkse regering verwacht dat het aantal vluchtelingen dat in het weekeinde het land is binnengekomen, zal oplopen tot zo'n 18 duizend. Op zaterdag alleen al trokken tot middernacht zo’n 11 duizend migranten de grens over, vanuit Hongarije.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten dat vandaag nog eens 7000 migranten de grensovergang bij Nickelsdorf, ten oosten van Wenen, zullen passeren. De meeste zijn afkomstig uit Kroatië. Ze willen doorreizen naar Duitsland.

Het ministerie voert koortsachtig overleg met hulp- en liefdadigheidsorganisaties om de duizenden vluchtelingen op te vangen en onder te brengen.

Duizenden vluchtelingen komen Oostenrijk binnen, op doorreis naar Duitsland.Beeld AFP

De Oostenrijkse politie heeft zondag tevergeefs geprobeerd een groep van ongeveer honderd vluchtelingen tegen te houden die vanuit Slovenië het land wilden binnentrekken. De migranten konden asielaanvragen noch reisdocumenten laten zien en mochten het land niet in, aldus een woordvoerder van de politie. De groep was echter te groot voor de aanwezige agenten en slaagde erin de grens over te steken.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner kondigde zaterdag aan dat migranten vanuit Slovenië zouden worden geweerd. Na de groep van honderd verwachten de autoriteiten dat zich nu nog enkele honderden vluchtelingen aan de Sloveense grens zullen melden.

De Oostenrijkers laten inmiddels wel geregistreerde vluchtelingen uit Hongarije toe. De autoriteiten in Wenen verwachten zondag ongeveer 7000 mensen uit dat land.

Het afsluiten van de Hongaarse grens met Roemenië met hekken en prikkeldraad, leidt tot verslechtering van de relaties tussen beide landen. Een dag nadat de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken de afsluiting ‘autistisch en onacceptabel noemde, heeft zijn Hongaarse collega Peter Szijjarto hard naar hem uitgehaald.

Hongarije besloot de grens met Roemenië en Kroatië af te sluiten met hekken nadat eerder al de grens met Servië zo was dichtgegooid.

De landen vinden dat Hongarije het vluchtelingenprobleem op hen afschuift. ‘We zouden meer bescheidenheid mogen verwachten van de minister van Buitenlandse Zaken van een land wiens premier is verwikkeld in een rechtszaak', aldus de Hongaarse bewindsman zondag.

Szijjarto verwees naar de aanklacht wegens corruptie tegen de Roemeense premier Victor Ponta. ‘We zijn een land dat al ruim honderd jaar bestaat en zichzelf maar ook Europa vele malen moest verdedigen’, aldus de Hongaarse bewindsman. Hongarije heeft de Roemeense ambassadeur ontboden maandag te verschijnen op het ministerie.

De Duitse regering trekt nog eens twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP), zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag.

Met de extra bijdrage van Duitsland kunnen de komende maanden honderdduizenden mensen van voedsel worden voorzien. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.

Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. ‘Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio’, schreef Tusk. Hij waarschuwde dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.

Vermoedelijk zijn 26 vluchtelingen verdronken toen het opblaasbootje waarin zij zaten in de nacht van zaterdag op zondag zonk voor de kust van het Griekse eiland Lesbos. Dat heeft de Griekse kustwacht zondagochtend meegedeeld. Reddingswerkers wisten twintig anderen levend uit het water te halen.

Het is nog niet bekend waar het bootje vandaan kwam en welke nationaliteit de opvarenden hadden. In de regel zijn het Syriërs die vanuit Turkije een van de Griekse eilanden proberen te bereiken. Ook zaterdag verging voor de kust van Lesbos een bootje met vluchtelingen. Veertien mensen kwam daarbij om het leven, onder wie een kind.

Vorige week kwamen 34 vluchtelingen, onder wie 15 kinderen, om het leven toen hun bootje zonk bij het Griekse eiland Farmakonisi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden