Teruglezen - Songfestival: Alle finalisten bekend, ook België door

Douwe Bob stond namens Nederland al in de grote finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Na donderdagavond zijn ook de tien laatste concurrenten bekend. België zit daar ook bij. De Volkskrant deed live verslag van de tweede halve finale van het populaire liedjesfestijn. Lees hier de nieuwtjes, tweets, weetjes en recensies van de Volkskrant-specialisten terug.

Beeld EPA

12 mei 2016, 21:15

Einde liveblog

De tweede halve finale is ten einde, en daarmee ook dit liveblog. Zaterdag gaan we verder in een vers liveblog voor de grande finale.

12 mei 2016, 21:02

Ja! Onze zuiderburen zijn de laatste finalist. België is door.

12 mei 2016, 21:02

Israël en Litouwen zijn eveneens door.

12 mei 2016, 21:00

Servië is ook door, net als Polen. Gaat België wel door?

12 mei 2016, 21:00

Letland, Georgië, Oekraïne, Australië, Bulgarije zijn al door.

12 mei 2016, 20:58

De stemmen zijn geteld.

12 mei 2016, 20:46

We weten het bijna

De lijnen zijn gesloten. We gaan bijna naar de uitslag van vanavond. Wie worden de concurrenten van Douwe Bob zaterdag?

12 mei 2016, 20:34

Bookmakers

Uitslag Tweede Halve Finale volgens Oddschecker, een vergelijkingssite die hierbij een gemiddelde neemt van twaalf bookmakers, stand per 11 mei, 18:00uur. De eerste tien gaan door. Van die tien had Oddschecker er bij de Eerste Halve Finale negen goed.

1 Oekraïne
2 Australië
3 Servië
4 Letland
5 België
6 Israël
7 Bulgarije
8 Litouwen
9 Polen
10 Georgië
11 Noorwegen
12 Macedonië
13 Denemarken
14 Wit-Rusland
15 Ierland
16 Slovenië
17 Albanië
18 Zwitserland

12 mei 2016, 20:30

De lijnen gaan open, maar niet voor ons

Dat was het dan. Stemmen mogen we vanavond niet - dat mag alleen als je eigen land aan de betreffende halve finale meedoet - maar een kleine round-up teruglezen om vast te bedenken op wie u zaterdag wilt gaan stemmen, dát kan natuurlijk wel. Scroll gerust terug in ons liveblog of, voor een compleet overzicht inclusief de zes vooraf al geplaatste landen, klik hier (+).

12 mei 2016, 20:25

Sympathiestemmen op België

De zuiderbuurtjes mogen als allerlaatste op.

Laura Tesoro - What's The Pressure

Ook dit jaar kun je met een gerust hart sympathiestemmen op de benedenbuur. Laura Tesoro port de ingedommelde kijker wakker met een frisse hallo-hier-ben-ik-popkneiter, zo een die je al weken in je leven denkt te hebben. What's The Pressure is geschreven door Selah Sue, maar heeft verder helemaal niks met Selah Sue te maken. Wel met de swing van Bruno Mars. En met Laura Tesoro.

Cijfer: 8

12 mei 2016, 20:19

Albanië, de eennalaatste act

Eneda Tarifa - Fairytale

Eneda Tarifa is een goeie zangeres, die een paar medium indringende en moeilijk te nemen melodiebuiginkjes uit haar mouwloze jurk schudt (half dekbed, half ingeklapte paraplu). Maar dit klinkt alsof het allemaal ter plekke wordt verzonnen. En nu we in de touwen hangen van anderhalf uur doorbrengen in een gigantische KitchenAid van vidiwallglitters en cameradraaikolken kunnen we geen aandacht meer opbrengen voor Tarifa's aantekenboekje.

Cijfer: 4,5

Beeld epa

12 mei 2016, 20:15

Georgië

We naderen het einde van de optredens. Georgië mag nu.

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Van het dreigende baslijntje en de militaristische drums, tot de prettig verveelde britpopzang en de gitaarriff die er halverwege in vliegt - alles klopt aan Midnight Gold, zeker als het na twee minuten tot een gierende climax komt. Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz (goede bandnaam ook) draait dan ook al tien jaar mee in het alternatieve circuit in Tbilisi. Wat ontbreekt is een catchy refreintje en dat verklaart wellicht waarom de Georgiërs onderaan bungelen in de ranglijst van de bookmakers.

Cijfer: 8

Beeld AP

12 mei 2016, 20:12

Noorwegen

Noorwegen mag het podium op.

Agnete - Icebreaker

Het is moeilijk voorstelbaar dat Agnete in Noorwegen niet eens zo heel lang geleden een dikke hit scoorde met haar punkband The BlackSheeps: Wees rustig, hond. Deze keer probeert ze het met een half mislukte powerballad. Veelzijdig is ze zeker, Agnete. In 2014 won ze de Noorse editie van Dancing With the Stars. En dat voor een vrouw die opgroeide in Nesseby, een dorpje aan de Barentszzee in het hoge noorden van Noorwegen waar zalm, rendieren en bittere koude (Icebreaker!) de trefwoorden zijn.

Cijfer: 6

12 mei 2016, 20:08

Oekraïne

Cornald Maas kondigt het aan als een indrukwekkende show, die van Oekraïne.

Jamala - 1944


Inhoudelijk is 1944 misschien wel het sterkste nummer van deze jaargang. Jamala zingt over de deportaties van de Tataren door de Sovjet-Unie in 1944, wat Jamala's overgrootmoeder en haar gezin overkwam. Het refrein zingt ze in de taal van de regio en betekent zoveel als: 'Ik kon mijn jeugd daar niet doorbrengen, omdat jullie mijn vrede wegnamen.' Verder heeft Jamala iets te veel naar Anthony Kiedis in de clip van Under The Bridge gekeken.

Cijfer: 7,5

Beeld EPA

12 mei 2016, 20:05

Green room

We schakelen even naar de green room. De presentatrice peilt de zenuwachtige, maar vrolijk ogende stemming tussen de met vlaggetjes zwaaidende kandidaten. Nicky Byrne, voormalig Westlife-lid, mocht eerder de stemmen van Ierland doorgeven, nu mag hij zelf uitkomen voor zijn land. Hij is een van de artiesten die even naar de camera mag zwaaien tijdens deze minibreak.

12 mei 2016, 20:00

Denemarken mag nu

De Denen maken hun opwachting.

Lighthouse X - Soldiers of Love

Jaha, ze bedoelen het goed, de boybandbraveriken van Lighthouse X. Daags na de aanslagen in Parijs verzonnen ze dat de wereld een mooiere plek zou zijn als we allemaal liefdessoldaten voor het leven waren. Het resulteerde in veel 'pak mijn hand' en 'hoop in onze harten'. Toch kan het de beste zure luisteraar overkomen: onder de douche kom je erachter dat het hubba-bubba-refrein bellen blaast in je kortetermijngeheugen.

Cijfer: 6,5

12 mei 2016, 19:58

Bulgarijë aan de beurt

Bulgarijë maakt een comeback na een paar jaar te schitteren door afwezigheid.

Poli Genova - If Love Was a Crime

Midtempo dancenummer is zó het gemiddelde van alles in het universum, en de tekst zo'n spectaculair zinloze metafoor (trouwens: is 'If Love Were a Crime' niet correcter?), dat je niet anders kan dan je blik op de styling richten. Welnu: hartelijk welkom, crew van Starship Subjunctive van Planeet Verkeersbord, u komt duidelijk met de beste bedoelingen, wandelt u gerust door naar de Grand Final, met complimenten van de bookmakers.

Cijfer: 4

12 mei 2016, 19:54

Slovenië in Marlies

Slovenië, gekleed in Marlies Dekkers, begint.

ManuElla - Blue and Red

De Slovenen proberen het dit jaar met een doorsneeliedje. Horen we daar een banjo of is het toch weer gewoon die computer? De Taylor Swift van Slovenië zingt in het refrein vol overtuiging dat blauw blauw is, en rood rood. Daarmee is al veel gezegd. Met zulke teksten maak je niet veel vrienden en dat gejodel, of iets wat daar op lijkt, maakt het er allemaal niet beter op.

Cijfer: 6

Beeld EPA

12 mei 2016, 19:49

Australië mag op

Nummer tien, we zijn over de helft. Australië gaat, zo denken wij, hoge ogen gooien. Waarom ze eigenlijk meedoen? Vorig jaar mocht het eenmalig omdat het de zestigste editie van het Songfestival betrof, maar de liedjeswedstrijd bleek zo populair in eigen land dat ze er dit jaar weer gewoon bij zijn. Tja.

Dami Im - Sound of Silence

Behalve de pretentieuze titel valt er niets aan te merken op de inzending van Australië, dat dit jaar voor de tweede keer meedoet. Dami Im heeft een Lana del Rey-achtige dromerigheid in haar stem, maar kan daarnaast ook alle schuiven vol opengooien zonder dat ze aan zuiverheid inboet. Sound of Silence is een prima powerballad die niet hoeft onder te doen voor het gemiddelde top 40-nummer.

Cijfer: 8

12 mei 2016, 19:44

Litouwen aan de beurt

De negende deelnemer van de avond is Litouwen.

Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Tamelijk gewaagd dat de Litouwers Donny Montell naar Stockholm hebben gestuurd. Vier edities geleden, in Azerbeidzjan, was zijn optreden geen knallend succes. Zijn laatste troef is stukken moderner, met een lekker refrein. Maar even realistisch: waarschijnlijk zingt Don net zo vals als in Baku en loopt de Zweedse nacht waarop hij heeft gewacht uit op mweh en een hoop dure troostwodka.

Cijfer: 7

Beeld AP

12 mei 2016, 19:41

Macedonië in de eigen taal

De beurt aan Macedonië.

Kaliopi - Dona

Totaal Italiaanse rockballad zoals die geboren werd in de jaren tachtig en nooit meer is geëvolueerd, grazie al cielo. Waar leer, cellospeelsters, motorfietsen, extreem zwart haar, operagebouwen en neonkleurige martini's een uniek verbond aangaan, wiegend in extatisch liefdesgeluk. Kaliopi, gezegend met een typisch Italiaans-damesheesje, heeft leerpants geruild voor een Vampirellajurk. Dit alles brengt ons op het volgende: we hebben een superleuk Italiaans eethuisje ontdekt. Maar we zeggen niet waar, dan gaat iedereen erheen.

Cijfer: 6

12 mei 2016, 19:39

Douwe kan alles

Onze eigen inzending Douwe Bob zit weer bij Jan Smit en Cornald Maas in het commentatorenhokje. Hij mocht zelfs de Ierse Nicky Byrne inleiden want, quote Jan Smit, 'Douwe, jij kan alles'.

12 mei 2016, 19:37

Retemuzikale Ieren

Ierland on stage.

Nicky Byrne - Sunlight


Om de een of andere reden zijn de Ieren retemuzikaal, zeker als het gaat om goed geproduceerde radiovriendelijke meezingpop. Zie het rijtje U2, Westlife, Boyzone, The Corrs. Precies in die lijn ligt het lied van Nicky Byrne. Hij is een kruising tussen David Beckham en Bryan Adams. Het is classic rock met intense schorre stem gezongen, waarbij de twee lettergrepen van 'sunlight' een pakkend refrein vormen. Vreselijk gezapig, maar goed gemaakt.

Cijfer: 7,5

Beeld epa

12 mei 2016, 19:33

En door

En door. Servië gaat het goed doen, vermoeden wij.

Sanja Vucic - Goodbye (Shelter)

Geheide finalist, de overdadig opgemaakte jonge zangeres die volgens haar cv maar liefst vijf talen machtig is (Servisch, Spaans, Arabisch, Italiaans en Engels) en een vijfde (Portugees) onder de knie probeert te krijgen. Zingen kan ze ook. De Adele-achtige song barst van het pathos, maar die is in dit geval goed te verstouwen en van een orkest op volle sterkte, een handvol ondersteunende zangeressen en wat verstopte fluittonen is in deze competitie nog nooit iemand slechter geworden.

Cijfer: 7,5

Beeld EPA

12 mei 2016, 19:30

Minipauze

Een kleine pauze in al het zanggeweld in Stockholm. We zien, net als bij de eerste halve finale, een filmpje waarin een oud-deelnemer en de presentatoren incognito Songfestivalbezoekers komen ophalen. Lachen, gieren, brullen.

12 mei 2016, 19:27

Op een bedje van Disneyrock

Wit-Rusland is aan de beurt.

Ivan - Help You Fly

Met zijn gekreun en hoge uithalen doet de stem van de Wit-Russische Ivan een beetje denken aan een jonge Nick Carter van de Backstreet Boys. Qua looks niet trouwens. Help You Fly heeft een opzwepend refrein dat dankzij de scheurende gitaren nog iets van - voor Eurovisiebegrippen hè - power heeft. Ivan serveert het geheel lekker enthousiast, tikkie maniakaal, waarschijnlijk in de wetenschap dat hij de finale toch niet gaat halen. En Nicolette Kluijver heur haar nog moet teruggeven.

Cijfer: 5

Beeld epa

12 mei 2016, 19:22

Strakke zeikbalade

Israël mag op.

Hovi Star - Made of Stars

Het kan haast niet anders of Hovi Star - naar eigen zeggen een begenadigd haarstylist - heeft op zijn kuit een clichématige sterrenreeks getatoeëerd. Of met eyeliner getekend, kan ook. Ooit deed deze divafiguur mee aan een realityprogramma met de naam A Star is Born. 'We zijn gemaakt van sterren', zingt hij nu. Geen wonder dat de strakke zeikballade na twee minuten uitbarst in een hemeltergend handen-in-de-luchtmoment.

Cijfer: 5,5

Beeld Eurovision
De inzending van Israël. Beeld epa

12 mei 2016, 19:18

In de fik

Zwitserland betreedt het podium.

Rykka - Last of Our Kind

Rykka hult zich in een keur aan brandbare materialen en verhip, het lijkt even of ze in de fik staat. Maar de rooksliertjes vervliegen snel, net als het nummer zelf - het type ballad dat na het openingscouplet gas moet geven, maar dat doet in een te vol gepakte Fiat Panda die de Gotthardpas oprijdt. Met het zweet op het voorhoofd gooit ze er een modulatie tegenaan, maar alles staat afgesteld alsof ze de buren niet wil storen.

Cijfer: 5

Beeld AP

12 mei 2016, 19:14

Polen met rockballad

Polen is aan de beurt.

Michal Szpak - Color of Your Life

Een kasteeltoren in het bos, een tekst over liefde en eenzaamheid, een refrein dat uit een lang uitgerekte oohoohoohoo bestaat, een man met een ringbaardje en lange, goed verzorgde krullen, de wind die erdoorheen waait - nee, deze clichématige rockballad stelt op geen enkel vlak teleur. Leuk weetje voor op feestjes: die l met dat streepje erdoor spreek je uit als een w, als in wow. Even met z'n allen: wow, wat is Michaw een watje.

Cijfer: 6

Beeld EPA

12 mei 2016, 19:10

Act numero uno: Letland

We zijn begonnen! Met Letland.

Justs - Heartbeat


Deze niet onknappe gast gaat in zijn lederen jackie aardig van start voor Letland. Helaas is het na de pronte elektronische beat meteen afgelopen. Met het dreinerige refrein krijgt de pas 21-jarige Justs (een artiestennaam) in Riga en omstreken de handjes vast op elkaar, maar hier werden we er warm noch koud van. De overbeschaafde softrock verzandt in nietszeggendheid, leren jackie of geen leren jackie. Flauw ja, maar Heartbeat lijdt ernstig aan een hartritmestoornis.

Cijfer: 5

Beeld EPA

12 mei 2016, 19:03

Van start

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is begonnen. Via NPO 1 kunt u het festijn in Stockholm volgen. Commentatoren Jan Smit en Cornald Maas worden inmiddels vergezeld door Douwe Bob himself.

Traditiegetrouw begint het Songfestival niet met de eerste kandidaat, maar met een speciale act om de avond af te trappen. Ook de presentatoren nemen deel aan de nogal musicalachtig aandoende act. De geschiedenis van het Eurovisie Songfestival wordt al zingend en dansend aan ons kijkers medegedeeld.

12 mei 2016, 18:55

Laura Tesoro

In Nederland duimen we zoals altijd een beetje extra voor België. In deze tweede halve finale komen we de 19-jarige Vlaamse zangeres Laura Tesoro en haar nummer What's The Pressure tegen. Tesoro is bij onze zuiderburen vooral bekend als actrice in de soap 'Familie' en vanwege haar deelname aan The Voice van Vlaanderen.

Extra reden om haar te steunen vanavond? Het Nederlandse tintje. Haar vriend Giovanni is Nederlander. En drie van haar backing vocals tijdens haar optreden zijn ook Nederlands.

12 mei 2016, 18:46

Globen Arena

Evenals de eerste halve finale zal ook vanavond de show plaatsvinden in het reusachtige uit LED-schermen bestaande podium van de ijshockey- annex muziekhal Globen Arena in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Het is alweer de tweede keer dat het Eurovisie Songfestival hier wordt gehouden. Ook in het jaar 2000 werd het liedjesfestijn er georganiseerd. Het festival werd gewonnen door de Deense Olsen Brothers met hun liedje Fly on the wings of love. Namens Nederland werd Linda Wagenmakers met het nummer No goodbyes en haar act met de door Jan Aarntzen ontworpen zwart-witte podiumvullende jurk dertiende.

Al werd in Nederland haar optreden vooral overschaduwd doordat halverwege de uitzending het Songfestival werd onderbroken vanwege de vuurwerkramp in Enschede.

12 mei 2016, 18:43

Volkskrant Songfestivalbingo

Uw Songfestivalavond is pas compleet met het geluid van uw televisie op tien, chips op tafel én een volle Songfestivalbingokaart! Of u het spel uitprint of online speelt en of u er een drankspel van maakt of niet, mag u helemaal zelf weten. Check de Volkskrant Songfestivalbingo hier.

12 mei 2016, 18:33

Hoe roze is het Songfestival?

Hoe roze is het Eurovisie Songfestival eigenlijk? Natuurlijk deed Gerard Joling mee. Hij eindigde niet eens onverdienstelijk negende met Shangri La in 1988. Dana International won namens Israël (1998) en Conchita Wurst voor Oostenrijk (2015). Zij kwamen openlijk voor hun geaardheid uit, evenals Hovi Star, die vanavond voor Israël zal optreden. Maar dat was natuurlijk niet altijd zo. Neem de Belgische zanger Bob Benny die in 1959 meedeed en pas in 2001 op zijn 74ste uit de kast kwam.

En dan de fans van het Songfestival. Open deur van jewelste: bovengemiddeld veel homo's houden van het Songfestival. Maar hoe komt dat eigenlijk? Volkskrant-redacteur Haroon Ali ging bij zichzelf te rade.

12 mei 2016, 18:22

Roemenië

Wie goed heeft opgelet, telt achttien deelnemers. Dat is er een minder dan afgelopen dinsdag. Hoe dat komt? Oorspronkelijk zou ook Roemenië op het podium te zien zijn. Maar vlak voordat het Songfestival begon besloot de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het liedjesfestijn, de Roemen uit te sluiten van deelname.

Aanleiding was de 14,5 miljoen euro schuld die de openbare omroep van Roemenië (TVR) had openstaan bij de EBU. Een zwaar gelag voor de Roemeense zanger Ovidiu Anton die met zijn liedje ‘Moment of silence’ wilde schitteren in Stockholm.

Spijtig ook voor de Roemeense fans van het Eurovisie Songfestival. Maar ook de Roemeense voetbalsupporters zijn de dupe van de ruzie tussen de EBU en de Roemeense publieke omroep. Dat krijgt ook geen toegang meer tot andere diensten van de EBU. Zo zal Roemenië ook het EK Voetbal niet kunnen uitzenden.

12 mei 2016, 18:19

Tweede halve finale

Vanavond dus de tweede halve finale. Letland mag de show openen, voor Polen, Zwitserland, Israël, Wit-Rusland, Servië, Ierland, Macedonië, Litouwen, Australië, Slovenië, Bulgarije, Denemarken, Oekraïne, Noorwegen, Georgië, Albanië en België.


12 mei 2016, 18:08

De grootste songfesitvalfan

Niet alleen de artiesten ontspannen dezer dagen in Stockholm. Fred (52) zocht per advertentie iemand om naar het Europese Songfestival in de Zweedse hoofdstad te gaan. Volkskrant-verslaggeefster Gidi Heesakkers trok een dag met hem op. Lees hun belevenissen in deze reportage. (=)

Beeld Ivo van der Bent

12 mei 2016, 17:57

Douwe Bob

Nog altijd raken we in Nederland niet uitgepraat over het optreden van Douwe Bob afgelopen dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Vocaal ijzersterk. Een heerlijke uitvoering van Slow Down. Terecht in de finale van komende zaterdag, concludeerden ook buitenlandse media.

De Amsterdamse zanger lijkt lekker rustig te blijven onder alle lofzang. Hij blijft gefocust en zocht vandaag zijn ultieme slow down moment in Stockholm: een middagje vissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden