Live

Teruglezen - VN waarschuwt voor erbarmelijke opvang in Hongarije

Steeds meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea proberen Europa te bereiken. De EU worstelt met maatregelen om de toestroom aan te kunnen. Particulieren springen ondertussen bij met eigen initiatieven. In dit liveblog hielden wij vandaag het laatste nieuws over de vluchtelingencrisis voor u bij.

Een Hongaarse agent spreekt vluchtelingen toe aan de Hongaars-Syrische grens. Beeld anp
Een Hongaarse agent spreekt vluchtelingen toe aan de Hongaars-Syrische grens.Beeld anp

Nederlands meeleven betekent: een nog vochtige Syriër trots een roestige beschuitbus in handen drukken, samen met een huilende asielzoeker naar Heel Holland bakt kijken en ze zo snel mogelijk gezelligheid leren, schrijft Nico Dijkshoorn in zijn column in de Volkskrant (+).

De Verenigde Naties hebben Hongarije opgeroepen de opvang van asielzoekers te verbeteren. De VN bood hierbij tevens hulp aan in de aanpak van de vluchtelingenstroom waar Hongarije mee te maken heeft. Sinds januari zijn ruim 150.000 migranten vanuit Servië Hongarije binnengekomen, maar de meesten worden niet of in erbarmelijke omstandigheden opgevangen, zegt de VN.

Vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht bovendien dat het aantal asielzoekers zeker tot begin november niet afneemt. 'We maken ons zorgen over de vele mensen die in benarde omstandigheden verblijven rond verzamelpunten', zei Vincent Cochetel van de VN-organisatie. 'De voorzieningen zijn niet geschikt om er lange tijd te blijven of te overnachten.'

Op twitter is een kleine rel aan het ontstaan over een bizar incident: in een filmpje is een filmende journaliste te zien die, tijdens een confrontatie tussen vluchtelingen en politie, een klein meisje schopt en een rennende vluchteling pootje licht. Het zou gaan om Petra Lazlo van de Hongaarse zender N1TV, die volgens de facebook-pagina van de zender is ontslagen.

Het hoe en waarom van de actie van de journaliste is onduidelijk.

Medewerkers van hulporganisatie Cordaid hebben dinsdag op Lesbos geen hulpgoederen kunnen uitdelen aan vluchtelingen. De distributie zou in samenwerking met Griekse hulpverleners gebeuren maar werd tegengehouden door de politie, omdat deze de veiligheid van de hulpverleners bij de distributie niet kon garanderen.

De verdeling van de goederen zou plaatsvinden in een oude kazerne, waar enkele duizenden vluchtelingen verblijven. Cordaid zegt dat in sommige delen van Lesbos de stemming grimmig is. Op het eiland verblijven circa 30.000 vluchtelingen.

Vluchtelingen wachten in de rij voor registratie op het Griekse eiland Lesbos. Beeld anp
Vluchtelingen wachten in de rij voor registratie op het Griekse eiland Lesbos.Beeld anp

Polen wil toch meer asielzoekers opvangen dan de maximaal 2000 vluchtelingen die het eerder wilde opnemen, zei de Poolse premier Ewa Kopacz dinsdag. President Andrzej Duda had zich eerder nog uitgesproken tegen verplichte quota's voor EU-landen.

'Onze capaciteit is groter dan 2000, maar we willen wel voor omstandigheden zorgen waarin de asielzoekers zich veilig voelen en tegelijkertijd zorgen dat ook onze huidige inwoners geen negatieve gevolgen ondervinden van de nieuwkomers', zei Kopacz. 'We kunnen het ons niet veroorloven om economische vluchtelingen op te nemen en richten ons uitsluitend op mensen die elders gevaar lopen.'

De Poolse premier Ewa Kopacz (R) met haar Slowaakse collega Robert Fico. Beeld anp
De Poolse premier Ewa Kopacz (R) met haar Slowaakse collega Robert Fico.Beeld anp

Het Rode Kruis heeft vooral pyjama's en herenonderbroeken nodig voor vluchtelingen in Goes. Ook zijn er nog 99 fietsen nodig. De hulporganisatie had uitgerekend dat er behoefte was aan honderd fietsen, maar tot nu toe is er eentje binnen.

In Tilburg is meer behoefte aan warme kleren, tandpasta, tandenborstels en zeep. Knuffels zijn juist niet nodig, daarvan zijn er genoeg en het is lastig om die allemaal goed te wassen. Het Rode Kruis heeft dinsdag een zogeheten Welkom Winkel voor vluchtelingen geopend in Tilburg. Het is de tweede vestiging in Nederland. Maandag was een filiaal in Goes geopend. Het Rode Kruis wil ook vestigingen beginnen in Roermond, Apeldoorn en Ter Apel. Uiteindelijk zou er bij elk asielzoekerscentrum zo'n winkel moeten komen.

De hulporganisatie vraagt vrijwilligers in de omgeving van Goes en Tilburg om te helpen. 'In Goes hebben we zo veel spullen binnengekregen, dat we mensen nodig hebben om alle zakken uit te pakken. We kregen knuffels, winterkleren, speelgoed, schoenen. Dat moet gesorteerd. In Tilburg moeten we 1200 hulppakketten uitdelen aan vluchtelingen'.

Na drie dagen waarop in totaal 25.000 asielzoekers arriveerden was het dinsdag relatief rustig op het station van München. Halverwege de middag waren er 1300 vluchtelingen aangekomen, zei president Christoph Hillenbrand van de regio Opper-Beieren. Of dat aantal later op de dag nog veel groter zou worden, kon hij 's middags niet zeggen.

Veel vluchtelingen komen via Boedapest en Wenen naar München. De meesten zijn afkomstig uit Syrië. Zaterdag en zondag kwamen zo'n 20.000 mensen aan in de hoofdstad van Beieren, maandag waren dat er 5000. Een aantal is in München ondergebracht, de rest is naar andere steden in Duitsland gereisd.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange wil dat de Europese Unie gaat kijken of van landen die niet mee willen werken aan een verdeelsleutel van vluchtelingen fondsen of subsidies kunnen worden stopgezet. Dat zegt De Lange dinsdagavond in EenVandaag.

'Op het moment dat met name Oost-Europese landen riepen: we moeten met één stem spreken als Poetin de gaskraan dichtdraait, dan doen wij dat in heel Europa. De migratiecrisis is ook een Europees probleem, dus van verwacht ik ook van de Oost-Europese lidstaten dat zij nu ook solidair zijn', aldus de CDA'er.

Na voetbalclubs en basketballers zetten nu ook wielrenners zich in voor vluchtelingen. De Spaanse wielerploeg Movistar doneert een deel van het prijzengeld dat de renners bijeenrijden in de Ronde van Spanje aan Unicef. Het geld is bedoeld voor de kinderen van vluchtelingen, aldus Movistar dinsdag.

De renners roepen bovendien iedereen op om mee te doen aan een meerdaagse benefietkoers, Pedalea Por Ellos. Ook de opbrengsten van dat initiatief komen terecht bij kinderen van voor oorlog en geweld gevluchte gezinnen, met name uit Syrië. Het is wel te hopen voor de vluchtelingen dat Movistar nog wat beter gaat presteren in Spanje. Nairo Quintana en Alejandro Valverde staan achtste en negende in het klassement. Bovendien won alleen Valverde namens de ploeg één etappe.

Movistar-wielrenner Alejandro Valverde. Beeld anp
Movistar-wielrenner Alejandro Valverde.Beeld anp

De gemeente Zeewolde gaat niet volledig mee in het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om negenhonderd vluchtelingen op te nemen, maar legt de grens op zeshonderd mensen. Meer is voorlopig niet mogelijk, aldus burgemeester en wethouders van de plaats in Flevoland. Wel willen de bestuurders de komende tijd draagvlak zoeken voor uitbreiding van de opvang, als daar vraag naar is.

De raad besprak het voorstel vorige week. PVV-leider Geert Wilders was toen een van de dertien insprekers die een verschijning maakten. Hij noemde het 'gekkenwerk' dat er een asielzoekerscentrum komt in een plaats met 22.000 inwoners.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders spreekt na de gemeenteraadsvergadering in Zeewolde met de pers over een mogelijke opvanglocatie van asielzoekers. Beeld anp
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders spreekt na de gemeenteraadsvergadering in Zeewolde met de pers over een mogelijke opvanglocatie van asielzoekers.Beeld anp

De immigratie en emigratie was in Nederland vorig jaar hoger dan ooit, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). In totaal kwamen 183.000 immigranten naar Nederland, terwijl bijna 148.000 emigranten zich uit het bevolkingsregister lieten uitschrijven. Daardoor groeide de bevolking in 2014 met 35.000 mensen.

De grootste stijging in het aantal immigranten kwam op naam van de Syriërs. Er arriveerden vorig jaar bijna 7000 meer Syriërs dan in 2013. Desalniettemin kwamen nog steeds twee keer zoveel Polen als Syriërs ons land binnen. De grootste groep immigranten bestaat uit in Nederland geboren personen die terugkeren naar Nederland, net als in eerdere jaren.

Om de toenemende stroom vluchtelingen een plek in Nederland te geven, zijn voor het einde van dit jaar 10.000 extra opvangplekken nodig. 'Dat is ons doel', zei Janet Helder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vandaag bij de uitleg van de plannen van Hilversum en omliggende gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek om asielzoekers te helpen.

De Europese Commissie maakt woensdag haar plannen bekend. De vertrouwelijke verdeelsleutel was deze week al in handen van de Volkskrant. Nederland wordt geacht 7.214 mensen op te nemen, boven op de 2.047 die het voor de zomer al had toegezegd.

Burgemeester Pieter Broertjes maakte vandaag bekend dat Hilversum met acht omliggende gemeenten vluchtingen gaat opvangen. Hoeveel dat er zullen zijn, is nog niet bekend.

De gemeenten hebben wel al locaties op het oog, maar willen daarover eerst met de bewoners en andere betrokken praten. Het plan moet binnen een maand klaar zijn.

Burgemeester Pieter Broertjes en J. Helder van het COA lichten het asielzoekersbeleid in Hilversum en de regio Gooi- Vechtstreek toe. Beeld anp
Burgemeester Pieter Broertjes en J. Helder van het COA lichten het asielzoekersbeleid in Hilversum en de regio Gooi- Vechtstreek toe.Beeld anp

Honderden gefrustreerde migranten en vluchtelingen hebben de Hongaars-Servische grens, nabij het plaatsje Roszke, bestormd. Ze wisten de politie te passeren en renden de open maïs- en zonnebloemvelden in. De politie achtervolgde de vluchtelingen, maar ondernam geen actie.

Eerder op de dag braken al verzetjes uit in het grensgebied. De vluchtelingen eisten toegang tot Hongarije, maar werden tegengehouden door politieagenten.

Vluchtelingen rennen een maïsveld nabij Roszke in. Beeld reuters
Vluchtelingen rennen een maïsveld nabij Roszke in.Beeld reuters

Net na afloop van het jaarlijkse bierfeest in Landshut, een pittoresk Duits plaatsje met 70 duizend inwoners, ontving burgemeester Thomas Link een telefoontje van de regionale autoriteiten. Op het Centraal Station in München bleven de vluchtelingen maar komen, maar de opvangcapaciteiten in de regio waren beperkt. Had Link misschien nog een locatie waar vluchtelingen terecht konden? Dat had hij. 'Ik zei: er is een plek, de biertent', zegt hij tegen The Guardian.

Aangezien het bierfeest het einde al had ingeluid, was de tent half afgebroken. De keuken was al weggesleept, net als de banken. En er was geen dak meer. Een team van dertig mensen ging vervolgens aan de slag om de tent weer op te bouwen. Nog geen week later verblijven er bijna 250 vluchtelingen. De keuken is weer opgebouwd en er is een speciaal team aan Arabische koks opgetrommeld zodat er Syrisch kan worden gekookt.

Lees meer in The Guardian.

Saoedi-Arabië is niet bereid om meer vluchtelingen uit brandhaarden in de regio op te vangen, maar wil wel 200 moskeeën in Duitsland bouwen. Speciaal voor vluchtelingen die daar zijn gestrand. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine op basis van berichtgeving in de Libanese krant ad-Diyar. Er moet alleen nog overeenstemming worden bereikt met de Duitse regering, aldus de Libanese krant.

Ondertussen krijgen de Golfstaten steeds meer kritiek te verduren omdat ze vrijwel geen vluchtelingen uit Syrië en Irak opnemen. Ze hebben de grootste militaire budgetten van de Arabische wereld, zijn de meest kapitaalkrachtige landen in de regio en hebben veel ervaring met het integreren van immigranten.

Toch zijn de Golfstaten huiverig om zich te mengen in de vluchtelingencrisis. Ze vrezen dat nieuwkomers de banen van burger inpikken. Ook voorzien beleidsmakers het scenario dat grote aantallen Syrische vluchtelingen de delicate sektarische balans in eigen land zullen ondermijnen. En dan is er nog de angst dat de grote groepen vluchtelingen IS-strijders bevatten.

In een land als Saoedi-Arabië met 27 miljoen inwoners verblijven zodoende slechts 561 vluchtelingen, tegen meer dan een half miljoen in buurland Jordanië (8 miljoen inwoners). Ook Koeweit (614), Qatar (133) en Bahrein (311) nemen nauwelijks vluchtelingen op.

Een nieuwgebouwde moskee in Keulen. Beeld epa
Een nieuwgebouwde moskee in Keulen.Beeld epa
De Sehitlik moskee in de Duitse hoofdstad Berlijn. Beeld reuters
De Sehitlik moskee in de Duitse hoofdstad Berlijn.Beeld reuters

VVD en PvdA hebben een gezamenlijk standpunt bereikt over het Europees voorstel om asielzoekers te verdelen over de Europese Unie. De regeringspartijen zijn bereid in te stemmen met de Europese verdeelsleutel op voorwaarde dat er een strenge selectie van immigranten komt buiten de Europese Unie.

Lees hier meer.

Een vrouw en kind na aankomst op het treinstation in München, waar dagelijks honderden vluchtelingen arriveren. Beeld afp
Een vrouw en kind na aankomst op het treinstation in München, waar dagelijks honderden vluchtelingen arriveren.Beeld afp

De Duitse krant Bild is vandaag geheel zonder foto's verschenen. Ook op de website ontbreken de beelden bij sommige artikelen. 'We willen laten zien hoe belangrijk foto's in de journalistiek zijn, verklaart de grootste Duitse krant. Daarbij wordt verwezen naar de foto's van het jongetje Aylan Kurdi, dat levenloos in de branding op een Turks strand lag.

In Duitsland woedt een discussie over de publicatie van de foto van het dode driejarige Syrische vluchtelingetje. Sommige media toonden slechts de achterkant van het hoofd, andere het kind frontaal met een onherkenbaar gemaakt gezicht. Weer andere kranten en websites publiceerden de foto's helemaal niet.

Over de kracht van foto's schrijft Bild: 'Ze maken emoties los. Ze tonen mooie momenten, maar ook wrede. Laat ons meevoelen met andere mensen.'

Foto's kunnen ook bewijzen wat mensen met macht proberen te verbergen, aldus de krant verder.

Een politieman benadert het levenloze lichaam van Aylan Kurdi. Beeld ap
Een politieman benadert het levenloze lichaam van Aylan Kurdi.Beeld ap
Een deel van de site van Bild heeft geen foto's. Beeld Bild
Een deel van de site van Bild heeft geen foto's.Beeld Bild

De Hongaarse politie heeft dinsdag honderden vluchtelingen van de snelweg A5 richting Boedapest geplukt en in busjes alsnog naar een asielzoekerscentrum gebracht. Honderden mensen, onder wie veel gezinnen met kinderen uit Syrië, zijn via een spoorweg de grens tussen Servië en Hongarije overgestoken. Ze wilden te voet naar Boedapest, om van daaruit verder te reizen.

De vluchtelingen werden alsnog naar een kampement in de plaats Röszke gebracht voor registratie. Dat wilden ze juist voorkomen, omdat Hongarije niet hun eindbestemming is en ze vrezen dat andere landen hen zullen weigeren als duidelijk is dat ze via Hongarije zijn gereisd.

Volgens de Europese regels moeten mensen asiel aanvragen in het land waar ze de unie binnenkomen. In de praktijk gaat dat vaak anders.

Een vluchtelingenvrouw en haar dochter lopen richting de Hongaarse grens. Beeld afp
Een vluchtelingenvrouw en haar dochter lopen richting de Hongaarse grens.Beeld afp
Vluchtelingen lopen langs de spoorlijn in Servië, op weg naar Hongarije. Beeld afp
Vluchtelingen lopen langs de spoorlijn in Servië, op weg naar Hongarije.Beeld afp

Duitsland kan 500 duizend asielzoekers per jaar aan, voor meerdere jaren achter elkaar. Dat heeft Sigmar Gabriel, de Duitse vice-kanselier, bekendgemaakt.

Het land verwacht 800 duizend asielzoekers in 2015 - vier keer zo veel als in 2014.

Gabriel heeft er herhaaldelijk voor gepleit dat ook andere Europese landen hun verantwoordelijkheid nemen en opvang bieden aan de almaar groeiende vluchtelingenstroom.

De Duitse regering kondigde gisteren aan volgend jaar zes miljard euro extra uit te trekken voor de opvang en ondersteuning van de honderdduizenden migranten die naar de Bondsrepubliek komen. De coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel besloot tegelijkertijd de wettelijke regels aan te passen waardoor asielzoekers uit 'veilige landen' als Montenegro, Kosovo en Albanië makkelijker en sneller kunnen worden teruggestuurd.

Asielzoekers moeten ook meer materiële dan financiële hulp krijgen. Het hulppakket omvat onder meer verbeterde huisvesting, meer federale politie en taalonderwijs.

Riskant experiment

Terwijl de 'treinen van de hoop' zondag met welkomstgezang werden onthaald op het Centraal Station van München, presenteerde de regeringscoalitie in Berlijn de fundamenten van een plan om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. De grote vraag is of dit gaat werken. Lees hier de analyse van correspondent Sterre Lindhout.

Vluchtelingen na aankomst in de Duitse plaats Erfurt. Beeld ap
Vluchtelingen na aankomst in de Duitse plaats Erfurt.Beeld ap

Een recordaantal van 7.000 Syrische vluchtelingen is vandaag gearriveerd in Macedonië. Dat heeft de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, bekendgemaakt. Op de Griekse eilanden bevinden zich momenteel zo'n 30 duizend vluchtelingen. Het gros, zo'n 20 duizend, bivakkeert op het eiland Lesbos. Daar werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat de autoriteiten niet de capaciteit hebben om de grote vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. In de nacht van maandag op dinsdag grepen politiemensen naar hun wapenstok als laatste middel om een mensenmassa tegen te houden.

Zo'n 6000 vluchtelingen probeerden uit alle macht aan boord te komen van een schip dat maximaal 2500 mensen kan vervoeren naar de havenstad Piraeus, dichtbij Athene. Het schip Eleftherios Venizelos vaart inmiddels af en aan, maar tegelijkertijd blijven nieuwe vluchtelingen arriveren.

Het gebrek aan opvangruimte en de lange wachttijd leidde al eerder tot spanningen op Lesbos. Ook elders in Griekenland veroorzaakten oplopende frustraties geweld. Zo kwam het onlangs op het eiland Kos tot botsingen tussen vluchtelingen en politiemensen.

Syrische vluchtelingen beschermen zich tegen windhozen terwijl ze de Griekse grens met Macedonië oversteken. Beeld reuters
Syrische vluchtelingen beschermen zich tegen windhozen terwijl ze de Griekse grens met Macedonië oversteken.Beeld reuters
Een Syrische vluchteling loopt richting de Griekse grens. Beeld reuters
Een Syrische vluchteling loopt richting de Griekse grens.Beeld reuters

Syrische vluchtelingen hebben zich voor het parlement in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo verzameld om te protesteren tegen de opvang in het land. Uruguay heeft in oktober vorig jaar 42 vluchtelingen verwelkomd, maar vijf gezinnen zeggen nu dat ze niet rond kunnen komen met de financiële middelen die de regering verstrekt.

Ibrahim Al Mohammed zegt tegen persbureau AP dat zijn maandsalaris van 380 dollar (ongeveer 340 euro) als ziekenhuismedewerker niet genoeg is. 'Ik heb een vrouw en drie jonge zoons. Wat moet ik doen om geld te verdienen als er geen hulp wordt geboden?'

Een andere vluchteling: 'Ze vertelden ons dat dit land goedkoop is, maar het is juist duur. Geld is niet genoeg. Er is geen werk.'

De meeste vluchtelingen hebben geen geldige documenten en kunnen geen aanspraak maken op een Uruguayaans paspoort. Wel heeft de regering de vluchtelingen id-kaarten en reisdocumenten verstrekt, maar die worden niet door alle landen erkend. In augustus werd een Syrische familie die naar Servië probeerde te reizen 23 dagen vastgehouden op het vliegveld van Istanbul. Uiteindelijk werden ze op het vliegtuig naar Uruguay teruggezet.

Onder het presidentschap van José Mujica, die tot 1 maart regeerde, werd besloten dat Uruguay in totaal 120 Syrische vluchtelingen zal opvangen. Later dit jaar worden nog zeven vluchtelingenfamilies in Uruguay verwacht.

Een Syrische vluchteling in Montevideo praat met de media over de omstandigheden in Uruguay. Beeld reuters
Een Syrische vluchteling in Montevideo praat met de media over de omstandigheden in Uruguay.Beeld reuters
Syriërs protesteren voor het regeringsgebouw in Montevideo. Beeld reuters
Syriërs protesteren voor het regeringsgebouw in Montevideo.Beeld reuters

De Deense regering heeft maandag een advertentie in vier Libanese kranten geplaatst met de aankondiging dat de regels voor asielzoekers worden aangescherpt. De advertentie is bedoeld om asielzoekers te ontmoedigen naar Denemarken af te reizen.

In de advertentie valt zowel in het Engels als Arabisch te lezen dat de sociale bijstand voor asielzoekers die net arriveren wordt verminderd met vijftig procent. Diegenen die een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen, hebben geen recht op familiehereniging in het eerste jaar van hun verblijf. Asielzoekers die kans willen maken op een permanente verblijfsvergunning, moeten Deens spreken en begrijpen.

'Er zal een speciaal terugkeercentrum worden ingericht voor afgewezen asielzoekers om te verzekeren dat ze Denemarken zo snel als mogelijk zullen verlaten', staat verder in de advertentie.

De nieuwe maatregelen zijn vanaf morgen van kracht.

In Libanon wonen 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen. Een deel daarvan probeert via Turkije en Hongarije Europa te bereiken. Vooral Duitsland en Zweden zijn populaire bestemmingen. De Deense politie sloot maandagavond een autosnelweg af waarlangs tientallen vluchtelingen liepen. De maatregel werd volgens de politie genomen om hun veiligheid te garanderen. Critici stellen echter dat de politie wilde voorkomen dat vluchtelingen de grens met Zweden zouden bereiken.

Denemarken heeft een strenger immigratiebeleid aangenomen sinds de centrumrechtse Liberale Partij in juni van dit jaar een minderheidsregering heeft gevormd. Terwijl Duitsland en Zweden het laatste jaar meer vluchtelingen heeft opgenomen, heeft Denemarken het aantal juist teruggeschroefd.

Toch maakte het land gisteren bekend dat het in de toekomst meer vluchtelingen wil opvangen. Zondag arriveerden vierhonderd vluchtelingen uit met name Syrië. 'We zijn dan wel geen deel van de Europese vluchtelingenafspraken, we maken wel deel uit van Europa', zei de Deense minister-president Lars Løkke Rasmussen.

Vluchtelingen, de meesten uit Syrië, lopen langs de weg richting het noorden van Denemarken. Hun eindbestemming is Zweden. Beeld epa
Vluchtelingen, de meesten uit Syrië, lopen langs de weg richting het noorden van Denemarken. Hun eindbestemming is Zweden.Beeld epa

Frankrijk bevindt zich in de luwte van de migrantencrisis. Achteraf lijkt de onrust in Calais, eind juli, slechts een rimpeling vergeleken bij de mensenstromen die afgelopen weken richting Duitsland trokken. Dit jaar verwacht Frankrijk 60 duizend asielaanvragen, evenveel als in 2014 en aanzienlijk minder dan de 800 duizend in Duitsland.

Daarom moet Frankrijk zijn aandeel in Europa leveren: 'Dat is de plicht van Frankrijk, waar het recht op asiel een integraal deel uitmaakt van zijn ziel, van zijn vlees', aldus Hollande. Frankrijk wordt gekenmerkt door 'generaties van bannelingen of vluchtelingen die met ons Frankrijk hebben gemaakt'.

Zo werden na de Eerste Wereldoorlog Armeniërs opgenomen en zochten na de Spaanse Burgeroorlog veel Spanjaarden hun toevlucht in Frankrijk. Italianen, Polen en Belgen kwamen naar Frankrijk om in de mijnen en fabrieken te werken.

Frankrijk is altijd een terre d'acceuil, een land van ontvangst geweest, zeggen de voorstanders van een ruimhartige benadering. Volgens de republikeinse ideologie kan iedereen Fransman worden, mits hij de waarden van liberté, égalité en fraternité onderschrijft.

Maar het land is tegelijkertijd diep verdeeld over de migrantencrisis. Lees hier het vervolg van de analyse van correspondent Peter Giesen.

'Het recht op asiel maakt een integraal deel uit van de ziel van Frankrijk', aldus president Hollande. Beeld afp
'Het recht op asiel maakt een integraal deel uit van de ziel van Frankrijk', aldus president Hollande.Beeld afp

In de collectieve beeldvorming heeft Angela Merkel dit weekend haar zoveelste metamorfose ondergaan. Voor de zomer stond ze te boek als de genadeloze tuchtcommissaris van de Grieken en daarna als besluiteloze kanselier die niet in actie kwam tegen de vluchtelingenhaat in het Saksische Heidenau. Sinds vrijdagnacht de grenzen opengingen is ze 'Mutti Merkel', de genereuze uitbaatster van Hotel Duitsland, een hotel met een schier oneindig aantal bedden en knuffelberen.

Terwijl de 'treinen van de hoop' zondag met welkomstgezang werden onthaald op het Centraal Station van München, presenteerde de regeringscoalitie in Berlijn de fundamenten van een plan om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden.

Lees hier wat dit plan inhoudt.

Merkel kondigde gisteren nieuw vluchtelingenbeleid aan. Beeld ap
Merkel kondigde gisteren nieuw vluchtelingenbeleid aan.Beeld ap
Vluchtelingen worden verwelkomd op het treinstation in München. Beeld epa
Vluchtelingen worden verwelkomd op het treinstation in München.Beeld epa

Vluchtelingen die worden opgevangen in het Midden-Oosten moeten de kans krijgen om daar asiel aan te vragen voor Europa. Zo moet volgens PvdA-leider Diederik Samsom voorkomen worden dat ze in bootjes stappen richting de EU.

Verder moet vluchtelingen in de regio meer perspectief worden geboden. Dat is een manier die het 'businessmodel van de smokkelaars kan breken', zei Samsom maandagavond in het RTL4-programma Actie voor Vluchtelingen.

Volgens Samsom deelt coalitiepartner VVD deze visie. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het zo'n beetje eens over de inzet van Nederland in Europa wat betreft het vluchtelingenprobleem. Samsom verwacht dat die brief van het kabinet dinsdag zal worden verstuurd.

Het RTL4-programma Actie voor Vluchtelingen (hieronder terug te kijken) heeft maandagavond zeker 225.000 euro opgeleverd voor het Rode Kruis en andere organisaties. Het geld is bedoeld voor noodhulp. Het Rode Kruis maakte de opbrengst maandag via Twitter bekend.

Diederik Samsom. Beeld anp
Diederik Samsom.Beeld anp

De noodopvanglocaties voor asielzoekers worden ineens overvoerd met giften van tweedehands kleding, dekens en speelgoed. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan de aanvoer van spullen niet meer aan en heeft de coördinatie overgedragen aan het Rode Kruis. Dat roept op: géén knuffels, doneer liever geld.

Het Rode Kruis opende maandagmiddag bij de noodopvang in de Zeelandhallen in Goes de eerste zogenoemde Welkom Winkel, waar burgers hun donaties aan asielzoekers kunnen afleveren. Vandaag opent er ook een dergelijk afgiftepunt in Tilburg. De bedoeling is dat komende tijd bij elk asielzoekerscentrum een Welkom Winkel wordt ingericht.

Lees hier meer.

Medewerkers van het Rode Kruis in Goes richten met de eerste giften een Welkom Winkel in nabij de noodopvang in de Zeelandhallen. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Medewerkers van het Rode Kruis in Goes richten met de eerste giften een Welkom Winkel in nabij de noodopvang in de Zeelandhallen.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden