Teruglezen Trump vs. Clinton - 'Medewerkers nemen Twitteraccount Trump over'

Op 8 november wordt duidelijk wie de nieuwe Amerikaanse president wordt: Hillary Clinton of Donald Trump. Wij volgen de laatste dagen van de campagne op de voet en in dit blog leest u alles over de polls, de feiten en de geruchten, de onthullingen en de relletjes.

Meer weten? Elke zondag praten we u bij in onze politieke nieuwsbrief over de voorbije week en de aanstaande gebeurtenissen in de strijd om het presidentschap. U kunt zich hier abonneren.

Beeld ap

We zijn een nieuw liveblog gestart. Lees dat hier.

Donald Trump vertrekt bij een campagnebijeenkomst.Beeld ap

Donald Trump tweet niet zelf meer. Medewerkers van de Republikeinse presidentskandidaat hebben volgens The New York Times de verantwoordelijkheid voor zijn Twitteraccount overgenomen.

Trump gebruikte Twitter de afgelopen maanden veelvuldig om rivalen en critici de volle laag te geven. Inmiddels zouden medewerkers de tekstberichten tikken. Het is nog onduidelijk wanneer de Trump-campagne die wijziging doorvoerde, maar de afgelopen 24 uur verschenen vooral bedankjes aan aanhangers op de tijdlijn.

President Barack Obama greep het nieuws onmiddellijk aan om de spot te drijven met Trump. 'Kennelijk heeft zijn campagneteam zijn Twittertoegang afgepakt', grinnikte Obama tijdens een toespraak. Volgens de president hadden de medewerkers van Trump weinig vertrouwen in de zelfbeheersing van hun kandidaat.

Dat Trump het twitteren moet overlaten aan medewerkers, bewijst volgens Obama dat de Republikein niet geschikt is voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten. 'Als iemand een Twitteraccount al niet aankan, kan hij de lanceercodes voor nucleaire wapens zeker niet aan.'

De boodschap achter het optreden van Beyoncé en Jay Z vrijdagavond in Cleveland ter ere van Hillary Clintons verkiezingscampagne kwam niet bij iedereen aan. Zeker niet bij rivaal Donald Trump die het ‘in elk opzicht een smerige show’ noemde. Hij liet het weekeind geen gelegenheid voorbij gaan om te verkondigen dat hij, Donald, ‘geen beroemdheden nodig heeft om zalen te vullen’.

Anderen lazen in het optreden van de zich steeds meer als feministe en blackpower activiste manifesterende Beyoncé een belofte. Zo zag The New York Times de wedergeboorte van de ‘feministe’ Clinton vanwege een citaat dat achter de dansers op het podium was geprojecteerd. ‘Ik had natuurlijk gewoon thuis kunnen blijven om koekjes te bakken en thee te serveren, maar ik besloot dat ik mijn vak wilde uitoefenen.’

Vanwege die fel bekritiseerde uitspraak in 1992 tijdens de verkiezingscampagne van haar man Bill was Hillary destijds gedwongen flink gas terug te nemen. Maar dat was toen… nu is het háár tijd.

Na wat verwijzingen naar Martin Luther King en joviale omhelzingen met de zwarte muzikanten besloot Clinton: ‘Er is nog werk aan de winkel, er zijn meer hobbels te nemen. Maar met jullie hulp kunnen we het glazen plafond eens en voor altijd breken.’

Beeld photo_news

In het Britse Edenbridge is Donald Trump zaterdagnacht als ‘de grootste schurk van 2016’ in vlammen opgegaan. Het 11-meter hoge standbeeld, waarin Trump wordt afgebeeld in een Mexicaans sporttenue met het hoofd van Clinton onder zijn arm, was de winnaar op de jaarlijkse ‘Bonfire-avond’.

Deze avond die wordt gehouden ter herinnering aan Guy Fawkes die in 1605 het Britse parlement in brand wilde steken. In eerdere edities gingen FIFA-baas Sepp Blatter, Vladimir Poetin en Saddam Hussein in vlammen op.

De man die vanmorgen voor paniek zorgde tijdens een bijeenkomst van Donald Trump in Reno, Austyn Crites, had geen wapen bij zich. Slechts een bordje met ‘Republicans Against Trump’ bleek de aanleiding te zijn voor het opstootje dat uitmondde in een hysterisch tafereel waarbij Trump in allerijl van het podium werd getrokken.

Aan The Guardian vertelde hij vandaag hij hoe mensen het bord uit zijn hand probeerden te rukken, en hem vervolgens tegen de grond werkten, schopten, bij de ballen grepen en hem zelfs probeerden te wurgen. De situatie liep uit de hand, omdat sommige aanwezigen riepen dat de man een vuurwapen bij zich zou hebben. Dat bleek dus niet het geval.

Crites is naar eigen zeggen al zes jaar lid van de Republikeinse Partij, maar verklaarde tegen de Britse krant Donald Trump een verschrikkelijke kandidaat te vinden: ‘Een schoolvoorbeeld van een fascist’.

Na het incident werd Crites afgevoerd door zwaarbewapende agenten, met zijn handen op zijn rug. Enkele minuten later keerde Trump alweer terug op het podium. 'We laten ons nooit stoppen', zei hij.

Beeld ap
Beeld getty

Paul Ryan, de belangrijkste Republikein in het Congres, heeft zaterdag een beroep gedaan op de kiezers om op de Republikeinen en Donald Trump te stemmen. Ryan deed dit in een opiniestuk. Zijn oproep is bijzonder omdat hij het al maanden met Trump aan de stok heeft. ‘Stem Republikeins – Donald Trump, onze kandidaten voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden – zodat we zaken kunnen veranderen. Ryan zei zaterdag ook dat hij ook wilde deelnemen aan een Trump-bijeenkomst in zijn staat Wisconsin maar deze werd afgelast.

Ryan en senator Ted Cruz, die ook een gespannen relatie heeft met Trump, maakten vorige week bekend te hebben gestemd op de miljardair. 'Ik steun onze ticket, dat heb ik altijd gedaan', zei Ryan, de Republikeinse meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden. Een derde top-Republikein, gouverneur John Kasich van Ohio, zei echter dat hij niet op Trump had gestemd. Hij vulde demonstratief de naam in van senator John McCain.

Paul Ryan.Beeld AP

Bij een verkiezingsbijeenkomst van Donald Trump in Reno, in de staat Nevada, ontstond even grote commotie toen Trump plotseling door zijn beveiligers van het podium werd getrokken. Volgens de Secret Service zou iemand in het publiek 'vuurwapen' hebben geschreeuwd.

Twee beveiligingsagenten pakten de Republikeinse presidentskandidaat middenin zijn toespraak bij de schouders en brachten hem achter de coulissen in veiligheid. Een man die vooraan in het publiek stond, werd besprongen door beveiligers en tegen de grond gewerkt, zo is op videobeelden te zien.

De man wordt later afgevoerd door agenten, met zijn handen op zijn rug. Er werd geen wapen aangetroffen, zo meldde CNN al snel.

Enkele minuten later keerde Trump alweer terug op het podium. 'We laten ons nooit stoppen', zo zei hij, drie dagen voor de presidentsverkiezingen.

Als vanouds hebben Republikeinse presidentskandidaten het een stuk moeilijker om populaire beroemdheden voor hun campagne te winnen. In de linkse entertainmentindustrie neigen veruit de meeste sterren qua politieke voorkeur naar de Democraten. Maar Donald Trump deert het weinig.

De dag nadat zijn rivale Hillary Clinton het podium deelde met koningskoppel van de muziekindustrie Beyoncé en Jay-Z, schept de Republikein op dat hij al die starpower toch niet nodig heeft. 'Wij hebben Jay-Z niet nodig om volle zalen te trekken', aldus Trump tegen zijn eigen volle zaal in Tampa, Florida. 'Wij doen het op de ouderwetse manier, mensen. Wij vullen zalen omdat jullie graag horen wat we zeggen en Amerika weer groot willen maken.'

Vrijdagavond traden Beyoncé en Jay-Z gezamenlijk op tijdens een campagneavond in Cleveland in de cruciale swing state Ohio, waar Trump momenteel op voorsprong staat. Jay-Z was de hoofdact op het gratis campagneconcert, maar zijn vrouw stal de show. Gekleed in een clintonesque broekpak riep Beyoncé op voor Clinton te stemmen: 'Ik wil mijn dochter zien opgroeien in een land waar vrouwen leiden, zodat ze weet dat haar mogelijkheden grenzeloos zijn.'

Ook Jay-Z deed een duit in het zakje. Over Trump zei hij: 'Hij kan niet mijn president zijn. Hij kan niet onze president zijn. Als je ons verdeelt, worden we zwakker, samen staan we sterker.'

De Republikein was niet onder de indruk van het optreden. Hij hekelde het expliciete taalgebruik dat de rapper in zijn nummers bezigt. 'Zal ik zulke taal gebruiken? Kun je je voorstellen dat ik zoiets zou zeggen?'

'Ik heb in mijn leven nooit de dingen gezegd die hij heeft gezegd. Maar dat toont de nepheid van politici en de nepheid van het systeem, mensen', aldus de presidentskandidaat, doelend op het feit dat hem zijn 'grab 'em by the pussy'-uitspraken niet worden vergeven, terwijl Clinton en Obama zelfverklaarde fans zijn van een rapper die zich van nog veel vuigere taal bedient.

Hillary Clinton met Beyoncé en Jay-Z op het podium in ClevelandBeeld epa

De Volkskrant van dit weekend stond bol van stukken over de Amerikaanse verkiezingen. Een selectie:

Stammenstrijd in de VS: het zal blijven botsen (+)

Amerika is tot op het bot verdeeld. Rijk tegen arm, wit tegen zwart. Wie er ook wint, die ontwikkeling lijkt voorlopig niet te keren.

Hillary Clinton even erg als Donald Trump (+)
Uit angst partijdig te lijken, presenteren Amerikaanse media misdragingen van Clinton als gelijkwaardig aan die van Trump.

Rechtse politiek correctheid bepaalt wat je mag zeggen (+)
Amerikaanse politici, journalisten en commentatoren hebben er geen moeite mee Donald Trump een racist te noemen. In politiek correct Nederland hoor je deze kwalificatie zelden over Geert Wilders. Waarom niet?

Hoe God verdween uit de Amerikaanse verkiezingen (+)
Religie speelt in de VS nog steeds een grote rol, maar ook daar begint het rechtse christelijke blok uit elkaar te vallen.

'Obama heeft gedaan wat hij kon voor Chicago' (+)
Chicago zag zijn succesvolle buurtwerker acht jaar geleden vertrekken naar het Witte Huis. Wat kregen ze daar voor terug?

De andere kant: Amerikaanse media vertellen alleen patriottische waarheid (+)
Volgens de 'mainstream media' in de Verenigde Staten is Hillary Clinton de beste kandidaat, is de werkloosheid in de VS gedaald en ziet de wereld er volgens Trumpiaanse media heel anders uit. it zijn ze allemaal:

Notities uit het andere Washington: Verdovende middelen als snelle oplossing (+)
'Just say no', zei Nancy Reagan in de jaren tachtig, als oplossing voor het Amerikaanse drugsprobleem. Gewoon een muur bij de Mexicaanse grens bouwen, zegt Donald Trump nu. Maar loop een rondje door Washington (Pennsylvania) en je kunt je afvragen of het zo eenvoudig ligt.

De afbeelding die de cover van onze verkiezingsbijlage siert.Beeld Javier Juén
Een Amerikaanse krant met een foto van Clinton en Trump.Beeld reuters

De Amerikaanse overheid maakt zich ‘ernstig zorgen’ over cyberaanvallen op verkiezingsdag. Dat meldt CNN. Volgens de nieuwszender gaan veiligheidsdiensten er echter vanuit dat de verkiezingsuitslag niet zal lijden onder eventuele digitale aanvallen.

Amerikaanse media zeggen dat er geen concrete waarschuwing is voor een cyberaanval op 8 november maar dat inlichtingenambtenaren bezorgd zijn dat hackers uit onder meer Rusland de verkiezingen willen beïnvloeden. Volgens CNN kan er een ‘informatie-operatie’ komen waarbij Russische hackers twijfel zaaien.

Autoriteiten zeggen maatregelen te hebben genomen om elektronische stemsystemen te beveiligen. Maar de angst bestaat dat hackers op andere manieren dinsdag onrust kunnen zaaien, door het verspreiden van valse nieuwsberichten of het platleggen van belangrijke digitale diensten waardoor kiezers bijvoorbeeld niet goed informatie kunnen vinden over hun stembureaus.

Op vrijdag plaatste de bekende hacker Guccifer 2.0 een dreigement dat de Amerikaanse verkiezingen ‘van binnenuit’ in de gaten worden gehouden. Deze hacker wordt door autoriteiten gezien als een handlanger van de Russen.

Beeld afp

Een presidentschap van Donald Trump 'zou best een hoop schade kunnen opleveren', aldus minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag. Bewindslieden van het kabinet hopen dat Trumps rivaal Hillary Clinton volgende week president van de Verenigde Staten wordt.

Plasterk vindt de RepublikeinTrump 'wel heel erg extreem op een aantal schalen'. Hij vreest dat een Amerikaanse regering onder Trump een isolationistische houding zal gaan innemen.

'Clinton wil de Verenigde Staten een plek laten behouden in de wereld', meent minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Haar collega Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) denk dat het voor de internationale samenwerking beter is als de Democraat het wordt. 'Voor Nederland is het het beste als Clinton die post gaat vervullen.'

Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) vindt het 'zorgelijk' dat Trump geen bestuurlijke ervaring heeft. 'Hij is vrij agressief in alles wat hij voorstelt.' Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en Justitie) vindt Trump 'onpresidentieel'. Vicepremier Lodewijk Asscher zei dat hij niet wil zeggen voor welke kandidaat hij is, maar hij hoopt 'haar' snel te ontmoeten.

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Raleigh, North Carolina.Beeld afp

Met nog maar vier dagen te gaan tot de presidentsverkiezingen, opereren Donald Trump en Hillary Clinton op het scherpst van de snede. De kandidaten strooien met venijnige opmerkingen in de hoop stemmers voor zich te winnen in de nek-aan-nekrace.

Terwijl Trump zegt dat zijn tegenkandidaat door de lopende e-mailaffaire geen presidentsfunctie kan vervullen, haalt Clinton uit naar het opvliegende karakter van de Republikeinse kandidaat.

'Daar gaan we weer met de Clintons', zei Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Jacksonville, Florida. 'U herinnert zich de beschuldiging en de problemen.'

Trump refereert aan het nieuws dat de FBI een nieuw onderzoek opent naar de 'e-mailgate', die erom draait dat Clinton tussen 2007 en 2013 als minister van Buitenlandse Zaken haar persoonlijke e-mailadres gebruikte, waardoor vertrouwelijke informatie niet genoeg beveiligd was. 'Dit is niet wat we nodig hebben in ons land, mensen', zei Trump. 'We hebben iemand nodig die klaar is om aan het werk te gaan.'

Clinton stelde tijdens een bijeenkomst in North Carolina dat als Trump wint, het volk het moet stellen met een ongekwalificeerde president 'wiens ideeën ongelofelijk gevaarlijk zijn'.

Volgens Clinton maken het temperament van Trump en zijn kleinerende opmerkingen over vrouwen en minderheden hem ongeschikt voor het ambt.

Trump bezoekt vrijdag nog twee evenementen in New Hampshire. Clinton, die angstig toeziet hoe haar tegenkandidaat steeds meer inloopt in de peilingen, hervat haar campagne vandaag in Detroit, waar ze zwarte kiezers voor zich hoopt te winnen. Eerder op de dag reisde ze al af naar Pittsburgh en Cleveland.

Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Miami.Beeld ap

Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat New York heeft op de hartafdeling een bordje opgehangen waarop het vriendelijke maar dringende verzoek staat om niet over politiek te praten. Volgens de manager liepen de emoties onder hartpatiënten te hoog op als ze het over de aankomende verkiezingen hadden.

Het bordje hangt in de sportzaal van een ziekenhuis in Long Island waar hartpatiënten hun fysio-oefeningen doen. Volgens manager Jessica Swiatocha is het slecht voor hun gezondheid als de patiënten zich te druk maken, zo zegt ze tegen de lokale zender WCBS. Ze benadrukt dat ze voor vrijheid van meningsuiting is maar dat de politieke discussies tijdens het sporten niet rustig verlopen.

‘We hebben hier patiënten die herstellen van een hartoperatie of andere problemen met hun hart hebben. We willen vooral niet dat ze gestresst raken, want dan gaat hun cortisol omhoog, kunnen ze een onregelmatige hartslag krijgen en een hogere bloeddruk’, aldus Swiatocha. De Amerikaanse presidentskandidaten zijn zwaar onpopulair. Aanhangers van Hillary Clinton en Donald Trump komen elkaar nauwelijks tegen, maar als dat op een openbare plek gebeurt, kunnen de discussies heftig zijn.

In een zeldzaam publiek optreden heeft Melania Trump donderdag pesten via internet aangekaart. De vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vindt dat de Amerikaanse cultuur te hard is geworden, vooral voor kinderen en leraren. Ze hekelt vooral online pestgedrag.

'Technologie heeft onze wereld veranderd, maar zoals alles met grote invloed heeft dat ook een keerzijde', zei Trump tijdens een toespraak in Berwyn, Pennsylvania. 'Kinderen en tieners kunnen kwetsbaar zijn. Het doet pijn wanneer ze voor gek worden gezet of zich minderwaardig gaan voelen door opmerkingen over uiterlijk of intelligentie.'

De 46-jarige Sloveense wil dit probleem aanpakken als zij first lady wordt. Ook wil ze zich sterk maken voor vrouwenrechten. Het voormalige fotomodel liet de beruchte online uitbarstingen van haar man onbesproken.

Beeld afp
Melania Trump in Pennsylvania.Beeld ap
Donald Trump met zijn vrouw Melania.Beeld anp

De opkomst onder zwarte kiezers, die in grote getale Democratisch stemmen, valt tot nu toe tegen. In de staten waar al kan worden gestemd, hebben minder zwarte kiezers hun stem uitgebracht vergeleken met vier jaar geleden. In North Carolina maakten zwarte kiezers 22,5 procent uit van het aantal personen dat al zijn stem heeft uitgebracht. Dat is zo’n vijf procent minder vergeleken met 2012.

In Florida, waar een nek-aan-nekstrijd gaande is tussen Donald Trump en Clinton, is de opkomst onder zwarte kiezers 4,2 procent lager dan vier jaar geleden. Clinton hoopt dat de stemmen van de zwarte Amerikanen en de latino’s er mede voor zullen zorgen dat ze dinsdag wint. Maar de cijfers laten zien, tenminste op dit moment, dat de zwarte bevolking minder enthousiast is dan in 2008 en 2012. Toen zorgde de kandidatuur van Barack Obama ervoor dat ze massaal gingen stemmen. De opkomst onder de zwarte bevolking was toen zelfs twee procent hoger dan onder blanken.

Evenaren
‘Geen verstandige volger van de verkiezingen gelooft dat Clinton dit kan evenaren’, aldus Bill Galston van denktank Brookings tegen ABC News over de hoge opkomst toen. ‘Een teruggang onder zwarte kiezers is onvermijdelijk.’ Obama, die nu volop campagne voert om de zwarte stemmen binnen te slepen, is bezorgd over de opkomst tot nu toe. In een radio-interview benadrukte hij dat zijn politieke nalatenschap in gevaar komt als een deel van de zwarte kiezers thuis blijft.

‘Iedereen moet begrijpen dat alles wat we tot nu toe hebben bereikt alleen behouden kan blijven als we het stokje doorgeven aan iemand die in hetzelfde gelooft als ik’, zei hij tegen presentator Tom Joyner. Obama benadrukte dat Republikeinen in North Carolina in de afgelopen jaren alles hebben gedaan, met strenge kiesregels, om de opkomst onder zwarte inwoners laag te houden.

Zo moesten kiezers een identificatie-kaart, voorzien van een foto, overleggen als ze wilden stemmen. Met name arme zwarte Amerikanen hebben zo'n kaart niet. Het Hooggerechtshof in Washington vernietigde eerder dit jaar deze identificatie-regels. ‘Het is makkelijker dan ooit om te stemmen’, zei Obama tijdens een bijeenkomst in North Carolina. ‘Dus wat is je excuus?’

Obama woensdag op campagne in Miami.Beeld AP

Twee nieuwe landelijke peilingen, van The New York Times en The Washington Post, bevestigen dat de presidentsrace is uitgelopen op een spannende strijd. In de peiling van The New York Times staat Hillary Clinton donderdag op 45 procent en Donald Trump op 42 procent. Het verschil van drie procentpunt valt echter binnen de foutenmarge. In de dagelijkse peiling van The Washington Post is het verschil nog kleiner: twee procentpunt.

Met nog vijf dagen te gaan, is het verschil in een gemiddelde van diverse peilingen ook klein. Volgens het gemiddelde van Real Clear Politics is het verschil tussen beiden nu 1,9 procentpunt. Dit komt ook neer op een nek-aan-nekrace. Twee weken geleden stond Clinton landelijk gemiddeld nog 5,5 procentpunt voor. De peilingen bevestigen opnieuw dat Trump het momentum heeft.

Omdat de landelijke peilingen weinig zeggen over de stand in het Electoral College, dat de president kiest, zijn de peilingen in de ‘battleground-states’ veel belangrijker. Ook deze laten elke dag zien dat het verschil geringer wordt en dat Trump Clinton in sommige cruciale staten zelfs inhaalt. In Ohio, na Florida de belangrijkste swing state, bevestigt een Quinnipiac-peiling dat de positie van Trump hier steeds sterker wordt: volgens deze peiling heeft de Republikein in Ohio nu een voorsprong van vijf procentpunt.

IJzersterk
In North-Carolina, waar de strijd tot voor kort gelijk op ging, gaat Trump nu aan kop met zeven procentpunt. Ook in Nevada en het Republikeinse Georgia, waar Clinton lange tijd een kans leek te maken, loopt Trump uit. In Nevada is zijn voorsprong zes procentpunt en in Georgia zelfs negen procentpunt. De miljardair heeft al deze staten nodig om president te worden.

Opvallend is dat Trump ook inloopt in twee staten waar de positie van Clinton zo ijzersterk leek dat hij er geen kans maakte. In Pennsylvania is haar voorsprong in vier peilingen tussen de twee en vijf procentpunt. Twee weken geleden stond Clinton in deze Democratische staat nog gemiddeld zeven procentpunt voor. Als Trump alle battleground-staten wint en Pennsylvania afsnoept van Clinton, is hij president.

In het tot voor kort veilige Virginia, een Democratische staat, kalft Clintons stevige positie eveneens af. Omdat ze zo’n grote voorsprong had in deze staat, besloot de miljardair vorige maand Virginia maar op te geven. Maar volgens een nieuwe peiling zou de Republikein er nu aan kop gaan met drie procentpunt. Ook in New Hampshire, waar hij achter stond, is een nek-aan-nekrace gaande. Als Trump Virginia en New Hampshire afpakt van Clinton, zou dat een dreun zijn voor haar. Trump heeft dan meerdere mogelijkheden om dinsdag aan 270 kiesmannen te komen.

Top-Republikein Mitch McConnell, meerderheidsleider in de Senaat, heeft zich dan toch achter Donald Trump geschaard. McConnell riep kiezers in zijn thuisstaat Kentucky op om te stemmen op de miljardair. ‘We hebben een nieuwe president nodig, Donald Trump, die de machtigste Republikein in Amerika moet worden’, aldus de senator. Tot nu toe weigerde hij volmondig zijn steun uit te spreken voor Trump.

McConnell sluit zich aan bij andere Republikeinse critici van de miljardair die toch hun steun hebben uitgesproken voor Trump. Nu hun presidentskandidaat stijgt in de peilingen, steunen steeds meer top-Republikeinen Trump. De afgelopen dagen brachten al de minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan en de senators Ted Cruz en Marco Rubio hun stem uit voor hun presidentskandidaat.

Zwijgen
In plaats van Trump te bekritiseren, zweeg McConnell tot nu toe over Trump. Wel noemde hij de uitgelekte seksuitspraken van de kandidaat vorige maand ‘walgelijk’. Verder deed hij er het zwijgen toe, in tegenstelling tot Ryan die zelfs besloot geen campagne meer te voeren voor Trump. De senator weigerde ook te reageren op de weigering van Trump in het derde presidentiële debat om de uitslag te accepteren als Clinton wint. 'Als Amerika stemt zoals Kentucky, dan komt het wel goed’, zei hij woensdag tijdens een bijeenkomst in zijn thuisstaat.

De plotselinge steunbetuiging komt op een moment dat de kansen van Trump stijgen in de peilingen. Dit is goed nieuws voor de positie van McConnell en de Republikeinen in het Congres, die hun meerderheid in de Senaat willen behouden. Dinsdag staan 24 Republikeinse zetels op het spel. Als Clinton wint en de Republikeinen vier senators verliezen, hebben de Democraten de meerderheid in de Senaat.

De politie in de Amerikaanse staat Missisippi stelt een onderzoek in naar het uitbranden van een zwarte kerk, die na afloop werd beklad met de slogan ‘Vote Trump’ (Stem op Trump). De kerkgebouw was 111 jaar oud. Niemand raakte gewond. Volgens het hoofd van de brandweer in de plaats Greenville is het vuur zonder twijfel aangestoken. Dat meldt CNN.

Onderzocht wordt onder andere of de brand is gestemd om mensen te intimideren die van plan zijn op Trumps rivaal Clinton te stemmen. De Democratische partij klaagde Donald Trump eerder deze week aan in vier staten, omdat hij zijn aanhangers heeft opgeroepen de stembussen in de gaten te houden. Volgens hem zal er op 8 november mogelijk geknoeid worden met de resultaten.

Donald Trump kan sinds deze week rekenen op de officiële steun van de The Crusader, een toonaangevende krant van de racistische groepering Ku Klux Klan (KKK). De Republikeinse kandidaat heeft laten weten dit niet te waarderen. Eerder ontweek hij in interviews nog de vraag of hij blij was met de steun van racistische organisaties als de KKK.

Op de voorpagina van The Crusader, een van de toonaangevende Ku Klux Klan-kranten, prijkte dinsdag over de volle breedte Trumps campagneslogan ‘Make America Great Again’. Zulke steun kan Trump missen als kiespijn, nadat hij eerder in de verkiezingscampagne al in het nauw kwam door loftuitingen van een andere KKK-figuur.

Maar we moeten het artikel dan ook niet lezen als een steunbetuiging, zei Thomas Robb, nationaal directeur van ‘De ridders van de Ku Klux Klan’ in Arkansas, tegen The Washington Post. ‘We waarderen wel in het algemeen zijn nationalistische opvattingen.’ In het artikel schrijft Robb, tevens voorganger in een kerk: ‘Amerika is gesticht als een blanke, christelijke republiek. En als blanke, christelijke republiek zijn we geweldig geworden.’

De KKK werd rond 1870 bekend als blanke, racistische organisatie tegen zwarte Amerikanen in de zuidelijke staten van de VS. Ze waren te herkennen aan hun lange witte gewaden en puntmutsen. Nog tientallen kleine extreemrechtse groepen dragen de symbolen en naam. Of Amerika werkelijk weer ‘groots’ wordt hangt volgens Robb niet zozeer van Trump af, maar ‘of we weer van God en ons volk gaan houden’. Trump en zijn campagne noemden woensdag de publicatie in The Crusader ‘weerzinwekkend’.


De Clinton-voodoopop is terug! Op een campagnebijeenkomst van Trump in de staat New Hampshire liet een supporter met trots haar zelfgemaakte Clinton-pop zien aan CNN. ‘Heerlijk’, vond ze het om pinnen in Hillary’s ogen te steken. Al in 2007 werd een ‘Hillary Clinton voodoo pakket’ op de markt gebracht, met een boek vol voodoo spreuken, een stoffen pop en pinnen. Op websites als Ebay en Amazon zijn nu naast Clinton-poppen ook varianten van Trump te koop.

Dat Tim Kaine, running mate van Hillary Clinton, muziekliefhebber is wisten we: al twintig jaar speelt hij mondharmonica. Ook liet al eens weten fan te zijn van rockband The Replacements. Net op tijd voor de verkiezingen heeft hij nu zijn zeventien favoriete nummers gedeeld op het officiële Spotify-account van Clinton. ‘Luister naar Tims favoriete liedjes terwijl je gaat stemmen op Hillary’, staat boven de lijst die goed is voor 1 uur en 15 minuten luistertijd. Het hele kiezersspectrum wordt gevangen in de lijst, tenminste als je ervan uitgaat dat onder de 40 niemand gaat stemmen. Van Coltrane tot Springsteen, van Ruben Blades tot de Carter Family, van Flaco Jimenez tot The Who. Daarnaast passeren heel wat mondharmonica’s de revue, waaronder die van Stevie Wonder in Isn’t She Lovely. En dat is meteen een vette knipoog naar zijn nieuwe baas.

Tim Kaine op zijn mondharmonica.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt in de staat Utah stem van een ultrarechtse blanke nationalist. William Johnson, de leider van de ultrarechtse splinterpartij American Freedom Party, is in Utah een campagne begonnen om Donald Trumps conservatieve rivaal Evan McMullin zwart te maken.

McMullin is een Republikein die zich uit onvrede over de kandidatuur van Trump als onafhankelijke kandidaat in de verkiezingen heeft gestort. Zijn kans om het Witte Huis te halen is vrijwel nihil, ook al omdat hij maar in elf staten meedoet. Maar McMullin, een mormoon, staat wel vrijwel gelijk met Trump in Utah. Traditioneel stemt die staat altijd Republikeins, maar veel mormonen hebben net als McMullin moeite met Trumps grove opmerkingen over vrouwen en zijn neerbuigende uitspraken over minderheden. Als McMullin Trump in Utah inhaalt, raakt de miljardair zes kiesmannen kwijt die hij hard nodig heeft om zijn Democratisch rivaal Hillary Clinton te verslaan.

Om dat te voorkomen is Johnson nu een campagne begonnen waarbij hij honderdduizenden kiezers in Utah met geautomatiseerde telefoontjes waarschuwt dat McMullin eigenlijk homoseksueel is. Dat ligt bij veel mormonen nog steeds gevoelig. Johnson wijst er in de telefonische boodschappen ook op dat McMullins moeder na haar scheiding met een vrouw is getrouwd. Ook dat ligt in Utah nogal gevoelig. ‘Evan heeft twee mammies. Zijn moeder is lesbisch en is getrouwd met een vrouw. Evan vindt dat ok’e’, luidt de boodschap die Johnson heeft ingesproken. ‘Evan is 40 jaar, is niet getrouwd en en heeft zelfs geen vriendin. Ik denk dat Evan stiekem homo is. Stem niet op Evan McMullin.’

Tegenover de televisiezender CNN gaf Johnson toe dat hij geen enkel bewijs heeft dat McMullin inderdaad homoseksueel is. De Trump-campagne zegt dat zij niets te maken heeft met de campagne van Johnson, een advocaat uit Californie. Maar de ultranationalistische leider stond eerst wel op de lijst van gedelegeerden van de Trump-campagne in Californie. Johnsons partij is voor het massaal deporteren van illegale immigranten, zoals Trump in zijn verkiezingsprogramma belooft. Alleen op die manier kan blank Amerika volgens hem van de ondergang worden gered.

Het is moeilijk te voorspellen welk effect de campagne van Johnson zal hebben in Utah. Mogelijk zal het gematigde kiezers slechts aanmoedigen voor McMullin te stemmen. (Bert Lanting)

William Johnson.Beeld Wikipedia

Donald Trump kocht in 2007 op een geldinzamelingsbijeenkomst een bijna twee meter hoog portret van zichzelf voor 20 duizend dollar. Dat geld kwam van zijn eigen stichting, de Donald J. Trump Foundation. Dat nieuws was al bekend, maar hoe dat schilderij eruit zag wisten we nog niet. Tot nu.

De Amerikaanse kunstenaar Michael Israel, die het schilderij maakte, heeft dinsdag de eerste foto's van het portret vrijgegeven, schrijft de Washington Post. Israel is een zogenoemde 'snelschilder': hij schilderde het doek in een minuut of vijf, zes. Het werk werd vervolgens geveild, en het hoogste bod (tienduizend dollar) kwam van Trump's vrouw, Melania. De veilingmeester wist haar te overtuigen om het bod te verdubbelen. Het geld, bestemd voor een stichting voor hulp aan slachtoffers van huiselijk geweld, bleek later echter te zijn betaald door de stichting van Trump.

De Democraten hebben de gebeurtenis aangegrepen om Trump te beschuldigen van het misbruiken van geld van zijn stichting. Als Trump het schilderij in een van zijn residenties of zakenlocaties had opgehangen, had hij mogelijk de regels geschonden die het voorzitters van liefdadigheidsinstellingen verbiedt om geld dat voor hun stichting is opgehaald voor persoonlijke doeleinden te gebruiken.

Het is niet bekend waar Trump het schilderij heeft gelaten.

Paul Ryan en Ted Cruz, twee Republikeinen die een gespannen relatie hebben met Donald Trump, hebben gestemd op de miljardair. Dit maakte het tweetal dinsdag bekend. 'Ik steun onze ticket, dat heb ik altijd gedaan', zei Ryan, de Republikeinse meerderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden. Een derde top-Republikein, gouverneur John Kasich van Ohio, zei maandag dat hij niet op Trump had gestemd. Hij vulde demonstratief de naam in van senator John McCain.

Het drietal maakt deel uit van de ruim 17 miljoen kiezers die al hebben gestemd in de presidentsverkiezingen. Ryan, de hoogste Republikein in het Congres, zei tegen de omroep Fox dat hij vorige week had gestemd in zijn thuisstaat Wisconsin. Hij is nooit een grote fan geweest van Trump. Vorige maand, nadat de omstreden seksuitspraken van de miljardair uitlekten, kondigde hij zelfs aan geen campagne te voeren voor Trump.

De presidentskandidaat viel Ryan vervolgens dagenlang hard aan. Ryan zei dat de Republikeinen nu alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat Hillary Clinton wint. ‘Er is altijd een schandaal met haar, de ene na de andere', aldus Ryan.

Conservatieven
Senator Ted Cruz, de belangrijkste tegenstander van Trump in de voorverkiezingen, riep conservatieve Republikeinen op zijn voorbeeld te volgen. 'De opkomst zal cruciaal zijn', aldus Cruz, die in de voorverkiezingen een harde strijd voerde met Trump om de nominatie. Diverse peilingen geven aan dat Clinton in zijn staat Texas, die al jaren trouw op de Republikeinse kandidaat stemt, behoorlijk wat stemmen krijgt. In Utah en Arizona vormt ze een grotere bedreiging voor Trump.

Van de zestien tegenstanders van Trump in de voorverkiezingen, steunen drie de miljardair niet. Behalve om Kasich gaat het om Jeb Bush en senator Lindsay Graham.

Paul Ryan.Beeld AP

CNN heeft de banden verbroken met haar jarenlange politieke commentator Donna Brazile. De waarnemend voorzitter van de Democratische Partij was in opspraak geraakt omdat ze volgens een WikiLeaks-document de Clinton-campagne debatvragen zou hebben toegespeeld.

Uit het WikiLeaks-stuk blijkt dat Clinton een vraag kreeg doorgespeeld over afschaffing van de doodstraf die zou worden gesteld in een CNN-debat met Bernie Sanders. De gehackte e-mail waaruit dit blijkt, maakt deel uit van de bijna 55 duizend e-mails van Clintons campagnevoorzitter John Podesta die in het bezit zijn van WikiLeaks.

'Van tijd tot tijd krijg ik de vragen van tevoren', schrijft ze op 12 maart aan Clintons communicatie-directeur Jennifer Palmieri. 'Deze baart mij zorgen voor HRC', zoals Clinton wordt genoemd in de e-mails. Palmieri antwoordt: 'Niet iedereen houdt van haar antwoord.' Tijdens het debat werd inderdaad de vraag gesteld. Brazile bood aan ‘nog een paar vragen’ door te geven aan de campagne.

Ontslag
Brazile ontkende aanvankelijk dat ze de vraag had doorgegeven. Maar onlangs bood ze CNN aan om ontslag te nemen. De kwestie kwam CNN ongelukkig uit omdat Donald Trump vaak de omroep beschuldigt van partijdigheid. Volgens de Republikein zouden CNN en andere media, waaronder The New York Times, op de hand zijn van Clinton.

Brazile weigert in te gaan op haar vertrek. In een aantal tweets bedankte ze CNN voor de jarenlange samenwerking. De omroep heeft ook contracten met Republikeinse strategen, zoals de oud-campagnevoorman van Trump, Corey Lewandowsky. Verwacht wordt dat Brazile, al jarenlang een trouwe aanhanger van de Clintons, een post zal krijgen in een Clinton-regering of in het Witte Huis als de Democraat de verkiezingen wint.

Ze werd partijvoorzitter in juli nadat Debbie Wasserman-Schulz moest aftreden na de publicatie door WikiLeaks van gehackte e-mails van de partij. Hieruit bleek dat Wasserman-Schulz en andere partijtoppers niet onpartijdig waren en Sanders probeerden tegen te werken.

De Democratische partij heeft de Republikein Donald Trump in vier staten aangeklaagd vanwege het intimideren van kiezers. Het zou gaan om aanklachten in federale rechtbanken in de staten Pennsylvania, Nevada, Arizona en Ohio.

Trump heeft zijn aanhangers opgeroepen om de stembussen in de gaten te houden op 8 november, aangezien de uitslag van de verkiezingen volgens hem op voorhand al bepaald is in het voordeel van zijn rivaal Hillary Clinton. De Democraten vrezen dat minderheden zich geïntimideerd zullen voelen door de constante en wantrouwige aanwezigheid van aanhangers van Trump.

De Republikeinse genomineerde roept zijn achterban al sinds september op om op 8 november plekken in de gaten te houden waar volgens hem wel eens verkiezingsfraude kan worden gepleegd. Hij noemde expliciet steden als St. Louis (Missouri) en Philadelphia (Pennsylvania) waar veel minderheden wonen. De uitspraken komen Trump op veel kritiek te staan, zowel uit Democratische als Republikeinse hoek. Nog nooit eerder zei een presidentskandidaat openlijk dat hij stembussen niet vertrouwt en wellicht de uitkomst van de verkiezingen niet zal accepteren.

Met zijn uitspraken probeert Trump Democratische stemmers te ontmoedigen, aldus Hillary Clinton tijdens een campagnebijeenkomst in Ohio. Donald Trump en zijn campagne hebben nog niet gereageerd.

Trump op campagne in Michigan.Beeld afp

Op de stoep van een partijkantoor in de Amerikaanse staat Ohio is een anonieme boodschap bezorgd. Zaterdagochtend vroeg zag een politieagent op de stoep van de Democratische partij in Lebanon een hoop mest liggen.

De Democraten kregen een flash back: vier jaar geleden tijdens de presidentsverkiezingen lag er ook een berg stront op de stoep. Toen hingen er nog geen camera’s en het mysterie werd nooit opgelost. Nu is de dader wel gefilmd en de politie onderzoekt de beelden, aldus The Washington Post.

De lokale afdeling van de Republikeinse partij zegt in een reactie niets te maken te hebben met de mest en heeft aangeboden te helpen met schoonmaken. Dat leek niet nodig – de Democraten kregen zelf genoeg vrijwilligers opgetrommeld en huurden een schoonmaakbedrijf in. David Pepper van de Democratische Partij in Ohio zegt dat er zelfs heel verzoeken binnenkwamen van mensen die de mest graag wilden ophalen om te gebruiken.

Ohio is een belangrijke staat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Al decennialang is de uitslag er gelijk aan de landelijke uitslag. Momenteel is er in de peilingen nog geen duidelijke winnaar. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump zouden zo’n 47 procent van de stemmen halen.

Een anti-Clinton-poster.Beeld afp

Boze Republikeinen betichten Twitter van censuur. 'Communisten zijn het', was een vaak gedeelde boodschappen. En: 'Dit is hoe zielig de Verenigde Staten zijn geworden.'

De aanleiding: na het verzoek van Trump om Clinton te vervolgen en op te sluiten voor haar e-mailschandaal, maakten zijn aanhangers op Twitter gebruik van #HillaryForPrison. Maar maandag bleek dat de hashtag niet in de lijst van Trending Topics in de Verenigde Staten verscheen - censuur dus!

Ze schakelden prompt over op het verkeerd gespelde #HillaryForPrision. Binnen een paar uur verscheen het meer dan 100 duizend keer in de timelines en zo werd dat wel een trending topic. Ook #LockHerUp is een veelgebruikte hashtag.

Twitter heeft niet op het censuurverwijt gereageerd. In 2012 liet Twitter weten per land tweets te gaan blokkeren die in strijd zijn met de lokale wetgeving. Onder de hashtags is een gefotoshopte Clinton te zien in oranje overall zoals in de Amerikaanse tv-serie Orange is the New Black over het leven in een vrouwengevangenis, of in een zwart-wit gestreept boevenpak achter de tralies.

De verkiezingen zijn nog niet voorbij of het conservatieve kopstuk Newt Gingrich kijkt al uit naar een volgende verkiezingsstrijd tussen Trump en Clinton. Het is niet ondenkbaar dat ze het in 2020 opnieuw tegen elkaar zullen opnemen, zegt hij in een interview met Politico. Gingrich was voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en van 1995 tot 1999 de Republikeinse oppositieleider tegen president Clinton, nu is hij een trouw supporter van Trump.

Gingrich schetst een scenario waarin Trump met 48 of 49 procent van de stemmen verliest en verder gaat in de politiek. ‘Ik denk dat het heel goed mogelijk is. Ik denk dat hij onderdeel wil zijn van een beweging en dat hij het ook graag wil zien als een beweging. Wat als hij zegt: er komt er een Trump-partij. Hij zou zelfs een Trump-partij in de Republikeinse Partij kunnen vormen.’

Gingrich acht de kans groot dat Trump zich opnieuw verkiesbaar zal stellen, ervan uitgaande dat Clinton wint en haar vier jaar kan uitzitten. ‘Als ze niet wordt afgezet en veroordeeld’, zegt hij. Nog voordat de FBI bekendmaakte opnieuw de e-mails van Clinton te onderzoeken, had Trump volgens Gingrich ‘meer dan de helft kans’ om te winnen.

Donald Trump is vanwege zijn omstreden kandidatuur niet zeker van Arizona, een staat die vrijwel altijd Republikeins stemt. Hillary Clinton komt er dinsdag op bezoek, hopend dat ze op 8 november voor een verrassing kan zorgen. We spreken Volkskrant-redacteur Bert Lanting, net terug van een reportage in het Amerikaanse grensstadje Nogales. Hier is een groot metalen hek gebouwd dat tien meter hoog en dertig kilometer lang is om immigranten tegen te houden.

Helpt dat hek? Trump wil het natuurlijk veel radicaler aanpakken met een muur langs de grens.
‘Het helpt wel wat. Maar de immigranten graven er natuurlijk onderdoor of gaan er omheen. Als je een ladder van elf meter hebt, kan je al over het hek heen. Trump wil een muur bouwen, maar dat gaat gigantisch veel geld kosten. Een betonnen muur kan hier niet eens. Het terrein rond Nogales is heuvelachtig. De mensen die aan de grens wonen, weten duidelijk wat wel en wat niet kan. Zelfs de voorman van Trumps campagne in Nogales, een latino trouwens, geeft toe dat een muur niet gaat werken.’

Merk je dat de latino’s in Nogales écht anti-Trump zijn?
‘In dit stukje van Arizona wonen veel latino’s. Het is Democratisch gebied. Clinton hoopt dat ze met hun steun Arizona kan winnen. Trump heeft met zijn opmerkingen over Mexicanen en immigranten natuurlijk veel kwaad bloed gezet. De leider van Trumps campagne die ik sprak, voelde zich overigens als latino niet beledigd door zijn opmerkingen. Hij zag het als iets politieks.’

Voel je, met nog acht dagen te gaan, dat de verkiezingen zeer spannend worden? Zeker vanwege de FBI-interventie.
‘Ja, het gaat er echt om spannen. Trump gaat nu voluit na de FBI-beslissing. Hij noemt dit het grootste schandaal sinds Watergate. Dit besluit van de FBI heeft veel twijfel gezaaid onder kiezers. Er zijn nog veel onbesliste kiezers. Dat is het grootste gevaar voor Clinton: dat kiezers die op haar wilden gaan stemmen op de verkiezingsdag wegblijven.’

Een tunnel die onder het hek is gegraven bij Nogales, is volgegooid met cement.Beeld AFP
Bernie Sanders in maart op bezoek in Nogales. Op de achtergrond het tien meter hoge stalen hek.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden