Teruglezen Tour - Froome: 'Zwaarste deel ligt achter me'

In zijn bolletjestrui zorgt Warren Barguil opnieuw voor succes voor Sunweb. Het is de tweede etappezege van de Fransman. De gele trui van Chris Froome kwam niet in gevaar. Romain Baret stijgt een plaatsje ten koste van Rigoberto Uran en is weer tweede. Lees hier het etappeverloop terug.

Warren BarguilBeeld anp

Niemand slaagde erin Britse geletruidrager Froome in de problemen te brengen, maar de gewenste ritzege zat er ook niet in. ‘Natuurlijk was het geweldig geweest op de meest iconische berg van deze Tour de rit te winnen, maar mijn doel is de gele trui. Als ik het geel naar Parijs breng, heb ik alleen maar een goed gevoel. Ook al is het zonder ritzege', zei Froome. ‘Het zwaarste deel van deze Tour ligt in ieder geval nu achter me.'

Froome kwam op de slotklim nooit in de problemen en zag Fabio Aru tijd verspelen. De Italiaan zakte naar de vijfde plaats. De Fransman Romain Bardet pakte enkele bonificatieseconden en heeft in het klassement 23 tellen achterstand. De Colombiaan Rigoberto Urán volgt op 29 seconden. ‘Rigo vormt zonder twijfel mijn grootste bedreiging. Van de klassementsrenners is hij de beste tijdrijder. Op hem moet ik letten in Marseille', zei Froome. Daar rijden de renners zaterdag een individuele tijdrit over 22,5 kilometer.

Beeld afp

Barguil is een echte bergkoning, aldus Laurens ten Dam vol waardering over zijn ploeggenoot. ‘Ik las in het rondeboek dat die trui ook eens gewonnen is door Anthony Charteau, maar Warren is van een andere orde. Deze gaat echt meetellen in de Franse wielergeschiedenis.'

Ten Dam bereikte ruim 12 minuten na Barguil de top van de Izoard en zag dat het weer feest was voor Team Sunweb. ‘Het houdt niet op hè. Deze komt redelijk onverwacht, maar is daarom niet minder mooi', zei Ten Dam die op de Col de Vars nog van dienst had kunnen zijn. ‘Ik wilde de Vars per se overleven, hoewel ik al niet meer zo goed ben. Zo kon ik hem nog van wat bidons en gelletjes geven tot ik eraf moest.' Ook Albert Timmer was vol lof over zijn Franse ploeggenoot: ‘Warren is een van de beste zo niet de beste klimmer van de wereld.'

Terwijl Bauke Molema een verslaggever van de NOS te woord stond, kreeg hij een waarderend schouderklopje van Alberto Contador. ‘Hij is een groot kampioen', zei de Spanjaard over de geboren Groninger, die vandaag opnieuw in de aanval was. Tot succes leidde dat ditmaal niet. Mollema, zondag ritwinnaar, probeerde in de slotkilometers op de Izoard nog wel even zijn kopman te gangmaken, maar de beste jaren van Contador zijn duidelijk voorbij.

‘Alberto is een groot renner, het is mooi om met hem samen te rijden', zei Mollema na een rit waarin hij al vroeg deel uitmaakte van een vluchtgroep van zo'n vijftig renners. Op de slotklim waren het echter de klassementsrenners die voor de dagzege gingen. ‘Alberto sloot bij me aan, ik heb nog even tempo voor hem proberen te maken, maar het lukte hem niet de sprong naar de kop te maken. Ik heb geknokt. Ik voelde me goed, maar had geen superbenen.'

Ploegleider Aike Visbeek, enigszins beduusd bij de NOS: ‘Als we straks in Parijs staan met de bergtrui (Barguil) en de groene trui (Michael Matthews, die twee ritten won) hebben we een historische Tour gereden.'

Visbeek noemde Barguil een 'onwijs talent', die al bij de beloften had laten zien dat hij grote mogelijkheden heeft. ‘Alleen kwam het er nog niet uit zoals hij wilde. Door een bekkenbreuk in de Ronde van Romandië begon hij noodgedwongen met andere ambities aan de Tour: niet voor een goed klassement, maar met ritzeges als doel en misschien de bolletjestrui. Hij heeft zich in de wedstrijd geknokt.'

Visbeek had de gretigheid gezien waarmee Barguil en Matthews aan de Tour waren begonnen. 'Je zag ook dat de rol die Warren hier had hem beviel, maar dit is ook een mooi vertrekpunt voor een goed klassement in de toekomst. En Michael had dit jaar nog geen grote zege behaald. Hij had een enorme geldingsdrang toen we aan de Tour begonnen.'

Visbeek leek rustig onder de onophoudelijke reeks successen: 'We hebben er al een paar dagen aan kunnen wennen hier in de Tour. En de Giro was met Tom Dumoulin natuurlijk ook al een groot succes. Ik ben onwijs trots.'

Warren Barguil kon het zelf bijna niet geloven dat hij in de laatste bergetappe van deze Tour de France zijn tweede ritzege behaalde. 'Dit is echt fantastisch. Het is een droom voor mij', zei de Sunweb-rijder na zijn ritzege op de Col d 'Izoard donderdag. 'We hadden van tevoren nooit gedacht dat we als ploeg de groene trui en de bolletjestrui konden veroveren. We gingen voor een etappezege. Nu is het zelfs 2-2 tussen mij en kamergenoot Michael Matthews.'

Barguil demarreerde uit de groep met favorieten in de slotkilometers van de Izoard. 'Ik wilde tijd pakken op Alberto Contador om hem te passeren in het klassement. Ik kon mijn tempo goed volhouden. En toen kreeg ik ook John Darwin Atapuma in het zicht. Vorig jaar bleef hij me voor in de Ronde van Zwitserland. Nu was ik de sterkste. Het is echt ongelofelijk.'

1. Chris Froome
2. Romain Bardet +23
3. Rigoberto Uran +29
4. MIkel Landa +1'36''
5. Fabio Aru +1'55''
6. Daniel Martin +2'56''
7. Simon Yates +4'46''
8. Louis Meintjes +6'52''
9. Warren Barguil +8'22''
10. Alberto Contador +8'34''

De strijd om de gele trui werd vandaag eigenlijk niet meer spannend: Froome komt keurig met de nummer twee en drie, Uran en Bardet, over de finish op de top van de Izoard.

Voor Fabio Aru was het al op 2,5 kilometer onder de top gedaan.

Chris Froome - en Fabrio Aru, die het gisteren moeilijk hadBeeld anp

En daar is de tweede etappeoverwinning voor Warren Barguil. In de bolletjestrui op de Col de l'Izoard. De vierde etappeoverwinning zelfs voor Sunweb.

En nu zit Barguil alleen. Met nog een kilometer te fietsen.

Heeft hij Froome nog te vrezen? Die rijdt er 20 seconden achter.

En kijk eens: Warren Barguil rijdt nu Atapuma voorbij. Gaat hij zijn tweede etappezege pakken? Nog 1,5 kilometer.

Op een half minuut rijden Landa-Froome, Uran en Bardet.

En dat lijkt dan toch echt op de genadeslag van Chris Froome. Hij heeft zijn teamgenoot Landa vooruit gestuurd en rijdt nu weg bij Bardet en Uran. Hard weg.

Maar Uran rijdt het gat dicht.

En daar is eindelijk dan de aanval van Romain Bardet. Op 2,5 kilometer van de top. Hij wordt bijgehaald door Froome en Uran.

Nu is de gehele top 3 samen.

Zien we goed dat het stilvalt in de groep favorieten? Omdat Chris Froome geen zin heeft om achter zijn teamgenoot aan te fietsen?

We zijn benieuwd hoe het er op de top uitziet. Want zo snel rijdt Landa niet weg.

En daar is een aanval van Mikel Landa. De sterkste uit de groep favorieten. Mag hij van Sky voor het podium rijden? Of is hij aan het muiten?

Nee, de overwinning van Atapuma is zo zeker nog niet. Want Warren Barguil komt snel dichtbij.

En daar sluit Aru weer aan. Wel klasse, die vechtlust van de Italiaan. Net als gisteren moet hij bij iedere versnelling het groepje favorieten laten gaan.

Uiteraard gaat Dan Martin nog een keer in de aanval. De Ier van Quick Step probeert het in ieder geval. En bij iedere versnelling is het Fabio Aru die het moeilijk heeft.

Sterker: Aru laat nu een meter of 10, 20 lopen.

Achja, dan is er ook echt niets aan te doen. Strijden voor de tweede plek. Want Sky is gewoon te sterk. Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve en Mikel Landa rijden stoïcijns aan kop.

We verwachten niet dat er nog iemand een gevaar kan vormen voor Froome. Dus: gaat Bardet nog in de aanval?

Atapuma rijdt nu alleen op kop. Met nog zo'n 6 kilometer tot de top. En in de achtervolging op Atapuma, misschien zelfs wel de jacht op de etappeoverwinning, krijgt Contador nog even wat hulp van Bauke Mollema.

Oké, echt een masterplan zouden we het niet willen noemen: de hele dag op kop, maar nu leeg. En dan is het aan de Sky-renners om het klusje af te maken.

Voor de etappeoverwinning denken nu Barguil en Contador misschien nog de sprong te kunnen maken naar de twee koplopers.

Zoals we schreven: Atapuma komt bij Lutsenka.

Maar ook het groepje favorieten breekt nu. Is dat opnieuw Fabio Aru die moet lossen? Ja. Maar hij komt terug.

Het lijkt erop dat Lutsenko niet alleen naar de top gaat fietsen. Achter hem is het Darwin Atapuma die nu wel heel dichtbij komt.

Kan de Colombiaan het gat dichtrijden du nu hij de Kazach in beeld heeft?

Nog steeds de knechten van Bardet op kop van het peloton onderaan de Izoard. Maar ja, daar achter rijden ook nog steeds een man of vijf van de Sky-ploeg.

Dus mannen als Landa, Nieve en Kwiatkowski zitten rustig klaar om de aanvallen op hun kopman te neutraliseren.

Mooi gebaar: het handje van Thomas De Gendt aan Warren Barguil. Een felicitatie, goed gedaan jongen. Want Barguil is dus verzekerd van de trui, mocht er niets gekt gebeuren. De Gendt staat derde in het bergklassement.

En terwijl Gauthier (Ag2r) hard op kop van het peloton rijdt. Moeten er achteraan meerdere renners achteraan lossen.

Zien we daar nou ook bolletjestruidrager Warren Barguil die het moeilijk heeft?

En daar is de klim echt begonnen. Alleen op kop: Lutsenko. Hij oogt wat zwaar, maar kan hard bergop.

Wij wachten op het peloton. Daar zal toch vanaf de eerste meter aangevallen moeten worden. De achterstand van Bardet en Uran op geletruidrager Froome is 27 seconden.

Dat zouden ze vanaag goed kunnen maken. Maar zaterdag wacht nog een tijdrit, waarin Froome waarschijnlijk nog veel tijd gaat pakken. Dus aan een half minuutje hebben de uitdagers van de Sky-kopman niets.

Nog even de cijfers: de Izoard is 14,1 kilometer lang. Het gemiddelde stijgingspercentage: 7,3%. Een 'brutal climb', volgens Chris Froome.

De Brit zou er graag winnen. Maar dan moeten ze nog wel 4,5 minuut goedmaken op de koplopers. Dat kan, op zo'n steile klim.

En er zijn er nog twee over: Edet en Lutsenko. Is hun voorsprong groot genoeg dat ze samen boven komen op de Izoard? Of wordt hij ingezet als knecht straks voor Aru, die zich terug op het podium zal willen knokken.

Nog steeds zien we de knechten van Bardet het werk opknappen op de kop van het peloton. Wordt Sky daar zenuwachtig van? We denken van niet.

In de kopgroep wordt ondertussen niet goed samengewerkt. Tony Gallopin maakt zich kwaad, maar of dat veel zin heeft. Vooral veel gescheld en armgebaren van de Fransman.

Oké, de situatie tot nu toe: vier koplopers. Hun namen Alexey Lutsenko, Tony Gallopin, Darwin Atapuma en Romain Sicard.

En daar een halve minuut achter rijden dan weer Navarro, Edet, Grmay en Hardy.

En daar weer een halve minuut achter rijdt een grote groep, met onder andere Lammertink.

Het peloton rijdt op 6 minuten achterstand.

Er zijn deze Tour de France nog 46 bergpunten te verdelen. En de voorsprong van Warren Barguil op Primoz Roglic is 49 punten. Dus, rekent u mee? De bolletjstrui is in ieder geval voor de Fransman in dienst van Sunweb. Mits hij de Tour uitrijdt natuurlijk.

Ook het peloton is de Cool de Vars over. De favorieten hebben zich nog schuil gehouden. Maar Bardet laat wel zien dat hij iets van plan is door zijn ploeg naar de kop van het peloton te sturen.

De knechten van Romain Bardet gaan nu het tempo opvoeren op de kop van het peloton. Dus ze nemen de regie over van Sky.

Wat is Bardet van plan? Versnellen net onder de top en daarna proberen aan te vallen in de afdaling? Of is het bluf, een stukje machtsvertoon, tegen beter weten in?

Terwijl er in de kopgroep geprobeerd wordt weg te rijden, is het Sky, uiteraard, die een strak tempo rijdt op de Col de Vars.

De eerste serieuze klim van de dag is de Col de Vars: 9,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%.

Gaan we daar al aanvallen zien van de klassementsmannen? Of wachten ook de favorieten tot de laatste klim.

En hoe zijn de benen van Bauke Mollema? Hij zit in de kopgroep en heeft wellicht plannen.

De uitslag van de tussensprint:

1. Sonny Colbrelli, 20 punten
2. Thomas De Gendt, 17 pts
3. Dion Smith, 15 pts
4. Tony Gallopin, 13 pts
5. Lilian Calmejane, 11 pts
6. Elie Gesbert, 10 pts
7. Jurgen Roelandts, 9 pts
8. Nicolas Edet, 8 pts
9. Zdenek Stybar, 7 pts
10. Jesus Herrada, 6 pts
11. Marco Marcato, 5 pts
12. Sylvain Chavanel, 4 pts
13. Romain Sicard, 3 pts
14. Ben Swift, 2 pts
15. Jan Bakelants, 1 pt

Het peloton rijdt er 8 minuten achter.

De koplopers hebben een voorsprong van 8 minuten op het peloton. Met nog 90 kilometer te rijden.

Inmiddels is de hele kopgroep weer samen. 54 man. Er zullen zo weer aanvallen komen.

Dit is vertederend: als een jongetje dat met z'n nieuwe voetbalschoenen gaat slapen, ging Michael Matthews gisteravond met zijn groenetrui naar bed. Tegen Radio Tour zei hij: 'Het is een lange weg geweest om hier te komen. En ik geniet van ieder moment. En ja, ik heb met mijn groene podiumtrui geslapen. Dat laat alleen maar zien hoe veel dit voor me betekent.

'We moeten Parijs natuurlijk nog halen. En, wie weet, als het team me kan helpen zouden we daar nog voor een etappeoverwinning kunnen gaan.'

Matthews roemt ook de prestaties van zijn team- en kamergenoot Warren Barguil, de Fransman die in de bolletjestrui rijdt. 'Dat we een kamer delen geeft een enorme boost.'

Er heeft zich een nieuwe kopgroep gevormd: Serge Pauwels (Dimension Data), Gianluca Brambilla (Quick Step), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Simon Clarke (Cannondale), Angelo Tulik (Direct Energie), Ben Swift (UAE).

Ze krijgen een halve minuut op de groep achtervolgers.

Waarom niet: toch nog maar een dagje in de aanval, moet Thomas De Gendt hebben bedacht. De Belg doet eigenlijk niet anders. Sterke, kan ook eigenlijk niet anders.

Calmejane, De Marchi en Rolland proberen met hem mee te springen

We geven u zo de namen van de renners in de kopgroep. Het optikken duurt even.

Et voila: Jan Bakelants en Cyril Gautier (AG2R-La Mondiale), Carlos Betancur en Jesus Herrada (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Alessenro De Marchi, Amaël Moinard en Nicolas Roche (BMC), Enrei Grivko, Bakhtiar Kozhatayev, Alexei Lutsenko en Michael Valgren (Astana), Darwin Atapuma, Kristjian Durasek, Marco Marcato, Ben Swift en Diego Ulissi (UAE), Rudy Molard (FDJ), Daryl Impey (Orica), Stephen Cummings, Serge Pauwels en Jaco Venter (Dimension Data), Gianluca Brambilla en Zdenek Stybar (Quick Step), Robert Kiserlovski, Maurits Lammertink, Tiago Machado en Nils Politt (Katusha), Tiejs Benoot, Thomas De Gendt, Tony Gallopin en Jurgen Roelents (Lotto-Soudal), Simon Geschke (Sunweb), Dimitri Claeys, Nicolas Edet en Dani Navarro (Cofidis), Thomas Voeckler, Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Romain Sicard en Angelo Tulik (Direct Energie), Pierre Rollen, Simon Clarke en Enrew Talansky (Cannondale), Sonny Colbrelli en Tsgabu Grmay (Bahrain-Merida), Guillaume Martin, Marco Minnaard en Dion Smith (Wanty), Brice Feillu, Elie Gesbert, Romain Hardy, Eduardo Sepulveda en Florian Vachon (Fortuneo).

Nog 150 kilometer. En er is uiteraard een kopgroep. Een grote. Met zo'n 50 renners is het bijna een peloton. Hun voorsprong is 3,5 minuut.

We zien in ieder geval Marco Minnaard en Bauke Mollema. En is dat ook Ramon Sinkeldam, in zijn Nederlandse kampioenstrui.

Mits de concurrenten in het algemeen klassement niet al hun krachten hebben verspeeld, wacht geletruidrager Chris Froome nog één dag waarop hij de leiding in de Tour de France kan verspelen. Met de Colombiaan Rigoberto Urán en de Fransman Romain Bardet op 27 seconden wordt het nog een dagje opletten in de Alpen voor de Britse kopman van Team Sky. De rit eindigt met de beklimming van de Col d'Izoard.

De start van de etappe is kort voor 13.00 uur in Briançon. De top van de eerste col ligt na 60 kilometer. Iets over de helft van de 179 kilometer lange etappe begint het serieuze klimwerk met de Col de Vars. Na een afdaling naar Guillestre begint daar de tocht naar de top van de Izoard, die op 2360 meter hoogte ligt.

Beeld VK

Hoogtestage. Het is een welhaast heilig woord in het moderne wielrennen. Trainen op hoogte - zoveel is duidelijk. Maar is dat alles? Trainen in skigebieden of bergdorpjes boven de 2.000 meter? Of komt er meer bij kijken? We vragen het Josu Larrazabal, prestatiecoach bij Trek-Segafredo, de ploeg van etappewinnaar Bauke Mollema en meervoudig rondewinnaar Alberto Contador.

Alle ronderenners zweren bij hoogtestages. Voor geletruidrager Chris Froome is het de belangrijkste voorbereiding op de Tour de France. Waar anderen wedstrijden willen rijden om fit te worden, houdt Froome zijn trainingen het liefst zo veel mogelijk voor zichzelf. Tom Dumoulin zat in aanloop naar zijn gewonnen Giro d'Italia in Zuid-Afrika. Op hoogte.

Lees in onze Kijkwijzer meer over de hoogtestage: 'We zaten in een hotel op de vulkaan El Teide (3.718 meter boven zeeniveau). Daar hebben we in mei twintig dagen gezeten.'

Waarom wielrenners hun benen scheren, en andere vragen over de Tour

Weinig sporten die zoveel curieuze vragen oproepen als wielrennen. En kijken naar de Tour wordt (pas) leuk als je alle ins en outs wél weet. Hier de meest prangende vragen, en elke dag komt er een antwoord bij.

Bij Lotto-Jumbo vinden ze Primoz Roglic, geboren in 1989, toch nog soms een product van het Oostblok. Als de Sloveen een mooie uitslag heeft gereden, incasseert hij de complimenten een tikje nederig, het hoofd licht gebogen, de voeten naast elkaar geplaatst. Hij trekt zich in de hotels tijdens etappewedstrijden en trainingskampen geregeld terug. Niet zo'n gezelschapsdier. Wel een goedgeluimde jongen, beklemtonen ploeggenoten.

Hij gaf het schansspringen eraan toen duidelijk werd dat hij de wereldtop niet zou halen. Bovendien deden de knieën zeer. Hij begon te fietsen, eerst bij de amateurs, toen bij de kleine profploeg Adria Mobil. Zijn prestaties in de Ronde van Azerbeidjan en de Ronde van Slovenië trokken de aandacht van coach Merijn Zeeman van Lotto-Jumbo. De ploeg informeerde naar eigen zeggen wel eerst uitgebreid naar de voorgeschiedenis van de renner.

Niet voorzien was dat hij in zijn eerste jaar in Nederlandse dienst al in opspraak kwam. Volgens het Franse tv-programma Stade 2 toonden thermische opnamen tijdens de Strade Bianche aan dat er een motor in zijn fiets zat. Ook een fietswissel in de Giro zou verdacht zijn. Toen hij er woensdag nog aan werd herinnerd, reageerde hij kort. 'Het is bullshit.'

Lees hier het hele profiel van Roglic: van schansspringer naar etappewinnaar.

Primoz RoglicBeeld anp

De Sloveen Primoz Roglic heeft voor het eerste succes van Lotto-Jumbo gezorgd door de zware Alpenetappe te winnen. Fabio Aru werd op achterstand gezet door zijn concurrenten. Rigoberto Uran komt op de tweede plek, Romain Bardet op de derde: beiden op 27 seconden achter geletruidrager Chris Froome.

Nooit eerder won een Sloveen een rit in de Tour. Voor zijn Nederlandse ploeg was het de eerste ritzege in de Tour sinds Lars Boom in 2014 een etappe won. Toen heette het team nog Belkin.

Een geëmotioneerde Lotto-Jumbo-ploegleider Marijn Zeeman moest zoeken naar woorden vlak na de finish. Voor de camera's van de NOS: 'Geweldig, geweldig, geweldig. We hebben wat klappen gekregen deze Tour.'

Daarmee doelde Zeeman op het uitvallen van Robert Gesink en George Bennett. Dat Roglic de bergetappe won, kon Zeeman bijna niet geloven. 'Hij is pas een jaar bij de ploeg. Maar hij slurpt alles op. Hij is als schansspringer olympische sporter geweest, dus hij wil graag. En deze Tour is hij zo ontspannen.'

Lees hier het etappeverslag: 'Aru was de verliezer van de dag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden