Live

Teruglezen: Trump vs. Clinton - Astronauten stemmen vanuit de ruimte

Vandaag wordt duidelijk wie de nieuwe president van Amerika wordt: Hillary Clinton of Donald Trump. In dit blog leest u alles over de polls, de feiten en de geruchten, de onthullingen en het laatste nieuws.

In Californië kon dit weekend al gestemd worden.Beeld epa

Niet eerder was de strijd tussen twee Amerikaanse presidentskandidaten zo vuil en chaotisch. Met de Amerikaanse verkiezingsdag komt er een einde aan deze genadeloze strijd. We frissen nog even uw geheugen op met dit overzicht vol video's en tweets.

In de dorpjes Dixville Notch, Hart's Location en Millsfield in New Hampshire, zijn vannacht de eerste stembureaus geopend. Inwoners konden vlak na middernacht gaan stemmen.

De uitslag van Dixville was als eerste bekend: volgens Amerikaanse media gaat Hillary op kop met vier stemmen. Trump kreeg er twee. De stemming in Dixville Notch leverde bij de vorige presidentsverkiezing geen duidelijke winnaar op. Toen kregen Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Romney allebei vijf stemmen.

Donald Trump deed het in het dorp Millsfield veel beter dan Clinton. Daar kreeg hij 16 van de 21 stemmen.

In de rest van het land hanteren de stembureaus overigens traditionelere openingstijden. Aan de oostkust openen de eerste staten hun stembureaus om 12.00 uur Nederlandse tijd. De stembureaus in Hawaï en delen van Alaska, waar het vijf uur vroeger is dan aan de oostkust, gaan als laatste open.

In het dorpje Dixville worden de eerste uitslagen op een bord geschreven.Beeld ANP

Meer mensen dan ooit tevoren hebben in de VS vervroegd hun stem uitgebracht. Meer dan 46 miljoen mensen stemden vroeg, aldus Politico. Dat is ongeveer 40 procent van het totale aantal stemmers dat verwacht wordt.

De vroeg uitgebrachte stemmen zijn nog niet geteld, maar gelet op wie er precies vervroegd naar de stembus is gegaan, hebben de Democraten reden om optimistisch te zijn. Vooral veel latino's gingen vroeg naar de stembus, bijvoorbeeld in staten als Nevada en Florida. Vooral de laatste staat is een belangrijke 'swing state'.

Steeds meer stemmers staan niet geregistreerd als zijnde republikein of democraat. Ook dat maakt het moeilijker om te duiden wat de vervroegd uitgebrachte stemmen betekenen voor Hillary Clinton en Donald Trump.

Beeld ap

Als Amerikaanse astronauten willen stemmen, kan dat gelukkig gewoon. Astronaut Shane Kimbrough, de enige Amerikaan in het International Space Staten (ISS), heeft zijn stem elektronisch uitgebracht. Dat meldt NASA.

Stemmen uit de ruimte is mogelijk dankzij een wet die in 1997 werd aangeomen in Texas. Hierdoor kunnen astronauten, die voornamelijk afkomstig zijn uit Texas waar het Johnson Space Center gevestigd is, hun stem vanuit de ruimte laten horen. Op de Tumblr-pagina van NASA staat meer uitleg over stemmen vanuit de ruimte.

In een poging zoveel mogelijk zwevende kiezers over te halen zich achter Hillary Clinton te scharen, komt een flink aantal beroemdheden opdraven in de laatste uren voordat de stembussen opengaan. Tijdens een rally in North Carolina krijgen Hillary, Bill en Chelsea Clinton op het podium gezelschap van zangeres en actrice Lady Gaga en zanger Jon Bon Jovi. In de loop van de avond was Jon Bon Jovi ook al bij een campagnebijeenkomst in Philadelphia (Pennsylvania), waar ook Bruce Springsteen bij was.

Ondertussen geeft Madonna maandagavond een verrassingsconcert in New York ter ere van Hillary Clinton. De zangeres nodigde op Instagram haar fans uit om naar Madison Square Park in Manhattan te komen.

Jon Bon Jovi treedt op in Philadelphia tijdens een Hillary Clinton-rally.Beeld afp

Meer dan 500 medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Justitie worden op de dag van de verkiezingen ingezet in en om stemlokalen. De medewerkers worden verspreid over 28 staten en zullen in 67 districten en letten op mogelijke schendingen van de burgerrechten, zoals discriminatie op basis van ras of geslacht. Opmerkelijk is, dat in een jaar dat één van de presidentskandidaten roept dat de verkiezingen ‘doorgestoken kaart’ zijn, er dit jaar minder justitiemedewerkers worden ingezet dan 4 jaar gelden. Toen ging het om 780 mensen die het verkiezingsproces namens het ministerie in de gaten hielden.

Volgens Justitie heeft dit te maken met een wet die in 2013 door het Hooggerechtshof is aangenomen, die ervoor zorgt dat er minder mensen beschikbaar zijn dan vroeger om deze speciale taak te vervullen. De medewerkers krijgen namelijk onbeperkte toegang tot stemlokalen. Hen wegsturen is verboden. Hoewel er dit jaar minder mankracht is dan in 2012, worden de medewerkers naar meer staten gestuurd dan toen: 28 in plaats van 23.

Donald Trump heeft zijn aanhangers opgeroepen tot een opstand, mocht de verkiezingsuitslag in zijn nadeel uitvallen. Als hij verliest, zal dat niet zonder slag of stoot zijn, aldus Trump. Da’s bijzonder in de VS, waar machtswisselingen doorgaans soepel verlopen.

Het kan nog steeds twee kanten op, met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar hoe onvoorspelbaar ook, toch zal elke uitslag een bevestiging zijn van trends die we al kennen, schrijft correspondent Michael Persson in zijn analyse. (Plus-artikel)

Onderschat de zinspelingen van Donald Trump op geweld bij een verloren verkiezing niet. Amerikanen hebben namelijk een heuse traditie om elkaar de harses in te slaan rondom verkiezingsdag. Dat schrijft politicoloog Jesse Rhodes van de Universiteit van Amherst op het academische groepsblog The Conversation.

Fijntjes herinnert de onderzoeker van politiek geweld eraan dat de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861-1865 uitbrak nadat de zuidelijke staten weigerden de verkiezingsuitslag van Abraham Lincoln te erkennen (Lincoln had wel de meeste kiesmannen, maar slechts 39,9 procent van de stemmen). Nog meer doet de situatie rond Trump de kenner echter denken aan de politieke anti-immigratiebeweging de 'Know-Nothings', ook uit de 19de eeuw. Destijds vielen er op verkiezingsdagen bij rellen rond deze populistische partij geregeld doden, in de regel Ierse en Duitse immigranten of zwarten.

'De lange geweldsgeschiedenis bij de Amerikaanse verkiezingen zou een waarschuwing moeten zijn', waarschuwt Rhodes. ‘Met zijn zinspelingen op geweld en het omlaaghalen van de integriteit van de Amerikaanse verkiezingen riskeert Trump de hervatting van dit afzichtelijke historische patroon.'

Door: Maarten Keulemans

Politiebewaking in New York, waar Clinton haar laatste toespraak geeft.Beeld getty

Een opmerkelijk beeld op social media een dag voor de Amerikaanse verkiezingen: de cover van het blad Newsweek met daarop een foto van Hillary Clinton met de tekst 'Madam President'. Gretig werd de afbeelding door aanhangers van de Democratische presidentskandidaat gedeeld op Facebook, Twitter en Snapchat. Aanhangers van Donald Trump reageerden woedend op de beeltenis. Volgens hun was dit het zoveelste bewijs dat er een ‘complot van de media’ bestaat om Clinton in het Witte Huis te krijgen.

Al snel zag Newsweek zich genoodzaakt om te reageren op de beschuldigingen. Maar ook op de vele internetgebruikers die zich hardop afvroegen of de cover van het komende nummer van het gezaghebbende tijdschrift überhaupt wel echt was.

Newsweek erkende dat de cover met Clinton weldegelijk authentiek is. Het blad wees er ook op dat er eveneens een omslag klaarligt voor als Trump de verkiezingen dinsdag wint.

Opvallend is wel dat Topix Media, het bedrijf dat voor het drukken en de distributie van de Newsweek tijdschriften verantwoordelijk is, slechts de versie met Clinton naar diverse verkooppunten heeft gestuurd. Misschien wel omdat algemeen wordt aangenomen dat Clinton uiteindelijk de verkiezingen wel zal winnen en zo de eerste vrouwelijke president van Amerika wordt.

Beeld ap

Lees ook

Hillary Clinton hoopt de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden. Hoewel, een beetje liefhebber van films en tv-series zag natuurlijk wel vaker een vrouwelijke Commander in Chief.

Boze latino’s kunnen zich in het online spel Bob the Bigot uitleven op Trump met een chancla (Spaans voor slipper). Ook het slaan van voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke en sheriff Joe Arpaio uit Arizona, die een hard anti-immigratiebeleid voert, levert punten op. De chancla herinnert latino’s aan hun kindertijd, toen boze moeders of oma's hen ermee van langs gaven. Het racisme van Trump en Arpaio heeft veel woede onder latino’s losgemaakt. De activisten van Bazta Arapio uit Arizona hopen met hun onlinespel kiezers ertoe aan te zetten Trump uit het Witte Huis te houden en Arpaio het sheriffschap te ontnemen.

70 procent is de toename van het aantal Amerikanen in het buitenland dat al heeft gestemd, vergeleken met 2012. Dat stelt Democrats Abroad, een vereniging van Democraten in het buitenland. Op wie ze stemden, is niet bekend. Naar schatting zijn er 5,6 miljoen ‘overzeese’ kiezers.

Beeld reuters

Dat Donald Trump een hekel heeft aan politieke correctheid, ventileert hij al maanden op zijn Twitteraccount @realDonaldTrump. Maar de laatste dagen houdt hij zich ineens koest. Wat blijkt: zijn campagneteam heeft ingegrepen en zijn account overgenomen, schrijft The New York Times.

Sinds het weekeinde is zijn tijdlijn gevuld met vriendelijke bedankjes aan bezochte Staten Thank you Minnesota! Geen scheldpartijen meer. Datawetenschapper David Robinson heeft het Twitteraccount geanalyseerd en ontdekte dat Trump zijn beledigingen de wereld in stuurt vanaf een Samsung Galaxy-telefoon. De tweets vanaf een iPhone bevatten daarentegen vooral bedankjes, aankondigingen en foto’s. Trump presteerde het om sinds zijn kandidatuur in juni vorig jaar 282 beledigingen te uiten via Twitter. Dat komt neer op één belediging per 42 uur.

The New York Times publiceerde alle beledigingen: politici, journalisten, landen, beroemdheden en mediaorganisaties, niets of niemand werd ontzien.

Beeld ap

Als Hillary Clinton morgen de verkiezingen wint, zal ze dat vieren tijdens een groot evenement in het Jacob K. Javits Convention Center aan de Hudson. Maar het vuurwerk dat dan boven de New Yorkse rivier te zien had moeten zijn, gaat niet door. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt, zo meldt de New York Post.

De reden van het afgelasten van het vuurwerk wil de politie niet geven. De New Yorkse krant wist eerder al te achterhalen dat Clinton vanaf 03.30 uur een twee minuten durend vuurwerk klaar had staan langs de Hudson. De vuurwerkshow zou al anderhalve week geleden zijn besteld.

Hillary ClintonBeeld ap

De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de handelssessie stevig op winst. Kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn beleggers hoopvol gestemd dat Hillary Clinton als winnaar uit de bus komt. Maandag wezen diverse opiniepeilingen op een aanhoudende voorsprong van de Democratische presidentskandidate.

Een overwinning van Clinton wordt als gematigd positief gezien voor de financiële markten, omdat van haar een redelijk stabiele voortzetting van het huidige beleid wordt verwacht. (ANP)

Beeld reuters

Trump en zijn Republikeinse aanhangers hadden Clinton graag achter de tralies gezien, maar zondagavond maakte FBI-directeur James Comey bekend dat er geen aanwijzingen zijn voor strafbare feiten. Donald Trump is het niet eens met deze verklaring, net zo min als zijn achterban. 'Folks, Hillary is schuldig', zei Trump tijdens een campagnetoespraak in Michigan.

Oud-generaal Michael Flynn verspreidde de boodschap op Twitter. Het is 'onmogelijk' om 650 duizend mails na te kijken in acht dagen. Dat zou betekenen dat de FBI 691.200 seconden heeft gehad om de mails te controleren, zegt Flynn. Dat zou ongeveer een seconde per mail zijn. De oud-generaal heeft geen rekening gehouden met nieuwe technologie.

Haar mails één voor één doorspitten hoeft helemaal niet, computernerds hebben daar geavanceerde zoektechnieken voor, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Wired. 'Met een lijst van mailaccounts van Hillary en haar medewerkers en een lijst met zoektermen, zou het me slechts een paar uur kosten om de 650 duizend mails naar een paar honderd terug te brengen', zegt beveiligingsadviseur Rob Graham. 'Dat kan een persoon in minder dan een dag lezen.'

Door: Eliane Lamper

Hillary Clinton met een smartphone.Beeld afp

Als het aan de Russische bevolking ligt, wint Donald Trump dinsdag. 38 procent staat achter Trump tegen slechts 9 procent voor Clinton. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van het onafhankelijke peilbureau Levada Centre. 52 procent van de respondenten vond het te moeilijk om te kiezen tussen de twee kandidaten.

De Russische media hebben de afgelopen maanden negatief bericht over Clinton. Haar kritiek op president Poetin valt niet goed bij de staatsmedia. In kranten wordt ze omschreven als 'de personificatie van de duivel’ en de ‘peetvader van het extremistisch nationalisme'.

De berichtgeving over Trump is milder. Zijn begrip voor de Russische annexatie voor de Krim wordt verwelkomd. Lees hier meer over de Russische berichtgeving over de Amerikaanse presidentsrace.

Door: Tom Vennink

Poetin en Trump op een muur in Litouwen.Beeld ap

Wikileaks heeft vanmiddag voor de 33ste keer gepubliceerd uit de mailbox van Clintons campagneleider John Podesta. Of er de door Trump-fans gehoopte 'smoking gun' in staat die het einde betekent van Clintons kandidatuur moet nog blijken. Het is nu aan journalisten en burgers om de mails door te spitten.

Uit voorgaande lekken bleek onder meer dat partijvoorzitter Deborah Wasserman Schultz de campagne van Bernie Sanders heeft tegengewerkt. Het leidde tot haar ontslag. Haar opvolger Donna Brazile bleek een debatvraag te hebben gelekt naar Hillary Clinton tijdens de voorverkiezingen. Hierom werd ze recent de laan uitgestuurd bij CNN, waar ze commentator was. Ook bracht Wikileaks naar buiten wat de Clintons verdienden in het lezingencircuit en wat Clinton zei tijdens haar speeches voor Wall Street.

De Clinton-campagne weigert op de Wikileaks-lekken in te gaan, omdat de Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat de Russen achter de hacks zitten.

Oprichter Julian Assange bij de viering van het 10-jarig jubileum van Wikileaks.Beeld ap

De belangrijke 'battleground states' New Hampshire en Pennsylvania zijn Clinton goed gezind, blijkt uit een rondgang van CNN. De nieuwssite heeft lokale peilingen vergeleken, en komt in New Hampshire uit op een gemiddelde voorsprong van 3 procent voor Clinton. De verhouding is daar 44 procent tegenover 41 procent in het voordeel van Clinton. In New Hampshire staan vier kiesmannen op het spel.

In de CNN-verzamelpeiling voor de staat Pennsylvania leidt Clinton met 47 procent tegen 42 procent voor Trump. In Pennsylvania zijn maar liefst 20 kiesmannen te vergeven.

In beide staten zijn het vooral vrouwen, hogeropgeleiden en niet-witte stemmers die voornemens zijn op Clinton te stemmen. Mannen, lager opgeleiden en witte stemmers zijn het meest op Trumps hand.

Clinton en Trump bezoeken beide staten vandaag in de hoop op het laatste moment nog de harten van de kiezer te winnen.

Jonge Trump-fans bij een bijeenkomst in Pennsylvania.Beeld reuters

De Amerikaanse comedienne Chelsea Handler interviewde Clinton's dochter Chelsea onlangs voor haar talkshow op Netflix. Daarin vroeg Handler wat het met Clinton Jr. doet als Trump haar moeder corrupt noemt. Haar antwoord is net zo diplomatiek als je van een presidentsdochter zou verwachten: 'Mijn moeder heeft me altijd geleerd om serieuze kritiek van serieuze mensen serieus te nemen en niet-serieuze kritiek van niet-serieuze mensen niet serieus te nemen. Wat mij betreft valt haar tegenstander duidelijk in de tweede categorie.'

Door: Haroon Ali

Chelsea Clinton voert campagne voor haar moeder in Colorado.Beeld ap

Ruim 1,6 miljoen supporters van Hillary Clinton betuigen intussen binnen de besloten Facebookgroep Pantsuit Nation steun aan de eerste vrouwelijke presidentskandidaat.

Pantsuit Nation werd twee weken geleden opgericht door Libby Chamberlain (33), die Trumps beledigingen aan het adres van Clinton spuugzat was. Chamberlain wil met Pantsuit Nation bewijzen dat Clinton, anders dan veel politieke analisten beweren, velen inspireert. Feelgood is hier dan ook het trefwoord: veel verhalen van mensen die Trump-stemmers goedgemutst het hoofd bieden. En heel veel krasse oude dametjes die niets liever willen dan op Hillary stemmen, eentje zelfs vanaf haar sterfbed, zij machtigde haar dochter voor een ‘early vote’.

Ook veel verhalen op Pantsuit Nation van alle mensen die al opgewekt uren in de rij stonden om op Hillary te stemmen. Zoals een ‘badass’ grootmoeder die na vijf uur en een beginnende hartaanval pas naar het ziekenhuis zou hebben gewild nadat ze het stemhokje had bereikt.

Volgens mashable.com heeft Chamberlain intussen vijfentwintig vrijwilligers ingeschakeld om de Facebookgroep te helpen modereren. Lid worden kan alleen via bestaande leden om Trump-trollen buiten de deur te houden.

Door: Margriet Oostveen

Beeld Facebook
Beeld Facebook
Beyoncé trad vrijdag op in een pantsuit tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton, tot groot vermaak van de kandidate.Beeld epa

De anti-Trumpliedjes blijven binnenstromen op de anti-Trumpliedjes-site van schrijver Dave Eggers. De laatste bijdrage is bikkelhard. De komiek en acteur Tim Heidecker schreef een pianoballade, waarin de piloot van Trump het woord voert.

‘Ik ben Donald Trumps privépiloot’, zingt Heidecker. ‘Ik vlieg hem overal naartoe, taxi hem naar zijn verkiezingsbijeenkomsten, waar hij julie allemaal zo bang probeert te maken.’ Daarna wordt het eng. De piloot speculeert over een opzettelijke crash: ‘I will take her down, screaming justice for you all.’

Het liedje is net binnengekomen op de site 30days30songs.com en is nu al gecovered, door de Amerikaanse singer-songwriter Father John Misty. Kritiek uit het Trumpkamp is nog niet losgebarsten, maar mocht die komen dan heeft Heidecker alvast een toelichting op zijn liedje klaar staan, ook te lezen op 30days30songs.com.

‘Er zijn bijna geen opties meer om Trump tegen te kunnen houden. Mijn humor is nu eenmaal aan de donkere kant, dus vandaar deze kamikaze-actie, waarbij de piloot zich opoffert voor het land.’

Door: Robert van Gijssel

Meer anti-Trump-liedjes?

Anderhalve week geleden maakte Robert van Gijssel al een overzicht van de beste anti-Trump-nummers. Luister meer hier. (+)

Donald Trump en Hillary Clinton sluiten de campagne vandaag af met een drukke dag vol bijeenkomsten. Clinton bezoekt vier bijeenkomsten in Michigan, Pennsylvania en North Carolina. Trump heeft vijf bijeenkomsten in Florida, North Carolina, Michigan, Pennsylvania en New Hampshire. De keuze van de staten geeft aan dat Clinton alles op alles zet om te voorkomen dat twee trouwe Democratische staten, Michigan en Pennsylvania, overlopen naar Trump. De Republikein doet juist een laatste poging om Clintons muur van Democratische staten open te breken.

Clinton begint in Pittsburgh in Pennsylvania, om 12.00 Amerikaanse tijd. Vervolgens vliegt ze naar Allendale in Michigan waar tot 16.00 op een universiteit een bijeenkomst wordt gehouden. Hierna vertrekt ze naar Philadelphia waar om 19.30 een grote campagnerally begint van een uur met beide Obama’s, vicepresident Biden en optredens van Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi.

Vuurwerkshow
Clinton sluit haar presidentiële campagne af in de zuidelijke staat North Carolina. Om middernacht wordt in Raleigh een twee uur durende verkiezingsbijeenkomst gehouden. Op de verkiezingsdag zelf komen de Democraten vanaf 18.00 bijeen in het Jacob Javits Center in New York waar Clinton haar toespraak zal geven als ze heeft gewonnen of heeft verloren. Haar campagne wil om 03.30 Nederlandse tijd een vuurwerkshow over de Hudson-rivier houden als ze het presidentschap heeft gewonnen.

Trump begint de dag om 11.00 in Sarasota in Florida, de belangrijkste swing state. Hierna vliegt de Republikein naar North Carolina waar hij om 15.00 moet spreken in Raleigh. Vervolgens stapt hij in zijn Boeing 757 richting Pennsylvania waar om 17.30 in Scranton een grote bijeenkomst is gepland. Hierna wordt hij om 20.00 verwacht in het naburige New Hampshire waar in Manchester een bijeenkomst wordt gehouden.

Trump sluit zijn campagne af in de Democratische staat Michigan, in Grand Rapids, samen met zijn vicepresidentskandidaat Mike Pence. Hij hoopt voor een verrassing te zorgen in de Democratische staten die hij bezoekt. De feestelijke bijeenkomst van de miljardair op dinsdag, de verkiezingsdag, begint om 18.30 eveneens in New York. Hij heeft de grote ballroom gehuurd in het New York Hilton Midtown, om de hoek van zijn Trump Tower.

Donald Trump richt zich in de laatste uren van de campagne volledig op het winnen van Democratische staten, zoals Michigan, Minnesota en Pennsylvania. Maar de laatste opiniepeilingen zijn hem niet gunstig gezind. Zo blijkt uit een nieuwe peiling in Michigan van Fox dat Trump morgen bij de stembus moet opboksen tegen een voorsprong van Clinton van vijf procentpunt: 46 procent tegen 41 procent voor de Republikein. Dit komt nagenoeg overeen met het gemiddelde van de laatste peilingen in deze staat in het industriële mid-Westen: 4,7 procentpunt.

In Minnesota, dat Trump ook zondag bezocht, zijn de laatste tijd geen peilingen geweest. Hoewel deze staat sinds 1988 niet meer heeft gestemd op de Republikeinse kandidaat, zegt Trump dat hij er toch een kans maakt. Dit zou blijken uit interne peilingen van zijn campagne.

Landelijk
In Pennsylvania heeft Clinton een voorsprong van twee tot vier procentpunt, zo blijkt uit twee peilingen van Gravis en Morning Call. In een voorgaande peiling stonden ze gelijk. Als Trump alle staten wint die Mitt Romney in 2012 won, aangevuld met de ‘battlegroundstaten’ Ohio, Florida én Pennsylvania, heeft hij genoeg kiesmannen voor het presidentschap. In de belangrijkste swing state, Florida, is het nu gelijk volgens CBS News: allebei 45 procent.

De landelijke peilingen lopen opnieuw uiteen. Volgens de IBD-peiling zou Trump nu een kleine voorsprong hebben van één procentpunt. Deze peiling werd in 2012 ‘de meest accurate’ peiling genoemd in The New York Times. Maar peilingen van NBC News en ABC/The Washington Post geven aan dat Clinton een voorsprong heeft van vier tot vijf procentpunt. Volgens het gemiddelde van de landelijke peilingen van Real Clear Politics, gaat Clinton de verkiezingen landelijk in met een lichte voorsprong van 1.8 procentpunt.

Na Mexicanen en Syriërs heeft Donald Trump zich zondagavond uitgesproken tegen de komst van Somaliërs naar de VS. Tijdens een campagnebijeenkomst in Minnesota noemde hij ze een ‘ramp’ voor de staat.

‘Hier in Minnesota hebben jullie zelf gezien welke problemen ontstaan bij het toelaten van vluchtelingen. Er komt een groot aantal Somalische vluchtelingen in jullie staat zonder dat jullie het weten of toestemming geven’, tekent The Guardian op uit de mond van Trump. De kandidaat zegt dat hij nooit zou toestaan dat ergens vluchtelingen worden geplaatst zonder toestemming van de lokale gemeenschap.

Donald Trump hoopt morgen in Minnesota, dat al sinds 1988 Democratisch stemt, voor een verrassing te zorgen. The Washington Post schrijft dat de opmerkingen over de Somalische migranten hem daar niet per se bij zullen helpen. Hij moet onafhankelijken en twijfelende Democraten overtuigen van zijn standpunten om de staat te kunnen winnen. Met zijn harde uitspraken kan hij kiezers in het politieke midden van zich vervreemden.

Minnesota kent de grootste groep Somalische immigranten van de hele VS. Volgens lokale autoriteiten hebben meer dan dertig mannen Minnesota verlaten om lid te worden van IS of Al-Shabaab. In september stak een Somalische immigrant 10 mensen in een winkelcentrum in St. Cloud, waarna hij werd doodgeschoten door een politieagent. Terreurbanden werden niet bewezen, al heeft IS de aanslag opgeëist.

Donald Trump arriveert zondag in Minnesota.Beeld reuters

Er wordt dinsdag niet alleen gestreden om het Witte Huis, maar ook om wie er in de Senaat eindigen. Eenderde van de zetels staat op het spel. Buitenlandredacteur Bert Lanting legt uit:

‘Als de Senaat in Democratische handen komt, wordt het voor de Republikeinen een stuk moeilijker Clinton de voet dwars te zetten, als ze tenminste in het Witte Huis komt. President Obama stuitte de afgelopen jaren al voortdurend op tegenwerking van de Republikeinen in het Congres, maar als Clinton president Obama opvolgt, wordt het nog erger, hebben de Republikeinen al gewaarschuwd.

De Democraten hebben het voordeel dat er dit jaar meer Republikeinse zetels (24) op het spel staan dan Democratische zetels (10). Toch valt het nog te bezien of het de Democraten zal lukken vier of vijf zetels af te snoepen van de Republikeinen. De beste kansen hebben de Democraten in Illinois, traditioneel een Democratische staat, waar de Republikeinse senator Mark Kirk al maanden achterloopt op zijn Democratische tegenstandster Tammy Duckworth. Kirk, een gematigde Republikein, bracht zichzelf op de valreep in nog grotere problemen met een neerbuigende opmerking over Duckworths afkomst: zij werd in Thailand geboren.

Afhankelijk van de uitslag van de presidentsverkiezingen (de vice-president zit de Senaat voor) moeten de Democraten vier of vijf zetels extra veroveren. Als Clinton de presidentsverkiezingen wint, hebben de Democraten dan eindelijk de kans hun kandidaat voor de zetel in het Hooggerechtshof te benoemen die vacant is sinds de conservatieve rechter Antonin Scalia overleed.’

Lees de uitgebreide reportage. (+)

Catherina Cortez Masto, kandidaat voor een Senaatszetel in Nevada voor de Democraten, spreekt kiezers aan in een supermarkt.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Weet u al op wie u zou stemmen morgen? De makers van het Kieskompas hebben een zogenaamd 'Election Compass' ontworpen die u helpt te kiezen tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

De online test, opgezet door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met een groep Amerikaanse universiteiten, houdt u een aantal stellingen voor over de belangrijkste verkiezingsthema's en toont bij welke kandidaat u het dicht staat op beleid. Het zijn vragen over transgender-rechten, de muur op de grens bij Mexico en vuurwapenwetgeving. Doe de test hier.

Bent u fan van Donald Trump, maar weet u niet precies van wélke Donald Trump? Doe dan onze Donald Trump-votewiser, waarin u ontdekt hoe fluïde de standpunten van de mogelijke nieuwe president van de VS zijn.

Trump-stemmers tijdens een campagnebijeenkomst in New Hampshire.Beeld getty

Donald Trump tweet niet zelf meer. Medewerkers van de Republikeinse presidentskandidaat hebben volgens The New York Times de verantwoordelijkheid voor zijn Twitteraccount overgenomen.

Trump gebruikte Twitter de afgelopen maanden veelvuldig om rivalen en critici de volle laag te geven. Inmiddels zouden medewerkers de tekstberichten tikken. Het is nog onduidelijk wanneer de Trump-campagne die wijziging doorvoerde, maar de afgelopen 24 uur verschenen vooral bedankjes aan aanhangers op de tijdlijn.

President Barack Obama greep het nieuws onmiddellijk aan om de spot te drijven met Trump. 'Kennelijk heeft zijn campagneteam zijn Twittertoegang afgepakt', grinnikte Obama tijdens een toespraak. Volgens de president hadden de medewerkers van Trump weinig vertrouwen in de zelfbeheersing van hun kandidaat.

Dat Trump het twitteren moet overlaten aan medewerkers, bewijst volgens Obama dat de Republikein niet geschikt is voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten. 'Als iemand een Twitteraccount al niet aankan, kan hij de lanceercodes voor nucleaire wapens zeker niet aan.'

De boodschap achter het optreden van Beyoncé en Jay Z vrijdagavond in Cleveland ter ere van Hillary Clintons verkiezingscampagne kwam niet bij iedereen aan. Zeker niet bij rivaal Donald Trump die het ‘in elk opzicht een smerige show’ noemde. Hij liet het weekeind geen gelegenheid voorbij gaan om te verkondigen dat hij, Donald, ‘geen beroemdheden nodig heeft om zalen te vullen’.

Anderen lazen in het optreden van de zich steeds meer als feministe en blackpower activiste manifesterende Beyoncé een belofte. Zo zag The New York Times de wedergeboorte van de ‘feministe’ Clinton vanwege een citaat dat achter de dansers op het podium was geprojecteerd. ‘Ik had natuurlijk gewoon thuis kunnen blijven om koekjes te bakken en thee te serveren, maar ik besloot dat ik mijn vak wilde uitoefenen.’

Vanwege die fel bekritiseerde uitspraak in 1992 tijdens de verkiezingscampagne van haar man Bill was Hillary destijds gedwongen flink gas terug te nemen. Maar dat was toen… nu is het háár tijd.

Na wat verwijzingen naar Martin Luther King en joviale omhelzingen met de zwarte muzikanten besloot Clinton: ‘Er is nog werk aan de winkel, er zijn meer hobbels te nemen. Maar met jullie hulp kunnen we het glazen plafond eens en voor altijd breken.’

Lees ons vorige liveblog hier terug.

Hillary Clinton en BeyoncéBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden