Teruglezen - Republikeinse conventiezaal jouwt Clinton uit

Onder het thema Make America Work Again zouden de Republikeinen op hun tweede conventiedag praten over de economische toekomst van Amerika. Maar de toespraken gingen vooral over de grote vijand: Hillary Clinton. Donald Trump werd aan het begin van de avond officieel gekozen tot genomineerde voor het presidentschap.

Beeld afp

20 juli 2016, 4:21

`Clinton vaker genoemd dan Trump'

De tweede avond van de Republikeinse conventie stond meer in het teken van aanvallen op de Democratische tegenstander Hillary Clinton dan op het steunen van de pasgekozen eigen kandidaat Donald Trump. Dat schrijft de politieke krant Politico op basis van een telling van de namen in toespraken.

De sprekers noemden Hillary Clinton 96 keer, Donald Trumps naam viel 60 keer. Aan de uitslag heeft zeker de toespraak van Chris Christie bijgedragen, die de zaal opjutte om Clinton ‘schuldig’ te noemen aan misdadige praktijken. Politico baseert zich bij de telling op de vantevoren geleverde uitgetypte speeches.

Beeld afp

20 juli 2016, 3:54

Wilders spreekt op afterparty

Geert Wilders is ook in Cleveland aanwezig op de Republikeinse conventie en kreeg het woord op een afterparty over homorechten.

20 juli 2016, 3:08

Carson linkt Clinton aan de duivel

De Republikeinen sturen voorafgaand aan de toespraken een mail rond met de uitgetypte teksten van een aantal sprekers. Daar stond het woord Lucifer niet tussen maar voormalig presidentskandidaat Ben Carson stopte dat woord op het podium toch in zijn toespraak.

Carson is een arts die in de voorverkiezingen bekend werd om zijn opmerkelijke uitspraken. Die lijst werd de nacht van dinsdag op woensdag uitgebreid toen hij in een wat ingewikkeld betoog Hillary Clinton linkte aan de duivel. Clinton is volgens Carson een bewonderaar van activist Saul Alinsky die in een van zijn boeken Lucifer noemt. ‘Dit is een land waar op elke munt staat ‘In God We Trust’. Dus willen we iemand als president die een held heeft die de duivel bedankt?’

De zaal riep overtuigend 'nee' en zo kwam een einde aan de avond 'Make America Work Again'.

20 juli 2016, 2:35

Donald Trump Jr. prijst vader

In een bezielde toespraak deed de zoon en naamgenoot van Donald Trump niet onder voor zijn vader. Donald Trump Jr. sprak vooral over zijn vader in werksituaties. De 38-jarige zoon van de Republikeinse presidentskandidaat prees zijn vader die niets onmogelijk houdt: ‘Als iemand zegt dat iets onmogelijk is, dan komt hij in actie.’ Volgens Donald Trump Jr. is dat ook wat er gebeurde toen mensen een jaar geleden zeiden dat zijn vader geen succes zou hebben in de politiek. ‘Ik zag die blik in zijn ogen.‘ De vader van vijf kinderen was net als zijn halfzus Tiffany ingepland op prime time. Hij sprak over zijn eigen jeugd waarin hij de luxe had van een goede school en zei dat hij de rest van Amerika ook goed onderwijs gunt. Ook deze toespraak ging niet over de economie – het thema van de tweede avond.

Donald Trump Jr. Beeld epa

20 juli 2016, 2:01

Tiffany Trump: beetje zenuwachtig

Donald Trump De Vader zal de werktitel zijn geweest van het praatje van zijn jongste dochter: Tiffany Trump. De net afgestudeerde 22-jarige gaf toe dat ze wat zenuwachtig was. Maar ze wilde wel even wat aardigs zeggen over haar vader. Hij was degene die vriendelijke dingen in haar rapporten krabbelde, en niet zozeer naar de resultaten keek. ‘Hij haalt het talent in mensen naar boven. Dat is een goede eigenschap voor een vader, maar beter nog, voor een president.’ De dochter van Trumps ex-vrouw Marla Maples is minder bekend dan haar halfzus Ivanka maar heeft op Instagram een grote groep volgers.

Tiffany Trump. Beeld afp

20 juli 2016, 1:47

Christie jut zaal op tegen Clinton

Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, heeft van zijn speech een grote anti-Hillary-show gemaakt. De zaal begon al snel te schreeuwen: ‘Lock her up, lock her up’ (‘In de cel’). De voormalige presidentskandidaat noemde vervolgens een hele reeks buitenlandse onderwerpen waarin Clinton volgens hem vreselijke fouten heeft gemaakt. ‘We moeten ons afvragen: is Hillary Clinton schuldig of onschuldig?’ ‘Guilty’, brulde de zaal steeds. Christie is een groot fan van Trump. Hij redde het niet in de race om de nominering voor het presidentschap en hij viel ook nog eens af als kandidaat voor het vicepresidentschap.

20 juli 2016, 1:36

Ryan praat weinig over Trump

De hoogste Republikein in het parlement, Paul Ryan, heeft opgeroepen tot eenheid binnen de partij. De man die tot voor kort een fel tegenstander was van Donald Trump hield een gedegen beleidstoespraak waarin hij de naam Trump nauwelijks noemde.

Als een raspoliticus richtte Ryan zich tegen de Democratische partij die volgens hem onder de ‘meest liberale president ooit’ niets heeft gedaan aan armoedebestrijding en die de dreigingen in de wereld niet serieus neemt. ‘Wat hebben de Democraten te bieden? Een derde termijn Obama onder weer een Clinton.’

Paul Ryan. Beeld afp

20 juli 2016, 1:08

Trump in video: ik ben zo trots

Donald Trump heeft in een videoverbinding op de conventie gereageerd op zijn officiële kandidaatstelling voor het presidentschap. Hij zei dat hij heel trots is op de Republikeinse nominatie en dat het iets is dat hij nooit zal vergeten. Trump kondigde alvast aan waar hij donderdag een toespraak over gaat geven: hoe er een betere toekomst moet komen voor Amerikanen.

Gewoonlijk is de genomineerde pas op de laatste avond van de conventie te zien, op donderdag. Trump lapt die regels aan zijn laars, en verscheen maandagavond al samen met zijn vrouw Melania op het podium. Dat was toen ze een omstreden toespraak gaf met passages uit een speech van Michelle Obama. In de videoboodschap zegt Trump daarover: 'We hadden zo'n geweldige avond gisteren.'

20 juli 2016, 0:53

Sporters, politici en Trump-kinderen

Na het stemgedeelte is in de nacht van dinsdag op woensdag het toesprakendeel begonnen. Het thema is werk: ‘Make America Work Again’. Op het programma staan naast sporters en zakenmensen speeches van een aantal belangrijke politici. De voorzitter in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan was een groot tegenstander van Trump maar moet nu zijn steun uitspreken. Twee voormalige tegenstanders in de voorverkiezingen mogen ook spreken: Chris Christie en Ben Carson. Twee kinderen van Donald Trump staan rond prime time op het podium: Donald Trump Jr. en Tiffany Trump.

Fanclub
Volkskrant-correspondent Michael Persson ziet op de sprekerslijst geen arbeiders of andere vertegenwoordigers van die middenklasse. 'Je ziet toch vooral familieleden, miljardairs, oud-commando's en politiemannen, uitgerangeerde politici, en wat soap- en realitysterren van het Trump-garnituur.'

20 juli 2016, 0:25

Clinton: conventie surrealistisch

Clinton heeft de eerste dag van de Republikeinse conventie surrealistisch genoemd. Op een bijeenkomst in Las Vegas vergeleek ze het partijcongres dinsdag met een bijeenkomst uit de film The Wizard of Oz. ‘Veel geluid en woede – zelfs een rookmachine. Maar als je goed kijkt, zie je dat het gewoon Donald Trump is die het Amerikaanse volk niets te bieden heeft.’

De Democraten smullen van de chaos op de eerste conventiedag van de Republikeinen. Op dinsdag stuurde de partij een mail rond naar de aanhangers waarin het sarcastisch een overzicht gaf van de ‘hoogtepunten’ van de eerste dag van het Republikeins congres. Daarop volgde een oproep om geld te doneren aan Hillary Clintons campagne.

Op dag één was het thema van de Republikeinse conventie ‘Make America Safe Again’, met toespraken over geweld tegen politieagenten en over nationale veiligheid. Het was makkelijk om met dat thema Hillary Clinton om de oren te slaan, de Democratisch presidentskandidaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken. De vraag is welke draai de Republikeinen in de nacht van dinsdag op woensdag aan het thema werk geven. De Democraten weten het al, zo staat in de campagnemail: 'Dus we gaan veel horen over hoe Amerika weer aan het werk gaat. Tenminste, de mensen aan de top, ten koste van de middenklasse.’

Hillary Clinton dinsdag in Las Vegas. Beeld afp

20 juli 2016, 0:17

Mike Pence kandidaat-vicepresident

De Republikeinen hebben Mike Pence zoals verwacht aangewezen tot de genomineerde voor het vicepresidentschap. Er waren geen andere kandidaten.

20 juli 2016, 0:11

Officiële uitslag

Met het voorlezen van de stemmen is de officiële uitslag van de Republikeinse voorverkiezingen bekend.

De gedelegeerden stemden in de nacht van dinsdag op woensdag als volgt op de verschillende Republikeinse kandidaten:
1725 Donald Trump
475 Ted Cruz
120 John Kasich
114 Marco Rubio
7 Ben Carson
3 Jeb Bush
3 Rand Paul

19 juli 2016, 23:58

Pauzemuziekje na onduidelijke stemmen

De Amerikaanse televisiezenders zenden in de nacht van dinsdag op woensdag minutenlang een pauzebandje uit dat bij de Republikeinse conventie de tijd probeert te vullen. Gedelegeerden uit Alaska vinden dat hun stemmen niet goed geteld zijn. Terwijl de partijtop op het podium overlegt, ligt het programma stil.

Zolang het procedureel probleem niet is opgelost, kan er geen officiële uitslag worden gegeven. De stemmen van Alaska kunnen de overwinning van Donald Trump niet meer veranderen. Amerikaanse politiek journalisten schamperen over het opnieuw chaotische verloop van de conventie. Voorzitter Paul Ryan maakte een einde aan de onduidelijkheid door de regels voor te laten lezen.

19 juli 2016, 23:34

Donald Trump Jr leest stemmen voor

De zoon van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de stemmen voorgelezen waarmee zijn vader officieel de genomineerde wordt. Donald Trump Jr. stond samen met zijn broer en zussen tussen de delegatie van de staat New York.

New York sloeg bij de stemronde eerst een beurt over, maar kreeg later als thuisstaat van Trump alsnog de kans om de stemmen voor te lezen. Met de 89 stemmen van de staat behaalde Donald Trump meer dan de helft van het aantal gedelegeerden. ‘Gefeliciteerd, pap, we houden van je’, aldus Donald Trump Jr.

Donald Trump Jr (tweede van links), met naast hem Ivanka, Eric en Tiffany Trump, vier van de vijf kinderen van Donald Trump. Beeld epa

19 juli 2016, 23:11

En de winnaar is: Trump

De Republikeinse gedelegeerden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een meerderheid van hun stemmen uitgebracht op kandidaat Donald Trump. Terwijl de stemming nog bezig is, staat nu officieel vast dat de Republikeinse partij Trump nomineert voor het Amerikaans presidentschap.

De nominatie is geen verrassing. Al tijdens de voorverkiezingen werd duidelijk dat Trump als winnaar uit de bus zou komen. De andere kandidaten haakten vervolgens een voor een af. De stemming in Cleveland verloopt in de nacht van dinsdag op woensdag rustig. Er is veel applaus en gegil voor Trump. De gedelegeerden die de stemmen voorlezen, maken niet alleen reclame voor hun eigen staat, maar herhalen ook Trumps standpunten.

Beeld afp

19 juli 2016, 22:42

Anti-Trump-senator geeft op

Voorafgaand aan de stemronde dreigden dissidente Republikeinen om weer chaos te creëren op de conventievloer. Maar tijdens de stemming heeft senator Mike Lee uit het anti-Trump-kamp laten weten dat de pogingen om de verkiezing van Donald Trump tegen te houden voorbij lijken. ‘Ik zie geen andere mogelijkheid’, aldus Lee. Er zijn in de nacht van dinsdag op woensdag wat lege stoelen te zien van gedelegeerden die uit protest tegen Donald Trump niet aanwezig zijn bij de stemming. Maandag gilden de dissidente Republikeinen nog op de conventievloer in een poging om de regels van de stemming te veranderen. De anti-Trumpers wilden dat gedelegeerden kunnen stemmen op wie ze willen, en dat ze niet gebonden zijn aan de uitslag van de voorverkiezingen in hun staat. Dat voorstel haalde het maandag niet waarop de gedelegeerden door elkaar heen begonnen te schreeuwen: ‘Trump, Trump, Trump, tegenover ‘Roll Call’.

Beeld epa
Mike Lee. Beeld afp

19 juli 2016, 22:17

Het stemmen is begonnen

Waar het eigenlijk allemaal om gaat op de conventie is het aanwijzen van kandidaten voor het presidentschap en het vicepresidentschap. De gedelegeerden, afgevaardigden uit verschillende staten, zitten per staat bij elkaar op de conventievloer. Ze mogen hun stem uitbrengen op alfabetische volgorde, beginnend met Alabama. Er zijn in totaal 2474 gedelegeerden, de winnaar moet meer dan de helft aan zijn kant hebben. Eén afgevaardigde leest voor hoeveel stemmen de gedelegeerden uitbrengen op wie, gebaseerd op de uitslag van de voorverkiezingen. Dat betekent dat er ook nog namen genoemd worden van afgehaakte presidentskandidaten zoals John Kasich en Marco Rubio.

De staten en Amerikaanse overzeese gebieden gebruiken de stemronde traditioneel om reclame te maken voor hun thuisland. Daarbij gebruiken ze graag hun sportteams, wat tot veel boe-geroep van andere staten leidt. En dat is dan ook het spannendste onderdeel. De stemmen staan allang vast, omdat de gedelegeerden vast zitten aan de uitslag van de voorverkiezingen in hun staat. Donald Trump won meer gedelegeerden dan de andere kandidaten.

Beeld afp

18 juli 2016, 22:06

Geen `We are the Champions' voor Trump

‘We gaan dik winnen!’, kraaide Donald Trump alvast de victorie, toen hij maandagavond onder de klanken van Queens We are the Champions het podium opkwam. Maar de popgroep liet weten dat zij het niet op prijs stelt dat de Republikeinen de song als strijdlied voor Trump gebruikten. In een tweet klaagde de band dat de Republikeinen het nummer ‘zonder onze toestemming en tegen onze zin’ hadden gebruikt. Voormalig tennis-ster Martina Navratilova merkte op Twitter op: ‘Dit moment zou Freddie Mercury in zijn graf doen omdraaien.’

Een bezoeker van de conventie met een olifant op zijn hoofd, het teken van de Republikeinse partij. Beeld afp
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.