Live

Teruglezen - 'Tweede aanslagpleger Zaventem is Najim Laachraoui'

Een dag na de aanslagen is nog veel onbekend over de daders die een bloedbad aanrichtte op de Brusselse luchthaven en in de metro. Lees hier het liveblog terug waarin het laatste nieuws is bijgehouden over de nasleep van de aanslagen in Brussel, die aan 31 mensen het leven kostten en waarbij zeker 270 mensen gewond raakten. Lees hier ook een geactualiseerd nieuwsbericht.

null Beeld reuters
Beeld reuters

- Khalid El Bakraoui is geïdentificeerd als de man die zich opblies in de metro bij halte Maalbeek. Zijn broer Ibrahim is vastgesteld als een van de twee mannen die zichzelf kort daarvoor tot ontploffing bracht op de luchthaven Zaventem.

- Ibrahim El Bakraoui is in 2015 opgepakt in Turkije en op eigen verzoek 'teruggewezen' naar Nederland. Dit heeft de Belgische minister van Justitie Koen Geens gezegd nadat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan eerder beweerde dat Turkije El Bakraoui had uitgeleverd aan Nederland en zowel de Belgische als Nederlandse autoriteiten had gewaarschuwd. Van Nederlandse kant is vooralsnog geen bevestiging gekomen.

- Sinds de aanslagen zijn drie Nederlanders in Brussel vermist. Gisteren werd bekend dat een broer en zus uit Maastricht die vanaf het Brusselse vliegveld naar New York zouden vliegen spoorloos zijn. Vandaag deelde het ministerie van Buitenlandse Zaken mede dat nog een derde Nederlander niet terecht is sinds de terreuracties.

- De tweede man die zich zou hebben opgeblazen op de luchthaven Zaventem is mogelijk Najim Laachraoui geweest, zo meldden meerdere Belgische media en persbureau AP los van elkaar. Het federaal parket in België heeft de identificatie van Laachraoui nog niet bevestigd. Laachraoui zou geholpen hebben bij de voorbereidingen van de Parijse aanslagen in november 2015, door onder meer de bommen te maken die toen zijn gebruikt.

De aanslagen in Brussel tonen aan dat Europa meer werk moeten maken van de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie verkondigd tijdens een interview met CNN.

'De gebeurtenissen in Brussel duiden de Europeanen er nogmaals op dat zij, net zoals wij onze campagne om IS te verslaan in Syrië en Irak en elders hebben opgeschaald, hun inspanning moeten vergroten en zich bij ons moeten aansluiten.'

De Wetstraat en enkele tunnels in Brussel die sinds de terreuraanslagen van dinsdag waren afgesloten, zijn vanavond weer vrijgegeven. Dit meldt de verkeersdienst van de Belgische hoofdstad.

Aan de Wetstraat liggen veel Belgische overheidsgebouwen en instellingen van de Europese Unie. De straat biedt toegang tot het metrostation Maalbeek, dat getroffen werd door een terreuraanslag.

Agenten bewaken de afgezette Wetstraat. Beeld anp
Agenten bewaken de afgezette Wetstraat.Beeld anp

De treinen rijden woensdag weer, maar de reizigers moeten wel geduld betrachten om de perrons te bereiken. Iedereen wordt bij de ingang gefouilleerd, tassen worden gecontroleerd. 'Laat die controles alstublieft niet te lang duren.' Een reportage van het leven in Brussel een dag na de aanslagen. (+)

Najim Laachraoui zou de tweede terreurverdachte zijn die zich zou hebben opgeblazen op vliegveld Zaventem. Dit melden bronnen aan AP en aan meerdere Vlaamse media zoals VTM Nieuws, De Standaard en de VRT. Hij zou met behulp van dna zijn geïdentificeerd. Het federaal parket in België heeft de identificatie van Laachraoui nog niet bevestigd.

Laachraoui zou geholpen hebben bij de voorbereidingen van de Parijse aanslagen in november 2015. Hij zou onder andere de bommen hebben gemaakt die in Parijs zijn gebruikt. Maandag maakte het federaal parket in België bekend dat Laachraoui de naam is die schuilgaat achter het alias Soufiane Kayal.

Van Laachraoui, die in februari 2013 naar Syrië vertrok, heeft de politie dna-sporen gevonden in twee woningen - een in het dorp Auvelais ten noordoosten van Charleroi en een in de Brusselse wijk Schaarbeek. Beide woningen waren schuilplaats van het terroristische netwerk rond Abdeslam, waarin iedereen zich van aliassen en valse paspoorten bedient.

Vrijgegeven foto van Najim Laachraoui Beeld anp
Vrijgegeven foto van Najim LaachraouiBeeld anp

Hij was de jongste parlementariër van België, later de jongste minister. Nu hij is de jongste regeringsleider die het land kende. Wie is Charles Michel (Namen, 21 december 1975), de man die de Belgen door barre tijden moet leiden?

De Vlaamse premier Michel Beeld anp
De Vlaamse premier MichelBeeld anp

Het is nog vroeg op de dinsdagochtend als een Brusselse taxichauffeur stopt bij een kleinschalig appartementencomplex aan de Max Roosstraat 4 in Schaarbeek. Drie mannen staan met hun koffers voor het beigekleurige gebouw. Klaar om nooit meer terug te komen.

Lees hier een reconstructie van de dag van de aanslagplegers.

'Als er een volk ter wereld is dat weet waar zij doorheen gaan, dan zijn het de burgers van Israël die dapper en heroïsch terrorisme hebben moeten confronteren gedurende vele jaren.' Aldus sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op een persconferentie vanavond naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

Netanyahu bood België volledige hulp aan in de strijd tegen terrorisme, waaronder informatie van de veiligheidsdiensten. De Israëlische premier zei daarnaast te hebben gesproken met de Belgische premier en de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU over de aanpak van terrorisme.

De aanslag in Brussel hebben een storm van berichtgeving teweeggebracht. Feit en gerucht zijn niet altijd eenvoudig te onderscheiden, het overzicht behouden is evenmin gemakkelijk. Daarom in deze webspecial: tien heldere vragen en antwoorden over de aanslagen in Brussel.

Op het Brusselse Beursplein worden met krijt leuzen en boodschappen van steun en liefde geschreven Beeld anp
Op het Brusselse Beursplein worden met krijt leuzen en boodschappen van steun en liefde geschrevenBeeld anp

De terroristen die dinsdag toesloegen in Brussel waren eigenlijk van plan hun aanslagen op Tweede Paasdag uit te voeren, volgende week maandag. Dat stelt nieuwszender VTM Nieuws op basis van bronnen betrokken bij het onderzoek.

'Paasmaandag is een symbolische dag, een christelijke feestdag', aldus VTM-verslaggever Faroek Özgünes. Vanwege de arrestatie van Salah Abdeslam zouden zij hun plannen hebben bijgesteld en vervroegd hebben toegeslagen. De autoriteiten hebben dit bericht niet officieel bevestigd.

Volgens Koen Geens, de Belgische minister van Justitie, is Ibrahim El Bakraoui naar Nederland gebracht, nadat hij aan de Turks-Syrische grens werd tegengehouden. Hij stond op dat moment niet bekend als terrorist, zei Geens in een interview met Canvas.

Volgens Geens ging het niet om een uitlevering, maar om een terugwijzing aan de Syrische grens.

Hij bevestigde hiermee de uitspraken die de Turkse president Erdogan eerder deed. Volgens Erdogan zou België waarschuwingen van Turkse kant hebben genegeerd. Ook de Nederlandse autoriteiten zouden volgens Erdogan zijn geïnformeerd.

Belgische minister van Justitie Koen Geens Beeld anp
Belgische minister van Justitie Koen GeensBeeld anp

Het vliegveld van Zaventem blijft in ieder geval tot en met vrijdag gesloten, meldt het Belgische persbureau Belga.

Een van de Belgische aanslagplegers in Brussel zou in juni 2015 in Gaziantep aan de Turks-Syrische grens zijn opgepakt en op zijn verzoek zijn uitgeleverd aan Nederland, aldus de Turkse president Erdogan.

Volgens Erdogan zou België waarschuwingen van Turkse kant hebben genegeerd. Ook de Nederlandse autoriteiten zouden volgens Erdogan zijn geïnformeerd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten uit te gaan zoeken of het waar is wat de Turkse president zegt.

Persbureau AFP meldt daarentegen dat hij zou zijn uitgeleverd aan België. Het Belgische Federaal Parket ontkent tegenover de Vlaamse krant De Morgen in ieder geval dat een van de verdachten was uitgeleverd aan België, zoals persbureaus eerder meldden.

Update: Reuters meldt op gezag van de Turkse overheid dat het zou gaan om Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf zou hebben opgeblazen op vliegveld Zaventem.

De Turkse president Erdogan Beeld anp
De Turkse president ErdoganBeeld anp

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal vrijdag een bezoek brengen aan België. Zijn komst is bedoeld als steunbetuiging namens de Verenigde Staten na de aanslagen in de hoofdstad Brussel. Eerder boden de Amerikanen al aan België bij te staan in hun onderzoek naar de aanslagen op de luchthaven en de metro.

Er is een derde Nederlander vermist na de aanslagen in Brussel gisteren, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder werd al bekend dat een broer en zus uit Maastricht werden vermist. 'Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen', liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

De broer en zus uit Maastricht zouden dinsdagochtend vanuit Brussel vliegen naar New York.

Khalid El Bakraoui, de man achter de zelfmoordaanslag gisteren bij metrostation Maalbeek, werd al sinds augustus gezocht door de internationale opsporingsdienst Interpol. Dit schrijft The New York Times.

Interpol had een ‘red notice’ voor terrorisme tegen El Bakraoui uitgevaardigd, een melding voor politiebureaus over de hele wereld, waarin staat dat hij in België gezocht werd.

Voor zover bekend had Interpol voor Ibrahim el Bakraoui, de broer die de zichzelf opblies op vliegveld Zaventem, geen red notice uitstaan.

Wie waren de broers El Bakraoui? Van zware gangsters tot zelfmoordterroristen.

Khalid El Bakraoui Beeld anp
Khalid El BakraouiBeeld anp
null Beeld Screenshot Interpol
Beeld Screenshot Interpol

Donderdag komen de Europese ministers van Veiligheid en Justitie bij elkaar in Brussel voor extra overleg. Aanleiding voor de ingelaste vergadering zijn de terreuraanslagen op de luchthaven en in een metrostation in Brussel.

Nederland organiseert in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU de vergadering. Het overleg begint om 16.00 uur.

Het Nederlands elftal staat vrijdag stil bij de aanslagen in Brussel. De internationals dragen vrijdag rouwbanden tijdens de oefenwedstrijd met Frankrijk in de ArenA. Voorafgaande aan de interland wordt er een moment van stilte in acht genomen.

De spelers van Oranje werden vorig jaar november geconfronteerd met terreurdreiging. Het vriendschappelijke duel met Duitsland in Hannover werd op het allerlaatste moment afgelast uit angst voor aanslagen. Frankrijk voetbalde een paar dagen eerder tegen Duitsland terwijl buiten het stadion bommen afgingen.

Vrienden en familie van vermisten die in de buurt van de aanslagen waren, delen foto’s en signalementen op een gezamenlijke Facebookpagina. Onder de vermisten zijn Belgen, Britten, Amerikanen en de Nederlanders van wie de vermissing eerder werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De identificatie van de slachtoffers verloopt traag, omdat de instantie die verantwoordelijk is voor identificatie, het Disaster Victim Identification DVI, niet genoegen neemt met visuele identificatie. Zij willen ook wetenschappelijke bevestiging van de identiteit om zeker te zijn dat er geen fouten gemaakt worden.

In een prullenbak in de straat van het huis waar de broers El Bakraoui zich voorbereidden op de aanslagen, werd na een huiszoeking een computer gevonden met daarop een testament van de oudste, Ibrahim, die zich opblies op vliegveld Zaventem. Zijn broertje blies zich niet veel later op in een metro bij station Maalbeek.

Een deel van dat testament werd voorgelezen tijdens een persconferentie. Ibrahim El Bakraoui voelde zich 'gehaast'. Hij 'wist niet wat te doen' en werd 'overal gezocht'. Daarom voelde hij zich 'niet meer veilig'. Hij vreesde om 'in de cel te eindigen'.

Wie waren de broers El Bakraoui? Van zware gangsters tot zelfmoordterroristen.

Ibrahim El Bakraoui Beeld anp
Ibrahim El BakraouiBeeld anp

De aanslagen in Brussel tonen aan dat de nationale inlichtingendiensten in Europa meer moeten samenwerken. Dat zegt Eurocommissaris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken). De Europese ministers van Binnenlandse Zaken komen binnen enkele dagen bijeen om de aanslagen te bespreken. Het delen van inlichtingen zal een belangrijk agendapunt zijn.

Eurocommissaris Avramopoulos Beeld ap
Eurocommissaris AvramopoulosBeeld ap

Presidentskandidaat Trump heeft gezegd dat moslims niet genoeg doen om aanslagen als in Brussel te voorkomen. ‘Als ze iets verdachts zien, moeten ze dat rapporteren. Maar ze rapporteren helemaal niets en dat is een groot probleem’, zei de omstreden Republikein in een interview met de Britse omroep ITV.

Hij werd direct teruggefloten door de Britse minister May (Binnenlandse Zaken). 'Met deze suggestie heeft u het helemaal mis.’

Onder de gewonden van de aanslagen zijn meerdere Duitsers. Een van hen is er ernstig aan toe. Dat meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet uit te sluiten dat er ook Duitsers zijn onder de dodelijke slachtoffers.

Een minuut stilte in Brussel, vandaag om 12 uur. Beeld belga
Een minuut stilte in Brussel, vandaag om 12 uur.Beeld belga

De TATP-explosieven die in het huis van de verdachten zijn gevonden zijn van hetzelfde type als de bommen die bij de aanslagen van Parijs zijn gebruikt. Dat meldt de openbaar aanklager.

De wedstrijd tussen Portugal en België die op dinsdag om 20.45 in Brussel zou worden gespeeld, is verplaatst naar Leiria, Portugal. Dat heeft de Belgische overheid in samenspraak met de Portugese voetbalbond besloten.

De reden is het dreigingsniveau vier dat in België geldt en de bemoeilijkte beveiliging van massa-evenementen. Eerder was al duidelijk dat de wedstrijd in Brussel niet zou doorgaan. Daarop nodigde de Portugese Voetbalbond de Belgen uit om naar Portugal te komen. In een verklaring bedankt de Belgische voetbalbond KBVB hun Portugese collega's voor 'hun beschikbaarheid, flexibiliteit & de voorgestelde oplossingen.'

Net als veel gebouwen in Europa (de Eiffeltoren, het Paleis op de Dam, de Brandenburger Tor), was men van plan het nieuwe World Trade Center in New York te verlichten in de kleuren van de Belgische vlag.

Er ging alleen iets mis met de kleurstelling, bericht The New York Times, want in plaats van rood-geel-zwart (als je de vlag een kwartslag naar rechts zou draaien), werd de spits van het WTC verlicht in kleuren die wel erg leken op die van de Franse vlag. Je zou een snedige opmerking kunnen maken over het vermoeden dat Amerikanen Frankrijk en België niet uit elkaar kunnen houden, het zou ook een fout in de belichting kunnen zijn. Volgens sommige mensen leek de verlichting wel degelijk op de Belgische vlag, zeggen ze tegen de krant.

Een niet-ontplofte bom die dinsdag op de luchthaven Zaventem werd gevonden, blijkt de zwaarste te zijn van de bommen die de aanslagplegers wilden laten ontploffen. Dat meldde het federaal parket woensdag. De schade zou nog vele malen groter zijn geweest als deze bom was ontploft, zei de procureur. Hij had het over een 'zak vol explosieven' die vermoedelijk is achtergelaten door een nog niet geïdentificeerde en voortvluchtige verdachte.

Een bebloede doek op een bagagekar op luchthaven Zaventem. Beeld afp
Een bebloede doek op een bagagekar op luchthaven Zaventem.Beeld afp

Koning Willem-Alexander heeft woensdag opnieuw gereageerd op de aanslagen in Brussel. Hij deed dat op de Haagse markt tijdens een bezoek aan Transvaal en de Schilderswijk. 'We moeten gewoon onze rug recht houden. Dit is een aanval op onze open en vrije samenleving. Net zoals Parijs vorig jaar is Brussel op een verschrikkelijke manier getroffen', sprak de koning.

'Daarom is een bezoek aan de Haagse markt zoals vandaag en ook daarna aan de Schilderswijk zo belangrijk. Allen die in Nederland wonen en in onze vrije en open samenleving geloven, ongeacht herkomst, moeten deel kunnen nemen aan deze open en vrije samenleving. Als we dat niet meer kunnen doen, dan winnen de terroristen en dan kunnen wij niet meer leven zoals wij willen. Dat is waar we voor staan en daar moeten we mee doorgaan.'

Het officiële dodenaantal van de aanslagen staat op 31 doden. De vrees is dat dit aantal nog oploopt. Dat meldde het Belgische OM in een persconferentie. Daarnaast zijn er 270 gewonden.

Het OM denkt dat er nog meer mensen in België zijn die betrokken waren bij de aanslagen. Dat zegt Paul van Tigchelt. Hij is de topman van OCAD, vergelijkbaar met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland.

Het dreigingsniveau blijft op vier, het hoogste niveau, staan. Niveau vier betekent dat er sprake is van 'zeer ernstige en imminente dreiging'. De mate van dreiging is vastgesteld op basis van inlichtingen van politie en inlichtingendiensten.

Catherine de Bolle, commissaris van de federale politie, stelt dat alles in werking wordt gesteld om de identificatie van de slachtoffer zo snel mogelijk te realiseren.

Extra beveiliging op het treinstation in Brussel. Beeld belga
Extra beveiliging op het treinstation in Brussel.Beeld belga

Frédéric Van Leeuw, topman van het Belgische OM, bevestigt tijdens een persconferentie dat de Belgische broers de daders zijn van de aanslagen in Brussel van gisteren. Ibrahim El Bakraoui (1986) blies zichzelf op in de vertrekhal van Zaventem, zijn broer Khalid El Bakraoui (1989) bij metro Maalbeek. Beiden zijn geïdentificeerd met behulp van hun vingerafdrukken. Ze hebben een crimineel verleden, maar zijn niet eerder in verband gebracht met terrorisme.

Op een videobeeld van luchthaven Zaventem, dat in de media circuleert, zijn drie verdachten te zien. De middelste is de 29-jarige Ibrahim El Bakraoui. De rechterpersoon met de lichte jas wordt nog gezocht. De politie liet dinsdag een opsporingsbericht voor hem uitgaan. Zijn tas bevatte de grootste explosieven. Deze zijn tot ontploffing gebracht door de explosievenopruimingsdienst, waarbij geen gewonden vielen. De derde dader, de persoon links op de beelden, is nog niet geïdentificeerd.

Eerdere berichten dat een andere terreurverdachte, Najim Laachraoui, zou zijn opgepakt, kloppen niet. Laachraoui wordt gezocht sinds maandag, van hem wordt vermoed dat hij ook betrokken is geweest bij de aanslagen van gisteren.

Een taxichauffeur meldde zich bij de politie na de aanslagen met de mededeling dat hij drie verdachte personen had opgepikt in Schaarbeek. Op het adres waar de chauffeur hen oppikte is een huiszoeking uitgevoerd, waarbij materiaal werd aangetroffen om bommen mee te maken: 15 kilo aan explosieven, 150 aceton en 30 liter zuurstofwater. Op een computer in de prullenbak werd het testament van Ibrahim el Bakraoui gevonden.

De foto die de politie gisteren verspreidde met daarop drie verdachten van de aanslagen. De middelste is Ibrahim El Bakraoui, de rechterman is voortvluchtig. Van de linkerman weet de politie nog niet wie hij is. Beeld reuters
De foto die de politie gisteren verspreidde met daarop drie verdachten van de aanslagen. De middelste is Ibrahim El Bakraoui, de rechterman is voortvluchtig. Van de linkerman weet de politie nog niet wie hij is.Beeld reuters

'Als ze in België doorgaan met chocolade eten en van het leven genieten, en niet zien dat een deel van de moslims die er wonen terreur wil uitoefenen, dan kan men ook niets doen om die te bestrijden.' Die reactie kwam woensdag van de Israëlische minister Yisrael Katz, die onder meer de geheime dienst onder zijn hoede heeft.

De bewindsman zei op de Israëlische radio: 'Je moet vaststellen wie de vijand is, wie de agressor. We bevinden ons op het hoogtepunt van een oorlog, van een aanval van radicale islamieten op de westerse cultuur, op de westerse democratieën, waartoe ook Israël behoort.'

Yisrael Katz, minister sinds mei vorig jaar, is lid van de rechtse Likudpartij.

Sommige van de drie verdachten van de aanslagen in België, hebben gevochten in Syrië voor ze terugkeerden naar België. Dit zei woensdag het hoofd van de Syrische delegatie bij de vredesonderhandelingen in Geneve, Bashar Ja’afari, tegen de media. Hij gaf geen nadere bijzonderheden. Ook zei Ja’afari niet waarop hij zich baseerde.

Islamitische Staat eiste woensdag, uren na de aanslagen op Zaventem en in Brussel, de aanslagen op. België heeft, in vergelijking met omliggende landen, de meeste Syrië-gangers.

De Koninklijke Marechaussee in Nederland is naar aanleiding van de aanslagen in Brussel zwaarder bewapend. Dat heeft de Nationaal Cooördinator Terrorismebestrijding (NCTV) en Veiligheid woensdag bekendgemaakt. Om wat voor soort wapens het gaat, is niet bekendgemaakt. Het gaat om een tijdelijke voorzorgsmaatregel die alleen wordt ingezet op de plekken waar de Marechaussee al beveiligt.

Specifiek gaat het om de ministeries en het Binnenhof in Den Haag, en om Joodse instellingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een expliciet tijdpad wordt niet gegeven. 'Zodra het kan' wordt de maatregel weer afgebouwd, aldus de NCTV.

Dinsdag werd al bekend dat de grenscontroles in het zuiden van het land en op de luchthavens van Schiphol, Rotterdam en Eindhoven zijn verscherpt. Ook de stations van de vier grootste steden plus Roosendaal, Maastricht en Arnhem is het toezicht van de Koninklijke Marechaussee geïntensiveerd, omdat daar veel internationale treinen langskomen.

Marechaussee patrouilleert op Schiphol. Beeld anp
Marechaussee patrouilleert op Schiphol.Beeld anp

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon weerspreekt de kritiek op de Belgische veiligheidsdiensten. Volgens sommige buitenlandse media zouden die fouten hebben gemaakt waardoor de aanslagen in Brussel hadden kunnen plaatsvinden. 'Kritiek geven is gemakkelijk, maar je moet eens in hun plaats staan', zei Jambon woensdag tegenover de Vlaamse zender VTM.

'Iedereen is altijd op zoek naar fouten, maar ik sta achter onze mensen', aldus de minister. Bovendien zijn er recent nog belangrijke successen geboekt, aldus Jambon. 'We hebben Verviers opgerold en Abdeslam gearresteerd. Onze mensen werken dag en nacht in moeilijke omstandigheden. Ik wil ze bedanken voor hun inspanningen.'

Minister Jambon. Beeld epa
Minister Jambon.Beeld epa

Hortend en stotend komt het openbare leven weer op gang in Brussel. Mensen mijden de metro en er is daardoor meer autoverkeer dan normaal. De scholen zijn weer open. Volkskrantverslaggevers Marc Peeperkorn en Peter de Graaf over het leven in de Europese hoofdstad op de ochtend na de aanslagen.

Extra beveiliging op het station in Brussel. Beeld belga
Extra beveiliging op het station in Brussel.Beeld belga

Twee Nederlanders worden vermist na de aanslag op het vliegveld in Zaventem. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om een broer en zus uit Maastricht, Sacha en Alexander Pinczowski. Limburg1 berichtte dinsdagavond al over hun vermissing.

Het tweetal vloog dinsdagochtend vanaf Zaventem naar de Verenigde Staten, waar ze wonen. 'Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen', liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

De identificatie van de slachtoffers verloopt moeizaam, stelt de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De kracht van de explosies en het hoge aantal nationaliteiten onder de slachtoffers hebben het proces vertraagd. De identificatie van slachtoffers is nauwkeurig werk, lees hier hoe dat proces verloopt.

Een bloemenmonument op straat in Brussel. Beeld reuters
Een bloemenmonument op straat in Brussel.Beeld reuters

De voetbalinterland tussen België en Portugal dinsdag 29 maart wordt afgelast. Dat bevestigt de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Het EK voetbal in Frankrijk wijkt niet voor terreur en gaat op 10 juni gewoon van start. Dat zegt de Franse staatssecretaris van Sport Thierry Braillard woensdag in een interview met L'Equipe.

‘Het EK voetbal schrappen betekent toegeven aan deze lafaards', zei hij in reactie op de aanslagen van dinsdag in Brussel, waarbij tientallen doden en gewonden vielen. ‘De UEFA denkt er precies zo over.'

Veiligheid is al vanaf het begin van de voorbereidingen van het EK een centraal thema geweest, aldus Braillard. ‘Op dat gebied kunnen we echt niet méér doen. Terroristische dreigingen hebben we van begin af aan steeds meegenomen in onze veiligheidsmaatregelen. We willen zo veel mogelijk angst wegnemen. Elk team krijgt bewaking van elite-eenheden van de politie en alle trainingscomplexen en onderkomens worden constant bewaakt', aldus Braillard.

De UEFA bracht woensdag ook zelf een verklaring naar buiten, waarin het zijn vertrouwen uitsprak in de veiligheidsmaatregelen rond het EK. ‘We stellen alles in het werk er een veilig en feestelijk EK van te maken en zijn ook zeker niet van plan wedstrijden zonder publiek af te werken.'

Eerder liet toernooidirecteur Martin Kallen tegen de BBC weten dat als de veiligheid in het geding komt, de UEFA EK-wedstrijden kan verplaatsen. ‘Het is mogelijk dat wedstrijden worden uitgesteld of gespeeld worden op een later tijdstip’, aldus Kallen.

In november was onder andere het Stade de France, waar Frankrijk en Duitsland een oefenwedstrijd speelden, doelwit van een aanslag. In het Stade de France wordt op 10 juni het openingsduel van het EK tussen Frankrijk en Roemenië gespeeld.

De Belgische ploeg, bijgenaamd De Rode Duivels, traint. Beeld belga
De Belgische ploeg, bijgenaamd De Rode Duivels, traint.Beeld belga

De man die woensdagochtend is opgepakt in Brussel is toch niet de terreurverdachte Najim Laachraoui. De Franstalige krant La Dernière Heure trekt die eerdere melding in: de eerdere identificatie klopte niet.

Het federale parket ontkent dat Laachraoui is opgepakt, meldt Het Laatste Nieuws.

Brussels Airport blijft ook donderdag de hele dag gesloten. Dat meldt de CEO van het vliegveld op Twitter.

Er zullen geen passagiersvluchten vertrekken of landen. Vrachtverkeer kan mogelijk woensdag dan wel donderdag weer plaatsvinden, zodra dat gedeelte van het vliegveld veilig is verklaard.

Het vliegveld en de luchtvaartmaatschappijen hebben nauw contact om passende oplossingen te vinden voor alle reizigers. Zo worden vluchten omgeboekt of wordt er gevlogen vanaf andere luchthavens.

Passagiers die vragen hebben over hun achtergelaten dan wel ingecheckte bagage wordt geadviseerd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Auto's die geparkeerd staan bij het vliegveld kunnen nog niet worden opgehaald.

De vertrekhal ligt voor een deel in puin door naar beneden gekomen plafondplaten en gesprongen ramen.

België neemt om 12.00 uur een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van de aanslagen. Op het Beursplein in Brussel verzamelde een grote groep mensen zich. Een man onderbrak de stilte door te schreeuwen, hij werd door de rest genegeerd. Na afloop werd er geapplaudiseerd en riepen enkele toeschouwers 'vrijheid'.

In het gebouw van de Europese Commissie nabij het getroffen metrostation Maalbeek stonden het Belgische koningspaar, de Belgische premier Charles Michel en de Franse premier Manuel Valls stil bij de gebeurtenissen.

Na de aanslagen in Brussel is het zeer twijfelachtig of de oefeninterland tussen België en Portugal op 29 maart kan plaatsvinden. Het stadsbestuur van Brussel heeft gevraagd om de wedstrijd die voor volgende week dinsdag gepland staat in het Koning Boudewijnstadion uit te stellen. Het Laatste Nieuws meldt dat de Portugese voetbalbond heeft voorgesteld om het duel eventueel te laten spelen in Coimbra, maar dat voorstel is door bondscoach Marc Wilmots van de Rode Duivels afgewezen. Wilmots zou dat zien als een vlucht voor terrorisme en wil per se in Brussel voetballen.

Twee Nederlanders worden vermist na de aanslagen. De familie Pinczowski uit Maastricht vreest voor het lot van kinderen Sacha en Alexander. Dat meldt Limburg1. Het tweetal zou dinsdagochtend naar Amerika vliegen vanaf Zaventem.

Om 07:59 belden de kinderen hun ouders om te zeggen dat ze goed waren gearriveerd op het vliegveld. Vervolgens klonk er een ontploffing en glasgerinkel en werd de verbinding verbroken. Het gesprek is het laatste wat zij van het tweetal hebben vernomen.

De familie zoekt via Facebook naar mensen die hun kinderen nog hebben gezien. Ze zijn tevens naar Brussel gereisd om daar te zoeken. De autoriteiten zijn volop bezig met het onderzoek, meldt de vader.

Het Nederlandse consulaat in Istanbul is gesloten vanwege mogelijke terreurdreiging. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De diplomatieke post zit in de straat Istiklal Caddesi, waar afgelopen zaterdag een aanslag werd gepleegd. Daarbij vielen vier doden en 36 gewonden.

Het verhoor van terreurverdachte Salah Abdeslam is met een dag uitgesteld naar donderdag. Volgens een woordvoerster van de advocaat heeft het uitstel te maken met de verscherpte veiligheidsmaatregelen die nu gelden in Brussel.

Abdeslam is vrijdag opgepakt bij een anti-terreuractie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november.

Het crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken is dinsdag meer dan 10 duizend keer gebeld via het noodnummer 1771.

Ongeveer 110 medewerkers beantwoordden de oproepen, onder wie medewerkers van het Rode Kruis. Het noodnummer is nog steeds bereikbaar. Het crisiscentrum benadrukt dat het uitsluitend is bedoeld voor slachtoffers en hun naasten.

Hotels in Brussel blijven gratis kamers ter beschikking stellen aan mensen die getroffen zijn door de aanslagen van dinsdag. De Brussels Hotel Association (BHA) heeft dat woensdag gemeld.

Hotels hadden dinsdag te maken met topdrukte, vooral omdat vliegtuigpassagiers op doorreis zijn gestrand en vluchten niet meer vertrekken vanaf vliegveld Zaventem.

De hotelsector in Brussel stelde honderden kamers ter beschikking. Een speciale informatielijn kreeg ongeveer 150 oproepen binnen.

Gestrande reizigers nabij Zaventem. Beeld reuters
Gestrande reizigers nabij Zaventem.Beeld reuters

Het Belgische federale parket geeft om 13.00 uur een persconferentie bij het hoofdkwartier in Brussel.

Metrostation Maalbeek blijft 'nog vele weken' gesloten. Dat heeft burgemeester van Brussel Yvan Mayeur woensdag gezegd. De Wetstraat, de verkeersader waaraan het station grenst, is nog afgesloten.

Openbaarvervoerbedrijf MIVB mag het station voorlopig niet betreden, omdat het onderzoek van de opsporingsdiensten nog aan de gang is.

'De ontploffing was extreem sterk en heeft behalve veel slachtoffers ook grote schade aangericht in het station', zei Mayeur op de radio.

De Franstalige Belgische krant La Dernière Heure (DH) meldt dat terreurverdachte Najim Laachraoui is opgepakt in Brussel. Dat meldt de krant op basis van anonieme bronnen. Bronnen van De Tijd bevestigen dat hij is opgepakt.

Volgens DH zou Laachraoui de derde aanslagpleger op het vliegveld in Zaventem zijn, de man met de lichtgekleurde jas. Dat is niet officieel bevestigd door de politie. Twee daders bliezen zichzelf op na de aanslag in Zaventem, de derde aanslagpleger vluchtte.

Laachraoui zou tevens een sleutelrol hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs. Na de arrestatie van Abdeslam werd hij gezocht door de Belgische politie. Laachraoui had veelvuldig contact met Abdeslam, en reed op 9 september vorig jaar met hem in een Mercedes naar Boedapest. Lees hier meer over Laachraoui en het netwerk rond Abdeslam.

De formele identificatie van de 35 slachtoffers van de aanslagen in Brussel laat nog op zich wachten. Bekend is wel dat een 37-jarige vrouw uit Peru de aanslagen op het vliegveld niet overleefde.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei dinsdag al dat families van slachtoffers snel veel informatie moeten krijgen hebben, maar dat dat 'heel moeilijk' is. Volgens hem zijn er minstens veertig nationaliteiten onder de slachtoffers.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zei woensdagochtend dat de identificatie erg moeilijk verloopt. 'Er zijn ook mensen van wie men vermoedt dat ze slachtoffer zijn, maar waarvan nog geen fysiek bewijs gevonden is.'

Het onderzoek op beide plekken is nog in volle gang. De luchthaven blijft in ieder geval woensdag nog gesloten. De toegangswegen worden streng gecontroleerd.

Premier Michel met EU-president Juncker. Beeld Wouter Van Vooren
Premier Michel met EU-president Juncker.Beeld Wouter Van Vooren

De vlaggen op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid gaan donderdag halfstok in verband met de aanslagen in Brussel. Dat heeft minister-president Mark Rutte woensdag bepaald. Ook gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zullen de vlag halfstok hangen.

Op verscheidene plaatsen waaronder luchthaven Schiphol en het stadhuis van Den Haag gebeurde dat dinsdag al.

De Eiffeltoren kleurde vannacht in de Belgische driekleur. Beeld epa
De Eiffeltoren kleurde vannacht in de Belgische driekleur.Beeld epa

Brussel rouwt na de terreuraanslagen van dinsdag. De Volkskrant-redactie selecteert de mooiste beelden van Brussel, een dag later.

De marechaussee laat een vrouw door die bloemen wil leggen bij de plek van de aanslag, bij metrostation Maalbeek. Beeld belga
De marechaussee laat een vrouw door die bloemen wil leggen bij de plek van de aanslag, bij metrostation Maalbeek.Beeld belga

Blijf binnen, was de opdracht aan de Brusselaars dinsdag. Verslaggever Huib Modderkolk kwam nog genoeg mensen tegen op straat.

Hoe reageert Molenbeek op de aanslagen in Brussel? 'We zijn geschokt. Dit is afschuwelijk, weerzinwekkend', zegt Murat Gurcan, uitbater van taveerne La Chope tegenover het politiebureau in Molenbeek. 'Het is laf en wreed. Dit raakt iedereen. Maar ze zullen vooral ons erop aan kijken. Ik ben bang dat dit de samenleving nog verder uit elkaar drijft.'

Op het Brusselse Beursplein tonen Belgen hun solidariteit. Beeld anp
Op het Brusselse Beursplein tonen Belgen hun solidariteit.Beeld anp

Deze grafiek plaatst de aanslagen in Brussel en Zaventem dinsdag in historisch perspectief. U ziet het aantal dodelijke terreurslachtoffers in West-Europa per jaar sinds 1971.

Het dodenaantal loopt op. Enkele slachtoffers die in ziekenhuizen waren opgenomen zijn overleden, liet een woordvoerder van de luchthaven weten. De aanslag in Zaventem maakte zeker vijftien dodelijke slachtoffers, waardoor het totale dodenaantal op 35 komt.

Daarnaast zijn er zeker 250 gewonden. Sommigen zijn zeer ernstig gewond en worden in kunstmatige coma gehouden.

Islamitische Staat (IS) strekt zijn handen uit naar de rest van de wereld. Ook de aanslagen in Brussel zijn door de terroristische beweging opgeëist. Het aantal aanslagen neemt de laatste jaren toe, er vallen meer doden en er worden meer landen getroffen. Leer in deze video over de kille cijfers achter terreur.

'Totale ontreddering in Brussel', 'Brussel in shock', 'Recht in ons hart'; de ochtendkranten staan woensdag uitgebreid stil bij de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

De aanslagen in Brussel luiden volgens de Belgische media een nieuw tijdperk in. Gevreesd wordt dat de strijd tegen terreur ten koste zal gaan van de privacy. Maar er is na dinsdag 'geen weg terug', aldus de dagbladen.

null Beeld Cover De Tijd
Beeld Cover De Tijd
Binnen- en buitenlandse ochtendkranten. Beeld afp
Binnen- en buitenlandse ochtendkranten.Beeld afp

Belgische media, waaronder RBTF en VRT, noemen de broers El Bakraoui als verdachten van de aanslagen. De politie zou hen hebben herkend op de videobeelden van vliegveld Zaventem. Deze informatie is niet officieel bevestigd door de politie.

De broers zouden bekend zijn bij de politie vanwege criminele activiteiten, maar niet vanwege terrorisme. De twee zouden bovendien een link hebben met de vrijdag opgepakte terreurverdachte Abdeslam. Een van de broers zou het appartement hebben gehuurd waar Abdeslam zich vorige week schuilhield, meldt RBTF.

Videobeelden van Zaventem waarop de drie verdachten te zien zouden zijn. Beeld reuters
Videobeelden van Zaventem waarop de drie verdachten te zien zouden zijn.Beeld reuters

Met strenge toegangscontroles op de grote stations is woensdag het treinverkeer weer op gang gekomen. Reizigers moeten hun tas of koffer voor inspectie openen voor zwaarbewapende militairen of politiemensen en op sommige plekken leidt dat tot oponthoud. De meesten laten hun bagage zonder morren inspecteren of openen hun tas zonder vragen. Verder ongemak is er omdat op de grote stations slechts één toegang geopend is.

'Het is heel leeg en vreemd', reageert een Vlaamse jongeman die woensdagochtend met de metro arriveert op station Midi. Ook op de treinperrons is het niet druk.

Bij het internationale treinverkeer zoeken vakantiegangers hun weg omdat ze niet kunnen vliegen vanaf Zaventem. Twee vrouwen hadden hun vertrek naar Canada dinsdagochtend gepland, maar gaan nu via Parijs op zoek naar een vlucht. Een beetje bang om op de trein te stappen zijn ze wel, bekennen ze. 'Maar het leven gaat door', reageert een van hen.
Een Iers stel had een vlucht naar huis gepland na een paar dagen in Brussel, maar probeert nu via Schiphol thuis te komen. Bang zijn ze niet. 'Moet dat dan?'

Veel inwoners van Brussel gingen woensdagochtend lopend naar hun werk. Diverse metro- en buslijnen rijden niet of niet volgens de dienstregeling. In het straatbeeld zijn meer fietsers dan gebruikelijk te zien.

Forenzen en stadsbewoners die de auto pakken, stuiten op de gewone dagelijkse verkeersopstoppingen. De Wetstraat, een belangrijke verkeersader waaraan metrostation Maalbeek is gelegen, is nog afgesloten voor verkeer. Het onderzoek naar de aanslag is daar nog gaande.

De hoofdstad is rustiger dan gebruikelijk. Vrijwel op alle scholen zijn de lessen hervat, maar de Vrije Universiteit Brussel blijft dicht. Diverse Europese instellingen, maar ook banken en andere bedrijven, hebben hun medewerkers gevraagd vanuit huis te werken.

Winkels die dinsdag hun deuren sloten, maken woensdag weer aanstalten om open te gaan. Twee vestigingen van woonwarenhuis IKEA blijven dicht.

Soldaat in de buurt van vliegveld Zaventem. Beeld afp
Soldaat in de buurt van vliegveld Zaventem.Beeld afp

Om 12 uur zal er in Brussel een minuut stilte worden gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen.

Herdenkingsplaats dinsdagavond. Beeld belga
Herdenkingsplaats dinsdagavond.Beeld belga
Op het Beursplein zoeken honderden mensen steun bij elkaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Beeld anp
Op het Beursplein zoeken honderden mensen steun bij elkaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel.Beeld anp

De derde aanslagpleger zou voortvluchtig zijn. Persbureau AP meldt dat zijn identiteit nog onbekend is. De Franstalige Belgische krant La Derniere Hèure vermeldt dat zijn naam bekend zou zijn bij de politie. Deze informatie komt niet terug in andere Belgische media.

De luchthaven Toulouse-Blagnac bij de gelijknamige Zuid-Franse plaats was woensdagochtend enige tijd ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven bevestigd. Tegen half negen werd de luchthaven weer vrijgegeven en kwam het vliegverkeer weer op gang.

Wat het pakket wel bevatte, is niet bekendgemaakt.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve kondigde dinsdag na de aanslagen in Brussel aan dat reizigers bij de ingang van stations en luchthavens te maken krijgen met identiteitscontroles. Op de Parijse vliegvelden Charles de Gaulle en Orly is de beveiliging inmiddels al enorm opgevoerd.

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde brengen woensdagochtend een bezoek aan het Erasmus Ziekenhuis in de Brusselse gemeente Anderlecht. Zij ontmoeten daar onder anderen slachtoffers van de aanslagen en verplegend personeel.

Premier Charles Michel en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block vergezellen het koningspaar. Vervolgens nemen koning, koningin en premier een minuut stilte in acht op het Schumanplein, niet ver van metrostation Maalbeek, waar dinsdag zeker twintig doden vielen.

In de middag gaat het koningspaar naar het militair hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek, waar veel slachtoffers met brandwonden worden behandeld.

De Belgische overheid beschikt nog altijd niet over een officieel dodental. Minister Maggie De Block van Volksgezondheid sprak woensdagochtend op de Belgische zender Radio 1 over 'ongeveer 31 doden' en bijna 260 gewonden als gevolg van de aanslagen dinsdag.

Het dodental kan volgens haar ministerie nog oplopen. Dinsdag was geruime tijd sprake van 34 doden.

Regeringsbronnen van de Belgische krant De Morgen willen nog niet bevestigen dat namen van de terreurverdachten de El Bakroui's zijn.

Omroep RTBF meldt dat de politie twee verdachten heeft geïdentificeerd aan de handen van videobeelden op het vliegveld. De nieuwszender heeft de namen van de verdachten bekendgemaakt: het zou gaan om de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui.

Het journaal van VRT spreekt over meerdere bronnen die de namen van de broers bevestigen. Deze informatie is nog niet officieel bevestigd door de politie.

Volgens berichten op Twitter wordt de luchthaven van Toulouse geëvacueerd. Tot nu toe is er geen reden bekend.

De identificatie van de slachtoffers verloopt moeizaam. Mede door de kracht van de explosie en omdat er slachtoffers met meerdere nationaliteiten zijn gevallen.

Het eerste slachtoffer werd vannacht geïdentificeerd. Het gaat om een vrouw uit Peru die met haar gezin sinds zes jaar in Brussel woonde.

Nederland reageert nerveus op de gebeurtenissen in het buurland. Op diverse plekken brak dinsdag paniek uit. Politiek Den Haag bleef overwegend kalm. Met recht, zeggen experts: ons land is beter voorbereid. Lees hier een analyse (+).

Koninklijke Marechausse op Schiphol. Beeld anp
Koninklijke Marechausse op Schiphol.Beeld anp

Brussel is dinsdag opgeschrikt door een reeks aanslagen, waarbij zeker 34 doden en ruim tweehonderd gewonden zijn gevallen. In de vertrekhal van luchthaven Zaventem vonden rond 8 uur gisterenmorgen twee explosies plaats. Even later volgde een aanslag bij metrostation Maalbeek, vlakbij de belangrijkste gebouwen van de EU: onder meer van de Europese Commissie en de Europese Raad (waar met regelmaat de regeringsleiders van de EU-landen samenkomen voor overleg).

Een reconstructie van de aanslagen tijdens het spitsuur in Brussel leest u hier: 'Ik zag mensen vanaf de roltrap naar beneden vallen.'

Terreurgroep Islamitische Staat heeft in een verklaring de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Bij een huiszoeking in de Brusselse wijk Schaarbeek zijn dinsdag een spijkerbom, chemicaliën en een IS-vlag aangetroffen. Door heel België werden dinsdag huiszoekingen gedaan in verband met de aanslagen in Brussel.

De Belgische politie heeft een opsporingsbericht doen uitgaan voor een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op de luchthaven. Dit is wat we tot nu toe weten.

null Beeld epa
Beeld epa

Brussel ontwaakt na de terreuraanslagen van gisteren. De luchthaven blijft voorlopig dicht, maar een deel van het openbaar vervoer is woensdag weer op gang gekomen. Er wordt wel hinder verwacht door extra veiligheidsmaatregelen.

Een aantal treinstations blijft dicht, waaronder Brussel Luchthaven. Brussel Centraal is geopend via de ingang Europakruispunt. De meeste internationale treinen zullen rijden, zo is de verwachting.

De metrostations zullen alleen van 7 tot 19 uur geopend zijn en er zal veel worden gecontroleerd. Maar lang niet alle lijnen rijden.

Een aantal tunnels aan de oostkant van de stad blijft gesloten voor auto's, net als de Wetstraat, waar de explosie gisteren plaatsvond.

Brussel is al jaren het brandpunt van Europees terrorisme. De kritiek op de Belgische inlichtingendiensten is hard. Waren de Belgische autoriteiten niet voorbereid op een aanslag? En hoe goed staan de Belgische inlichtingendiensten aangeschreven? Lees hier een analyse (+).

De Belgische autoriteiten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuw opsporingsbericht doen uitgaan. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven.

Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. 'Wie herkent deze mannen?', luidt de vraag. In een eerder opsporingsbericht werd nog gevraagd om de identificatie van één man. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is volgens de autoriteiten welkom.

'Dit is een aanval op onze open, democratische samenleving', zeiden de 28 EU-leiders in een gezamenlijke verklaring. 'Deze aanvallen treffen vandaag Brussel. Maar heel Europa is het doelwit', aldus voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Gisteren werd de hele Europese wijk in Brussel afgesloten. Lees hier een bericht over de dag van gisteren van onze Brusselcorrespondent Marc Peeperkorn.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini tijdens een persconferentie op dinsdag. Beeld ap
EU-buitenlandchef Federica Mogherini tijdens een persconferentie op dinsdag.Beeld ap

De hele vertrekhal van Zaventem is in witte mist gehuld. Even later volgt de klap in de metro. Een reconstructie van de aanslagen tijdens het spitsuur in Brussel. 'Ik zag mensen vanaf de roltrap naar beneden vallen.' Wat gebeurde er gisteren in Brussel? Een reconstructie (+).

Europa is in rouw na de dubbele aanslag in Brussel gisteren, die aan 34 mensen het leven kostten en waarbij ruim 200 gewonden vielen. Hier leest u het liveblog van gisteren terug. Het nieuwsbericht vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden