Live

Teruglezen - Toneel van de vliegramp in de Alpen is 'een schrikbeeld'

Een Airbus A320 van de Duitse maatschappij Germanwings is neergestort in het zuiden van Frankrijk. Niemand van de 150 inzittenden heeft de ramp overleefd. Er lijkt sprake van een ongeluk, maar de bergingswerkzaamheden verlopen moeizaam in de onherbergzame Alpen. Lees alle ontwikkelingen van vandaag terug.

Resten van het vliegtuig vanuit de lucht gezienBeeld afp

Het is tijd om dit liveblog af te sluiten. Hartelijk dank voor het lezen.

De belangrijkste zaken nog even op een rij:

De Airbus steeg vanochtend op in Barcelona voor een vlucht naar Düsseldorf. Om half elf meldde een ingenieur van de luchtverkeersleiding in Aix-en-Provence dat hij het radiocontact met het vliegtuig was kwijt geraakt. Hij constateerde tevens dat het toestel van zijn route afweek en snel hoogte verloor. Germanwings verloor om 10.53 het radiocontact.

Volgens topman Thomas Winkelmann van de luchtvaartmaatschappij daalde het toestel in acht minuten van negenduizend naar tweeduizend meter, voordat het neerstortte. De Airbus viel niet uit de lucht, maar verloor gelijkmatig hoogte, aldus Winkelmann. Lees hier ons nieuwsbericht.

Er is zeker één Nederlands slachtoffer te betreuren.

Ooggetuigen zagen en hoorde het gebeuren: 'Het vliegtuig is letterlijk uit elkaar gerukt.'

Dit waren de mensen die in het vliegtuig zaten.

Wat voor maatschappij was Germanwings? U leest het hier.

Op het vliegveld in Düsseldorf was het ondertussen bijna business as usual.

En het bergen van de slachtoffers kan nog dagen duren; het gebied waar het toestel is neergekomen is zeer onherbergzaam.

Nog meer nieuws over de slachtoffers: twee van hen kwamen uit Australië, zo liet de minister van Buitenlandse Zaken van dat land vandaag weten.

Britse autoriteiten onderzoeken nog of er ook Britten aan boord waren, maar Philip Hammond, ook minister van Buitenlandse Zaken, noemde dat wel 'waarschijnlijk'.

Het lijkt vooral business as usual op de luchthaven van Düsseldorf, zag verslaggever Peter de Graaf vandaag. 'Zelfs voor de incheckbalie van Germanwings, die de prijsvechter deelt met moederconcern Lufthansa, staat een lange rij met passagiers. De gezichten staan wel bedrukt en de meesten staren zwijgend voor zich uit. Het kan niet anders of hun gedachten zijn bij de rampvlucht eerder op de dag.'

Een rij wachtenden op het vliegveld van DüsseldorfBeeld epa

De Airbus A320 van Germanwings stortte vandaag neer in het massief van l'Estrop, een afgelegen, zeer bergachtig gebied tussen Digne-les-Bains en Barcelonnette. Bovendien zijn de weersverwachtingen slecht. Daardoor zal het dagen duren voordat de slachtoffers geborgen zijn, verwachten de autoriteiten. Lees hier het verslag van onze correspondent Peter Giesen.

Onder de 150 inzittenden van de neergestorte Airbus A320 waren twee zangsolisten. De Duitse contra-alt Maria Radner heeft volgens het Gran Teatre del Liceu in Barcelona vermoedelijk het leven gelaten, evenals haar man en baby.

Ook bariton Oleg Bryjak was aan boord, liet het operahuis van Düsseldorf weten. Beiden hadden een rol in de opvoering van Siegfried van Richard Wagner.

Maria RadnerBeeld ap

De Airbus A320 die vandaag neerstortte, was maandag gerepareerd, omdat er een technisch probleem was geconstateerd. Het betrof de zogeheten Nose Landing Door, een klep aan de romp van het vliegtuig. Dat heeft een woordvoerster van Lufthansa, moedermaatschappij van prijsvechter Germanwings, bevestigd.

Volgens de woordvoerster had het mankement niets met de veiligheid te maken, maar veroorzaakte het geluidsoverlast.

Het toneel van de ramp in de Franse Alpen is 'een schrikbeeld', zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier dinsdagavond na een vlucht over het rampgebied. 'Het leed van de families en vrienden is onmetelijk', zei Steinmeier. 'We moeten nu samen sterk blijven. We zijn verenigd in ons grote verdriet.'

Beeld afp
Beeld ap
De plek waar het vliegtuig is neergekomenBeeld afp

Een update van een eerder bericht in dit liveblog. Der Spiegel meldt dat verschillende vluchten van Germanwings en Lufthansa vandaag niet door konden gaan, omdat crews nog weigerden te vliegen in een Airbus 320, het toesteltype dat vandaag is neergestort.

Volgens een woordvoerder klopt het dat er zeven vluchten uitvielen, maar gebeurde dat 'om persoonlijke redenen'. 'Ons is niet bekend dat dit uit angst was, dat er iets niet in orde zou zijn', aldus de woordvoerder.

De Spaanse premier Rajoy en de president van de regio Catalonië Artur Mas reizen morgen samen af naar het rampgebied. Dat is een zeldzaamheid, in het dagelijks leven staan de twee heren elkaar naar het leven. Catalonië wil zich afscheiden van Spanje, en dat is zeer tegen het zere been van de centrale macht in Madrid.

Dat de twee samen reizen moet worden gezien als een symbool van eenheid in moeilijke tijden.

Meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza meldt:

We zien de kansen op sneeuw vanaf vanavond flink stijgen. Er trekt een lagedrukgebied over Italië en dat levert vooral in de Italiaanse Alpen woensdag sneeuwval op en in de Dolomieten op donderdag. Het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk krijgen een klein beetje van deze neerslag mee, maar aan de noordflank van de Alpen blijft het voornamelijk droog.

Ook in Frankrijk vallen de hoeveelheden sneeuw erg mee, maar de reddingswerkzaamheden zullen er wel hinder door hebben. Over het algemeen ligt de sneeuwgrens rond de 1000m.

Deze verwachtingspagina is voor La Foux d'Allos, ongeveer 35 km ten noordoosten van het rampgebied. We zien dat er vanaf vanavond tot morgenavond tussen 10 en 15 cm valt. Rond 1800 meter is het daarbij 0 tot -2 graden, op 2600 meter ongeveer -7 graden. Als het ramptoestel rond 2000 meter ligt, zal het vannacht ongeveer 3 of 4 graden vriezen en morgen overdag rond het vriespunt blijven, met bewolkt weer en lichte sneeuwval.

De BBC heeft een animatie gemaakt van de laatste minuten van de rampvlucht van het Airbus-toestel. Bekijk het hieronder.

Crews van Germanwings en Lufthansa (eigenaar van de lowbudgetmaatschappij) weigeren nog te vliegen met een Airbus 320, na het ongeval met dat type vliegtuig vandaag. Dat meldt Der Spiegel.

Reden zou zijn dat het vliegtuig dat vandaag verongelukte gisteren nog urenlang met technische problemen aan de grond stond. De piloten zouden nu de lucht niet meer indurven. Meerdere vluchten zouden vandaag op het laatste moment zijn gecanceld, zo zeggen passagiers, terwijl het toestel al klaar stond bij de gate.

Ook de Franse zender TF1 heeft beelden van de rampplek. Daarop de inmiddels bekende beelden: heel veel puin in kleine stukken verspreid over een groot onherbergzaam gebied.

Piloten hebben in een simulator op basis van gegevens van Flightradar24 de vlucht van de neergestorte Airbus nagebootst. De Franse krant L'Avenir heeft een video daarvan op de website geplaatst.

Germanwings heeft wegens het ongeluk diverse vluchten voor morgen geannuleerd. Vanaf de luchthaven van Düsseldorf, waarheen het neergestorte toestel op weg was, zal niet worden gevlogen naar Parijs, Hamburg, Londen, Madrid en Stockholm. Ook vluchten vanaf de luchthavens van Keulen-Bonn en Stuttgart gaan niet door.

Nederland biedt Duitsland hulp en expertise aan bij de afwikkeling van de vliegramp in het zuiden van Frankrijk waarbij veel Duitsers zijn omgekomen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zal dat aanbod woensdag doen tijdens een al gepland bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn.

Volgens zijn woordvoerder zouden Nederlandse deskundigen en speurhonden kunnen helpen bij bergingswerkzaamheden. Ook zijn er forensisch experts beschikbaar om te helpen bij de identificatie van slachtoffers. Het is aan Duitsland om aan te geven of het land behoefte heeft aan de Nederlandse hulp.

Minister Bert KoendersBeeld epa

Het complete eerste elftal van de Zweedse derdedivisieclub Dalkurd FF en alle begeleiders zijn dinsdag ontsnapt aan de dood. Het team wilde aanvankelijk met Germanwings uit Barcelona naar Düsseldorf vliegen maar de overstap voor hun aansluitende vlucht naar Zweden vonden de spelers te lang. Vlucht 4U 9525 crashte dinsdagochtend in Zuidoost-Frankrijk en alle inzittenden vonden de dood.

De voetballers wisselden van vlucht en reisden in plaats van met zijn allen in de Airbus van Germanwings in drie groepen via Zürich en München naar Stockholm. Dalkurd was op trainingsstage geweest even buiten Barcelona. 'Er gingen rond die tijd vier vluchten noordwaarts over de Alpen en wij hadden spelers in drie daarvan. Je kan wel zeggen dat we verschrikkelijk veel geluk hebben gehad, ongelooflijk', aldus technisch directeur Adil Kizil tegen de Sportbladet.

'We begrepen dat er iets groots gebeurd moest zijn, nadat we waren geland en onze telefoons hadden aangezet. Ik had iets van tweehonderd gemiste omroepen', aldus Kizil. Veel spelers reageerden volgens hem zeer aangeslagen. 'Al die mensen op de vlucht checkten gelijktijdig met ons in.'

De bergingsactie is inderdaad gestopt voor vandaag. Morgenochtend, zodra het licht wordt, zullen de helikopters weer opstijgen. Op de plek van de ramp blijven vijf politieagenten achter die het gebied moeten bewaken.

De laatste helikopter van de reddingswerkers is een half uur geleden geland, meldt NOS-correspondent Ron Linker in het Journaal. Het is donker in de Alpen, en het lijkt erop of de bergingsactie voor vandaag gestaakt moet worden.

Wel blijft een contigent gendarmes gedurende de nacht op de rampplek om deze te bewaken.

Linker benadrukt hoe moeilijk de plek te bereiken is. Alles moet met helikopters, het is uren lopen van de dichtstbijzijnde nederzetting. Bovendien gaat het sneeuwen en hard waaien, zo is de verwachting.

Een helikopter cirkelt boven de rampplek.Beeld reuters

Burgemeester Hilko Mak van Deurne heeft in een schriftelijke verklaring bevestigd dat de twintigjarige Iris Claassen uit zijn gemeente waarschijnlijk tot de slachtoffers van de luchtramp met de Airbus van Germanwings behoort.

'In het begin van de avond heb ik via het ministerie de bevestiging gekregen dat de twintigjarige Iris Claassen uit onze gemeente op de check-in lijst stond van deze vlucht', aldus Mak. 'Het is dus zeer waarschijnlijk dat zij aan boord was en is omgekomen.'

Volgens de burgemeester hebben de Duitse autoriteiten dat vermoeden ook aan de familie op het vliegveld in Düsseldorf meegedeeld. 'Inmiddels heb ik met de familie gesproken en mijn medeleven betuigd', aldus de burgemeester.

Germanwings kan vooralsnog geen uitsluitsel geven over de nationaliteit van de inzittenden van vlucht 4U 9525. De maatschappij zoekt nog altijd bevestiging van de identiteit van mensen die via reisbureaus hebben geboekt, maakte zegsman Thomas Winkelmann van de bedrijfsleiding vanavond bekend.

Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt het bedrijf contact op met de reisorganisaties. Bovendien zijn nog niet alle nabestaanden geïnformeerd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gebeld om zijn steun aan te bieden in de nasleep van de vliegramp. Hij hoopt later vandaag nog te spreken met de Spaanse premier. Zijn gedachten en gebeden zijn met de mensen in Duitsland en Spanje, zo zei hij.

Of er ook Amerikanen aan boord van de Airbus waren is nog altijd onduidelijk.

Barack Obama met de Afghaanse president Ashraf GhaniBeeld reuters

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Aan boord van het toestel waren volgens de laatste berichten 45 Spanjaarden.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft gebeld met zijn Spaanse collega Mariano Rajoy om zijn condoleances over te brengen. Het was het eerste telefoongesprek tussen de twee regeringsleiders sinds het aantreden van Tsipras.

Familieleden en vrienden van de inzittenden van het neergestorte vliegtuig van Germanwings worden opgevangen in een afgeschermde ruimte naast de vertrekhallen van het vliegveld in Düsseldorf, meldt persbureau ANP. Zij krijgen daar bijstand van de Duitse slachtofferhulp.

De Duitse politie houdt de pers op afstand. Voor de ingang is een wit scherm geplaatst om wat binnen gebeurt aan het oog van de buitenwereld te onttrekken. Een woordvoerder van de luchthaven wil niet zeggen hoeveel mensen daar worden opgevangen.

Leerlingen van het Joseph-König-Gymnasium rouwen om de slachtoffers van de ramp met het toestel van Germanwings, waarin zestien scholieren en twee leraren van een middelbare school in de Duitse plaats Haltern-am-See zatenBeeld anp

Ook op de site van de BBC staan beelden van reddingswerkers die te voet bezig zijn met bergingswerkzaamheden.

De vice-president van Lufthansa, eigenaar van budgetmaatschappij Germanwings waarvan de Airbus neerstortte, gaat ervan uit dat er sprake is van een ongeluk. Dat zei zij zojuist in Barcelona. Elke andere theorie is 'speculatie', aldus Heike Birlenback.

'Voor nu gaan we uit van een ongeluk. We kunnen op dit moment niets meer zeggen. Al het andere zou speculatie zijn.'

Reddingswerkers arriveren in La Seyne, in de Franse Alpen, van waaruit de hulpoperatie op gang wordt gebracht.Beeld getty

Persbureau ANP heeft in een handzame graphic samengevat wat we weten over de zwarte dozen en het verloop van de vlucht.

Beeld anp

Er komt slecht weer aan in de Alpen op de plek waar de Airbus van Germanwings is neergestort. Dat zal de reddingswerkzaamheden zeker bemoeilijken. Volgens weerman Peter Kuipers Munneke kan er boven de 1.600 meter zo'n 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. Dat zorgt in de bergen voor erg slecht zicht en maakt het voor de helikopters lastig om op te stijgen.

Het geluid van het neerstortende vliegtuig klonk als een lawine, zegt een ooggetuige tegen persbureau AP. 'Het was een oorverdovend geluid. Ik dacht dat het een lawine was, al klonk het net iets anders. Het was een kort geluid, het duurde maar een paar seconden.'

Het vliegtuig stortte neer na een duikvlucht van 8 minuten, zonder dat er een noodsignaal door de bemanning werd afgegeven. De oorzaak van de ramp is nog onbekend.

Meer ooggetuige-verslagen vindt u hier.

De Nederlandse vrouw die is omgekomen bij de vliegramp in het zuiden van Frankrijk, is twintig jaar en komt uit Deurne. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

Ze is waarschijnlijk het enige Nederlandse slachtoffer van vlucht #4U9525. De meeste slachtoffers zijn afkomstig uit Spanje en Duitsland.

Op de plaats in de Franse Alpen waar dinsdag een Duitse Airbus is neergestort is een vluchtrecorder gevonden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bevestigd.

Cazeneuve liet in het midden of de zogeheten zwarte doos ook al is geborgen. De vluchtrecorders zijn erg belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash, zei Cazeneuve vanuit de Franse Alpen.

Minister Bernard CazeneuveBeeld afp

Francetv info heeft een video geplaatst van de rampplek.

De Franse politie heeft een foto getweet van de zone die is afgezet. De rode lijnen geven het gebied aan waar geen voetgangers en auto's mogen komen. De blauwe cirkel is een no fly-zone.

Ook de Franse president Hollande zal morgen afreizen naar het gebied waar het toestel van Germanwings is gecrasht. Dat doet hij in navolging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Rajoy.

Merkel gaf eerder vandaag al aan dat ze nauw wil samenwerken met Spanje en Frankrijk.

De lokale krant Le Dauphiné Libéré heeft nog een foto van de rampplek gepubliceerd.

Ook de Spaanse premier Mariano Rajoy zal morgen afreizen naar de rampplek, zo kondigt hij zelf aan op Twitter.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een video geplaatst van het crisiscentrum. De Duitsers hebben een noodnummer beschikbaar gesteld waar nabestaanden terecht kunnen met vragen.

Het Europees Parlement houdt morgen een minuut stilte om de slachtoffers van het neergestorte toestel te herdenken. Dat heeft voorzitter Martin Schulz aangekondigd.

Ook het Franse parlement hield vandaag een minuut stilte.

Christophe Castaner, gedeputeerde van Alpes-de-Haute-Provence, heeft tegenover France Info bevestigd dat één van de zwarte dozen van het toestel is gevonden.

De zwarte doos - in werkelijkheid is hij fel oranje - bestaat uit twee delen. De voice recorder neemt alle geluiden op uit de cockpit, inclusief de stemmen van de piloten. De flight data recorder registreert honderden gegevens, van temperatuur tot snelheid. Hiermee is de vlucht te reconstrueren.

Er was inderdaad een schoolklas aan boord van het verongelukte toestel van Germanwings. Burgemeester Bodo Klimpel uit Haltern, waar het Joseph-Koenig Gymnasium zich bevond, heeft dat bevestigd. De groep bestond uit 16 leerlingen en 2 leerkrachten.

Leerlingen van het Joseph-Koenig Gymnasium rouwen om hun overleden schoolgenoten.Beeld epa

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er ten minste één Nederlands slachtoffer is te betreuren. Het gaat om een 20-jarige vrouw uit Deurne, zoals Omroep Brabant eerder al berichtte.

De regionale kranten Le Dauphiné Libéré en La Provence hebben de eerste foto's van de rampplek op de site geplaatst. De foto's zijn vanuit een helikopter genomen en tonen honderden brokstukken van het gecrashte toestel van Germanwings. De foto's kunnen door ons niet geverifieerd worden.

Een 20-jarige vrouw uit Deurne zou zijn omgekomen bij de vliegramp in de Franse Alpen. Dat zou een vriendin van het slachtoffer hebben bevestigd tegenover Omroep Brabant. De vrouw was volgens haar op stedentrip in Barcelona. Op een recente foto van de vrouw op Facebook is al gereageerd met 'Hopen op een wonder'.

Een woordvoerder van burgemeester Hilko Mak van Deurne heeft de geruchten ook gehoord, maar kan op dit moment nog niks bevestigen.

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en Alexander Dobrindt, de minister van Transport, zijn onderweg naar de rampplek in Frankrijk.

Deze hulpmedewerkers gaan op weg naar de plek waar het toestel van Germanwings is neergestort.

Gilbert Sauvan, voorzitter van het departement Alpes-de-Haute-Provence, zegt dat de brokstukken van het toestel verspreid zijn over 100 à 200 meter. 'Alles is verpulverd', zegt hij tegen AP. De grootste brokstukken hebben volgens hem het formaat van een kleine auto.

Niemand kan de rampplek vanaf de grond bereiken, aldus Sauvan. Maar helikopters cirkelen boven het gebied om informatie te verkrijgen. Vijfhonderd brandweerlieden en politiemannen zijn bovendien aanwezig in het gebied.

Familieleden van omgekomen passagiers rouwen op het vliegveld van Barcelona, waar het toestel vertrok.Beeld reuters

Christophe Castaner, gedeputeerde van het departement Alpes de Haute Provence, waar de crash plaatsvond, vloog met minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve over de plek van de crash. 'Verschrikkelijke beelden', tweette hij nadien. 'Er is niks meer te zien dan puin en lichamen.'

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft tegen persbureau Belga gezegd dat er minstens één Belg onder de slachtoffers is.

Het bergen van lichamen na de crash van het toestel van Germanwings gaat mogelijk dagen in beslag nemen. Dat heeft de politiechef Jean-Paul Bloy gezegd. Het bergen van wrakstukken zal waarschijnlijk nog veel langer duren. Dat heeft te maken met de slechte bereikbaarheid van het gebied. Later vandaag is sneeuw voorspeld.

De hulpdiensten rukken uit vanuit Seyne, zie kaart hieronder.

Hulpdiensten verzamelen zich Seyne, in de buurt van de rampplek.Beeld AFP

De regionale krant Dauphiné Libéré heeft meerdere filmpjes op YouTube gezet van de omgeving waar de ramp zich heeft afgespeeld. Op deze beelden is onder meer te zien hoe hulptroepen uitrukken.

President Hollande en de Spaanse koning Felipe VI, die op staatsbezoek is in Frankrijk, zijn gearriveerd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, waar crisisoverleg wordt gevoerd over het vliegtuigongeluk.

Een man op het vliegveld in Barcelona reageert geschokt op het nieuws over de crash.Beeld reuters

Op het vliegveld in Düsseldorf heerst een bedrukte stemming, zegt Volkskrant-verslaggever Peter de Graaf, die ter plaatse is. Een 'zorgteam' staat klaar om nabestaanden bij te staan. 'Zij worden op een onbekende plek op de luchthaven opgevangen', zegt De Graaf. 'Daardoor is het betrekkelijk rustig en zijn er geen huilende mensen in de ontvangsthal.'

Voor de incheckbalie van Germanwings staat een lange rij wachtenden. Onder de passagiers zit de schrik er behoorlijk in, maar de vluchten gaan gewoon door. Een man zegt dat hij het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd. Om 4.44 uur vertrekt hij met een toestel van Germanwings naar Madrid.

Het vliegveld van Düsseldorf.Beeld epa

Thomas Winkelman, de woordvoerder van Germanwings, zegt dat er niets mis was met het toestel. De techniek en de opleidingen binnen Germanwings staan bekend als hoogstaand.

Germanwings zegt dat er 67 Duitsers aan boord van de Airbus zaten. Dit aantal kan nog veranderen, laat de maatschappij weten. 

Volgens de Duitse krant Bild zat er een Duitse schoolklas aan boord van het ramptoestel. Die klas zou bestaan uit 16 kinderen en 2 begeleiders.

Het nieuws is nog niet officeel bevestigd.

Volgens een woordvoerder van Germanwings, die nu een persconferentie geeft, duurde de duikvlucht van de Airbus in totaal 8 minuten. Om 10.53 was er geen contact meer met het toestel mogelijk.

De woordvoerder bevestigt dat er twee baby's aan boord zaten.

De neergestorte Airbus 320 werd in 1991 aan Lufthansa geleverd. In januari 2014 kwam dit toestel in handen van Germanwings. De laatste routinecheck was gisteren in Düsseldorf. Die werd uitgevoerd door een ploeg van Lufthansa. De laatste grootste check vond plaats in de zomer van 2013.

De persconferentie vond plaats in Keulen, waar zich het hoofdkwartier van Germanwings bevindt.

Het ministerie van Justitie heeft aangekondigd dat het arrondissementsparket van Marseille het onderzoek naar het vliegtuigongeluk gaat uitvoeren.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft foto's getweet van het crisisoverleg dat nu plaatsvindt. Onder meer premier Valls is aanwezig.

In tegenstelling tot wat de Franse staatssecretaris van Transport, Alain Vidalies, eerder vandaag heeft gezegd, is er géén noodsignaal vanuit het vliegtuig gestuurd. Dat meldt de Civiele Luchtvaartautoriteit aan persbureau AFP.

'Er is geen mayday uit het vliegtuig gestuurd', aldus een woordvoerder. 'De luchtvaartcontrole heeft pas aangemerkt dat het vliegtuig in gevaar verkeerde nadat er geen contact meer met het toestel was.'

Helikopters van de Franse luchtmacht reizen af naar de rampplek.Beeld afp

'Er zijn geen aanwijzingen voor terrorisme.' Dat zegt een woordvoerder van Lufthansa op de luchthaven van Düsseldorf.

Merkel heeft tijdens een persconferentie gezegd 'in diepe rouw' te verkeren. Haar gedachten zijn 'bij die mensen die zojuist geliefden hebben verloren.' Daaronder zijn ook veel Duitse landgenoten, aldus Merkel. 'We zullen er alles aan doen om hen de benodige hulp te bieden.'

De bondskanselier reist morgen af naar de ramplek in Frankrijk. Er komt, als het aan Merkel ligt, een onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Ze wil nauw samenwerken met de regeringen van Frankrijk en Spanje.

Merkel tijdens de persconferentie.Beeld afp

De eigenaar van een camping in de Alpes-de-Hautes-Provence heeft tegen al-Jazeera gezegd dat hij het toestel hoorde neerstorten. Er was volgens hem 'een hard geluid en vervolgens niets'. Zijn getuigenis staat haaks op die van Sébastien Giroux. Die zei eerder tegen BFMTV dat er 'geen speciale geluiden' te horen waren.

Mensen die op de aankomst van vlucht 4U 9525 stonden te wachten worden begeleid op het vliegveld in Düsseldorf.Beeld ap

Getuige Sébastien Giroux zegt tegen BFMTV dat hij het vliegtuig zag vlak voordat het neerstortte. 'Er was geen rook. Geen speciale geluiden of een knal.'

Over de oorzaak van de vliegtuigramp is tot dusverre geen duidelijkheid.

Hieronder is te zien hoe de neergestorte Airbus richting de grond afdaalde.

Gisteren vloog vlucht 4U 9525 exact dezelfde route als vandaag. Dat duidt erop dat het gecrashte toestel niet is afgeweken van de route.

Bondkanselier Angela Merkel heeft al haar afspraken van vandaag geannuleerd. Volgens een woordvoerder is ze 'ondersteboven van het nieuws'. Merkel heeft inmiddels telefonisch contact gehad met de Franse president Hollande en de Spaanse premier Rajoy.

Rond 14.30 uur geeft Merkel een persconferentie.

Angela Merkel.Beeld getty

Een eerste groep reddingswerkers staat klaar om naar de rampplek af te reizen. Ze zullen naar verwachting pas over een paar uur aankomen. Het gebied ligt op grote hoogte en de weersomstandigheden zitten niet mee. Er is sneeuw voorspeld en de wind is krachtig.

Hollande heeft in een persconferentie bevestigd dat er 150 doden zijn. 'Ik wil namens de Fransen mijn condoleances aanbieden aan de Spaanse koning, de Spaanse president Rajoy en het Spaanse volk', zo zei hij. 'Er zouden ook Duitsers en Turken aan boord zijn geweest. Het is nog niet zeker of er Fransen aan boord waren. We zijn allemaal in rouw.'

Een toestel van Germanwings (niet het toestel dat is neergestort, daar is nog geen beeld van).Beeld ap

De Spaanse koning Felipe VI laat in een persconferentie weten dat alle activiteiten rondom het staatsbezoek dat hij aan Frankrijk bracht door het nieuws over de vliegtuigramp zijn afgelast.

De Spaanse premier Marjano Rajoy noemde de crash 'een dramatisch en treurig ongeval'.

Volgens Germanwings waren er 144 passagiers en zes bemanningsleden aan boord van het neergestorte toestel van de maatschappij. Het gaat dus om 150 mensen in totaal. Eerder werd nog gesproken van 148 personen.

Germanwings heeft vanmiddag de logokleuren op Twitter veranderd van rood-geel in zwart-grijs.

De luchtvaartmaatschappij geeft verder geen informatie over de crash op het sociale medium. Al ruim een uur verwijst het naar de website van het bedrijf voor meer informatie. De site van het bedrijf is echter niet bereikbaar (waarschijnlijk door overbelasting). 'Zodra er informatie beschikbaar is, zullen we de media informeren', schrijft het bedrijf op Twitter. De klantenservice van het bedrijf verwijst media door naar een mailadres.

Lufthansa, het moederbedrijf van Germanwings, heeft de logokleuren overigens ook aangepast. Deze waren geel-zwart/blauw en zijn nu wit-zwart.

Hieronder wordt de vluchtroute van het gecrashte toestel van Germanwings getoond.

Beeld ANP

De Franse weerzender BFMTV meldt dat het op dit moment vriest op de crashsite. Er ligt sneeuw. In de loop van de avond wordt er meer sneeuwval verwacht. Het zal dan ook niet mogelijk zijn om helikopters in te zetten in de regio.

De Spaanse vicepremier heeft bevestigd dat er 45 Spanjaarden op de passagierslijst van het gecrashte toestel stonden. Eerder was er nog sprake van 42 Spanjaarden.

Germanwings geeft om 15 uur een persconferentie over de crash.

Vorige week schreef Der Spiegel nog over problemen met vliegtuigen van Lufthansa. Het zou gaan om problemen met bevroren en geblokkeerde sensoren.

Een man op het vliegveld in Düsseldorf reageert op het nieuws van de crash. Hij was aan het wachten op het toestel dat vanuit Barcelona vertrok. Mogelijk zaten er familieleden of vrienden aan boord.

Beeld ap

In ieder geval één Nederlandse passagier had een ticket geboekt voor de vlucht van Germanwings die vanochtend crashte in de Franse Alpen. Dat meldt website Vliegtickets.nl aan RTL Nieuws.

Dit hoeft nog niet te betekenen dat de persoon daadwerkelijk aan boord zat, al is die kans groot.

Op het vliegveld van Barcelona is een ruimte geopend om familieleden van de slachtoffers op te vangen. Volgens de Spaanse pers zaten er 42 Spanjaarden aan boord van het toestel.

Germanwings is voor honderd procent in handen van Lufthansa. Het dochterbedrijf van de Duitse luchtvaartgigant werd in de jaren 90 opgericht uit Eurowings, eveneens een dochterbedrijf van Lufthansa.

'Germanwings wordt als de toekomst van Lufthansa beschouwd', zo zegt de Belgische luchtvaarspecialist Luk De Wilde op de Belgische radio. Het bedrijf werd opgericht om een antwoord te bieden aan lagekostenmaatschappijen zoals Ryanair.

Lees hier meer over de luchtvaartmaatschappij.

Hieronder twee foto's van Prads-Haute-Bléone. De crash heeft in de omgeving van het bergdorp plaatsgevonden. Het gaat om een hooggelegen gebied in de Franse Alpen. Er liggen wintersportresorts in het gebied met bergpieken van bijna 3000 meter hoogte.

De hoogste berg is de Estrop van 2961 meter. Een groot deel van het gebied ligt rond de 2000 meter hoogte en heet letterlijk vertaald het massief van de drie bisdommen. De stadjes in het Massif des Trois-Évêchés zoals Allos, Pra-Loup en Montclar liggen op zo'n 1500 meter hoogte.

Beeld Google Maps
Beeld Google Maps

De Franse staatssecretaris van Transport Alain Vidalies bevestigt dat er geen overlevenden zijn. 'Er is een SOS-signaal afgegeven om 10.47 uur dat liet zien dat het vliegtuig op 5.000 voet hoogte vloog.'


ZDF meldt dat er 42 Spanjaarden aan boord zijn.

Lufthansa heeft op Twitter laten weten dat ze nog niet weten wat er is gebeurd met vlucht 4U9525. 'Mijn diepste medeleven gaat uit naar de families en vrienden van onze passagiers en bemanning.' De luchtmaatschappij spreekt van 'een zwarte dag voor Lufthansa'.

Volgens het Franse weerkanaal La Chaîne Météo was het, op het moment van de crash, rustig weer in de Alpen, maar het vliegtuig zat wel in onstuimig weer boven de Middellandse Zee.

Het is nog niet bekend of het vliegtuig door slechte weersomstandigheden is neergestort.

De regionale overheid roept mensen op niet naar de plaats van de ramp te gaan en de wegen vrij te houden.

De A320 is één van de best verkochte toestellen van de Airbus. Er zijn er sinds 1988 ruim 11 duizend van besteld, die samen ruim 6 miljard passagiers vervoerden. Op dit moment zijn er nog 6191 A320-toestellen operationeel.

Beeld epa

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat op Twitter weten 'geschrokken te zijn' van het bericht over de crash in Zuid-Frankrijk en 'zoekt uit of er Nederlanders bij betrokken zijn.' 

Onderstaande grafiek laat zien dat de gecrashte Airbus in constant en rap tempo naar beneden daalde.

Er zijn 240 brandweermannen en ruim 200 politieagenten onderweg naar de plek van de crash. Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Het is de eerste vliegtuigcrash op Frans grondgebied in 15 jaar. De laatste crash was in juli 2000. Het ging toen om een Concorde, die neerstortte in Gonesse, schrijft Le Figaro.

Airbus heeft een crisiscentrum in Toulouse opgericht om de noodhulp te coördineren.

Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU in Delft, noemt de crash 'redelijk zeldzaam'. 'Het is een heel betrouwbaar toestel en de vliegfase, vlak na de start, is ook geen gevaarlijke fase, dus het is wel een verrassing ja', zei hij zojuist tegen RTL Z.

De aandelenkoes van Lufthansa, van wie Germanwings een dochteronderneming is, is na het nieuws over de vliegtuigcrash in rap tempo gekelderd.

De Franse president Hollande heeft een persconferentie gegeven. Hij bevestigt dat er 148 mensen aan boord waren. De omstandigheden zijn nog niet opgehelderd, maar het lijkt erop dat er geen overlevenden zijn. 'Mijn medeleven gaat uit naar alle families. Over enkele minuten zullen we meer weten', aldus Hollande.

De president heeft contact gezocht met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Het vliegtuig van Germanwings ligt op 2700 meter hoogte. Het terrein is volgens Franse media daarom erg moeilijk toegankelijk.

Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, is onderweg naar de plaats van de crash. Volgens de zender BFMTV zijn er wrakstukken gevonden op 15 kilometer van Barcelonette

Beeld ap

Hieronder valt de laatste positie te zien waar vlucht 4U9525 voor het laatst is gezien.

De Franse premier Manuel Valls heeft op de zender BFMTV gezegd dat er 'alles wordt gedaan om de families op de vangen'. Hij zei dat er gezien de omstandigheden 'weinig hoop is voor de inzittenden van het toestel.'

De Franse premier Manuel Valls.Beeld afp

De Franse politie meldt dat de Airbus omstreeks 11 uur vanochtend van de radar verdween in de regio Alpes-de-Haute-Provence, vlakbij Barcelonette.

Twee helikopters van de Franse politie zouden het toestel hebben zien vallen.

Germanwings informeert op Twitter dat de media wordt geïnformeerd zodra er meer informatie bekend is.

Er zouden 142 passagiers aan boord zijn en zes bemanningsleden. Het vliegtuig is in de regio van Digne-les-Bains. Dat ligt in het departement Alpes de Haute-Provence, op zo'n 100 kilometer van Marseille

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden