Live

Teruglezen - Terreurdreiging Verenigd Koninkrijk naar hoogste niveau

De 22-jarige Salman Abedi is de dader van de zelfmoordaanslag in Manchester, waarbij 22 doden vielen en 59 mensen gewond raakten. De hele dag stond Groot-Brittannië stil bij de terreurdaad na afloop van het popconcert van Ariane Grande. Duizenden mensen in Manchester waren dinsdagavond op de been om de slachtoffers te herdenken. De Volkskrant hield een liveblog bij, dat u hieronder kunt teruglezen.

In Manchester wordt een wake voor slachtoffers van de aanslag gehouden. Beeld reuters
In Manchester wordt een wake voor slachtoffers van de aanslag gehouden.Beeld reuters

Volkskrantcorrespondent Patrick van IJzendoorn bracht de dag door in een rouwend Manchester. 'Het doelbewust vermoorden van kinderen, dat is een nieuw dieptepunt. Waar eindigt dit?' Lees hier zijn reportage.

Wij sluiten ons liveblog af. Hier kunt u het laatste nieuws lezen.

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is opgeschaald naar het hoogste niveau. Een nieuwe terreuraanslag is mogelijk aanstaande, zei premier Theresa May dinsdagavond.

Leden van de krijgsmacht zullen bij belangrijke bezienswaardigheden aanwezig zijn. Bovendien zal het leger paraat staan bij popconcerten en sportevenementen. ‘Naar aanleiding van onderzoek dat we vandaag hebben gedaan is het nodig om het dreigingsniveau op te schroeven van ernstig tot kritiek’, zei May in een verklaring op televisie.

De Britse autoriteiten maken nog geen details bekend over Alman Abedi, de dader van de aanslag in Manchester. Het is wel bekend dat Abedi in 1994 in Manchester is geboren. Zijn ouders waren eerder voor het bewind van de Libische dictator Moammar Kadhafi uit Libië naar Groot-Brittannië gevlucht.

Binnen de Libische gemeenschap werd volgens The Guardian met verbazing gereageerd op het nieuws dat Salman Abedi volgens de politie de aanslag heeft gepleegd. Een kennis omschreef hem als een ‘stille jongen’. Zijn vader, een trouw bezoeker van de plaatselijke moskee, moest volgens hem niets van jihadistische ideeën hebben.

In Manchester zijn duizenden mensen op straat om hun medeleven te betuigen aan de slachtoffers van de aanslag. Er werd eerst een wake gehouden, om acht uur werd een minuut stilte in acht genomen. Daarna mochten mensen zo lang blijven als ze willen. Het is nog altijd druk op het Albert's Square. De burgemeester van Manchester bedankte op Twitter iedereen die aanwezig was. Poëet Tony Walsh droeg een gedicht voor.

In Birmingham, bij een andere wake, zou een man opgepakt zijn die met een honkbalknuppel en mes rondliep. Dat wordt gemeld door Skynews. Dit bericht is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Aan de finale tussen Ajax en Manchester United om de Europa League gaat morgen een minuut stilte vooraf. Dat heeft de UEFA besloten naar aanleiding van de aanslag na afloop van een concert van Ariana Grande in Manchester gisteren.

De woordvoerder van de Europese voetbalbond liet verder weten dat de openingsceremonie een versoberd karakter krijgt. Zo is het optreden van de Zweedse popster Axwell Ingrosso geschrapt.

Popster Ariana Grande trad vorige week nog op in Amsterdam. Enkele spelersvrouwen van Ajax woonden dat concert met hun kinderen bij.

De man die de zelfmoordaanslag in Manchester uitvoerde, is de 22-jarige Salman Abedi. Dat heeft de politie van Manchester bevestigt aan The Guardian. Abedi heeft Libische roots en woonde in Manchester. Hij zou bekend zijn geweest bij de Britse autoriteiten.

Eerder vandaag werd het huis van zijn broer doorzocht. Bij zijn eigen woning werd door de politie een gecontroleerde explosie uitgevoerd. Ook werd één 23-jarige man aangehouden. De politie is op zoek naar mogelijke medeplichtigen.

De identiteit van een tweede dodelijk slachtoffer is bekendgemaakt. Het gaat om de 8-jarige Saffie Rose Roussos. Ze was met haar moeder en zus bij het concert van Ariana Grande.

De Britse autoriteiten hebben de 22-jarige Salman Abedi uit Manchester aangemerkt als dader van de aanslag. Dat melden CBS News en de nieuwswebsite Politico op basis van Amerikaanse regeringsbronnen. Volgens de Britse krant The Telegraph, die ook melding maakt van deze mogelijke dader, is Abedi een kind van Libische vluchtelingen die tijdens het regime van de voormalige leider Khadafi naar Groot-Brittannië waren gevlucht. Volgens The Telegraph zou Albedi zou met de trein van Londen naar Manchester zijn gereisd. De Britse autoriteiten hebben zelf nog niets bekendgemaakt over de identiteit van de dader.

De politie in Londen gaat als gevolg van de aanslag in Manchester de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad opvoeren. Er worden meer gewapende agenten ingezet bij evenementen, maakte het korps vandaag bekend.

De politie zal meer manschappen inzetten bij grote evenementen, zoals het voetbal in het Wembley-stadion komend weekend. Ook gaan meer politiemensen patrouilleren op drukke locaties, om zo het publiek gerust te stellen.

null Beeld getty
Beeld getty

De Britse premier Theresa May is aangekomen bij het kinderziekenhuis in Manchester waar een deel van de gewonde slachtoffers ligt. Bij de aanslag waren met name jonge concertbezoekers het slachtoffer.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en - Festivals (VNPF) laat weten dat de Nederlandse poppodia voorlopig geen extra maatregelen zullen nemen naar aanleiding van de aanslag in Manchester. 'Er is nog weinig informatie beschikbaar om de situatie goed te kunnen duiden. Vooralsnog is er geen indicatie dat er een specifieke dreiging is die zich ook op Nederland richt. Er is derhalve geen reden om het dreigingsniveau in Nederland aan te passen', staat in een verklaring.

Voor het onderzoek naar de aanslag gisteravond in Manchester, heeft de politie gevraagd aan iedereen die in het centrum van de stad was en beelden met zijn telefoon of met een dashboardcamera heeft gemaakt, deze naar hen op te sturen.

Hoe reageert de popwereld na de aanslag van maandagavond in Manchester, bij een concerthal met tienduizenden popfans? Wat doen de podia en megaconcertzalen, en wat zijn de plannen van al die momenteel rondtoerende bands en artiesten?

De extra maatregelen die werden getroffen na het drama in de Parijse zaal Bataclan in 2015, leken in de loop van 2016 weer weg te ebben, schrijft Robert van Gijssel. De verwachting is dat ze na het drama in Manchester weer zullen terugkeren.

Gewapende politie in Manchester. Beeld epa
Gewapende politie in Manchester.Beeld epa

Er zijn ook Poolse burgers onder de vermisten na de aanslag gisteren in Manchester. Dat heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bevestigt, meldt Jakub Krupa van het Poolse Persbureau op Twitter.

De politie heeft op meerdere plaatsen in Manchester huiszoekingen gedaan in verband met de aanslag gisteravond bij het concert van Ariana Grande. Hierbij is één man van 23 gearresteerd in Chorlton, in het zuiden van de stad. In de buitenwijk Fallowfield heeft de politie een ‘gecontroleerde explosie’ uitgevoerd.

Ooggetuigen vertellen Britse media hoe zwaarbewapende agenten vanmiddag door de woonwijken liepen, ‘met helmen en geweren zoals je ze ook op vliegvelden ziet dragen’. Bewoner Neil Labrow vertelt The Guardian over de telefoon dat de politie had gezegd dat ze hun huizen wel uit mochten, maar dat niet zeker was hoe laat ze dan weer terug konden keren.

In totaal bevinden zich nog twaalf kinderen jonger dan 16 onder de gewonden die naar het ziekenhuis zijn gebracht. Dat meldt David Ratcliffe, medisch directeur van de North West Ambulance Service.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch contact gehad met de Britse premier May. Hieronder leest u de verklaring hierover van het Witte Huis:

Volgens de BBC heeft de dader van de aanslag de Britse nationaliteit. Dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten. De BBC schrijft verder dat er meer arrestaties en huiszoekingen zullen volgen. Er werd al een 23-jarige man gearresteerd.

Het tweede slachtoffer wiens naam bekend is gemaakt, is ‘een prachtig klein meisje’ van acht. Saffie Rose Roussos was gisteravond samen met haar moeder en zus naar het concert van Ariana Grande gegaan, die later gewond in verschillende ziekenhuizen werden teruggevonden.

‘Ze was een prachtig klein meisje, in elke zin van het woord’, zegt Chris Upton, het hoofd van de Saffie’s school, tegen de Guardian. ‘Iedereen hield van haar en we zullen altijd aan haar warmte en vriendelijkheid terugdenken.’

Een aantal van de 59 gewonden is er zeer ernstig aan toe. Dit heeft het hoofd van de gezondheidsdienst van Manchester laten weten.

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), voert dinsdagmiddag overleg met vertegenwoordigers van de evenementensector over de aanslag in Manchester. Doel is volgens de NCTV om de klokken gelijk te zetten bij de beveiliging van grootschalige evenementen. Bij concerten en evenementen in Nederland worden al veel zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de NCTV.

‘Lafste terrorisme', ‘losers’, 'niet buigen voor terrorisme': Wereldwijd wordt geschokt gereageerd op de aanslag. Lees reacties van politici en beroemdheden wereldwijd hier.

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manchester opgeëist. 'Het is één van de soldaten van het kalifaat gelukt om een explosief te plaatsen bij een bijeenkomst in de stad Manchester', aldus de verklaring via spreekbuis Amaq.

Er is iets meer bekend over de bom die is gebruikt bij de aanslag in Manchester. Volgens de politie was het explosief ‘zelf gemaakt’, zo meldt de BBC. Ooggetuigen hebben eerder al gemeld dat er spijkers en moeren in de bom zaten.

De Britse koningin heeft in een verklaring laten weten dat ze geschokt is door de dood van zoveel mensen in Manchester die daar van een concert genoten. Ze bedankt alle hulpverleners en spreekt haar bewondering uit voor de inwoners van Manchester die ‘met zoveel menselijkheid en compassie hebben gereageerd op deze barbaarse daad’.

Op diverse plaatsen wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Zo hielden de leden van het Australisch parlement voorafgaand aan de zitting één minuut stilte. Ook de renners in de Ronde van Italië hebben dinsdag bij de start van de zestiende etappe één minuut stilte in acht genomen.

Het peloton, met Tom Dumoulin in de roze trui, herdacht niet alleen de slachtoffers van de zelfmoordaanslag na afloop van het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena, maar tevens het overlijden van twee topsporters. Ook de Amerikaanse motorcoureur Nicky Hayden en de Duitse triatlete Julia Viellehner werden herinnerd.

Later vandaag staat de organisatie van het filmfestival In Cannes ook stil bij de tragedie in Manchester. Voorafgaand aan een film van de overleden Iraanse regisseur Abbas Kiarostami wordt een minuut stilte gehouden. Een voor vandaag geplande vuurwerkshow in de Franse badplaats ter gelegenheid van de zeventigste editie van het bekende filmfestival is afgelast.

Australische parlementsleden houden een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Beeld reuters
Australische parlementsleden houden een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester.Beeld reuters

In welke grote concerthal Ariana Grande ook optreedt, de samenstelling van haar publiek zal steeds grofweg hetzelfde zijn. Grande (23), een van de grote nieuwe Amerikaanse popvrouwen, trekt een zeer specifieke groep popfans: meisjes vanaf een jaar of 11 tot een jaar of 16, schrijft muziekredacteur Robert van Gijssel.

De Amerikaanse actrice en zangeres Ariana Grande treedt op tijdens de eerste liveshow van The Voice of Holland. Beeld ANP
De Amerikaanse actrice en zangeres Ariana Grande treedt op tijdens de eerste liveshow van The Voice of Holland.Beeld ANP

De politie heeft een 23-jarige man gearresteerd in verband met de aanslag in Manchester. Dit melden Britse media. Het is nog niet bekend wat zijn rol was bij de aanslag. De man die de zelfmoordaanslag pleegde is omgekomen.

De eerste naam van de slachtoffers van de aanslag in Manchester gisteravond is vrijgegeven. Het gaat om Georgina Callander, die aan aan het Runshaw College in Leyland, Lancashire, gezondheidszorg studeerde. Het is onduidelijk hoe oud zij was. De BBC zegt dat ze 16 was, volgens de krant The Guardian was ze 18.

‘Tot ons grote verdriet blijkt één van de mensen die maandag is omgekomen één van onze studenten was’, laat de onderwijsinstelling in een verklaring weten. ‘Onze gedachten en gebeden gaan uit naar haar vrienden, familie, en alle anderen die geraakt worden door dit verlies.’

De selectie en staf van Ajax zijn vanochtend vanaf Schiphol vertrokken naar Stockholm. De Amsterdammers spelen morgen in de Zweedse hoofdstad de finale van de Europa League tegen Manchester United. De voetbalfinale zal deels in het teken staan van de aanslag in Manchester.

De UEFA zegt vooralsnog geen concrete aanwijzingen van een terreurdreiging te hebben ontvangen en neemt geen extra veiligheidsmaatregelen. Wel adviseert de Europese voetbalbond supporters zo vroeg mogelijk in het stadion aanwezig te zijn vanwege de controles.

Zowel Ajax, Manchester United als de UEFA hebben medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers betuigd.

Een Ajax-fan loopt langs het voetbalstadion in Stockholm waar morgen de finale wordt gespeeld. Beeld epa
Een Ajax-fan loopt langs het voetbalstadion in Stockholm waar morgen de finale wordt gespeeld.Beeld epa

Concertorganisator Mojo Concerts overlegt vanmiddag of de beveiliging van hun evenementen omhoog moet. Met als belangrijkste vraag: tot hoe ver buiten de concertzaal zijn ze eigenlijk verantwoordelijk voor hun bezoekers? ‘De meeste bezoekers van de Ziggo Dome stappen uit op Amsterdam Bijlmer,’ zegt Junior van der Stel, woordvoerder van Mojo Concerts. ‘Als daar een explosief afgaat, is dat dan onze verantwoordelijkheid? Nee. Die ligt op dat moment bij de NS.’

Het is een van de belangrijkste discussiepunten vandaaq bij een overleg van Mojo Concerts. Samen met beveiligingsbedrijven, Britse partners en afgevaardigden van verschillende popzalen uit heel Nederland komen ze bij elkaar om over de aanslag in Manchester te praten. ‘Na de Bataclan zijn er al maatregelen genomen voor extra beveiliging,’ zegt van der Stel. ‘Nu gaan we kijken of die nog verder moeten worden uitgebreid.’ Alleen als er dingen worden besloten die invloed hebben op het publiek komt dat naar buiten. ‘Over onzichtbare maatregelen hoort niemand iets.’

Ook intern is de discussie opgelaaid tot hoe ver buiten de zaal Mojo Concerts verantwoordelijkheid draagt bij de organisatie van een concert. ‘De aanslag in Manchester vond eigenlijk buiten plaats,’ zegt van der Stel. ‘Niet in de zaal. De vraag is dus in hoeverre je de link met het concert kunt maken.’ Van der Stel noemt het een nauw samenspel van het openbaar ministerie, de vergunningshouder van de zaal en de organisatie van het evenement. ‘Je gaat een drempel over en iemand anders is verantwoordelijk voor je.’

Winkelcentrum Arndale in Manchester is weer geopend nadat het korte tijd geëvacueerd was. De politie meldde enkel dat zich er mogelijk een incident had voorgedaan

Volgens persbureau Reuters is er een grote knal gehoord in winkelcentrum Arndale Centre in Manchester. Daarna brak er paniek uit. Het winkelcentrum is geëvacueerd, buiten staan mensen in tranen. Het is nog niet bekend wat er precies is gebeurd. De politie van Manchester zegt dat ze te maken hebben met 'een incident in een winkelcentrum'.

Journalist Richard Chambers van Newstalk zegt dat er een hoop verwarring heerst en dat er scherpschutters van de politie en speurhonden aanwezig zijn. BBC-verslaggever Dan Johnson zegt dat de politie niet heeft gezegd wat de aard van de dreiging is, maar dat mensen weg moeten blijven. Volgens Johnson heeft een getuige schoten gehoord en zou er een man zijn gearresteerd.

Volgens Theresa May, de premier van Groot-Brittannië, had de aanslagpleger een identiteitsbewijs bij zich en is zijn identiteit bij de autoriteiten bekend. Zijn naam kan echter nog niet bevestigd worden. 'De politie en de veiligheidsdiensten werken op dit moment hard om in beeld te krijgen wat er precies gebeurd is', aldus May in een korte toespraak voor haar ambtswoning aan Downing Street, na afloop van een spoedberaad in Whitehall. Ze vertelt dat een terrorist een geïmproviseerd explosief af heeft laten gaan in de lobby, vlakbij de uitgang van het stadion. houden en noemde de daad 'lafhartig en weerzinwekkend'.

In totaal zijn er 22 mensen om het leven gekomen en 59 gewond geraakt, onder wie veel kinderen en jongeren. Vele anderen worden nog behandeld en sommigen van hen zijn er slecht aan toe. De veiligheidsdiensten denken dat de dader alleen werkte, maar er wordt nog uitgezocht of hij hulp kreeg.

De tijd en de plek lijken bewust gekozen om ‘maximale schade’ toe te brengen. May noemt de aanslag in Manchester 'de meest verschrikkelijke aanval ooit in de geschiedenis van het land'. 'De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken.' May kon haar woede maar moeilijk onder controle houden.

‘Behalve het slechtste wat de mens in zich heeft, zagen we ook het beste’, besloot May. ‘De lafheid van de dader, stond tegenover de heldhaftigheid van gewone mensen en hulpverleners die met gevaar voor eigen leven mensen hebben gered. Dat zullen we ons herinneren. Dat is de ziel van Manchester, van Groot-Brittannië, en die zal nooit worden gebroken.’

Premier May. Beeld getty
Premier May.Beeld getty

Ongeloof, verbijstering en angst maakten zich van de duizenden bezoekers van de Manchester Arena meester na een luide explosie. 'Door de explosie werd ik 10 meter weggeslingerd, van de ene groep deuren naar de andere', aldus Andy Holey tegen de BBC. 'Toen ik opstond, zag ik lichamen op de grond.’ Lees meer ooggetuigenverslagen hier.

Een meisje en haar vader praten met een agent in Manchester. Beeld afp
Een meisje en haar vader praten met een agent in Manchester.Beeld afp

Inwoners van Manchester hebben hun huizen opengesteld voor concertgangers die in de stad zijn gestrand. Op Twitter bieden ze onder de hashtag #RoomForManchester een slaapkamers of een lege bank aan, een plek om de telefoon even op te laden en, natuurlijk, om een kop thee te drinken.

Een tram in Amsterdam is vanmorgen ontruimd vanwege mogelijk twee verdachte koffers. Iemand zou die hebben achtergelaten en hard zijn weggerend, bevestigde een woordvoerster van de politie. Daarop is tram 24 ontruimd en de directe omgeving van de Ceintuurbaan met de kruising van de Ferdinand Bolstraat afgezet. 'Met het oog op wat er gisteren in Manchester is gebeurd, zijn we extra scherp', aldus de zegsvrouw.

In Dubai werd een vliegtuig van Virgin Atlantic ontruimd. Alle passagiers moesten het vliegtuig verlaten voor een extra veiligheidscheck. 'Het was puur een voorzorgsmaatregel voor de veiligheid van onze passagiers en medewerkers', laat een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij weten.

Gewapende agenten patrouilleren rondom de Manchester Arena, waar gisteravond een zelfmoordaanslag plaatsvond. Beeld afp
Gewapende agenten patrouilleren rondom de Manchester Arena, waar gisteravond een zelfmoordaanslag plaatsvond.Beeld afp

De Britse zender Channel 4 heeft een taxichauffeur geïnterviewd die de hele nacht in de weer is geweest. ‘Ik had mensen die op zoek waren naar vermisten, die heb ik naar het ziekenhuis gebracht. Ze hadden geen geld, ze waren gestrand, er was geen openbaar vervoer meer, de wegen waren gesloten. Sommige passagiers waren zelf gewond, waren bebloed.’ Hij zegt ook dat het ‘niet uitmaakt wie het gedaan heeft want Manchester… We zijn als lijm en we blijven bij elkaar als het nodig is.’

De foto die vrijwel alle Britse media op hun voorpagina's hebben is een foto van een gewond tienermeisje met bloed en een kapotgescheurde spijkerbroek dat door de hulpdiensten wordt ondersteund. De foto is gemaakt door freelance-fotograaf Joel Goodman, die aanwezig was bij het concert om foto's te maken.

null Beeld Joel Goodman
Beeld Joel Goodman

Een verslaggever van de Britse krant The Guardian is in één van de ziekenhuizen in Manchester geweest. Een arts heeft haar verteld dat er ongeveer evenveel kinderen als volwassenen zijn binnengebracht voor behandeling. De verwondingen lopen uiteen van ‘groot trauma’ tot oppervlakkige sneeën en schrammen. Via een triagesysteem wordt bekeken in welk ziekenhuis de patiënten het best kunnen worden behandeld.

De Anglicaanse Kerk heeft een gebed op Facebook geplaatst. 'Verdedig ons, uw nederige dienaren, in alle aanvallen van onze vijanden', schrijft de kerkgemeenschap.

'De huiveringwekkende aanslag in Manchester die zoveel jonge slachtoffers heeft geëist, heeft ons diep geraakt', laten koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een verklaring weten. 'Wij leven intens mee met alle ouders die het verschrikkelijke nieuws hebben gekregen dat hun kind is omgekomen en met alle familieleden en vrienden die nu in rouw gedompeld zijn. Ook allen die in angstige onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren zijn in onze gedachten.'

De twee vriendinnen Eilidh MacLeod en Laura MacIntyre zijn nog steeds niet gevonden. Zij zijn twee van de kinderen naar wie wordt gezocht via de hashtag #manchestermissing. 'Het zijn tieners. Tieners van een klein Schots eiland die nu alleen zijn in een stad die ze niet kennen', meldt iemand die zich online concious--rambling noemt. Lees hier meer over de zoekacties naar vermiste kinderen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn medeleven uitgesproken voor de slachtoffers in Manchester en heeft diegenen die achter de aanslag in de Britse stad zitten uitgemaakt voor 'losers'. Trump liet vanuit Betlehem in hardere bewoordingen van zich horen. 'Deze kwaadaardige ideologie moet uitgeroeid worden.'

Zijn vrouw Melania heeft op Twitter laten weten dat haar 'gedachten en gebeden' uitgaan naar de families in Manchester.

De Manchester Arena is een multifunctioneel stadion dat in 1995 zijn deuren opende. Er worden vooral concerten gegeven en sportwedstrijden (zoals boksen en zwemmen) gehouden. Er passen volgens Sky News 21 duizend toeschouwers in. Het concert van Ariana Grande was uitverkocht.

De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Schotse premier Nicola Sturgeon en onze eigen premier Mark Rutte: allemaal reageren ze vol afgrijzen op de aanslag in Manchester. Zie hier een overzicht van de reacties van wereldleiders.

De Londense burgemeester Sadiq Khan noemt de aanslag in Manchester 'barbaars en ziekmakend. Het was een laffe daad van terrorisme gericht op een concert dat werd bezocht door duizenden kinderen en jonge mensen.'

Khan laat weten constant in contact te staan met de politie, die de veiligheidsmaatregelen in Londen tegen het licht houdt. Vandaag zullen er meer agenten dan gebruikelijk worden ingezet.

Hij eindigt zijn verklaring met de mededeling dat Manchester en Groot-Brittannië zich nooit laten kooien door terrorisme. 'Zij die onze manier van leven willen vernietigen en ons uiteen willen drijven zullen daar nooit in slagen.'

undefined

De burgemeester van Londen. Beeld reuters
De burgemeester van Londen.Beeld reuters

Bekijk hier een tijdlijn van alle aanslagen die sinds 2005 hebben plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk.

Op de website van de gemeente Manchester is een condoleanceregister geopend. U vindt het register hier.

null Beeld getty
Beeld getty

Het verdachte pakketje dat vanochtend in de buurt van het Victoria bustation in Londen was aangetroffen, is door de politie onderzocht en als niet-verdacht aangemerkt.

'Dit is een kwaadaardige daad', zei de burgemeester van Manchester Andy Burnham vanochtend tijdens een toespraak. 'Het is moeilijk te geloven wat er de afgelopen uren is gebeurd en woorden te vinden voor de schok, boosheid en pijn die we vandaag voelen.'

'Het waren kinderen, jonge mensen en hun familie die de daders hebben geterroriseerd en vermoord,' vervolgde hij.

De burgemeester bedankte de hulpdiensten voor hun harde werk. Ook bedankte hij steden wereldwijd voor de steun die hij heeft ontvangen. Maar bovenal is hij dankbaar voor de hulp die de inwoners van Manchester hebben geboden. 'Zelfs in de minuten na de aanslag hebben ze hun deuren geopend voor vreemden en die in veiligheid gebracht. Het was de best denkbare reactie tegen hen die ons proberen uit elkaar te drijven en het zal die geest van Manchester zijn die zal overleven en ons bijeen zal houden.'

De burgemeester van Manchester (rechts). Beeld reuters
De burgemeester van Manchester (rechts).Beeld reuters

Enkele uren na de aanslag in Manchester wordt wereldwijd al nagedacht over de veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden bij grote evenementen. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de situatie in Groot-Brittannië op de voet te volgen en laat weten dat het Amerikaanse publiek in de toekomst wellicht op meer maatregelen kan rekenen. In Japan is een speciale afdeling opgericht die informatie verzamelt over mogelijke dreigingen en in Singapore zegt de organisator van het concert van Britney Spears, dat voor juni gepland staat, na te denken over extra beveiliging.

De AsiaWorld Expo in Hongkong, waar Ariana Grande in september een concert geeft, is van plan om metaaldetectors te plaatsen en overweegt speciale speurhonden in te zetten. Het grootste sportstadion van Australië, the Melbourne Cricket Ground, neemt de eigen procedures opnieuw onder de loep.

Concertorganisator Mojo bekijkt na de aanslag in Manchester of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij concerten in Nederland. Sinds de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan nam Mojo al extra veiligheidsmaatregelen met uitgebreidere ingangscontroles.

Charlotte Campbell vertelt op BBC Radio 4 over haar vermiste dochter Olivia met wie ze tijdens het concert nog had gebeld. 'Ze had net het voorprogramma gezien en zei dat ze een geweldige tijd had. Ze bedankte me dat ze er naartoe mocht gaan. Ze was met een vriend, Adam. Hij is een halfuur geleden in een ziekenhuis gevonden, maar Olivia is nog niet terecht.'

Vanuit huis probeert Campbell tal van instanties te bereiken. Haar man en vrienden zijn naar Manchester vertrokken om haar dochter te vinden. 'Er zijn zelfs mensen die ik niet ken die haar zoeken, mensen die een bericht sturen en zeggen dat ze met haar foto op pad zijn. Maar ondertussen hoor ik niks. Haar telefoon is uitgevallen.'

Campbell prijst de kracht van sociale media. Een foto van haar dochter wordt onder meer via Twitter veelvuldig gedeeld. 'Zonder sociale media was ik nergens geweest. Er zijn nu duizenden mensen die weten dat ze vermist is, er zijn mensen die ik niet ken naar haar op zoek. Ik kan de mensen die hun tijd hieraan besteden niet genoeg bedanken.'

De voetbalclub Manchester United, die morgen in Stockholm de finale van de Europa League tegen Ajax speelt, heeft vanochtend geschokt gereageerd op de zelfmoordaanslag in hun thuisstad. 'We zijn diep geschokt door de verschrikkelijke gebeurtenissen gisteravond in de Manchester Arena. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle betrokkenen', aldus de club op Twitter.

Ook Ajax heeft op Twitter laten weten dat het stilstaat bij de slachtoffers in Manchester.

Manchester United vliegt vandaag evenals Ajax naar Stockholm voor de finale. Het is nog niet bekend of beide finalisten morgen de eindstrijd met rouwbanden spelen of met een minuut stilte de slachtoffers van de aanslag herdenken.

De Londense politie doet onderzoek naar een verdacht pakketje nabij busstation Victoria Station. De wegen die naar het busstation leiden, waaronder Buckingham Palace Road, waar het paleis van de koningin is gevestigd, zijn afgesloten. Dit meldt de BBC.

Deze infographic geeft een duidelijk beeld van de locatie van de aanslag.

Infographic. Beeld ANP
Infographic.Beeld ANP

Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag van maandagavond in Manchester onveranderd. 'Het blijft niveau vier op een schaal van vijf', laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag weten. 'We houden de ontwikkelingen in Groot-Brittannië goed in de gaten', aldus een woordvoerster.

'In Nederland gelden al langer zichtbare en onzichtbare maatregelen', meldt Nationaal Coördinator Dick Schoof in een bericht op Twitter. Hij spreekt van 'een vreselijke daad bij concert met ook veel kinderen. We volgen de situatie nauwgezet'.

Premier Mark Rutte heeft namens het Nederlands kabinet medeleven betuigd aan de Britse premier Theresa May. 'Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama', aldus Rutte in een tweet. Hij laat verder weten dat zijn gedachten bij de slachtoffers zijn.

De explosie na het popconcert van Ariana Grande in de Manchester Arena is veroorzaakt door één man, die zelf is omgekomen. Lees in dit overzicht wat we tot nu toe weten over de zelfmoordaanslag.

Popster Ariana Grande heeft via Twitter laten weten dat ze ongedeerd is, maar 'gebroken' door de aanslag. 'Gebroken. Ik vind het zo zo erg. Ik heb hier geen woorden voor’, tweette ze. Haar management liet weten dat Ariana Grande ‘hysterisch’ was na het concert en dat het hele team ‘rouwt om de kinderen en geliefden die door deze laffe daad zijn omgekomen.’ De zangeres, die vorige week nog optrad in de ZiggoDome in Amsterdam, heeft haar wereldtour voorlopig stopgezet.

Ariana Grande Beeld EPA
Ariana GrandeBeeld EPA

De Britse politie meldt dat zich onder de 22 doden van de aanslag kinderen bevinden. Het concert van tieneridool Ariana Grande werd bezocht door veel jonge kinderen - in sommige gevallen met ouders of begeleiders. Hoeveel van de 22 doden kinderen zijn, is nog niet bekend.

Het dodental van de aanslag in Manchester is naar boven bijgesteld. Volgens de Britse politiecommissaris Ian Hopkins zijn er 22 doden gevallen en 59 mensen gewond geraakt. Eerder was er sprake van 19 doden. Hopkins sprak van de ‘afschuwelijkste terreurdaad’ die ze ooit in Manchester hebben meegemaakt. De politie wilde niet bevestigen of de dader van Britse afkomst is. Het onderzoek richt zich nu op de vraag of de dader hulp heeft gekregenom tot zijn daad te komen.

Daarnaast liet Hopkins weten dat de politie uitgaat van een dader die bij de explosie om het leven zou zijn gekomen. Deze persoon zou iets tot ontploffing hebben gebracht.

Alle politieke partijen in Groot-Brittannië hebben hun verkiezingscampagnes voor de parlementsverkiezingen van 8 juni opgeschort. Nadat eerder de Conservatieve partij van premier Theresa May, de Liberal Democrats en de Schotse SNP hadden laten weten voorlopig geen campagne meer te zullen voeren, heeft ook Jeremy Corbyn, leider van oppositiepartij Labour, vanmorgen laten weten ‘tot nader order’ de campagne op te schorten. ‘Ik ben geschokt door de verschrikkelijke gebeurtenissen in Manchester afgelopen nacht’, aldus Corbyn. ‘Mijn gedachten zijn bij de families en vrienden van de slachtoffers. Vandaag zal heel het land rouwen om de mensen die hun leven verloren hebben.’

De vermoedelijke aanslag in Manchester vond plaats ruim twee weken voor de parlementsverkiezingen. Premier May heeft de verkiezingen uitgeschreven omdat ze meer steun wil in de Brexit-onderhandelingen met de Europese Unie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag beschikt niet over aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers in Manchester. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag onderhoudt nauw contact met de ambassade in Londen.

'Bij het contactcentrum van het ministerie kunnen mensen zich dag en nacht melden als iemand vermist is', aldus een woordvoerster van het ministerie. Vanochtend vroeg hadden zich daar nog geen ongeruste mensen gemeld.

De Britse politie beschouwt het drama als terreurdaad, ‘tot er andere aanwijzingen zijn’. Wat de explosie (of explosies) precies heeft veroorzaakt is vooralsnog onduidelijk. Sommige Amerikaanse media hebben het over een mogelijke zelfmoordaanslag, anderen spreken weer van achtergelaten bommen. Onder meer de New York Times meldt dat het om een zelfmoordterrorist met een nagelbom ging, die gemaakt is om zoveel mogelijk schade aan te richten en slachtoffers te maken.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de explosie opgeëist. Volgens SITE Intelligence Group, die wereldwijd terreurorganisaties in de gaten houdt, wordt op de propagandakanalen van Islamitische Staat het drama in Manchester gevierd als ‘de wraak voor de Britse luchtaanvallen’.

De politie meldt dat de anti-terreureenheid van het Verenigd Koninkrijk momenteel in Londen bijeen is en nauw samenwerkt met het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Premier Theresa May houdt deze ochtend een spoedberaad met haar kabinet. Ze heeft haar medeleven uitgesproken. De premier benadrukte dat de autoriteiten nog druk bezig zijn met het onderzoek naar de achtergrond van de ontploffing, maar dat het vooralsnog wordt gezien als een 'afschuwelijke terroristische aanval.'

Ouders en vrienden van kinderen die vermist zijn na de explosie in de Manchester Arena posten foto's van hun kinderen op social media. Onder meer met de hashtag #manchestermissing roepen zij mensen op uit te kijken naar hun kinderen. Om hoeveel vermisten het daadwerkelijk gaat is onduidelijk. Er worden ook nepmeldingen verspreid met foto's van kinderen die niet vermist zijn.

Facebook heeft een veiligheidscheck geactiveerd. Wie in de buurt van de plek van de vermoedelijke aanslag in Manchester was en veilig is, kan op die manier vrienden geruststellen.

Popster Ariana Grande is vooral populair onder tienermeisjes. Daarvan waren er velen aanwezig bij het concert in Manchester. Vorige week stond de Amerikaanse popster nog in de Amsterdamse Ziggo Dome.

- Aan het einde van een concert van zangeres Ariana Grande in stadion Manchester Arena heeft zich dinsdagavond rond 22.45 (lokale tijd) een explosie voorgedaan.

- De politie heeft bevestigd dat tenminste 19 mensen zijn omgekomen bij wat (tot anderszins bewezen) wordt beschouwd als een terreuraanslag.

- Nog eens 59 mensen raakten gewond. Veel mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht.

- De zaal, die incidenteel ook voor sportwedstrijden wordt gebruikt, heeft een capaciteit van 23.000 mensen.

- Volgens de Britse transportpolitie vond een explosie plaats in de foyer, Manchester Arena zegt dat er een ontploffing was in de openbare ruimte vlak buiten het stadion.

- De politie heeft een noodnummer geopend voor bezorgde familieleden: 0161 8569400.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden