Teruglezen - Spanning in Kiev houdt aan ondanks wapenstilstand

De ontwikkelingen in Oekraïne volgden elkaar woensdag snel op. President Janoekovitsj ontsloeg legerleider kolonel-generaal Volodimir Zamana en stelde admiraal Joeri Iljin aan als vervanger. De Oekraïense geheime dienst SBU kondigde een landelijke 'antiterreuractie' aan. Ondertussen was er ook internationaal druk diplomatiek overleg rond de Oekraïense crisis. Na de bloedige veldslag in Kiev hebben de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de oppositie een bestand afgesproken. Op het Onafhankelijkheidsplein waren woensdagavond nog altijd duizenden demonstranten. Lees hier de ontwikkelingen van de dag terug.

Irene de ZwaanSacha KesterThomas van der Kolk en Heleen van Lier
De oproerpolitie stelt zich op bij de ingang naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Beeld getty
De oproerpolitie stelt zich op bij de ingang naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.Beeld getty

23.30 Onrustige nacht
Ondanks het bestand belooft het een onrustige nacht te worden op het Onafhankelijkheidsplein. Er zijn nog altijd duizenden demonstranten aanwezig. Een ring van brandende barricades moet voorkomen dat de oproerpolitie het plein ontruimt. Betogers gooiden met brandbommen en vuurwerk.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

22.47 Verklaring
De regering heeft zojuist een verklaring op de officiële website gepubliceerd waarin de wapenstilstand wordt bevestigd. Ook zijn president Janoekovitsj en oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek overeengekomen om 'een begin te maken met onderhandelingen gericht op stopzetting van het bloedvergieten en stabilisering van de situatie in het land omwille van de vrede', zo valt te lezen in de verklaring.

22.40 Nog geen rust
Hoewel er zojuist een wapenstilstand is afgekondigd, lijkt de oproerpolitie zich nog niet terug te trekken van het Onafhankelijkheidsplein. Volgens journalisten op Twitter vinden er nog steeds ongeregeldheden plaats. De demonstranten zijn vastbesloten op het plein te blijven tot de president opstapt.

22.35 Zorgen Timmermans
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is verbaasd en geschokt over het geweld in Oekraïne, maar hij denkt niet dat het zin heeft om sancties over Oekraine uit te roepen: 'Dat zal weinig uithalen en vooral de Russen in de kaart spelen', zei Timmermans vanavond in Nieuwsuur. Volgens Timmermans zijn er op dit moment echter geen aanwijzingen dat de Russen wapens leveren.

'Degenen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn zouden sancties moeten krijgen. Bijvoorbeeld door tegoeden te bevriezen en het onmogelijk te maken buiten Europa te reizen. Zowel aan de kant van de oppositie als aan de kant van de regering.' Timmermans benadrukt dat het geweld aan twee kanten plaatsvindt: 'Helaas is het ook zo dat er aan de kant van de oppositie ook groeperingen zijn die zeer veel geweld gebruiken tegen de politie. Het geweld aan beide kanten is zeer groot. Ik maak mij buitengewoon veel zorgen over wat er in Oekraine gebeurt. Maar helaas is het probleem veen complexer dan alleen het regime van Janoekovtisj.'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans met zijn Oekraïnse collega Leonid Kozhara in december 2013. Beeld epa
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans met zijn Oekraïnse collega Leonid Kozhara in december 2013.Beeld epa

22.12 Wapenstilstand
De oppositie heeft zojuist met president Janoekovitsj gesproken en die heeft een wapenstilstand beloofd aan zijn tegenstanders. Hij zei dat hij vanavond het Onafhankelijkheidsplein niet zal bestormen. Dat hebben de oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek gezegd na een ontmoeting met het staatshoofd. De bijeenkomst was snel voorbij en leek in eerste instantie zonder resultaat te blijven.

22.02 - Schokkende beelden
Christopher Miller, journalist van de Engelstalige krant Kiev Post heeft op Twitter een YouTube-video gepost met volgens hem 'schokkende beelden van gewonde demonstanten, na een confrontatie met de politie'. Ook zijn er 'titushki' te zien, hooligans in burgerkleding die de overheid helpen.

21.46 Drone-beelden
De Britse krant The Guardian heeft beelden gepubliceerd van de protesten in Kiev die geschoten zijn vanuit een drone. De luchtbeelden zijn vanmorgen gemaakt.

21:15 Opperbevelhebber NAVO voor vreedzame oplossing
Philip Breedlove, de opperbevelhebber van de NAVO, pleit op Twitter voor een vreedzame oplossing voor het conflict in de Oekraïne. 'Verantwoordelijke leiders moeten militair ingrijpen tegen het volk van Oekraïne vermijden', zegt hij. 'Ik roep het nieuwe militaire leiderschap in Oekraïne op om een dialoog te openen om tot een vreedzame oplossing voor deze situatie te komen', twittert hij. Met die laatste tweet verwijst hij naar het feit dat president Janoekovitsj vanavond de opperbevelhebber van het leger heeft vervangen.

21:02 Op de knieën
Volgens bloggers zijn dit recente beelden die laten zien hoe demonstranten de gouverneur van de Oekraïense stad Loetsk letterlijk op zijn knieën dwingen.

Rook stijgt op boven het Onafhankelijkheidsplein. Beeld reuters
Rook stijgt op boven het Onafhankelijkheidsplein.Beeld reuters

20:49 Obama veroordeelt geweld
Ondertussen heeft de Amerikaanse president Obama het geweld in de Oekraïne in harde bewoordingen veroordeeld. Het Oekraïense leger moet zich niet gaan mengen in een situatie die door burgers moet worden opgelost, zo waarschuwde hij in een speciale toespraak over de situatie in de Oekraïne. Ook waarschuwde Obama voor consequenties als het geweld voortduurt. Hij acht voornamelijk de Oekraïense regering verantwoordelijk voor de huidige situatie.

Barack Obama Beeld ap
Barack ObamaBeeld ap

20:29 Nederlandse kabinet voor 'gerichte acties'
Het Nederlandse kabinet vindt dat er gerichte acties tegen de Oekraïense regering moeten komen. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. De Europese Unie wil met strafmaatregelen de druk op het bewind van president Viktor Janoekovitsj opvoeren, omdat hij met geweld een eind probeert te maken aan de protesten van de oppositie. Timmermans wil dat ook, maar dan moeten de acties wel gericht en goed overwogen zijn, schrijft hij. Ook leden van de oppositie moeten eronder kunnen vallen.

Frans Timmermans Beeld anp
Frans TimmermansBeeld anp

20:07 Politiebureaus één voor één veroverd
De demonstranten in Kiev weten de politiebureau's in de stad één voor één te veroveren, zo melden lokale media.

19:58 Ambassades dicht
Vanwege het geweld heeft Canada zijn ambassade in Kiev om veiligheidsredenen gesloten. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de Britse ambassade tijdelijk gesloten is voor bezoekers, zo meldt de BBC.

19:45 Onafhankelijkheidsplein Kiev, voor en na
Het belangrijkste plein in Kiev, voor en na het uitbreken van het geweld.

19:30 Wat betekent ontslag legerbaas?
Het is onduidelijk wat president Janoekovitsj beoogt met het ontslag van de opperbevelhebber van zijn leger. In Kiev zijn voornamelijk de politie en paramilitairen actief, en die vallen niet onder het ministerie van Defensie, maar onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ontslag van Volodimir Zamana is bevestigd op de presidentiële website.

19:16 Merkel belt Poetin
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat ze telefonisch met de Russische president Poetin overeen is gekomen dat er alles aan gedaan moet worden om verdere escalatie van het geweld in Oekraïne tegen te gaan, meldt persbureau Reuters.

Duitsland staat samen met andere EU-lidstaten lijnrecht tegenover Rusland als het gaat over de crisis in de Oekraïne. Duitsland steunt de tegenstanders van de Oekraïense regering die toenadering willen tot het Westen. De Oekraïense oppositieleiders Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek waren deze week nog op bezoek bij Merkel in Berlijn.

Angela Merkel Beeld afp
Angela MerkelBeeld afp

19:05 'Janoekovitsj ontslaat hoofd leger'
President Janoekovitsj heeft het hoofd van het Oekraïense leger ontslagen. Het gaat om Volodimir Zamana. Dat meldt onder andere de BBC. Hij zou zijn vervangen door Yury Ilyin, die eerder de Oekraïense marine onder zijn hoede had.

Nadere details zijn nog niet bekend.

18:55 Lavrov: Westen 'negeert uitingen van nazisme'
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov beschuldigt zowel de Oekraïense oppositie als het Westen van het steunen van een couppoging. Daarnaast verwijt hij het Westen dat het 'alle kwalificaties van extremistische acties, waaronder uitingen van nazisme' uit de weg gaat.

De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken. Beeld afp
De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken.Beeld afp

18:45 Chocola en een glimlach
Het is niet alleen maar geweld in Kiev. Op het plein lopen ook studentes rond die chocola en een glimlach uitdelen, meldt correspondent Olaf Koens.

18.31 Tweede tranche hulpgeld Rusland vertraagd
Rusland heeft de levering van de tweede tranche van een financiëel hulppakket voor de Oekraïne uitgesteld tot aanstaande vrijdag. Dat meldt persbureau Reuters. Dat zou zijn om 'technische redenen.' Het gaat om 2 miljard dollar. In totaal had Rusland 15 miljard dollar aan hulpgeld toegezegd.

18:22 Cameron: 'Janoekovitsj, de wereld kijkt naar je'
De Britse premier David Cameron heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen om de veiligheidtroepen die de demonstranten in Kiev omsingelen terug te trekken. Hij richt zich rechtstreeks tot president Viktor Janoekovitsj: 'De hele wereld houdt je scherp in de gaten', stelt hij in een verklaring.

undefined

De Britse premier David Cameron Beeld reuters
De Britse premier David CameronBeeld reuters

18:14 Obama geeft persconferentie
De Amerikaanse president Obama geeft later vandaag een persconferentie over de onrust in de Oekraïne, zo is zojuist aangekondigd.

17.54 John Kerry: VS overlegt met EU over sancties
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet weten dat de Verenigde Staten met de EU overlegt over mogelijke sancties. De Amerikanen willen dat de Oekraïense regering van president Janoekovitsj de oproerpolitie terugtrekt bij het Onafhankelijkheidsplein (Maidan) waar de demonstranten hun kamp hebben en een bestand afkondigt. Volgens Kerry moet Janoekovitsj kiezen tussen 'compromis en dialoog' of 'geweld en wanorde'.

undefined

Gewonde betogers in de Mikailo Kathedraal, die is door de demonstranten is ingericht als hospitaal. Beeld afp
Gewonde betogers in de Mikailo Kathedraal, die is door de demonstranten is ingericht als hospitaal.Beeld afp

17.02 Franse minister bevestigt afspraak met Janoekovitsj
Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigt dat hij samen met zijn Duitse en Poolse collega's naar Kiev zal reizen. Ze willen een inschatting maken van de situatie ter plekke. Ze zullen president Janoekovitsj ook spreken.

In Brussel buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich donderdagmiddag over de crisis.

undefined

16.44 Poolse minister Buitenlandse Zaken namens EU naar Kiev
Radoslaw Sikorski, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, is namens de Europse Unie onderweg naar Kiev. Morgen heeft hij samen met zijn collega's uit Frankrijk en Duitsland een ontmoeting met president Janoekovitsj, twittert Sikorski.

Volgens de Poolse viceminister van Buitenlandse Zaken Piotr Serafin is er consensus bereikt over sancties. Dat zei hij tegen verslaggevers nadat de Poolse premier Donald Tusk telefonisch overleg had gevoerd met andere leiders van EU-landen en leiders van Europese instellingen.

'De ontwikkelingen van de afgelopen 24 uur rechtvaardigen het besluit van de EU om sancties op te leggen', zei Serafin. 'Iedereen met wie premier Tusk heeft gesproken, denkt hier hetzelfde over.'

undefined

16.32 Geheime dienst begint 'operatie tegen terroristen'
De Oekraïense geheime dienst SBU is een 'antiterreuractie' in het hele land begonnen, zo heeft de SBU vandaag in Kiev bekendgemaakt. 'Radicale en extremistische groeperingen en hun acties zijn een reëel gevaar voor de levens van miljoenen Oekraïners', aldus de mededeling.

Die groeperingen hebben zich volgens de verklaring schuldig gemaakt aan 'terreurdaden' zoals gewapend geweld, brandstichting, ontvoering en moord. Volgens de SBU kunnen terroristische organisaties volgens de wet worden 'geliquideerd'.

De SBU had eerder al meegedeeld dat de dienst een onderzoek tegen 'enkele politici' is begonnen wegens 'poging tot staatsgreep'.

Veiligheidschef Oleksandr Jakimenko zegt in een verklaring: 'In vele regio's van ons land worden gemeentehuizen, kantoren van het ministerie van Binnenlandse Zaken, van veiligheidsdiensten en officieren van justitie bezet, evenals die van legereenheden. Rechtszalen worden in brand gezet, vandalen vernielen appartementen waardoor vreedzame burgers om het leven komen.'

undefined

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

15.50 Betogers bemachtigen 1.500 vuurwapens
Demonstranten zijn er in de chaos van de afgelopen twee dagen in geslaagd vijftienhonderd vuurwapens te bemachtigen. Dat heeft de Oekraïense veiligheidsdienst gezegd.

Eerder op de dag claimde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er geen vuurwapens zijn ingezet.

15.31 Filmpje van schoten op betogers
Activisten hebben een gruwelijk filmpje op het internet geplaatst van een groep betogers voor een gebouw dat van de veiligheidsdienst in de stad Khmelnitski, in centraal Oekraïne, zou zijn. Hierop is te zien hoe betogers ruiten bij de ingang inslaan, waarop er met scherp op hen wordt geschoten. Een man laat kogelwonden in zijn zij zien, een vrouw ligt bloedend op de grond. Later verplaatsen de activisten een aantal bussen en zetten deze als schild voor de ingang.

De Volkskrant heeft niet kunnen controleren wanneer en waar deze beelden gemaakt zijn.

De beelden zijn hier te zien.

15.21 Merkel bevestigt: 'EU zal sancties bespreken'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bevestigd dat de Europese Unie zal bespreken of Oekraïne sancties krijgt opgelegd. Dit zei ze in Parijs nadat ze de Franse president François Hollande had ontmoet. Deze maatregel zou duidelijk maken dat de EU een politieke oplossing wil. Eerder deze maand sloot Merkel sancties nog uit.

Hollande zei dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne 'gesanctioneerd zullen worden'. Hij noemde het geweld 'onacceptabel'.

Merkel en Hollande geven een persconferentie. Beeld epa
Merkel en Hollande geven een persconferentie.Beeld epa

15.03 Dodental omhoog bijgesteld
Het dodental als gevolg van het geweld in Oekraïne is naar boven bijgesteld. Volgens het Ministerie van Volkskgezondheid zijn er 26 mensen omgekomen in Kiev, waaronder 10 politiemannen. Er zouden 263 betogers en 342 politiemannen worden behandeld voor hun verwondingen.

undefined

Politie onderzoekt de lichamen van dode betogers na een uitbarsting van geweld op dinsdag. Beeld afp
Politie onderzoekt de lichamen van dode betogers na een uitbarsting van geweld op dinsdag.Beeld afp

14.57 'Om 18.00 uur nieuwe aanval van politie'
Journalist Max Seddon meldt via Twitter dat de politie volgens het hoofdkwartier van de oppositie om 18.00 uur een nieuwe aanval begint. Dat is over twee uur Nederlandse tijd.

14.45 Grensovergang Oekraïne geblokkeerd
Het politieke oproer in Oekraïne heeft de buitengrenzen van de EU bereikt. Honderden tegenstanders van de regering in Kiev blokkeerden woensdag een grensovergang naar Polen. Er werden stapels banden in brand gestoken. De Oekraïense douane staakte haar werkzaamheden aan de weg van het Poolse Korczowa naar het Oekraïense Krakovets.

undefined

14.26 Europese bank bevriest projecten Oekraïne
Na de escalatie van geweld in Oekraïne heeft de Europese Investeringsbank (EIB) besloten haar projecten in het land te bevriezen. De huisbank van de Europese Unie financiert in het oostelijke buurland van de EU vooral infrastructuur.

Dat maakte EIB-president Werner Hoyer vandaag in Brussel bekend. De EIB wil afwachten hoe de economische en politieke ontwikkelingen verlopen. Het zou politiek het verkeerde signaal zijn, maar ook onverantwoordelijk, om nu zaken te doen in Oekraïne, aldus Hoyer.

De EIB is in Oekraïne betrokken bij onder meer het verbeteren van de controle van het luchtverkeer. Ook biedt de EIB 220 miljoen euro krediet voor het midden- en kleinbedrijf in het land.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

14.20 Dronebeelden van Onafhankelijkheidsplein
De Russische zender RT heeft opnames die van het Onafhankelijkheidsplein zijn gemaakt door een onbemand vliegtuigje op haar website geplaatst. het zijn waarschijnlijk beelden van gisteren.

14.10 Van Rompuy: EU zal snel reageren, ook met sancties'
Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, twittert dat Europese leiders gealarmeerd zijn door het geweld in Oekraïne. 'De Europese Unie zal snel reageren, ook door middel van gerichte sancties.' En: 'Verantwoordelijken moeten verantwoording afleggen. De autoriteiten moeten fundamentele rechten verzekeren.'

Om daadwerkelijk tot sancties over te gaan moeten alle EU-landen hier unaniem mee instemmen. Tot nu toe zijn niet alle lidstaten hier voorstander van en is ervoor gekozen om alle kanalen met president Janoekovitsj open te houden.

14.07 Oproep tot onderzoek naar dodelijke clashes
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Kiev. In een verklaring zegt zij: 'Ik roep op tot een urgent en onafhankelijk onderzoek naar de feiten en de verantwoordelijken, ook naar het mogelijke gebruik van excessief geweld, om zeker te stellen dat de schuldigen voor deze dodelijke clashes verantwoording af zullen leggen.'

undefined

Een anti-regeringsdemonstrant in Kiev gooit stenen richting de oproerpolitie. Beeld ap
Een anti-regeringsdemonstrant in Kiev gooit stenen richting de oproerpolitie.Beeld ap

13.36 uur - 'Rouwbanden druisen in tegen olympisch handvest'
De geruchten over het verbod op rouwbanden voor Oekraïense atleten op de Winterspelen in Sotsji zijn bevestigd.

Het Oekraïense comité zegt op zijn website 'in de pijn over het verlies van landgenoten te willen delen' en met de rouwbanden uiting te willen geven aan zijn 'verdriet en medeleven'.

Ze hadden daarmee echter buiten het IOC gerekend, dat liet weten dat het dragen van de banden indruist tegen het olympisch handvest.

De Noorse langlaufers kregen eerder tijdens de Spelen al een officiële waarschuwing, omdat ze zwarte rouwbanden droegen in verband met het overlijden van de broer van een van de atleten.

13.30 uur - Hague: 'Oekraïense regering verantwoordelijk'
De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague maakt hieronder bekend dat hij morgen aanschuift bij het spoedberaad van de EU-ministers in Brussel. Ook schrijft hij dat 'geweld tegen vreedzame demonstranten onacceptabel is en dat de Oekraïense regering verantwoordelijk gehouden moet worden.'

13.22 - Ook in Nederland wordt gedebatteerd over Oekraïne
VVD-Parlementariër Han ten Broeke meldt op Twitter dat er morgenochtend een debat plaatsvindt met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

13.17 uur - Overzicht
Het is even rustig in Oekraïne. Tijd voor een kleine adempauze. Zie hieronder een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van vandaag tot nu toe.

- De Poolse premier Donald Tusk riep vanochtend op tot 'financiële en persoonlijke sancties' tegen de Oekraïense regering. De Franse president Hollande schaarde zich achter hem. Ook Duitsland heeft aangegeven maatregelen te willen nemen.

- Over deze mogelijke sancties wordt zometeen in Brussel gesproken. De EU-minister van Buitenlandse Zaken steken de koppen bij elkaar.

- Oppositieleider Vitaly Klitsjko gaf vandaag in de Duitse krant Bild aan dat er voor vandaag nieuw overleg gepland staat tussen de oppositie en regering. Eerder overleg liep op niets uit.

- Op het Onafhankelijkheidsplein staan nog altijd zo'n 20.000 anti-regeringsbetogers. Gevechten tussen de oproerpolitie en demonstranten bleven vandaag (vooralsnog) beperkt. Mogelijk is er nabij het plein één vrouw doodgeschoten. Haar dood is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

13.05 uur - Protest in Brussel
In Brussel, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zometeen spoedberaad houden, is voor de ingang van het Europese Parlement een klein protest gaande. Demonstranten hebben zich in Oekraïense vlaggen gewikkeld en houden zich dood.

12.49 uur - Vrouw doodgeschoten
Op Twitter circuleert een foto van een vrouw die zojuist met een machinegeweer doodgeschoten zou zijn in Khmelnytskiy, nabij het kantoor van de geheime dienst in Kiev.

12.38 uur - Livestream
Vanochtend kwam het al even voorbij in dit liveblog, maar we herhalen het nog maar eens: livebeelden van het Onafhankelijkheidsplein zijn te volgen via de stream van Espreso TV.

Ook Russia Today heeft een webcam op het plein gericht.

12.31 uur - 'IOC ziet niets in zwarte armbanden'
Op Twitter gonzen geruchten dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Oekraïense atleten heeft verboden om zwarte armbaden te dragen ter nagedachtenis aan de doden die bij de recente geweldgolf in hun thuisland zijn gevallen.

12.18 uur - Man in brand
Niet alleen gebouwen en auto's vatten vlam in de Oekraïense hoofdstad, getuige deze foto van AP-fotograaf Efrem Lukatsky.

12.12 uur - Dag van rouw
President Janoekovitsj heeft voor morgen een 'nationale dag van rouw' aangekondigd voor de 25 mensen die gisteren en vannacht zijn omgekomen bij het geweld.

De vlaggen op overheidsgebouwen zullen halfstok hangen, radio- en tv-zenders moeten hun programmering aanpassen en evenementen worden afgelast.

Ondertussen blijven ordetroepen in Kiev demonstranten bestoken met waterkanonnen en plastic kogels. Betogers reageren op hun beurt met zelf in elkaar geknutselde benzinebommen, zo meldt BBC-verslaggever Daniel Sandford.

11.57 uur - Ook Hollande is voor sancties
De Franse president Hollande schaart zich achter de oproep van de Poolse premier Donald Tusk om sancties tegen de Oekraïense regering in te stellen.

'De president keurt het onacceptabele politiegeweld af en roept op tot een onmiddellijk einde hiervan', luidt de verklaring vanuit het kantoor van Hollande. 'Hij is het met de Poolse premier Tusk eens dat snelle en doelgerichte sancties nodig zijn voor hen die verantwoordelijk zijn voor deze daden.'

Hollande heeft de EU gevraagd om voorbereidingen te treffen zodat de sancties vandaag tijdens de bijeenkomst van minister van Buitenlandse Zaken bekrachtigd kunnen worden.

De Franse president Hollande. Beeld afp
De Franse president Hollande.Beeld afp

11.49 uur - Brandend gebouw op plein 'dreigt in te storten'
Het Trade Union House op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, dat sinds gisteravond in brand staat, wordt geblust. 'Een stroom water gaat omhoog via de andere kant van de barricade', schrijft een verslaggever van Kyiv Post. 'Er komen geluiden van vallend puin en rinkelend glas uit het gebouw.'

Het gebouw staat volgens ooggetuigen op het punt van instorten.

Hieronder een foto van 7 uur geleden, toen het Trade Union House in brand werd gestoken.

11.39 uur - Ministers BuZa steken koppen bij elkaar
De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen vandaag in een buitengewone zitting bijeen om over de kritieke situatie in Oekraïne te praten.

Waarschijnlijk zal er gediscussieerd worden over sancties en mogelijke andere maatregelen tegen het land zoals reisverboden voor Oekraïense functionarissen en het bevriezen van hun tegoeden.

undefined

11.21 uur - Bericht van de president
'Oppositieleiders negeren het voornaamste principe van democratie - macht valt niet af te dwingen op de straten of pleinen, maar alleen middels verkiezingen. Ik heb hun (de oppositieleiders, red.) herhaaldelijk verteld dat er snel verkiezingen zullen zijn. Als mensen op jou stemmen, dan zul je de macht krijgen. Als mensen niet op jou stemmen, dan zul je niet de macht krijgen. Maar het moet legaal gebeuren, onder de Oekraïense grondwet.'

De hele toespraak van de president valt hier terug te lezen.

President Janoekovitsj. Beeld reuters
President Janoekovitsj.Beeld reuters

11.16 uur - Laatste updates van onze correspondent Olaf Koens

11.09 uur - Nachtelijk telefoontje
De Russische president heeft vannacht gebeld met zijn Oekraïense collega Janoekovitsj om de uit de hand gelopen toestand in Kiev te bespreken. Dat maakte een woordvoerder van het Kremlin bekend.

11.09 uur - 'Nieuwe gespreksronde president en oppositie'
President Janoekovitsj wil vandaag opnieuw in gesprek met de oppositie. Dat maakte oppositieleider Vitaly Klitsjko bekend in een interview met de Duitse krant Bild.

Klitsjko, die columnist is van Bild (hij trainde jarenlang als bokser in Duitsland), zegt in de krant dat hun eis heel duidelijk is. 'De inzet van de politie tegen demonstranten moet onmiddelijk stoppen.'

Lees het interview met Klitsjko hier.

Vitaly Klitsjko praat op het Onafhankelijkheidsplein met de pers. Beeld reuters
Vitaly Klitsjko praat op het Onafhankelijkheidsplein met de pers.Beeld reuters

11.00 - Barroso wil 'gerichte maatregelen'
Voorzitter van de Europese Commissie José Barroso verwacht dat EU-leiders het snel eens zullen worden over doelgerichte maatregelen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in Oekraïne.

Betrokkenen zouden een reisverbod kunnen krijgen. Ook zouden hun tegoeden in de EU kunnen worden bevroren.

José Barroso. Beeld afp
José Barroso.Beeld afp

10.40 uur - Rusland 'bemoeit zich niet met Oekraïne'
Rusland houdt vast aan zijn beleid om niet te interveniëren in Oekraïne. Dat heeft de persvoorlichting van het kantoor van de Russische president Poetin vanochtend gemeld.

Tegelijkertijd zal Rusland de financiële steun aan Oekraïne deze week hervatten, zo maakte de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov gisteren bekend.

Oekraïne heeft een lening van bijna elf miljard euro bij Moskou afgesloten, maar ontving tot dusver slechts twee miljard. Siloeanov zei dat de vertraging kwam omdat Rusland zeker wilde weten dat Oekraïne 'zijn verplichtingen zal nakomen' voordat het geld werd overgemaakt.

Siloeanov beloofde dat Kiev deze week nog 1,46 miljard euro zal ontvangen.

undefined

10.34 uur - Financiële sancties
De Poolse premier Donald Tusk zal er vandaag tijdens een ontmoeting met andere EU-leiders op aandringen om financiële sancties tegen Oekraïne in te stellen. 'Ik hoop dat een dergelijke houding van Polen de EU zal helpen om snelle maatregelen te nemen', zei hij tijdens een bijeenkomst met zijn kabinet.

De Franse premier Fabius heeft gezegd dat hij eventuele stappen inzake Oekraïne zal bespreken met Duitsland en dat individuele sancties 'waarschijnlijk' zijn.

De Poolse premier Donald Tusk. Beeld ap
De Poolse premier Donald Tusk.Beeld ap

10.21 uur - Politie controleert voertuigen
BBC-verslaggever Steve Rosenberg is zojuist gearriveerd in Kiev. Wat hem opvalt: de politie heeft een geïmproviseerd checkpoint opgezet en doorzoekt voertuigen.

Ook andere bronnen op Twitter melden dat de politie de wegen richting het centrum heeft afgezet om passerende voertuigen te controleren.

10.07 uur - 'Er zijn ook omaatjes bij'
Hoewel de radicalere demonstranten de frontlinie verdedigen, zijn er ook vrouwen en kinderen op de been die protesteren tegen het beleid van de regering-Janoekovitsj. Fleur de Weerd vertelde gisteren in Nieuwsuur over de aanwezigheid van 'omaatjes' die de demonstranten voorzien van boterhammen. 'Oudere mensen halen stenen uit de grond en voeren die dan via menselijke ketens door naar de jonge mensen aan de vuurlinie', aldus De Weerd.

'Omaatjes' op het Onafhankelijkheidsplein houden een foto van de gevangen oppositieleider Timosjenko vast. Beeld afp
'Omaatjes' op het Onafhankelijkheidsplein houden een foto van de gevangen oppositieleider Timosjenko vast.Beeld afp

9.55 uur - Premier beschuldigt demonstranten
De Oekraïense premier Serhiy Arbuzov heeft 'radicale krachten' de schuld gegeven van het geweld van afgelopen nacht. Tijdens een kabinetsbijeenkomst zei hij dat 'de demonstranten hun land schaamte toebrengen'.

Premier Serhiy Arbuzov. Beeld ap
Premier Serhiy Arbuzov.Beeld ap

9.39 uur - Lichaam gevonden aan de rivier
Activisten hebben vanochtend een lichaam aangetroffen aan rivier de Dnjepr, die door Kiev loopt. Volgens de autoriteiten is er sprake van zelfmoord.

9.23 uur - Nachtelijke taferelen
Rondvliegende stenen, demonstranten en agenten die ter bescherming achter hun schilden wegkruipen, in lichter laaie staande auto's en gebouwen - de foto's die vannacht zijn gemaakt geven een goed beeld van de grimmige sfeer die momenteel in de Oekraïense hoofdstad hangt.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

9.05 uur - Geïmproviseerd veldhospitaal
Gewonden kunnen vanaf vanochtend terecht in de St. Michael-kerk, nabij het Onafhankelijkheidsplein, dat voor de gelegenheid is ingericht als veldhospitaal.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters

8.56 uur - Livebeelden
Wilt u de beelden vanuit Kiev live volgen? Dat kan via de stream van Espreso TV, zie hieronder.

8.52 uur - Oppositiekanaal op zwart
'De bevolking kon de ontwikkelingen in de hoofdstad niet op televisie volgen. De officiële kanalen lieten geen beelden zien, terwijl een tv-kanaal van de oppositie uit de lucht werd gehaald. Maar via internet zorgden de demonstranten toch voor verspreiding van de gebeurtenissen via livestreams.'

Dat schrijft onze correspondent Olaf Koens vandaag in de Volkskrant. Hij is momenteel in Kiev. Later vandaag zullen we contact met hem opnemen.

Overigens meldde hij vanochtend dat de communicatielijnen vanuit Kiev min of meer plat liggen (zie tweet hieronder).

8.47 uur - 'Gewonden opgehaald uit ziekenhuis'
Verslaggever Fleur de Weerd, die ter plaatse is, meldt dat demonstranten uit angst voor de politie gewonden uit ziekenhuizen in Kiev ophalen.

8.28 uur - Belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur (in chronologische volgorde)
- Gisteren zou in het Oekraïense parlement over een voorstel van de oppositie worden gesproken, dat de macht van de president moet inperken en die van het parlement moet vergroten. Het debat over het voorstel werd echter in de kiem gesmoord door de bondgenoten van de president.

- Daarop trokken woedende demonstranten naar het parlementsgebouw, waar ze in gevecht gingen met de politie. Ze gooiden met stenen, sloegen met stokken op militaire voertuigen en staken die ook in brand. De politie reageerde met de inzet van traangas en waterkanonnen.

- Op Twitter doken foto's op van gewapende mannen die met rubberkogels op de demonstranten schoten.

- Overdag kwamen dertien mensen om het leven: zes agenten en zeven burgers. Na die gevechten stelden de autoriteiten een ultimatum: als het Onafhankelijkheidsplein in Kiev om zes uur 's avonds nog niet leeg was, dan zou er met geweld worden ingegrepen.

- Er volgde een ontruimingsactie. De demonstranten beten fel van zich af met de inzet van stenen, stokken en brandbommen. Het dodental liep verder op tot 25. Daaronder ook 7 agenten. Zo'n 1000 mensen raakten gewond.

- Vannacht vond er spoedoverleg tussen president Janoekovitsj en de belangrijkste oppositieleiders plaats, maar dat liep op niets uit.

- Bokskampioen Vitaly Klitsjko, een van de belangrijkste oppositieleiders op het Onafhankelijkheidsplein, riep het Westen op om te hulp te schieten. Janoekvitsj liet op zijn beurt weten dat de oppositieleiders verantwoordelijk waren voor het dodelijke geweld. Ze zouden een grens overschreden hebben door 'mensen op te roepen de wapens op te nemen'.

- Janoekovitsj wil pas met de oppositie verder onderhandelen als ze zich openlijk distantiëren van 'radicale groepen'.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden