Live

Teruglezen - Tusk: 'Exodus zal nog jaren duren'

Steeds meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië, Afghanistan, Irak en Eritrea proberen Europa te bereiken. De EU worstelt met maatregelen om de toestroom aan te kunnen. Particulieren springen ondertussen bij met eigen initiatieven. Dit blog is nu gesloten, hieronder kunt u het nieuws over de vluchtelingencrisis teruglezen.

Een kind op de grens tussen Griekenland en Macedonië. Beeld epa
Een kind op de grens tussen Griekenland en Macedonië.Beeld epa

De toestroom van asielzoekers zet het Nederlandse integratiebeleid zwaar onder druk. Het beleid is door toedoen van de opkomst van anti-immigratiebewegingen en anti-islambewegingen grotendeels ontmanteld en vluchtelingen moeten nu zelf van alles regelen om te kunnen integreren, zeiden deskundigen van de Erasmus Universiteit maandag in Nieuwsuur.

Vroeger werd er meer gedaan aan onderwijs, banenplannen en huisvesting voor nieuwkomers dan nu, aldus professor Migratiestudies Han Entzinger. Het is echter belangrijk 'dat nieuwkomers en zeker vluchtelingen snel een volwaardige plaats in de Nederlandse samenleving krijgen. Ook om te voorkomen dat straks hun kinderen in de problemen komen. Het zou anders tot langdurige problemen van werkloosheid en spanning kunnen leiden.'

'Er wordt veel nagedacht over grensbewaking en migratiebeleid, maar niet over de fase die daarna komt: de integratie van vluchtelingen', voegt bestuurskundige Peter Scholten daar aan toe. Investeren in onderwijs is belangrijk zodat scholen bij vluchtelingenkinderen het niet zelf hoeven uit te zoeken.

Syrische vluchtelingen wachten bij het Griekse plaatsje Idomeni. Beeld reuters
Syrische vluchtelingen wachten bij het Griekse plaatsje Idomeni.Beeld reuters

De vluchtelingencrisis heeft zich uitgebreid naar Denemarken, waar zo'n 800 tot duizend migranten uit Duitsland naar binnen zijn gelopen. Het grootste gedeelte van de vluchtelingen loopt echter door naar Zweden en zal geen asiel aanvragen in Denemarken. Dat de Deense premier Lars Lokke Rasmussen maandagavond.

Rasmussen zei dat alle migranten zich moeten registreren in Denemarken en een slaapplek moeten zoeken voor de nacht. De Deense autoriteiten hebben aangegeven te willen helpen met een oversteek naar Zweden. 'Hopelijk kunnen we een situatie creëren waar mensen die asiel in Zweden willen aanvragen, dat ook kunnen doen', aldus Rasmussen.

Afgelopen jaar heeft Zweden ruim 80 duizend vluchtelingen opgenomen. Daarmee heeft het land het meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen. Alleen Duitsland nam absoluut gezien meer vluchtelingen op.

De vluchtelingencrisis is slechts het begin van een ‘exodus’ die jaren zou kunnen duren. Daarvoor waarschuwde EU-president Donald Tusk maandag.

‘We zullen nog heel wat jaren met dit probleem moeten omgaan’, aldus Tusk maandagavond tegenover het Bruegel instituut, een onderzoekscentrum in Brussel.

Tusk riep de lidstaten van de EU op tot pragmatisme, en eventuele bezwaren tegen het opvangen van vluchtelingen te overkomen. ‘We moeten niet blind zijn voor onze emoties’, zei hij, doelend op de foto van het aangespoelde Syrische jongetje Aylan. ‘Maar om andere te helpen moeten we ook pragmatisch zijn.’

Aylan wordt gevonden door de Turkse kustwacht. Beeld ap
Aylan wordt gevonden door de Turkse kustwacht.Beeld ap

Roemenië kan maximaal 1.785 vluchtelingen opnemen. De Roemeense president Klaus Iohannis zei maandag dat het land zich blijft verzetten tegen bindende quota van de Europese Unie. Volgens het plan dat de EU heeft opgesteld om 120 duizend vluchtelingen op te vangen, zou Roemenië 6.351 mensen onderdak moeten bieden.

'We kunnen deze zaak kalm en verantwoordelijk benaderen en we voelen sympathie voor de landen die veel vluchtelingen binnen krijgen. Ik denk niet dat verplichte quota de oplossing vormen', zei Iohannis.
Roemenië en buurland Bulgarije zijn de armste lidstaten van de Europese Unie.

Klaus Iohannis (L), hier met de Spaanse premier Rajoy. Beeld epa
Klaus Iohannis (L), hier met de Spaanse premier Rajoy.Beeld epa

Een groep Syrische vluchtelingen heeft in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo geprotesteerd tegen de autoriteiten, omdat ze het land willen verlaten. De groep van 42 vluchtelingen kreeg vorig jaar asiel in het land, maar stelt nu dat de autoriteiten beloftes hebben gemaakt die niet zijn waargemaakt. Uruguay zou te duur zijn, en het aantal banen zeer schaars.

‘Ze vertelden ons dat dit land goedkoop zou zijn, maar dat is niet waar’, zegt een vluchteling tegen persbureau AP. ‘Alleen geld hebben is niet genoeg, en er is geen werk.’ De vijf families willen terug naar Syrië of Libanon en hebben gezegd te blijven demonstreren tot ze Uruguay mogen verlaten.

Onlangs probeerden ze het land al uit te komen, maar ze kwamen vast te zitten op het vliegveld van Istanbul, omdat hun documenten niet geldig waren. Noodgedwongen keerden ze terug naar Uruguay. President Tabare Vazquez, die in maart aantrad, zegt dat een ‘grondige evaluatie’ nodig is, voor Uruguay weer besluit Syrische vluchtelingen toe te laten.

De Hongaarse politie heeft pepperspray ingezet tegen vluchtelingen die probeerden een politiecordon te doorbreken. Het incident vond plaats bij Roszke, op de grens tussen Hongarije en Servië, toen ze een snelweg richting Boedapest bereikten. De vluchtelingen begonnen daarop tegen het verkeer in naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest te lopen, waarop de politie naar de pepperspray greep. Volgens getuigen slaagden de agenten er niet in alle vluchtelingen tegen te houden.

Vermoedelijk duizend vluchtelingen lopen richting de Hongaarse hoofdstad. Onder hen zijn veel gezinnen met kinderen, melden Hongaarse media.

Vier miljoen Syrische vluchtelingen zullen naar Europa trekken tenzij de internationale gemeenschap meer geld uittrekt voor de opvang van vluchtelingen in Syriës buurlanden. Dat heeft Michael Müller, het hoofd van het kantoor van de Verenigde Naties in Genève, maandag gezegd.

Miljoenen ontheemde Syriërs zijn de afgelopen jaren uitgeweken naar Libanon, Turkije en Jordanië en wonen daar in enorme kampen. Volgens Müller moet de toon veranderen in landen waar vluchtelingen heen trekken. 'Niet elke vluchteling is een terrorist, of een crimineel, of iemand die banen komt inpikken.' Maar, vluchtelingen en migranten moeten ook niet denken dat ze 'allemaal in Duitsland kunnen eindigen', zei Müller. Duitsland heeft zich de afgelopen weken uiterst gastvrij opgesteld. Afgelopen weekeinde werden duizenden mensen verwelkomd in Duitsland.

In 2011, toen de burgeroorlog in Syrië uitbrak, telde het land zo'n 22 miljoen inwoners. Meer dan de helft daarvan is sindsdien ontheemd geraakt binnen Syrië, gevlucht naar het buitenland of omgekomen.

Syrische vluchtelingen in Hamm, Duitsland. Beeld reuters
Syrische vluchtelingen in Hamm, Duitsland.Beeld reuters

Oostenrijk krijgt 5,4 miljoen euro van de Europese Unie voor noodhulp aan vluchtelingen. Het geld is bedoeld voor extra opnamecapaciteit en voor betere verwerking van asielaanvragen, zei de eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos maandag.

Tijdens een bezoek aan een asielzoekerscentrum in de Oostenrijkse plaats Traiskirchen loofde de eurocommissaris Oostenrijk voor de manier waarop vluchtelingen in het land worden opgevangen. Oostenrijk behandelt de vluchtelingen uiterst humaan, een contrast met de manier waarop buurland Hongarije, dat een hek buiten om de vluchtelingen buiten te houden, met hen omgaat.

Vorige week uitten mensenrechtenorganisaties nog kritiek op het asielzoekerscentrum. Op een gegeven moment waren daar 4000 mensen, van wie 1500 buiten moesten overnachten. Inmiddels is het aantal vluchtelingen in het centrum weer afgenomen.

Een vluchteling is flauwgevallen terwijl hij in de rij stond om geregistreerd te worden in Mytilene, op het Griekse eiland Lesbos. Beeld afp
Een vluchteling is flauwgevallen terwijl hij in de rij stond om geregistreerd te worden in Mytilene, op het Griekse eiland Lesbos.Beeld afp

De burgers in de Europese Unie die op stations of stranden vluchtelingen opvangen met water, voedsel, onderdak of speelgoed geven het goede voorbeeld. Dat zei voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz maandag in Straatsburg. 'Die menselijkheid moet ons richtsnoer zijn.'

'Honderdduizenden zijn op de vlucht en komen met boten, kamperen op stations of klimmen over prikkeldraad', sprak Schulz het parlement toe. Hij vindt de oplossing van deze crisis 'de grootste uitdaging van onze generatie'.

'Het zijn mannen, vrouwen en kinderen, die soms stikken in vrachtwagens of in zee verdrinken', vervolgde de voorzitter. 'Steeds meer mensen verliezen hun leven. Tegenhouden is geen oplossing, dit is een mondiale uitdaging en daarbij is geen plaats voor nationaal egoïsme.' De parlementsleden applaudisseerden massaal voor Schulz.

Martin Schulz. Beeld epa
Martin Schulz.Beeld epa

De Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka heeft zich maandag op een conferentie in de Slowaakse hoofdstad Bratislava uitgesproken tegen een verplicht quotum op te nemen asielzoekers. Sobotka wil best asielzoekers opnemen, maar dan wel zelf kunnen bepalen hoeveel dat er zijn.

Sobotka praat maandag in Bratislava met zijn Slowaakse collega Robert Fico en zijn Oostenrijkse ambtgenoot Werner Faymann over de vluchtelingenproblematiek. Ook Slowakije sprak zich eerder uit tegen een verplicht quotum, terwijl Oostenrijk de landen juist gevraagd had meer vluchtelingen op te nemen. Veel asielzoekers proberen via vooral Oostenrijk vanaf de Balkan door te reizen naar met name Duitsland.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka (R), hier met de Hongaarse premier Viktor Orban. Beeld reuters
De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka (R), hier met de Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld reuters

Het Verenigd Koninkrijk laat de komende vijf jaar 20 duizend Syrische vluchtelingen toe. Dat heeft de Britse premier David Cameron maandag laten weten. De vluchtelingen worden direct uit vluchtelingenkampen in de regio gehaald, kondigde hij aan.

Cameron gaf vorige week al aan meer vluchtelingen te willen opnemen, maar dit is de eerste keer dat hij concrete aantallen noemt. De premier zei maandag in het Lagerhuis dat Groot-Brittannië een morele verplichting heeft om iets te doen. Hij haalde daarbij de schokkende beelden van de afgelopen dagen, zoals de foto van het aangespoelde lijk van de 3-jarige Aylan, aan. Vluchtelingen zullen een visum krijgen voor 'humanitaire bescherming', dat vijf jaar geldig is.
Kwetsbare kinderen en weeskinderen zullen voorrang krijgen, aldus de premier.

Na een noodkreet door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Venlo maandag besloten 96 asielzoekers versneld en per direct op te nemen. Maandag al worden deze mensen, uitsluitend gezinnen, opgenomen in het asielzoekerscentrum (azc) aan de Weselseweg, liet de gemeente Venlo weten.

Omwonenden krijgen maandag een bewonersbrief over de beslissing, en woensdag praten gemeente en COA deze mensen bij.

Burgemeester Antoin Scholten erkent door het dringende verzoek van bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA overvallen te zijn. 'Maar we kunnen deze gezinnen niet in de kou laten staan,' stelt Scholten.
Het verzoek illustreert nog maar eens de enorme urgentie van het huidige vluchtelingenprobleem. Een probleem waar Venlo vanuit morele gronden een bijdrage aan wil leveren.'

We kunnen deze gezinnen niet in de kou laten staan

Antoin Scholten, burgemeester Venlo

Slowakije wil niet dat Europese landen worden verplicht vluchtelingen op te nemen. In plaats van zo'n quotum zouden landen vrijwillig in actie moeten komen, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag.

De Europese Commissie werkt aan een voorstel om 120 duizend vluchtelingen over de lidstaten te verdelen. Zo wil Brussel Hongarije, Griekenland en Italië ontlasten. In die landen kloppen de meeste migranten aan. Volgens een bepaalde rekensom zouden de migranten over heel Europa moeten worden opgevangen.

Frankrijk heeft al aangegeven 24 duizend mensen op te gaan nemen. Bij Slowakije zou het gaan om ongeveer 2.300 mensen. Maar het land zelf heeft tot nu toe gezegd dat het plek heeft voor ongeveer tweehonderd mensen, liefst christenen.

Migranten sorteren gedoneerde kleding in Hongarije. Beeld getty
Migranten sorteren gedoneerde kleding in Hongarije.Beeld getty

Een app waarmee mensen hun familie of vrienden kunnen laten weten dat ze in orde zijn, wordt op Twitter gepromoot als een uitkomst voor vluchtelingen. ‘Gevlucht uit Syrië? Laat je familie elke minuut weten dat je ok bent!’

Veel vluchtelingen hebben een mobiele telefoon bij zich. Eerder deze week werd in een reportage in Time Magazine beschreven hoe Syriërs een selfie probeerden te maken zodra ze vanuit Turkije veilig aan waren gekomen in Griekenland. ‘Het is een Syrisch ding’, zegt een Britse vrouw die de vluchtelingen op Lesbos probeert te helpen. ‘Afghanen zijn bezig met overleven. Syriërs komen aan en vragen waar ze hun telefoon kunnen opladen en beginnen selfies te maken.’

undefined

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het Rode Kruis gevraagd de coördinatie te doen van acties voor vluchtelingen. Ook de verdeling van giften en spullen die binnenkomen, neemt het Rode Kruis op zich, aldus de organisatie maandag.

Het Rode Kruis opent zogenoemde Welkom Winkels in de buurt van asielzoekerscentra en een platform voor alle hulpinitiatieven. In Goes opent maandag al de eerste winkel. 'Het is hartverwarmend dat het Nederlandse publiek meeleeft met vluchtelingen, maar een financiële bijdrage is vaak effectiever dan het leveren van goederen', aldus een woordvoerster. Ze roept mensen op de vluchtelingen vooral financieel te ondersteunen via giro 6868.

Er is op dit moment vooral behoefte aan warme winterkleding voor mannen, fietsen en toiletartikelen. Wie toch graag spullen wil geven, krijgt van het Rode Kruis het verzoek zich te houden aan specifieke richtlijnen. De distributie van ingezamelde spullen gebeurt via de Welkom Winkels bij opvangcentra.

Vluchtelingen worden in Rottenburg am Neckar opgevangen in een hal die normaal gesproken wordt gebruikt voor feesten. Beeld epa
Vluchtelingen worden in Rottenburg am Neckar opgevangen in een hal die normaal gesproken wordt gebruikt voor feesten.Beeld epa

Aan de grens met Macedonië in het noorden van Griekenland zijn maandagochtend duw- en trekpartijen uitgebroken tussen Macedonische grenswachters en duizenden vluchtelingen en migranten die verder Europa in wilden.

Ongeveer tweeduizend mensen hadden zich bij Idomeni verzameld om de grens over te steken, maar de Macedoniërs lieten ze slechts mondjesmaat door. De rust keerde later weer toen meer mensen werden doorgelaten. Rond het middaguur waren ongeveer duizend mensen de grens overgestoken. Volgens de Griekse politie waren in een etmaal van zondag- tot maandagochtend ongeveer vijfduizend mensen de grens gepasseerd.

Macedonische politieagenten houden vluchtelingen tegen die de grens met Griekenland willen oversteken. Beeld reuters
Macedonische politieagenten houden vluchtelingen tegen die de grens met Griekenland willen oversteken.Beeld reuters

Griekenland heeft de Europese Unie om noodhulp gevraagd voor de opvang van vluchtelingen en migranten. Dit jaar zijn er al meer dan 230 duizend in Griekenland aangekomen, in een steeds hoger wordend tempo.

Het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken zei maandag een beroep te hebben gedaan op een Europees mechanisme voor assistentie bij de bescherming van burgers. Zulke hulp zou van 'cruciaal belang' zijn bij het verbeteren van de opvangfaciliteiten, die op hun best rudimentair zijn. Volgens een verklaring van het ministerie heeft Griekenland gedetailleerde informatie verstrekt over wat er nodig is aan medische en farmaceutische middelen, uitrusting van opvangcentra, kleding en personeel.

De Griekse minister voor Migratie Giannis Mouzalas kondigde aan dat extra veerboten naar het eiland Lesbos worden gestuurd om mensen over te brengen naar het vasteland. Ten minste twee derde deel van de naar schatting vijftien- tot achttienduizend vluchtelingen en economische migranten op Lesbos verkeert daar volgens Mouzalas in 'erbarmelijke' omstandigheden.

Lesbos heeft de grootste toestroom van migranten uit Turkije te verwerken. Dagelijks komen er meer dan duizend aan. De meeste zitten dagenlang vast op het eiland. Ze slapen in de buitenlucht totdat ze zijn ingeschreven en zoeken daarna een plek op een van de volle veerboten naar het vasteland.

Vluchtelingen en migranten arriveren vanuit Lesbos in Athene. Beeld ap
Vluchtelingen en migranten arriveren vanuit Lesbos in Athene.Beeld ap

Het bestuur van de deelstaat Beieren heeft de landelijke overheid gevraagd extra politie in te zetten tijdens het Oktoberfest. Tijdens het grootste bierfestival ter wereld, dat 19 september begint, worden zes miljoen bezoekers verwacht. Een groot deel daarvan zal met de trein reizen en dus aankomen op het centrale station van München, waar dagelijks ook honderden vluchtelingen binnenkomen.

Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Hermann, 'is het onmogelijk om te voorspellen hoe sommige dronken bezoekers van Oktoberfest zich zullen gedragen'. Vandaar de extra politieinzet, om de twee stromen gescheiden te houden en de vluchtelingen op te vangen in een apart deel van het station.

In München worden de eerste voorbereidingen getroffen voor het jaarlijkse Oktoberfest. Beeld ap
In München worden de eerste voorbereidingen getroffen voor het jaarlijkse Oktoberfest.Beeld ap
Vluchtelingen arriveren op het treinstation in München. Beeld reuters
Vluchtelingen arriveren op het treinstation in München.Beeld reuters

Frankrijk zal zeker nog 24.000 vluchtelingen opnemen zoals in een plan van de Europese Commissie staat. Dit heeft president François Hollande vandaag aangekondigd.

Het opnemen van mensen die vluchten voor oorlog is een plicht die Frankrijk bereid is op zich te nemen, aldus Hollande. Hij zei verder dat hij het met de Duitse bondskanselier Angela Merkel eens is geworden over een mechanisme om asielzoekers over Europese landen te verdelen.

In het plan van de Commissie, dat woensdag wordt gepresenteerd, staat dat Duitsland ruim 31.000 vluchtelingen opneemt van een totaal aantal van 160.000.

Nederland wordt geacht 7.214 mensen op te nemen, boven op de 2.047 die het voor de zomer al had toegezegd.

Lees hier meer.

De Franse president Hollande tijdens de persconferentie in het Elysee, waarin hij aankondigt zeker 24.000 extra vluchtelingen op te nemen. Beeld ap
De Franse president Hollande tijdens de persconferentie in het Elysee, waarin hij aankondigt zeker 24.000 extra vluchtelingen op te nemen.Beeld ap
Inwoners in Lyon verwelkomen vluchtelingen met een spandoek. Beeld afp
Inwoners in Lyon verwelkomen vluchtelingen met een spandoek.Beeld afp

Op het station van München worden vandaag opnieuw 10.000 vluchtelingen verwacht. De Beierse hoofdstad is het centrum van de conservatieve rechtervleugel van de christendemocraten in de bondsrepubliek, maar van de angst voor volksverhuizingen is volgens Duitse media niets meer te merken op het station van München.

In een Duitse krant wordt maandag zelfs gesproken van een uitbundige sfeer die bij een wereldkampioenschap voetbal past. Op tal van stations, waar overwegend Syrische vluchtelingen vooral via Wenen en München arriveerden, stonden vele duizenden mensen met eten, drinken en geschenken te wachten.

Veel vluchtelingen die in München aankomen, moeten meteen door naar andere deelstaten. In heel het weekeinde zouden naar schatting 20.000 vluchtelingen op het station van München zijn aangekomen.

De intercity's waarmee ze hun reis voortzetten, zijn omgedoopt tot Treinen van Hoop. Via sociale media wordt er over de vermoede dienstregeling van de Treinen van Hoop gecommuniceerd.

Zaterdagavond kwamen er bijvoorbeeld op het station van Dortmund in een mum van tijd duizend vrijwilligers samen, nadat het bericht was verspreid dat er drie Treinen van Hoop van Beieren naar het Ruhrgebied reden. Ook kwamen naar schatting twintig ultrarechtse betogers naar het station, maar die moesten snel het veld ruimen na een handgemeen met de politie.

Ondanks het warme welkom zijn maandag vroeg weer branden uitgebroken in opvangcentra. In het Midden-Duitse Ebeleben is brand gesticht in panden waar vluchtelingen zouden worden ondergebracht. In Rottenburg, in het zuidwesten, vielen vijf gewonden door een brand in een asielzoekerscentrum. De oorzaak daar is nog niet bekend.

Vluchtelingen na aankomst op het hoofdstation van München. Beeld epa
Vluchtelingen na aankomst op het hoofdstation van München.Beeld epa
Een politieman begeleidt twee vluchtelingenkinderen op het station in Hegyeshalom, waar de trein naar München vertrekt. Beeld reuters
Een politieman begeleidt twee vluchtelingenkinderen op het station in Hegyeshalom, waar de trein naar München vertrekt.Beeld reuters

Oostenrijk gaat de speciale maatregelen terugdraaien die het nam om het probleem met de vluchtelingen in Hongarije op te lossen.

Bondskanselier Werner Faymann zei zondag in Wenen dat het tijd is dat de normale regels weer worden gehanteerd.

Oostenrijk opende zijn grenzen vrijdag voor de stroom van duizenden vluchtelingen die in Hongarije vast was komen te zitten en daar problemen veroorzaakten. De ontheemden wilden massaal naar Duitsland en braken door blokkades van de politie. Dit weekeinde reisden duizenden asielzoekers min of meer georganiseerd via Oostenrijkse steden naar Duitsland.

Normaal gesproken moeten asielzoekers in het land waar zij aankomen worden opgevangen. 'We hebben altijd gezegd dat dit een noodsituatie was waarin we snel en humaan moesten handelen', aldus Faymann. 'We hebben twaalfduizend mensen in een acute situatie geholpen'.

Vluchtelingen in de trein van Wenen naar München. Beeld afp
Vluchtelingen in de trein van Wenen naar München.Beeld afp

De Duitse regering trekt volgend jaar zes miljard euro extra uit voor de opvang en ondersteuning van de honderdduizenden migranten die naar de Bondsrepubliek komen. De coalitieregering van bondskanselier Angela Merkel heeft maandag tegelijkertijd besloten wettelijke regels aan te passen waardoor asielzoekers uit 'veilige landen' als Montenegro, Kosovo en Albanië makkelijker en sneller kunnen worden teruggestuurd.

Asielzoekers moeten ook meer materiële dan financiële hulp krijgen. Het hulppakket omvat onder meer verbeterde huisvesting, meer federale politie en taalonderwijs.

De Duitse autoriteiten verwachten dat dit jaar achthonderdduizend migranten naar Duitsland komen, onder wie een groot aantal vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea. Bondskanselier Merkel zei maandag dat Duitsland de vluchtelingen niet alleen kan opnemen, maar dat alle lidstaten van de Europese Unie moeten helpen om mensen die voor burgeroorlog of vervolging zijn gevlucht een onderkomen te bieden.

Duitsers verwelkomen vluchtelingen die in Berlijn arriveren. Beeld epa
Duitsers verwelkomen vluchtelingen die in Berlijn arriveren.Beeld epa

Het heeft geen zin te praten over bepaalde aantallen vluchtelingen die elk van de landen van de EU zou moeten opnemen, als de Europese grenzen poreus zijn. Dit heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gezegd.

Orban is een fel tegenstander van de opvang van grote aantallen vluchtelingen uit het Midden-Oosten. Hij beklemtoonde maandag dat de Europese Unie beter een fonds kan opzetten om landen in de crisisregio te helpen die vluchtelingen opnemen, zoals Turkije.

Volgens Orban hebben veel Europese politici de illusie dat het bij enkele honderdduizenden vluchtelingen zal blijven en dat velen op den duur terugkeren. Orban sprak afgelopen week nog van mogelijk vele miljoenen islamitische vluchtelingen en schat dat die nooit meer teruggaan.

Vluchtelingen bij een geïmproviseerd kamp in Roszke, Hongarije. Beeld reuters
Vluchtelingen bij een geïmproviseerd kamp in Roszke, Hongarije.Beeld reuters

De Australische regering is bereid dit jaar een 'aanzienlijk' aantal Syrische vluchtelingen meer op te nemen. Dat heeft premier Tony Abbott verklaard.

Hij zei pas meer over aantallen te kunnen zeggen als minister van immigratiezaken Peter Dutton verslag heeft uitgebracht van zijn gesprekken met de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie in Genève en Parijs. Abbott voegde eraan toe dat vooral 'de vrouwen en kinderen van vervolgde minderheden in kampen een meelevende respons van Australië verdienen'.

De Labor-oppositie wil tienduizend vluchtelingen extra opnemen, bovenop de 13.750 die in het lopende begrotingsjaar voorzien zijn. Vorig jaar nam Australië 4500 vluchtelingen uit Irak en Syrië op. Voor de huidige vluchtelingencrisis was de Australische regering al voornemens het aantal op te nemen vluchtelingen te verhogen naar 16.250 in 2017-18 en 18.750 in 2018-19.

De nieuwe koers van Australië is opmerkelijk, omdat het land juist bekend staat om zijn keiharde beleid richting vluchtelingen.

Nieuw-Zeeland neemt in de komende tweeënhalf jaar zeshonderd vluchtelingen extra uit Syrië op, naast het jaarlijkse aantal van 750. Dat heeft premier John Key maandag gezegd.

Syrische vluchtelingen arriveren in Nicosia, op het eiland Cyprus. Beeld afp
Syrische vluchtelingen arriveren in Nicosia, op het eiland Cyprus.Beeld afp
Syrische en Afghaanse vluchtelingen proberen zich te registeren op het Griekse eiland Lesbos, maar worden bekogeld met stenen. Beeld afp
Syrische en Afghaanse vluchtelingen proberen zich te registeren op het Griekse eiland Lesbos, maar worden bekogeld met stenen.Beeld afp

De Europese Commissie spaart de Baltische en sommige zuidelijke lidstaten in haar voorstel voor de herverdeling van 120 duizend asielzoekers over de EU-landen. Dat blijkt uit de nog vertrouwelijke verdeelsleutel - Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris Frans Timmermans presenteren hem woensdag - die de Volkskrant in handen heeft.

Andere lidstaten, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk, moeten daardoor meer vluchtelingen opvangen. Nederland wordt geacht 7.214 mensen op te nemen, boven op de 2.047 die het voor de zomer al had toegezegd.

Migranten en vluchtelingen passeren de Servisch-Hongaarse grens. Beeld getty
Migranten en vluchtelingen passeren de Servisch-Hongaarse grens.Beeld getty

De Golfstaten krijgen steeds meer kritiek te verduren, omdat ze vrijwel geen vluchtelingen uit Syrië opnemen. Ze hebben de grootste militaire budgetten van de Arabische wereld, zijn de meest kapitaalkrachtige landen in de regio en hebben veel ervaring met het integreren van immigranten. Toch geven Saoedi-Arabië en zijn buren niet thuis.

De asielprocedure is volgens Syriërs vaag en ingewikkeld. Een visum is de enig betrouwbare route voor vluchtelingen om de landen te bereiken, maar die is moeilijk te verkrijgen. Niet alleen Syriërs hebben hiermee te maken: er zijn überhaupt weinig vluchtelingen en asielzoekers in de Golfstaten.

'De houding van de Golfstaten is schokkend', zegt Iverna McGowan, directeur van hulporganisatie Amnesty International in Europa. Ze wijst op het verschil met de bijdrage die andere landen in de regio leveren. 'Terwijl de buurlanden van Syrië miljoenen vluchtelingen opvangen en volledig zijn gedestabiliseerd, doen deze relatief stabiele en welvarende landen nagenoeg niets.'

Een Saoedische grenswacht patrouilleert aan de grens met Irak. Beeld afp
Een Saoedische grenswacht patrouilleert aan de grens met Irak.Beeld afp

Sinds de Hongaarse regering vrijdagnacht besloot om gestrande asielzoekers per bus naar Oostenrijk te vervoeren, wordt het grensdorp Nickelsdorf overspoeld door duizenden vluchtelingen. Particulieren springen bij om de vluchtelingen te helpen. Onder hen is het stel Manfred en Evi Gröning. Ze konden het niet langer aanzien en begonnen een actie. Overdag werden met de hulp van vrienden en familie hulpgoederen ingezameld; 's avonds gingen ze aan de slag met het maken van lunchpakketten. In elk zakje deden ze precies hetzelfde: een Napolitaans wafeltje van het merk Manner, twee biscuits, twee rolletjes druivensuiker en een appel. En die gaan ze nu uitdelen, net als de kleren, dekens, en rugzakjes waarmee ze, heel netjes, hun auto hebben volgepropt.

Lees hier de reportage van correspondent Jan Hunin.

undefined

Een vrijwilliger deelt voedsel uit aan vluchtelingenkinderen. Beeld reuters
Een vrijwilliger deelt voedsel uit aan vluchtelingenkinderen.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden