Live

Teruglezen - Voor V&D en aantal andere ketens dreigt faillisement

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D uitstel van betaling verleend. Alle vestigingen van V&D en La Place blijven in de komende periode open. Wel worden cadeaukaarten van V&D niet meer geaccepteerd. Dit liveblog is afgesloten, lees het hieronder terug.

Winkelend publiek voor de deur van La Place in Amsterdam. Beeld Io Cooman

23 december 2015, 15:41

Wat weten we tot nu toe?

De koopkracht van veel Nederlanders neemt toe, werd vandaag bekend. Maar de kans is groot dat mensen hun geld in 2016 niet meer bij een winkel van V&D kunnen uitgeven: de keten kreeg uitstel van betaling. V&D is niet de enige: drogisterijketen DA en een flink aantal schoenenwinkels van moederbedrijf Macintosh dreigt te verdwijnen uit het straatbeeld.

- Bij V&D werken zo’n 10 duizend mensen, voor hen dreigt nu ontslag. Bij DA zijn ruim tweehonderd mensen in vaste dienst en Macintosh heeft ruim 5 duizend werknemers.

- V&D dreigt kopje onder te gaan doordat eigenaar Sun Capital dinsdag een kredietgarantie van 47 miljoen euro introk. Lees hier meer.

- Cadeaubonnen, Air Miles en oudejaarsloten zijn bij V&D niet meer geldig, tot woede van sommige klanten. Hier de complete lijst.

- Het slechte nieuws voor een aantal winkelketens betekent niet dat het slecht gaat met de economie. Integendeel, zegt chef economie van de Volkskrant Xander van Uffelen. Hij noemt het een waterscheiding tussen de bedrijven die het goed doen, en bedrijven die het tempo niet bijbenen. ‘Rond de kerst draaien veel bedrijven de grootste omzetten. Dan valt het extra op als je opeens 20 procent minder omzet draait dan je concurrenten.’

- Als het aankomt op een faillisement voor V&D, is nog niet duidelijk wat er met de panden van de keten gaat gebeuren. Vooral in de wat minder grote steden kan leegstand in het hart van het centrum een groot probleem worden, zegt expert op het gebied van ontwikkelingen in de winkelmarkt Gerard Zandbergen.

23 december 2015, 15:06

Wat gebeurt er met de panden van V&D?

Wat staat de imposante gebouwen van de V&D te wachten de komende tijd? De gebouwen, vaak midden in de stad met meerdere verdiepingen, zijn niet zomaar te vullen.

Volgens expert op het gebied van ontwikkelingen in de winkelmarkt Gerard Zandbergen, is het afhankelijk van het scenario wat er gaat gebeuren met V&D. ‘Het kan natuurlijk zijn dat iemand het overneemt, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit een faillissement worden. Normaal gesproken kan de curator zelf beslissen of er een doorstart komt en hebben de pandeigenaren dat te accepteren.’

Maar verschillende verhuurders hebben, toen ze afspraken maakten over kortingen op de huur, aangedrongen op allerlei gunstige huurvoorwaarden. ‘Hierbij heeft een deel van de verhuurders afgedongen dat zij moeten instemmen met een eventuele doorstart.’ De curator kan dus niet overal zelf beslissen over de doorstart.

De voor Locatus werkzame expert vervolgt: 'In de twintig grootste steden zal het geen probleem zijn de panden weer te vullen wanneer ze leeg komen te staan. Zorgwekkender is wat er in de veertig steden die daarna komen gaat gebeuren.’ Daar zou leegstand een probleem kunnen worden. V&D zit namelijk vaak in het hart van een dorp of stad, waardoor daar ‘een groot gat’ komt.

Die zijn niet zomaar te vullen volgens Zandbergen, en ‘klanten lopen liever niet langs leegstaande panden. Het is een trend dat mensen steeds minder gaan winkelen in kleinere steden en steeds meer in de grote steden. Dit zou met het vertrek van V&D kunnen gaan versnellen, wat gevolgen heeft voor de rest van de middenstand in de kleinere steden en dorpen.’

23 december 2015, 13:33

De ervaren bewindvoerders van V&D

De twee bewindvoerders die bij V&D zijn aangesteld, hebben al ruime ervaring met de ondergang van bedrijven. Kees van de Meent was eerder al bewindvoerder bij boekenwinkel Polare, dat op 24 februari 2014 failliet verklaard is. Bij verschillende panden van Polare was er sprake van een doorstart of overname na het faillissement. Hanneke De Coninck-Smolders is eerder bewindvoerder geweest bij filmdistributeur A-Film en het Amsterdamse architectenbureau van Sambeek & van Dam.

De bewindvoerders moeten van de rechtbank vooral letten op de belangen van de schuldeisers. Vandaar ook dat ze woensdag gelijk de klantenkaarten en cadeaubonnen van V&D direct geblokkeerd hebben.

De bewindvoerders hebben een juridische achtergrond. Van de Meent heeft van 1985 tot 1990 gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Daar heeft hij zich bekwaam gemaakt op het gebied van belastingrecht en Nederlands recht. Sindsdien is hij advocaat bij Höcker Advocaten (Amsterdam) in ondernemingsrecht en insolventie recht. Vanaf januari 1999 is hij managing partner van Höcker Advocaten. De Coninck heeft haar studie in Maastricht gevolgd en heeft daar Nederlands recht gestudeerd. Daarna volgde een specialisatieopleiding insolventierecht. Na deze succesvol te hebben afgerond ging ze aan de slag bij Van Doorne N.V. als advocaat. Op dit moment is ze advocate en eigenaar van advocatenkantoor BLIX. Een kantoor wat zich bezig houdt met ondernemingsrecht, insolventierecht en arbeidsrecht.

Bewindvoerder Kees van de Meent. Beeld ANP

23 december 2015, 13:11

'Waar staat V&D nog voor'

Toch spijtig dat ze failliet zijn, zegt Jurgen Latijnhouders. Onderweg naar de bioscoop met zijn twee zoons van zeven en drie, stopt de mediatrainer even om het plakkaat op het raam te bekijken van de vestiging in de Kalverstraat. ‘Wegens omstandigheden gaan wij later open. Dank voor uw begrip’, staat op het uitgeprinte witte A4’tje. De winkel is trouwens al open, maar op een aantal plaatsen hangen de provisorische aanplakbiljetten nog steeds.

‘Ik was gisteren nog even in de V&D om naar een jas te kijken’, zegt Latijnhouders. ‘Maar meer for old times sake. Ik weet nog dat ik dacht: ‘werkt dit eigenlijk nog wel?’ V&D is een achterhaald systeem. Het duurdere segment warenhuis snap ik wel, maar bij de V&D is het mij totaal niet duidelijk waar zij nog voor staan. Toch voelt het gek dat het nu voorbij is. Het heeft iets triests.’

Winkelend publiek voor de ingang van La Place in Amsterdam. Beeld Io Cooman

23 december 2015, 12:19

Wat gaat er nu met de winkels gebeuren?

Wat er nu met het personeel gaat gebeuren, blijft de grote vraag, stellen de bonden. De 400 man die eerder dit jaar te horen kregen dat ze ontslagen zouden worden als gevolg van een reorganisatie, waren in de veronderstelling dat ze een ontslagvergoeding zouden meekrijgen. Waarschijnlijk gaat door dat plan nu een streep, zegt Niels Suijker van FNV. 'Het goede nieuws is dat de rest in ieder geval niet dubbel wordt gepakt door eerst salaris in te leveren, en straks ook nog een lagere uitkering te krijgen. Dat hebben we in ieder geval weten te voorkomen door het loonoffer tegen te gaan. Dat neemt niet weg dat het bijzonder zuur is voor iedereen die bij V&D en La Place betrokken is.'

'De salarissen tot en met december zijn in ieder geval uitbetaald en de winkels zullen tot nader orde open blijven. Als mensen via de curator alsnog ontslagen worden, geldt ook dan een opzegtermijn van 4 tot 6 weken. Maar de vraag die wel boven de markt hangt: wat gaat er nu in de winkels gebeuren. Klanten mogen niet meer ruilen, geen tegoedbonnen inleveren. Leveranciers zullen hun spullen wellicht willen terughalen. De winkels blijven dus open, maar het is maar de vraag hoe.'

De vestiging van V&D in Groningen. Beeld ANP

23 december 2015, 12:01

En u?

Van plan om de V&D vandaag een bezoekje te brengen? Hier leest u wat u kunt verwachten als klant. Hou bijvoorbeeld rekening met cadeaubonnen; die kunnen niet meer ingewisseld worden. Ook worden bijvoorbeeld geen Oudejaarsloten meer verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.