Live

Teruglezen - Superieur België en matig Argentinië naar kwartfinale

Op de 20ste dag van het WK voetbal in Brazilië staan de laatste achtste finales van het toernooi op het programma. In São Paulo won Argentinië pas na verlening van Zwitserland door een doelpunt van Angel Di Maria (1-0). België had dankzij een uitstekend keepende Tim Howard ook een verlenging nodig om de VS te verslaan: 2-1.

Beeld reuters

België en Argentinië naar kwartfinale
Na vandaag zijn alle ploegen in de kwartfinales van het WK 2014 bekend. België en Argentinië voegden zich als laatsten bij de beste acht. Aanstaande zaterdag treffen zij elkaar in de kwartfinale.

Argentinië - Zwitserland: 1-0
Argentinië won tot nu toe al zijn wedstrijden tijdens dit WK, maar wist nog geen moment indruk te maken. Het team is sterk afhankelijk van de bevliegingen van Messi, maar die bleven uit in de reguliere speeltijd tegen Zwitserland. Zwitserland deed in de eerste helft niet onder voor Argentinië, maar werd in de tweede helft sterk teruggedrongen door de Zuid-Amerikaanse tegenstander, die het tempo opschroefde. Toch leek de wedstrijd beslist te worden door strafschoppen, totdat Angel Di Maria met nog twee minuten op de klok alsnog de bevrijdende 1-0 maakte, op aangeven van Lionel Messi.

België - Verenigde Staten
België won, net als Argentinië alle poulewedstrijden, en maakte net als Argentinië desalniettemin weinig indruk. Vandaag kwam daar verandering in. België speelde in een hoog tempo en creëerde legio kansen, maar stuitte telkens op uitblinker Tim Howard. De keeper van de Verenigde Staten stopte in de hele wedstrijd maar liefst 16 ballen. In de verlenging betaalde de superioriteit van België zich eindelijk uit in doelpunten. De openingstreffer kwam op naam van Kevin de Bruyne, na goed werk van een sterk invallende Lukaka. De tweede treffer was van Lukaku zelf, ditmaal was De Bruyne de aangever. Tegen alle verhoudingen in deed Julian Green nog wel iets terug voor de VS, maar daar bleef het bij: 2-1.

Angel Di Maria viert zijn doelpunt Beeld epa
Doelpuntenmakers Lukaku en De Bruyne na overwinning op VS. Beeld ap

1 juli 2014, 23:31

Invallers scoorden al 28 keer op dit WK
De invallers scoren er bij het WK voetbal in Brazilië lustig op los. Ook vanavond in de laatste wedstrijd in de achtste finales tussen België en Verenigde Staten (2-1) brachten twee wisselspelers een treffer op hun naam (Romelu Lukaku voor België en Julian Green voor de Amerikanen).

Bij het WK zijn nu al 28 goals door reservespelers gemaakt. Dat is een sterke verbetering van het record, dat in 2006 in Duitsland na het hele WK op 23 doelpunten van invallers uitkwam. Van deze 28 doelpunten door aanvankelijke 'bankzitters' waren er 16 bepalend voor de eindstand.

Memphis Depay van Oranje is voorlopig nog de enige wisselspeler, die in Brazilië als vervanger twee keer tot scoren kwam. Met vier treffers van invallers beschikken Nederland en België voorlopig over de sterkste 'bank' van het WK.

Depay scoort tegen Chili Beeld ap

1 juli 2014, 22:52

België als laatste ploeg naar kwartfinales
België heeft vanavond als laatste ploeg de kwartfinales van het WK voetbal in Brazilië bereikt. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots won in Salvador na verlenging met 2-1 van Verenigde Staten. Kevin De Bruyne en invaller Romelu Lukaku brachten de Rode Duivels in de verlenging op voorsprong. Na een treffer van Julian Green in de 107e minuut beleefde België nog een zeer angstige slotfase, waarin de Amerikaanse gelijkmaker net niet viel.

België speelt op zaterdag in de kwartfinales tegen Argentinië. De winnaar van dat duel komt uit tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Nederland en Costa Rica.

Het was de vijfde wedstrijd van de acht duels in de achtste finales die na de normale 90 minuten speeltijd een verlenging nodig had.

Kevin de Bruyne nadat de scheidsrechter heeft afgefloten Beeld afp

1 juli 2014, 22:31

België naar de kwartfinale
Het eindsignaal heeft geklonken. Na een spectaculaire verlenging bereikt België de kwartfinale.

1 juli 2014, 22:24

VS scoren bijna uit ingestuurde vrije trap
De VS nemen een vrije trap uit kansrijke positie, recht voor de goal. Waar iedereen een direct schot op goal verwacht, wordt er gekozen voor een prachtige combinatie, Dempsey is het eindstation en stuit van dichtbij op Courtois.

Beeld epa

1 juli 2014, 22:21

Lukaku neemt sportief wraak, maar mist kans
Romelu Lukaka was tegen Rusland nog onzichtbaar. Hij werd gewisseld door coach Wilmots en maakte een wegwerpgebaar. Zijn vervanger Origi maakte het winnende doelpunt en startte vandaag in de basis. Maar nu zijn de rollen omgekeerd. Lukaku creëert weer een grote kans voor zichzelf, maar Howard weet nét een teen tegen de bal aan te zetten, het is zijn 18de redding van de wedstrijd.

1 juli 2014, 22:19

Julian Green maakt aansluitingstreffer
Doelpunt! Julian Green volleert een dieptepass in één keer langs de Belgische keeper Courtois. De VS hebben nog 12 minuten om alsnog strafschoppen af te dwingen.

1 juli 2014, 22:13

Lukaku beslist de wedstrijd na snelle counter
Doelpunt! België wachtte op de counter, en die kwam er. Kevin De Bruyne is dit keer de aangever en Lukaku de afmaker: 2-0.

Beeld getty

1 juli 2014, 22:06

VS vallen aan
Na het doelpunt van Kevin De Bruyne laat België de bal aan de Verenigde Staten. België loert op een counter om op die manier de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

1 juli 2014, 21:59

Doelpunt België
De ban is eindelijk gebroken, na goed voorbereidend werk van Lukaku schiet Kevin De Bruyne de bal in de lange hoek. Keeper Howard is eindelijk geklopt.

Kevin De Bruyna na zijn doelpunt Beeld afp

1 juli 2014, 21:53

Verlenging
België speelde ijzersterk, maar heeft in de reguliere tijd niet gescoord. Er wordt verlengd.

1 juli 2014, 21:46

Howard op weg naar toernooirecord?
Tim Howard verrichte in deze wedstrijd al elf reddingen. Ook de inzet van Kompany duwt hij uit zijn goal. Als hij nog drie keer redt heeft hij het record van Rais M'Bolhi van Algerije verbeterd, die redde 14 keer tegen Duitsland gisteren.

Tim Howard Beeld ap

1 juli 2014, 21:37

Howard redt op inzet Hazard
Het wordt eentonig, maar Howard redt weer op een inzet van België. Dit keer duikt hij een schot van Hazard uit de linkerhoek van de goal.

1 juli 2014, 21:34

Perfecte counter België, Howard redt wéér
Een prachtige counter van België: Origi draait knap weg bij zijn tegenstander en geeft een steekpass op maat op Mirallas, die één op één met Howard eigenlijk niet mag missen. Toch stuit hij weer op de voeten van de uitblinkende keeper. Uit de corner die erop volgt kan Kompany koppen, maar zijn inzet verdwijnt naast de goal.

1 juli 2014, 21:28

Origi mist enorme kans
Na een mooie solo van Kevin Mirallas komt de bal via de kluts bij Divock Origi, hij kan oog in oog met Howard afmaken, maar Howard houdt zijn goal goed klein en redt met zijn voeten.

1 juli 2014, 21:23

VS worden steeds verder teruggedrongen
Het balbezit is inmiddels precies gelijk, maar de VS komen er neit meer uit. Bijna elke tweede bal is ook voor België, en de ruimte die daardoor ontstaat is bijna niet meer te belopen voor de Amerikanen. Toch staat het nog steeds 0-0, ook een schot van Axel Witsel ziet er weer gevaarlijk uit, maar mist op een halve meter het doel.

Beeld ap

1 juli 2014, 21:17

Kans en wissel Mertens
Mertens schiet achter zijn standbeen langs een voorzet van Origi rakelings naast. Het is zijn laatste actie, Kevin Mirallas is zijn vervanger.

1 juli 2014, 21:15

Vertonghen stuit weer op Howard
Vertonghen kan na lang balbezit voor België uithalen vanaf links in het strafschopgebied, maar keeper Howard zet zijn voet ervoor, Besler werkt weg.

Beeld epa

1 juli 2014, 21:06

Belgische analist: 'België beter dan Nederland'
Een analist op de Belgische TV stelt na de eerste helft van België - VS dat de Belgen beter zijn dan Nederland. Jan Mulder pareert: 'Ja, maar wij hadden er wel al lang één ingeschoten.'

1 juli 2014, 21:05

Tweede helft begonnen
De tweede helft is begonnen, beide teams zijn ongewijzigd.

1 juli 2014, 21:02

Oranje zaterdag weer in oranje
Het Nederlands elftal voetbalt zaterdag de kwartfinale tegen Costa Rica in het oranje thuistenue. De tegenstander in de Arena Fonte Nova draagt een witte outfit met rode accenten.

Oranje is bekend met het stadion in Salvador, dat plaats biedt aan ruim 50.000 toeschouwers. Het elftal van Louis van Gaal won daar de eerste groepswedstrijd van Spanje (5-1).

Beeld getty

1 juli 2014, 20:56

Voetbal leeft in Amerika
Ze kunnen het soccer noemen, en meer houden van de Amerikaanse variant van het spelletje, maar inmiddels zijn ook de Amerikanen bevangen door de WK-koorts.

1 juli 2014, 20:51

Rust
Het is rust in Salvador. België speelde een aantrekkelijke eerste helft. De ruimte die de Rode Duivels wordt geschonken doet ze duidelijk goed. De Verenigde Staten hebben vooral tegengehouden, keeper Coutois hoefde slechts één keer reddend op te treden.

In de Verenigde Staten is het ongebruikelijk, maar ook na 0-0 kun je in soccer gewoon winnen, merkt Twitteraar Simon Gleave op.

1 juli 2014, 20:45

De Bruyne stuit op Howard
Er begint een patroon te ontstaan in de wedstrijd. België krijgt de ruimte om te voetballen en schiet vanaf een meter of 20 op doel, om vervolgens op Tim Howard te stuiten. Dit keer deed Kevind de Bruyne een poging met binnenkant voet.

1 juli 2014, 20:43

Vincent Kompany krijgt geel
De Belgische aanvoerder Vincent Kompany krijgt een gele kaart voor een tackle op Clint Dempsey ter hoogte van de middenlijn.

Vincent Kompany ontvangt een gele kaart Beeld reuters

1 juli 2014, 20:38

Hoog tempo
De wedstrijd wordt in hoog tempo gespeeld. De VS kiezen er niet voor om terug te zakken en hebben met 58 procent zelfs meer balbezit.

1 juli 2014, 20:35

Hazard loopt drukte in
En weer krijgt België alle ruimte om aan te vallen, maar Hazard verkiest de drukte in het centrum boven de ruimte op links, zijn schot wordt gekraakt.

1 juli 2014, 20:29

Vertonghen schenkt Fellaini net geen kans
Vertonghen komt vanaf de linkerkant op, hij haalt de achterlijn en bereikt bijna Fellaini die voor een open goal zou kunnen inschieten. Met een sliding op het laatste moment redt Johnson de VS.

De 'streaker' Beeld afp

1 juli 2014, 20:22

Kans De Bruyne
Vertonghen verovert ter hoogte van de middenlijn de bal, waardoor België in een man-meer-situatie komt. Kevin De Bruyne is het eindstation van de snelle aanval, maar hij schiet naast.

1 juli 2014, 20:20

Kans voor Dempsey
Clint Dempsey ontvangt ter hoogte van de 16 meterlijn de bal van Bradley, maar het schot met binnenkant voet is te zwak om keeper Courtois te laten schrikken.

Clint Dempsey Beeld afp

1 juli 2014, 20:17

Cameron krijgt snel geel
Geoff Cameron krijgt al na 18 minuten geel, voor een tackle op Mertens die vol op snelheid lag ter hoogte van de middenlijn.

1 juli 2014, 20:15

Supporter op het veld
Een man met een Superman-T-shirt rent het veld op. De FIFA probeert het niet beeld te brengen, maar uiteindelijk zien we toch dat stewards hem van het veld af begeleiden.

1 juli 2014, 20:09

Belgie - VS vanuit de ruimte
De NASA laat via een tweet zien hoe België en de Verenigde Staten er vanuit de ruimte uitziet. Meer weten over hoe de astronauten het WK beleven? De NASA heeft een heuse WK-pagina.

1 juli 2014, 20:02

Verenigde Staten zijn over de schrik heen
De grote kans voor Origi in de eerste minuut zorgt korte tijd voor paniek bij de Amerikanen, maar inmiddels staat het team weer gegroepeerd.

1 juli 2014, 20:01

Aftrap en kans
Er is nog niet afgetrapt en België krijgt een eerste kans. Origi stuit binnen de minuut op keeper Tim howard.

1 juli 2014, 19:42

Opstelling Verenigde Staten
Cameron en Bedoya zijn ten opzichte van de wedstrijd tegen Duitsland (0-1) nieuw in de basis bij de Verenigde Staten. Cameron speelt omdat hij bij Stoke City als rechtsback de Belgische Chelsea-aanvaller Hazard goed in toom wist te houden.

1 juli 2014, 19:36

Opstelling België
Bij België is Kompany fit genoeg om te starten. Origi vervangt na goede invalbeurten Lukaku.

1 juli 2014, 19:29

Di Maria: 23 helden bij Argentinië
Ángel Di Maria bleef bescheiden, nadat hij Argentinië vandaag in verlenging in de achtste finale van het WK voetbal langs Zwitserland (1-0) had geholpen. 'We hebben 23 helden en die hebben samen de kwartfinale bereikt', zei de speler van Real Madrid. 'En dan heb ik het nog niet eens over onze technische staf, die ook aan dit geweldige succes heeft bijgedragen.'

Hij vond dat de zege verdiend was. 'We hebben alles wat we in ons hadden gegeven. Daarvoor zijn we beloond. Door een fout van ons kregen zij in de eerste helft een enorme kans. Daar had het kunnen misgaan. Verder waren wij de betere. We zijn blijven voetballen. Daardoor kwamen ook de mogelijkheden.'

Michel Pont, assistent-coach van Zwitserland, zei: 'Dit is wreed en dit is voetbal. Vlak voor de Argentijnse treffer scoorden wij bijna, daarna schoten wij nog op de paal. Het had allemaal anders kunnen zijn. We hadden meer verdiend.'

1 juli 2014, 19:19

Spelers Oranje bezoeken favela
Spelers van het Nederlands elftal hebben vandaag hun vrije middag besteed met een bezoekje aan de favela Santa Marta in Rio de Janeiro. Ze voetbalden er met kinderen en kregen een rondleiding door de smalle steegjes op de berg Dona Marta.

De favela, waar zo'n 6500 mensen wonen, geniet wereldwijd bekendheid door Michael Jackson. De overleden popster nam daar de clip op van zijn nummer 'They don't care about us' (zie onderstaande video.) Daarna kregen de inwoners van Santa Marta veel aandacht voor de slechte omstandigheden waarin ze moesten leven. Als dank daarvoor hebben ze een standbeeld van Jackson geplaatst.

De favela staat onder toezicht van de politie. In ruil daarvoor zijn ruim 1500 huisjes aangesloten op elektriciteit en stromend water.

1 juli 2014, 19:10

Kompany op tijd fit voor Verenigde Staten
België treedt vanavond in de achtste finales van het WK voetbal tegen Verenigde Staten aan met aanvoerder Vincent Kompany in het basisteam. De centrale verdediger had in de aanloop naar het duel in Salvador liesklachten. Hij is uiteindelijk speelklaar bevonden.

Oud-Ajacied Toby Alderweireld neemt achterin de plaats in van Anthony Vanden Borre, die door een kuitblessure bij dit WK niet meer in actie kan komen. Middenvelder Steven Defour is geschorst bij de Rode Duivels. België speelt voorin met Dries Mertens, Eden Hazard en Divock Origi. De laatste krijgt na drie goede invalbeurten de voorkeur boven Romelu Lukaku.

Bondscoach Jürgen Klinsmann heeft twee wijzigingen aangebracht in zijn Amerikaanse ploeg, die in de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland (0-1) startte. Alejandro Bedoya en Geoff Cameron zijn de vervangers van Brad Davis en Kyle Beckerman in het basisteam.

Vincent Kompany Beeld epa

1 juli 2014, 19:03

Jack van Gelder boos over quote op reclamemast
Onder druk van een kort geding van presentator Jack van Gelder is een grote snelwegreclame voor een schrijfwedstrijd van het Bredase reclamebedrijf Interbest en schrijverscollectief Nightwriters vandaag verwijderd. Directeur Meindert van den Heuvel van Interbest heeft dat gezegd.

Interbest en Nightwriters van oprichter Kluun dagen mensen uit om een WK-voetbalwedstrijd in zes woorden samen te vatten. Als een van de voorbeelden gebruikten ze een quote uit het beroemde televisieverslag van presentator Jack van Gelder bij de beslissende goal van Dennis Bergkamp in de kwartfinale van het WK in 1998 tegen Argentinië. De quote (Dennis Bergkamp!, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!) stond op een grote reclamemast bij de snelweg om Amsterdam.

Van Gelder liet dinsdag desgevraagd weten dat hij het gebruik van de quote onacceptabel vindt. Interbest meent dat het gaat om een onschuldige schrijfwedstrijd. Directeur Van den Heuvel noemde de ophef een storm in een glas water.

Het kort geding dat al was ingepland werd vandaag ingetrokken na de schikking.

Beeld anp

1 juli 2014, 18:51

Nigel de Jong is er kapot van
International Nigel de Jong reageerde dinsdag in Rio de Janeiro aangeslagen nadat hij het slechte nieuws over zijn liesblessure te horen had gekregen. 'Ik ben er kapot van', liet de middenvelder van Oranje via Twitter weten. 'Jammer genoeg hoort dit ook bij de sport. Ik ga hard werken aan mijn herstel en zal hoop houden.'

Bij De Jong is een scheurtje in de lies geconstateerd. Volgens de KNVB gaat het herstel vermoedelijk 2 tot 4 weken duren. Normaal gesproken, komt hij bij het WK niet meer in actie.

'Of ik nu speel of niet, of ik nu geblesseerd ben of niet, ik blijf bij de groep. We zijn hier samen met een missie naartoe gekomen en die missie zetten we door. We blijven erin geloven. Alleen als eenheid, kunnen we succesvol zijn.'

1 juli 2014, 18:41

Argentinië pas in verlenging langs Zwitserland
Argentinië heeft heel veel tijd nodig gehad om Zwitserland uit te schakelen in de achtste finales van het WK voetbal. In Sâo Paulo scoorde Ángel Di Maria pas in de 118e minuut (1-0), op aangeven van Lionel Messi. In de zinderende slotminuten van de verlenging schoot vervolgens Blerim Dzemaili voor de Zwitsers op de paal.

Prachtige kansen waren er voor de Zwitsers al in het eerste bedrijf om op voorsprong te komen. Granit Xhaka had de bal na bijna een half uur zo maar kunnen inschieten, na een prachtige dribbel van Xherdan Shaqiri op rechts. Hij gaf Sergio Romero in het Argentijnse doel echter de kans te redden.

De oud-doelman van AZ had even later alle geluk aan zijn kant, bij een inzet van Josip Drmic. De twijfelende keeper was volledig uit positie, maar de aanvaller van Bayern Leverkusen verzuimde dat af te straffen en schoot de bal simpel in de handen van Romero.

Argentinië speelde stroef en kreeg aanvankelijk niet veel mogelijkheden. Opnieuw had de formatie moeite het spel te maken. Wel had Ezequiel Garay had kunnen inkoppen na een snoeiharde hoekschop van Ángel Di Maria, maar kreeg zijn hoofd onvoldoende achter de bal. Ezequiel Lavezzi, vervanger van de geblesseerde Sergio Agüero, schoot een keer in de 'korte' hoek maar zag doelman Diego Benaglio ingrijpen.

Na de hervatting zetten de Argentijnen het duel meer naar hun hand. Lionel Messi en Di Maria kwamen nadrukkelijker in beeld. Twee keer was Gonzalo Higuain met het hoofd dichtbij een treffer, maar beide keren was zijn inzet net niet goed genoeg. Messi liet zich zien met een schot van afstand, dat hij over het doel zag verdwijnen.

In de 78e minuut leek Messi ook dit duel naar zijn hand te zetten. Met een korte beweging creëerde hij net voldoende ruimte om uit te halen, maar Benaglio was net op tijd bij de grond om een treffer te voorkomen. Mede daardoor bleef het na 90 minuten 0-0.

Beeld reuters
Beeld reuters
Messi en Di Maria vieren doelpunt Beeld reuters

1 juli 2014, 18:37

Eindsignaal
In de laatste vijf minuten gebeurde er meer dan in de 115 minuten ervoor, maar Argentinië heeft de overwinning binnen. Scheidsrechter Eriksson fluit af.

1 juli 2014, 18:35

Wanhoopsoffensief Zwitserland zorgt bijna alsnog voor strafschoppen
Keeper Benaglio gaat mee met de laatste aanval en zorgt met een omhaal voor een corner. Uit die corner koppen de Zwitsers nog op de paal. In diezelfde minuut krijgt Zwitserland nog een vrije trap op een mooie plek, maar Shaqiri schiet in de muur.

1 juli 2014, 18:28

Di Maria
Doelpunt! Op aangeven van Messi maakt Di Maria 1-0 met een lage schuiver in de lange hoek.

1 juli 2014, 18:22

Dzemaili voor Mehmedi
Admir Mehmedi verlaat het veld. Belrim Dzemaili vervangt hem.

1 juli 2014, 18:17

Mooi schot Di Maria, dito redding Benaglio
Di Maria laat eindelijk zien wat hij in huis heeft: vanaf ongeveer twintig meter schiet hij hard richting de rechterkruising, maar de sierlijk reddende keeper Benaglio groeit langaam uit tot de held van de wedstrijd aan de kant van Zwitserland.

Diego Benaglio Beeld ap

1 juli 2014, 18:14

Tweede helft verlenging begonnen
Beide teams hebben nog een kwartier om er voetballend uit te komen, anders wacht de penaltyreeks.

1 juli 2014, 18:10

Eerste helft verlenging zonder doelpunten
Ook het eerste kwartier van de verlenging blijft doelpuntloos. Zwitserland houdt zich prima staande, maar lijkt toch het liefst meteen aan de penaltyreeks te willen beginnen.

1 juli 2014, 18:07

Shaqiri moet scheidsrechter omspelen
De scheidsrechter loopt halverwege de helft van Argentinië in de weg. Shaqiri is gedwongen hem voorbij te spelen met iets dat lijkt op een passeerbeweging. De Zwitser is not amused.

1 juli 2014, 18:01

Messi is ijverig
Dat Messi in balbezit de beste is bij Argentinië weet iedereen, maar vandaag verovert hij ook nog eens meer ballen met tackles dan al zijn teamgenoten.

1 juli 2014, 17:58

Benaglio redt knap
Een indraaiende corner wordt hard binnengekopt door Ezequiel Garay, maar Benaglio redt, niet voor de eerste keer deze wedstrijd, knap.

1 juli 2014, 17:50

Verlenging
Argentinië werd sterker in de tweede helft, maar wist niet te scoren. Zwitserland sleept er een verlenging uit. Mocht Zwitserland vandaag winnen dan staat er in de WK-finale óf een team dat nog nooit de finale heeft gehaald (Costa Rica, Zwitserland of VS/België), óf Nederland.

1 juli 2014, 17:39

Seferovic in het veld voor Drmic
In de 82ste minuut vervangt Haris Seferovic de moegestreden Granit Xhaka.

1 juli 2014, 17:38

Roger Federer bemoeit zich met de wedstrijd
Tennislegende Roger Federer lijkt tevreden met de prestatie van Zwitserland tot nu toe. Hij vraagt zich op tiwtter af of zijn Argentijnse collega Juan Martin Del Potro ook kijkt.

1 juli 2014, 17:33

Kans Messi
Messi dribbelt door de drukte heen het strafschopgebied in en schiet hard en laag binnen. Benaglio redt knap, hij laat de bal wel los waardoor de ingevallen Palacio doorloopt op de keeper. Scheidsrechter Eriksson geeft een corner.

1 juli 2014, 17:25

Zwitserland komt er even uit
Josip Drmic ontkomt even aan de verdediging van Argentinië, maar verdediger Rojo herstelt goed, en krijgt ronde de 16-meterlijn een vrije trap.

1 juli 2014, 17:23

Mooie poging Messi
Lionel Messi neemt een bal op de borst aan, en volleert rakelings over.

Beeld reuters

1 juli 2014, 17:21

Wissel bij Zwitsrland
Granit Xhaka wordt vervangen door Gelson Fernandes.

1 juli 2014, 17:18

Argentinië wordt sterker
Argentinië schroeft het tempo flink omhoog, Zwitserland wordt teruggedrongen. Dat zorgt ervoor dat keeper Benaglio een aantal keer in korte tijd handelend moet optreden. De belangrijkste redding is op een kopbal van Higuain.

Beeld ap
Beeld reuters

1 juli 2014, 17:15

Gênante actie Di Maria
Argentinië-aanvaller Angel Di Maria speelt op rechts een verdediger uit, maar probeert vervolgens een voorzet te geven achter zijn standbeen langs. De actie mislukt volledig. Doeltrap.

1 juli 2014, 17:14

Kans Argentinië
Eindelijk een soepel aanval van Argentinië. Messi maakt tempo, geeft voor op Rojo, die keeper Benaglio tot een moeizame redding dwingt.

1 juli 2014, 17:07

Argentijnen kijken initiatiefloos naar Messi
Net als in de vorige wedstrijden maakt het team van Argentinië een zeer matige indruk. Er wordt gewacht op een bevlieging van Messi, die er tot nu toe ook altijd kwam.

1 juli 2014, 17:05

Weer zwak optreden Romero
Keeper Sergio Romero stopt een relatief ongevaarlijke vrije trap van Shaqiri, maar de oud-AZ'er grabbelt vervolgens behoorlijk, wat bijna voor gevaar zorgt.

1 juli 2014, 17:02

Tweede helft begonnen
Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.

1 juli 2014, 16:56

Moeten Amerikanen Budweiser boycotten?
Vanavond om 22.00 begint de achtste finale tussen België en de Verenigde Staten. Biermerk Budweiser doet er alles aan om in Amerika ook 'Amerikaans' over te komen. Met onderstaande reclame peppen de bierbrouwers het Amerikaanse publiek op voor het WK. Maar moeten de Amerikanen wel Budweiser drinken als ze Amerika willen steunen? Wie is eigenlijk eigenaar van Budweiser? Juist. De Belgen.

1 juli 2014, 16:43

Zwitserland doet niet onder voor Argentinië in eerste helft
Het is rust in Sao Paulo. Hoewel de Argentijnen meer balbezit hebben (63 procent) is Zwitserland gevaarlijk. Xhaka en Drmic kregen grote kansen, Argentinië heeft nog nauwelijks gevaar kunnen stichten.

1 juli 2014, 16:38

Zwitserland verzuimt afstraffen blunder Romero
De organisatie van Argentinië is even helemaal weg. Zwitserland countert, de pass op Drmic lijkt makkelijk te pakken voor Romero, maar de keeper blijft staan. Maar Drmic probeert Romero te verschalken met een stiftje dat compleet mislukt, waardoor Argentinië met de schrik vrijkomt.

1 juli 2014, 16:36

Gele kaart Xhaka
bij de elfde overtreding van Zwitserland is het raak: Xhaka schoffelt Lavezzi onderuit nadat hij door de benen wordt gespeeld, en krijgt een gele kaart van scheidsrechter Jonas Eriksson.

1 juli 2014, 16:33

Vrije trap Zwitserland
Shaqiri draait een vrije trap vanaf de rechterkant met veel vaart in, de moeizame redding van Romero is net voldoende om verder gevaar te voorkomen.

1 juli 2014, 16:30

Gevaarlijke corner Argentinië
Een corner vanaf de rechterkant van Argentinië gaat rakelings naast, zonder dat iemand de bal aanraakt. Een doelptrap is het gevolg.

1 juli 2014, 16:28

Kans Zwitserland
Zwitserland kan twee keer in één aanval op doel schieten. Uiteindelijk heeft keeper Romero de inzet van Granit Xhaka onder controle.

Xhaka (l) troeft Messi af Beeld ap

1 juli 2014, 16:24

Higuain kopt over
Gonzalo Higuain kopt een indraaiende vrije trap van Lionel Messi over. De spits van Napoli zat in de eerste wedstrijd op de bank, maar naar verluid gaf Messi aan dat hij graag met hem in de aanval speelt, wat hem een basisplaats zou hebben opgeleverd.

1 juli 2014, 16:18

Zwitserland heeft veel overtredingen nodig
In het eerste kwartier van de wedstrijd zijn beide keepers nog niet getest. Zwitersland heeft wel veel overtredingen nodig (7 tegen 1 van Argentinië). Lionel Messi vecht mooie duels uit met een bloedfanatieke Ricardo Rodriguez, die tot nu toe stand houdt.

1 juli 2014, 16:13

Discussie over uitspraak 'Mascherano'
Het is niet de eerste keer dat er discussie ontstaat over de uitspraak van spelersnamen door commentatoren van de NOS. Jan Roelfs kreeg tijdens de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië behoorlijk waar kritiek over zich heen vanwege de uitspraak van de naam van de Braziliaanse spits Fred ('Fredsj'). Dit keer is er discussie over naam van Mascherano, Jeroen Elshoff claimt dat het 'Maskerano' moet zijn, en hij kan het weten, want hij heeft het hem zelf gevraagd.

1 juli 2014, 16:00

Wedstrijd begonnen
Er is afgetrapt in Sao Paulo, leidt Messi de Argentijnen naar de kwartfinale, of kunnen de Zwitsers voor een verrassing zorgen?

Lionel Messi en Xherdan Shagqiri schudden elkaar de hand voor aanvang van de wedstrijd. Beeld ap

1 juli 2014, 15:56

Opstelling Argentinië
Sergio Agüero raakte in de wedstrijd tegen Nigeria geblesseerd, en is niet op tijd hersteld. Hij wordt vervangen Ezequiel Lavezzi, die afgelopen seizoen uitkwam voor Paris Saint-Germain.

1 juli 2014, 15:53

Nigel de Jong niet meer in actie op dit WK
Nigel de Jong komt dit WK niet meer in actie voor Nederland. De KNVB meldde vandaag dat onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de middenvelder in het duel met Mexico een scheurtje in de lies heeft opgelopen. Het herstel gaat volgens de eerste voorspelling 2 tot 4 weken duren. De Jong blijft bij de selectie in Rio de Janeiro om daar aan zijn herstel te werken.

De speler van AC Milan viel afgelopen zondag al na 9 minuten uit. De Jong, 75-voudig international, had tot nu toe alle wedstrijden in de basis gestaan bij Oranje. Bondscoach Louis van Gaal sprak meteen na het duel al de vrees uit dat De Jong in Brazilië niet meer zou kunnen spelen. 'Dit is voor ons een zeer grote aderlating.'

De Jong behoorde 4 jaar geleden in Zuid-Afrika ook tot de basisformatie, die destijds doordrong tot de finale van het WK.
Waarschijnlijk is Leroy Fer voorlopig ook niet beschikbaar voor Van Gaal. Deze middenvelder heeft last van een hamstring. Het is echter niet uitgesloten dat Fer dit toernooi nog speelt.

Voor het evenement al viel met Kevin Strootman al een belangrijke middenvelder wegens een blessure af.

Nigel de Jong Beeld anp

1 juli 2014, 15:39

Opstelling Zwitserland
Zwitserland begint in de zelfde opstelling als in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Honduras. Shaqiri, die in die wedstrijd driemaal scoorde, begon in de eerste twee wedstrijden op de bank, maar krijgt nu dus weer een basisplaats.

1 juli 2014, 15:30

De Vliegende Hollander in al zijn verschijningsvormen
Wanneer je als Nederlander iets presteert is het risico vrij groot dat je wordt gebombardeerd tot The Flying Dutchman, of wanneer je Dennis Bergkamp heet, The Non-Flying Dutchman. Uiteraard kreeg Robin van Persie na zijn vliegende kopbal tegen Spanje ook de voor de hand liggende bijnaam opgespeld in de internationale media. Inmiddels kunnen Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar, beiden op hun eigen manier, ook worden toegevoegd aan het rijtje Flying Dutchmen.

1 juli 2014, 15:17

Zwitserland en Argentinië doen weinig voor elkaar onder
Over minder dan drie kwartier trappen Zwitserland en Argentinië af. Uiteraard zijn de mannen van Messi favoriet, maar wie naar de statistieken kijkt ziet dat de twee ploegen tijdens dit toernooi weinig voor elkaar onderdoen. Zwitserland verloor weliswaar één wedstrijd, waar Argentinië al zijn groepswedstrijden wist te winnen, maar scoorde wel vaker.

De verdediging van de Argentijnen is met drie doelpunten tegen wel betrouwbaarder dan die van de Zwitsers, maar van de zes tegendoelpunten werden er vijf gemaakt door het sterke Frankrijk.

1 juli 2014, 15:01

Even geen goede vrienden
Een Braziliaanse voetbalfan gaat uit zijn dak nadat de Braziliaanse doelman Julio Cesar de beslissende penalty stopt tegen Chili in de achtste finale op zaterdag. In zijn enthousiasme slaat hij alleen wel een barst in de tv van zijn vriend. Bekijk het filmpje hieronder:

1 juli 2014, 14:20

Ondergang van België?
Gaat België vanavond ten onder tegen de Verenigde Staten? Voetbalverslaggever Charles Bromet van de Volkskrant denkt van wel, zegt hij in zijn WK-voorspelling van de dag. Hij heeft de Belgen in de groepsfase nog geen moment zien overtuigen en hij denkt ook niet dat zij dat tegen de VS gaan doen.

Beeld getty

1 juli 2014, 13:40

Brooks blijkt populair op Twitter
Van alle spelers van het Amerikaanse nationale team heeft verdediger John Brooks procentueel de meeste volgers op Twitter erbij gekregen sinds de start van het WK. Dat zocht de Amerikaanse krant Wall Street Journal uit.

Brooks zag zijn aantal volgers met 833 procent toenemen. Maar de ruim 200 duizend mensen die Brooks nu op Twitter volgen kunnen nog niet tippen aan het aantal volgers dat bondscoach Jürgen Klinsmann heeft: 635 duizend. Ook op Twitter is de bondscoach de baas.

John Brooks (midden) Beeld getty

1 juli 2014, 13:27

'De naam is Bond, James Rodriguez'
Is dit de allerslechtste kop ooit? Veel mensen op Twitter vinden van wel. Het is onduidelijk in welke bewuste krant het artikel over James Rodriguez verscheen, maar het levert in ieder geval veel publiciteit op.

Rodriguez was met twee doelpunten de grote man van Colombia na de achtste finale tegen Uruguay.

James Rodriguez Beeld epa

1 juli 2014, 13:13

Belgisch optimisme
Eerder in dit liveblog was al te zien dat de Amerikanen vol vertrouwen toeleven naar de achtste finale tegen België, vanavond. De Belgen zijn er aan de andere kant weer van overtuigd dat zij de Amerikanen gaan uitschakelen op het WK. Om die overtuiging kracht bij te zetten bewerkte een Belgische cartoonist het logo van een van de bekendste Amerikaanse multinationals:

1 juli 2014, 13:02

Luis Pinto gelooft in stunt tegen Nederland
Jorge Luis Pinto, de succesvolle bondscoach van Costa Rica, heeft er alle vertrouwen in dat zijn ploeg zaterdag op het WK ook tegen het Nederlands elftal kan stunten. 'Ik zou niet weten waarom niet', zegt de trainer uit Colombia in de aanloop naar de kwartfinale in Salvador.

'Het is een tegenstander van wereldklasse, maar we gaan ze de komende dagen heel goed analyseren.' Costa Rica maakte op het WK tegen Uruguay (3-1), Italië (1-0), Engeland (0-0) en Griekenland (1-1) naam met een hechte defensie.

'We zijn echt een team', zegt Luis Pinto. 'We zijn al een paar jaar moeilijk te verslaan. Dat bewijzen we keer op keer. Hopelijk ook tegen Nederland.'

Beeld belga
De Costa Ricaanse bondscoach Jorge Luis Pinto Beeld epa

1 juli 2014, 12:50

Robben meest gegooglede speler van het WK op zijn positie
Arjen Robben heeft een plek verdiend in het team van meest gegooglede spelers van het toernooi tot nu toe. Google Trends, een dienst van Google die in kaart brengt wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht met Google, lanceerde het elftal vandaag.

Google selecteerde de spelers op basis van hun positie op het veld en hoe vaak hun namen gegoogled zijn. Robben ziet zijn naam in de aanval terug naast de namen van onder anderen Cristiano Ronaldo, Neymar en Messi.

Arjen Robben in actie tegen Mexico Beeld getty

1 juli 2014, 12:42

Amerikaanse zeearend klaar voor actie
De voorpagina van USA Today van vandaag laat weinig ruimte over voor twijfel: de Amerikaanse zeearend maakt vanavond gehakt van de Belgen. De Verenigde Staten leven in ieder geval met veel vertrouwen toe naar het duel tegen België.

1 juli 2014, 12:17

Spanje heeft het zwaar
Na drie wedstrijden op het WK in Brazilië kon Spanje alweer de terugvlucht naar het Iberisch Schiereiland boeken. Met dat scenario hadden weinig Spanjaarden voor het WK rekening gehouden. Het twitteraccount van de Spaanse voetbalbond bewijst dat de pijn van de vroege uitschakeling diep zit.

Er wordt door de bond met geen woord meer gerept over het WK op Twitter, maar overwinningen uit het verleden worden graag nog eens opgewarmd:

1 juli 2014, 12:05

Cillessen: 'Dirk zal ook wel kunnen keepen'
Dirk Kuijt maakt als vleugelverdediger van het Nederlands elftal niet alleen indruk op de buitenwacht. Ook binnen het Nederlands elftal gooit de Katwijker hoge ogen. Tegen Mexico begon Kuijt als linksback, verhuisde later in de wedstrijd naar de rechterkant van de verdediging en speelde zelfs nog even als centrumspits.

Keeper Jasper Cillessen was onder de indruk van de prestatie van Kuijt. 'Dirk was echt ongelooflijk', zei Cillessen tegen De Telegraaf. 'Hij bleef ondanks de hitte maar gaan. Dat heet allround, geloof ik.'

Hij denkt dat Kuijt misschien ook nog wel onder de lat kan staan, als het nodig is. 'Ik zorg er wel voor dat hij mijn handschoenen niet krijgt, want dan ben ik ze kwijt', grapte de keeper van Oranje.

Jasper Cillessen Beeld getty
Dirk Kuijt tijdens de wedstrijd tegen Mexico Beeld epa
Beeld afp

1 juli 2014, 11:20

Nederland krijgt in Salvador steun van 3000 Oranjefans
Het Nederlands elftal kan zaterdag in de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica rekenen op de steun van ongeveer 3000 Nederlanders. Die hebben in de aanloop naar het toernooi in Brazilië al een kaartje gekocht voor de kwartfinale in de Arena Fonte Nova van Salvador.

Via de officiële kanalen is het nu heel lastig om nog aan tickets te komen. In het stadion, waar Oranje eerder dit WK al tegen Spanje speelde, passen bijna 50 duizend mensen.

Veel Braziliaanse voetbalfans hebben trouwens ook de kant van Nederland gekozen, waardoor het oranje zaterdag waarschijnlijk weer door het hele stadion te zien zal zijn.

Beeld anp

1 juli 2014, 10:26

Herrera blijft bondscoach van Mexico
Nederland versloeg hem in de achtste finale van het WK, maar toch wil de Mexicaanse bondscoach Miguel Herrera niets liever dan bondscoach van het Midden-Amerikaanse land blijven. 'Mexico krijgt bij mij altijd voorrang', zei de 46-jarige coach bij terugkeer van de selectie in Mexico-Stad. 'Het gaat er niet om of een club in het buitenland meer geld biedt, het gaat om de liefde voor je land.'

Die laatste opmerking van Herrera kan overigens op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Van alle bondscoaches die op het WK in Brazilië actief zijn, verdient Herrera namelijk het minst. Herrera moet het doen met 'slechts' 156 duizend euro per jaar.

Hij kan wel loonsverhoging tegemoet zien. De Mexicaanse bond wil namelijk ook verder met Herrera, die ongeveer een half jaar geleden de nationale ploeg onder zijn hoede nam en met succes naar het WK in Brazilië loodste. 'We willen continuïteit en dus is alles erop gericht nog vier jaar door te gaan met Herrera', zei technisch directeur Héctor González Iñárritu.

Miguel Herrera Beeld reuters

1 juli 2014, 9:43

'Een centimeter van glorie'
Opvallend nieuws vanuit Chili. De Chileense aanvaller Mauricio Pinilla heeft namelijk een tatoeage op zijn rug laten zetten van zijn schot op de lat in de wedstrijd tegen Brazilië.

Bijna dompelde Pinilla het gastland van het WK met zijn uithaal in de laatste minuut van de verlenging in de achtste finale in rouw. Tegelijkertijd bezorgde hij zichzelf daarmee bijna eeuwige roem in Chili. Dat beseft Pinilla zelf ook. Hij liet de tekst 'Een centimeter van glorie' naast de afbeelding van het schot tatoeëren.

Beeld getty
Beeld ap
De tatoeage van Pinilla Beeld 101greatgoals.com
Mauricio Pinilla Beeld afp

1 juli 2014, 9:29

Mustafi kan koffers pakken
Het Duitse voetbalteam kan dit WK geen beroep meer doen op Shkodran Mustafi. De verdediger van Sampdoria heeft een spiertje in zijn rechterbovenbeen gescheurd in de achtste finale tegen Algerije.

Mustafi maakte zijn WK-debuut voor Duitsland tegen Algerije. Hij verving de zieke verdediger Mats Hummels. In de 70ste minuut viel Mustafi geblesseerd uit. 'Hij heeft het uitstekend gedaan tegen Algerije, maar zal dit toernooi geen rol meer kunnen spelen voor ons. Hij is zeker twee tot drie weken niet inzetbaar', aldus bondscoach Joachim Löw.

Shkodran Mustafi in actie tijdens het duel tegen Algerije Beeld afp
Beeld ap

1 juli 2014, 9:07

België op de hoogte van eigen voetbalverleden
Via een tweet laten de Rode Duivels zien het eigen voetbalverleden te kennen. Zo wonnen de Belgen vier van de vijf ontmoetingen met de tegenstander van vanavond, de Verenigde Staten, maar verloor België op het allereerste officiële WK in 1930 met maar liefst 3-0 van de Amerikanen. 'Laten we dat beter gaan doen', aldus de Belgen.

Als België vanavond Amerika verslaat, dan overleeft de ploeg voor de tweede keer in de voetbalhistorie van het land de achtste finale van een WK. Op het WK in 1986 reikten de Belgen zelfs tot de halve finale. Argentinië was toen in die halve finale te sterk voor België.

1 juli 2014, 8:28

Amerikanen ergeren zich aan schwalbes
De voetbalsport lijkt meer dan ooit omarmd door de Amerikanen tijdens het WK. Ruim 19 miljoen Amerikanen zagen de ploeg van Jürgen Klinsmann met 1-0 verliezen van Duitsland en zelfs president Barack Obama bekeek de wedstrijd tijdens een vlucht in zijn Air Force One.

Wel hebben de Amerikanen nog moeite met sommige aspecten van voetbal. Voornaamste bezwaar? Schwalbes, of 'flopping' zoals de Amerkanen het noemen. In een sportcultuur waarin spelers blessurebehandelingen alleen toestaan als ze bij wijze van spreken hun been verliezen (ijshockey) en hersenschuddingen de normaalste zaak van de wereld zijn (American football), is aanstellerij uit den boze.

'Er zijn een paar spelers die doen alsof ze een ledemaat kwijtraken wanneer ze naar de grond gaan', zei Nancy Amour, sportjournaliste van de krant USA Today over de schwalbes op het WK voetbal. 'Anderen kermen weer zo lang op de grond, dat het lijkt alsof hun shirt in brand staat. Het ziet er niet uit en moet stoppen', aldus Amour.

De krant Wall Street Journal ergerde zich zelfs zo aan de vele schwalbes, aldus de BBC, dat het onderzocht welke landen zich het meest schuldig maakten aan fopduiken. De krant telde 293 schwalbes in de eerste 32 duels van het toernooi. Brazilië kwam als 'winnaar' uit de bus, terwijl spelers van Bosnië en Herzegovina het minst vaak theatraal naar de grond gingen.

Opvallend genoeg blijken de Amerikanen ook hoog te scoren op diezelfde schwalberanglijst, ook al willen de fans dat zelf niet geloven. De BBC sprak een Amerikaanse voetbalfan aan voor de wedstrijd tegen Duitsland: 'Ik denk niet dat ze vaak schwalbes maken, omdat het niet iets is wat de fans thuis willen zien bij hun team', zei hij hoopvol.

Arjen Robben valt tijdens het duel tegen Mexico Beeld anp
Beeld afp

1 juli 2014, 8:19

Dé duik van het WK
Voetbalverslaggever Charles Bromet van de Volkskrant kreeg gisteravond, rond de 88ste minuut van de wedstrijd Duitsland - Algerije, de slappe lach. Bij Duitsland mislukte in die minuut namelijk een vrije trap jammerlijk en die mislukking werd nog eens extra gênant door een ongelukkige struikelpartij van Thomas Müller. Bromet riep de mislukte vrije trap uit tot het WK-moment van gisteren.

'Hij had onbedoeld dé duik van het WK gemaakt. Arjen Robben, zijn ploeggenoot bij Bayern München, zal hem er in een app'je mee gecomplimenteerd hebben', aldus Bromet.

Müller (links) vlak voor de bewuste vrije trap met Schürrle, Özil, Schweinsteiger en Kroos (vlnr) Beeld epa

1 juli 2014, 8:01

Grieken hebben liever trainingscentrum dan premie
De Griekse voetballers zien af van de premie die hun in het vooruitzicht was gesteld voor hun prestaties op het WK voetbal in Brazilië. De internationals hebben in een brief aan premier Antonis Samaras verzocht het geld te besteden aan de bouw van een nieuw trainingscentrum voor de nationale ploeg.

Griekenland doorstond de groepsfase, maar verloor in de achtste finales na strafschoppen van Costa Rica. Premier Samaras verklaarde na de uitschakeling dat hij 'trots' was op de spelers van Griekenland.

Volgens vice-premier Yannis Andrianos heeft de premier ook heel positief gereageerd op het bijzondere verzoek van de spelers. 'De staat zal alles in het werk stellen om de nationale ploeg een waardevolle infrastructuur te bieden', luidde zijn verklaring.

De Griekse aanvoerder Giorgos Karagounis troost verdediger Sokratis Papastathopoulos na de uitschakeling tegen Costa Rica. Beeld afp

1 juli 2014, 7:49

Kijk als een Belg naar België
Jarenlang zijn de Belgen niet zo enthousiast geweest over hun nationale ploeg als tijdens het huidige WK in Brazilië. Maar dat betekent niet dat de Rode Duivels hun zoektocht naar meer fans staken. De Belgische voetbalbond heeft zelfs een speciale website in het leven geroepen, waarin elke willekeurige niet-Belg zijn naam kan 'Belgiumizen' in een Belgische naam.

Vanaf 22.00 uur luistert uw liveblogger van dienst naar de naam Ludo Bollens.

Een Belgische fan juicht tijdens de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Zuid-Korea in Sao Paulo Beeld ap

1 juli 2014, 7:31

Twitterontslag
Nigeria werd gisteren uitgeschakeld op het WK door een 2-0 nederlaag tegen Frankrijk in de achtste finale, De ploeg kan Brazilië met opgeheven hoofd verlaten: pas in het laatste kwartier van de wedstrijd lukte het de Fransen pas de Nigeriaanse doelman voor het eerst te passeren. In de eerste helft waren de Afrikanen zelfs sterker dan 'Les Bleus'.

Toch kondigde de Nigeriaanse bondscoach Stephen Keshi enkele uren na de wedstrijd zijn ontslag aan. Dat deed hij op een originele manier, via Twitter. 'Vrienden, het was een mooie tijd en ik heb van elk moment genoten. Het was een eer om de SuperEagles te coachen. Het is echter tijd om ermee te stoppen', zei hij via het sociale netwerk.

Nigeria wist onder leiding van Keshi in 2013 de Africa Cup te winnen.

Stephen Keshi Beeld afp

1 juli 2014, 7:17

Matchfixing?
Op de twintigste dag van het WK ook groot nieuws over matchfixing. De voetbalbond van Kameroen vreest namelijk dat de wedstrijden van het nationale voetbalteam op het WK voetbal in Brazilië zijn gemanipuleerd.

De bond (Fecafoot) meldt op zijn website dat het de eigen ethische commissie opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar beschuldigingen van matchfixing in de groepsfase en dan met name de wedstrijd tegen Kroatië. Kameroen verloor alle groepsduels, de nederlaag van 4-0 tegen Kroatië was er een van.

Voorzitter Joseph Owona van Fecafoot laat in de verklaring weten dat liefst zeven internationals betrokken zouden zijn bij de wedstrijdfraude. 'We doen er alles aan om deze onverkwikkelijke zaak zo snel mogelijk op te helderen. We benadrukken dat onze voetbalbond in zijn 55-jarige bestaan nooit iets te maken heeft gehad met matchfixing of andere vormen van fraude.'

Media in Kameroen meldden dat een verhaal in het Duitse blad Der Spiegel aanleiding is voor het onderzoek. Daarin wordt een matchfixer uit Singapore opgevoerd die de uitslag van het duel met Kroatië juist voorspelde en ook wist dat in de eerste helft een speler van Kameroen met rood van het veld zou worden gestuurd. Alex Song werd inderdaad voortijdig naar de kant gestuurd nadat hij de Kroatische aanvaller Mario Mandzukic in de loop hard op de rug had geslagen. De middenvelder kreeg daarvoor een schorsing van drie wedstrijden.


Beeld reuters
Beeld getty
Alex Song krijgt een rode kaart tijdens het duel tegen Kroatië Beeld afp
De ploeg van Kameroen, voorafgaand aan het groepsduel tegen Brazilië Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.