Teruglezen - Vrachtwagen rijdt in Nice in op menigte: tientallen doden

Een vrachtwagen is donderdagavond op de drukke Promenade des Anglais in Nice ingereden op een menigte. Daarbij zijn zeventig mensen gedood. Het incident gebeurde tijdens het vuurwerk ter ere van Quatorze Juilliet, de jaarlijkse feestdag op 14 juli. Hier kunt u het liveblog teruglezen waarin we de ontwikkelingen op de voet volgden.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

We zetten dit liveblog stop. Voor het meest recente nieuws over de gebeurtenis in Nice verwijzen wij u naar het nieuwsbericht. Een korte samenvatting van wat er is gebeurd:

- Een vrachtwagen is op de drukbezochte boulevard van Nice ingereden op een menigte tijdens de viering van Quatorze Juilliet, de nationale feestdag.

- Daarbij zijn minstens zeventig mensen om het leven gekomen en naar schatting honderd gewonden gevallen.

- De politie heeft de bestuurder van de vrachtwagen doodgeschoten.

- In de vrachtwagen zijn wapens en granaten aangetroffen. De antiterrorisme-eenheid heeft de leiding over het onderzoek overgenomen.

Het dodental is opgelopen tot minstens zeventig. President van de regio Christian Estrosi heeft dit aantal per Twitter bevestigd.

In de vrachtwagen zijn wapens en granaten aangetroffen. Dit heeft Christian Estrosi, president van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, bekendgemaakt. Volgens een ambtenaar geciteerd door Franse media heeft de bestuurder vanuit het voertuig geschoten op de menigte.

De antiterrorisme-eenheid in Parijs neemt nu het onderzoek over. Dit betekent dat de autoriteiten genoeg reden hebben om te geloven dat het om een terroristische aanslag gaat, maar zeker is dat nog niet.

Militairen ontruimen de boulevard. Beeld reuters
Militairen ontruimen de boulevard.Beeld reuters

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou vannacht zijn running mate voor de Amerikaanse verkiezingen aankondigen. Naar aanleiding van de gebeurtenis in Nice heeft hij besloten dit uit te stellen, zo heeft Trump via Twitter laten weten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is onderweg naar Nice. President François Hollande was voor een privéaangelegenheid in Avignon, maar is teruggekeerd naar Parijs voor crisisberaad.

Slachtoffer op de boulevard van Nice. Beeld reuters
Slachtoffer op de boulevard van Nice.Beeld reuters

Er zijn bij de aanval in Nice ten minste zestig mensen om het leven gekomen. Dat heeft het parket van Nice bekendgemaakt. Hoeveel gewonden er zijn gevallen is nog niet zeker, lokale bronnen bij justitie spreken van honderd gewonden.

De procureur van Nice zei tegenover televisiezender BFMTV dat het genoemde dodental provisorisch is. 'We proberen iedereen te identificeren, het is een lange afstand waarop we iedereen moeten verzorgen. We kunnen nog niet spreken van een aanslag.'

Politie-agenten in Nice. Beeld Reuters
Politie-agenten in Nice.Beeld Reuters

Er deden verschillende geruchten de ronde over een mogelijke gijzeling in Nice. Deze zijn echter de kop ingedrukt door het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken: voor zover bekend wordt niemand momenteel gegijzeld in Nice.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is nog veel onduidelijk over de situatie in Nice. De ambassade in Parijs staat in nauw contact met de lokale autoriteiten, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Medewerkers van het consulaat in Nice zoeken uit of er ook Nederlanders slachtoffer van de aanslag zijn geworden. Volgens lokale autoriteiten zijn zeker zestig mensen omgekomen.

Een traumahelikopter is geland op de boulevard van Nice. Beeld Reuters
Een traumahelikopter is geland op de boulevard van Nice.Beeld Reuters

Het Nederlandse Rode Kruis zet donderdagnacht de website 'Ik ben veilig' in naar aanleiding van de bloedige aanslag in Nice. Op de website kunnen Nederlandse toeristen die zich in de Franse stad bevinden, aangeven dat ze ongedeerd zijn.

'Omdat het vakantietijd is, bestaat de mogelijkheid dat er op dit moment veel Nederlanders in Nice verblijven', aldus een woordvoerster van het Rode Kruis. Er is nog niets bekend over eventuele Nederlandse slachtoffers.

Facebook heeft weer zijn 'Safety Check' geactiveerd. Mensen die in de buurt in Nice zijn, kunnen op het sociale netwerk aangeven dat ze veilig zijn.

Volgens bronnen bij de lokale justitie zijn zestig mensen om het leven gekomen door de aanval in Nice. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Via de hashtag #PortesOuvertesNice kunnen inwoners van Nice laten weten dat ze hun huis openstellen voor mensen die door de gebeurtenissen niet naar huis kunnen.

De gendarmerie, de nationale politie in Frankrijk, vraagt mensen geen schokkende foto's en video's van de aanval op de Promenade des Anglais in Nice op sociale media te zetten, en ook geen geruchten te verspreiden. Ook roept ze inwoners van Nice op binnen te blijven, het stadscentrum te mijden, hulpverleners niet te hinderen en zo min mogelijk te bellen met noodtelefoonnummers.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Een Nederlandse ooggetuige vertelt aan Radio 1 dat de boulevard ‘bezaaid lag met lichamen’. Hij keek vlak voordat de chaos ontstond vanuit zijn auto naar het vuurwerk. ’Ik zag ineens mensen rennen. Ik liep toen mijn auto uit en ben mee gaan rennen. Iemand zei dat er geschoten werd, een ander zei dat het een terroristische aanslag was. Heel veel mensen hebben schoten gehoord. Ik hoorde een knal, maar dat was vuurwerk, dacht ik.’

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

De Franse president François Hollande is vanuit Avignon naar de hoofdstad Parijs vertrokken voor crisisoverleg na de aanslag in Nice, donderdagavond. Hij heeft al gesproken met premier Manuel Valls en minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken. Op dat laatste ministerie wordt het crisisoverleg gehouden.

Volgens verslaggever van BFMTV is het nu rustig op de Boulevards des Anglais.

De Nederlander Peter Spiering, die in Zuid-Frankrijk op vakantie is, was getuige van de aanslag. ‘Een witte vrachtwagen zonder opschriften reed in volle vaart, minstens zestig kilometer per uur, over het voetgangersgebied. We hoorden doffe klappen van mensen die werden aangereden. Over een lengte van anderhalve kilometer hebben we minstens dertig dode mensen zien liggen’, zegt hij. ‘Er was een vuurwerkshow geweest, er waren duizenden mensen op de been, die op weg waren naar huis of hun hotel. Er brak paniek uit, mensen vluchtten zijstraten en portieken in.’

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Een Nederlandse ooggetuige vertelde aan Radio 1 haar verhaal. ‘Na afloop van het vuurwerk hoorden wij schoten en mensen begonnen te gillen en rennen. Uit paniek zijn wij gaan kijken wat er gebeurde. We zagen mensen op de grond liggen. Overal lagen ook glazen. Iedereen gooide zijn drinken weg.’ Net zoals andere ooggetuigen dacht de Nederlandse eerst dat het om vuurwerk ging. ‘Vooral door de gillende mensen merk je dat het niet zo is. Hier is het complete paniek. Iedereen is aan het trillen en huilen’.

De chauffeur van de vrachtwagen is volgens autoriteiten overleden. Over een motief is nog niets bekend.

Op de boulevard is een grote paniekreactie ontstaan. Eerste foto's op Twitter laten meerdere lichamen zien die op de grond liggen.

De plaatselijke autoriteiten roepen de bevolking op thuis te blijven. De voormalige burgemeester van Nice laat op Twitter weten dat er 'tientallen doden' zouden zijn. Deze informatie is nog niet door de politie bevestigd.

Lichamen op de Boulevards des Anglais Beeld Twitter
Lichamen op de Boulevards des AnglaisBeeld Twitter

Bezoekers meenden schoten te hebben gehoord, maar dat kan ook het vuurwerk zijn geweest dat werd afgestoken ter afsluiting van de feestdag op de 14e juli. Volgens France24 zou er een schietpartij plaatsvinden tussen de politie en de mensen die in de truck zaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden