Review

Teruglezen - Rebellen dragen zwarte dozen over, trein vertrekt

Het was de vierde dag na de ramp met vlucht MH17 die aan 298 mensen het leven kostte (onder wie 193 Nederlanders). Wij volgden alle ontwikkelingen in ons liveblog. Lees het hieronder terug.

Vrienden van Jenny Loh en Popo Fan, eigenaars van een populair restaurant en slachtoffers van de rampvlucht, huilen tijdens een stille mars in Rotterdam. Beeld reuters

De trein met de geborgen lichamen van de slachtoffers van de vliegramp is vertrokken naar Donetsk en zal daar waarschijnlijk morgenochtend aankomen. Na een reeks technische en consulaire handelingen worden zij daar vandaan naar Nederland gevlogen voor identificatie.

Lees hier alle ontwikkelingen terug, vier dagen na de ramp met vlucht MH17 die aan 298 mensen het leven kostte (onder wie 193 Nederlanders).

Het belangrijkste nieuws over de vliegramp van vandaag
- De vliegramp in Oekraïne heeft 'een diepe wond geslagen in onze samenleving', zei koning Willem-Alexander vandaag in een toespraak over de ramp. Er is heel, heel veel verdriet, zei premier Rutte in een verklaring.

- Nederlandse forensische experts hebben de koelwagens met de lichamen vandaag geïnspecteerd. Ze constateerden dat de lichamen in redelijk goede staat waren en dat de koeltrein goed functioneerde.

- De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een resolutie over de vliegramp in Oekraïne.

- Volgens president Obama is het aan president Poetin om de crisis op te lossen.

- Pro-Russische rebellen in Oekraïne hebben de zwarte dozen van het rampvliegtuig overgedragen aan een Maleisische delegatie. Dat gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag in Donetsk in aanwezigheid van 'premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

21 juli 2014, 22:36

We sluiten het liveblog nu af. Morgenochtend gaan we weer verder. We houden u natuurlijk via reguliere nieuwsberichten op de hoogte van de situatie rond rampvlucht MH17.

21 juli 2014, 22:31

RTL-verslaggever Jeroen Akkermans tweet dat de trein met de lichamen van de slachtoffers van de ramp stilstaat op station Donetsk.

21 juli 2014, 22:21

Zwarte dozen overgedragen aan Maleisiërs
Pro-Russische rebellen in Oekraïne hebben de zwarte dozen van het rampvliegtuig overgedragen aan een Maleisische delegatie. Dat gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag in Donetsk in aanwezigheid van 'premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Verslaggevers ter plekke hebben dat gemeld.
De Maleisische premier Najib Razak maakte maandag afspraken over de overdracht van de zwarte dozen met Borodaj. In de zwarte dozen worden de vluchtgegevens en de gesprekken in de cockpit opgeslagen. Ze zijn belangrijk voor het onderzoek naar de vliegramp.

21 juli 2014, 22:19

Op twitter worden nu foto's verstuurd van verslaggevers ter plaatse dat dat de zwarte dozen zouden zijn overhandigd. Dit is nog niet officieel bevestigd.

21 juli 2014, 21:40

Onduidelijkheid over overdracht zwarte dozen
De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne zouden vanavond worden overgedragen aan een Maleisische delegatie, maar of dat is gebeurd is niet duidelijk. Maleisië heeft in ieder geval niet bevestigd dat zwarte dozen zijn overhandigd.

De Maleisische premier Najib Razak liet vandaag weten dat met 'premier' Aleksandr Borodaj van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk afspraken zijn gemaakt over de overdracht. De afgelopen dagen zijn volgens Razak achter gesloten deuren onderhandelingen geweest.

De afspraken gingen ook over de trein met doden van de vliegramp die op het station van Torez stond en op het moment van de verklaring van Razak al was vertrokken naar Charkov. De lichamen uit de trein worden vanuit Charkov naar Nederland gevlogen.

Najib Razak Beeld reuters

21 juli 2014, 21:27

De zwarte dozen lijken nog steeds niet door de separatisten aan de Maleisische autoriteiten te zijn overgedragen. Volgens eerdere berichten zou dat om 21.00 uur lokale gebeuren. Moskou-correspondent van The Guardian, tweet: 'Nog steeds aan het wachten. Zijn dit gesprekken? Onderhandelingen? Worden de dozen overgedragen? Wie zal het weten.'

21 juli 2014, 21:23

Via deze link kunt u de VN resolutie over de vliegramp in Oekraïne teruglezen.

21 juli 2014, 20:55

Luister hier de toespraak van minister Timmermans die hij gaf voor de VN Veiligheidsraad terug.

21 juli 2014, 20:44

Wapenstilstand rond rampplek
De separatisten laten voorlopig ook de wapens zwijgen in een straal van 40 kilometer rond de plek waar vlucht MH17 neerstortte. Dat heeft 'premier' Aleksandr Borodaj van de Volksrepubliek Donetsk vandaag beloofd, aldus het Russische staatspersbureau RIA Novosti. De wapenstilstand 'moet verzekeren dat deskundigen veilig kunnen werken', aldus Borodaj.

Eerder op de dag had de Oekraïense president Petro Porosjenko een staakt-het-vuren afgekondigd voor een zone van 40 kilometer rond de plek des onheils. Die ligt ten oosten van Donetsk en is in handen van rebellen.

Alexander Borodaj (R). Beeld afp

21 juli 2014, 20:39

Volkskrant-correspondent Olaf Koens meldt via twitter dat Borodaj nog steeds achter gesloten deuren met een Maleisische delegatie praat. 'Zijn gestolen auto's staan voor de deur.'

21 juli 2014, 20:23

Timmermans: breng de slachtoffers naar huis
Nederland heeft op dit moment één prioriteit: de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne moeten thuiskomen. Dat heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) vandaag herhaald in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 'Ik vraag aan de internationale gemeenschap, de Veiligheidsraad, aan wie dan ook met invloed op de grond: laat ons zonder verder uitstel de lichamen van de slachtoffers naar huis brengen, naar hun geliefden', zei Timmermans. De raad had kort ervoor het neerschieten van het vliegtuig van Malaysia Airlines unaniem veroordeeld.

Volgens Timmermans verandert de rouw in Nederland in woede door 'beelden van kinderspeelgoed dat wordt rondgegooid, bagage die wordt geopend en paspoorten die worden getoond op televisie'.

Minister Frans Timmermans Beeld reuters

21 juli 2014, 20:18

Volgens de Russische BBC-correspondente zijn de zwarte dozen nog niet overgedragen aan de Maleisische autoriteiten. De gesprekken met de separatisten zouden achter gesloten deuren plaatsvinden.

21 juli 2014, 19:55

Zelfbenoemde premier in hotel
Aan het begin van de avond zag Volkskrantcorrespondent Olaf Koens plotseling een paar auto's aankomen waar 'heel zwaar bewapende figuren' uitstapten. 'Het was de zelfbenoemde premier Alexander Borodai, samen met zijn gorilla's.'

Het gezelschap kwam per ongeluk vast te zitten in de draaideur en Koens zag dat Borodai niet alleen een brandende sigaret (verboden in het hotel) maar ook een vuurwapens in zijn hand had. 'Ze zijn nu al ruim een uur binnen, aan het praten met de Maleisische onderzoekers', aldus Koens.

21 juli 2014, 19:38

'Daar lopen plots de experts die met de trein zouden meereizen'
Vanmiddag stond nog vast dat de Nederlandse forensische experts mee zouden reizen met de trein waarin de geborgen lichamen van de slachtoffers naar Charkov worden gebracht. 'Maar toen ik een broodje hamburger in mijn hotel ging eten, zag ik plotseling drie van die experts lopen', vertelt Volkskrantcorrespondent Olaf Koens over de telefoon. 'Ze wilden niets tegen me zeggen en liepen weg.'

Wat er precies gebeurd is weten we niet, aldus Koens. 'Die lichamen komen naar Nederland, daar zit iedereen bovenop. Maar hoe en wanneer precies, blijft vaag. Het is hier een grote chaos, en dat merk je aan alles.'

Een verslag van Olaf Koens hierover morgen in de Volkskrant.

De Nederlandse forensische experts vanmiddag tijdens een inspectie van de koelwagons waarin de lichamen worden bewaard. De trein is nu onderweg naar Charkov. Beeld epa

21 juli 2014, 19:17

Veiligheidsraad veroordeelt neerhalen vliegtuig
De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een resolutie die het neerhalen van het toestel in Oekraïne veroordeelt . De resolutie moet er verder voor zorgen dat het onderzoek naar de toedracht van de ramp onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd. De resolutie werd unaniem aangenomen.

In de resolutie eist de Veiligheidsraad dat de gewapende groepen in het gebied onbeperkte en veilige toegang geven tot de rampplek. Ook eist de V-raad dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig met 298 mensen aan boord, worden berecht.


21 juli 2014, 19:12

'Rusland stemt in met VN-resolutie vliegramp'
Rusland stemt in met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de vliegramp in Oekraïne. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft dat vanavond al voor de stemming in de raad laten weten, meldde het Russische persbureau ITAR-TASS.

De resolutie is opgesteld door Australië en deze moet ervoor zorgen dat het onderzoek onbelemmerd kan beginnen en dat de doden snel kunnen worden gerepatrieerd. Of Rusland zou instemmen was de vraag. Het land eiste aanpassingen in de tekst. Zo wilde Moskou niet dat in de tekst zou staan dat het vliegtuig is neergeschoten.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Beeld ap

21 juli 2014, 19:03

'Poetin bepaalt wie een Rus is - levensgevaarlijk'
Het is onmogelijk de mate van gevaar te overschatten die de Poetin-doctrine vormt voor Ruslands Oost-Europese en Euraziatische buren, maar ook voor de hele internationale wereldorde vanaf 1945, schrijft hoogleraar Europese studies in Oxford Timothy Garton Ash. Lees zijn betoog hier.

Beeld getty

21 juli 2014, 18:47

Speciale hal in Charkov
Nederlandse specialisten van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) hebben in Charkov een hal ingericht, van waaruit de repatriëring van slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne zal plaatsvinden. Dat liet de politie, waar het LTFO deel van is, vanavond weten.

21 juli 2014, 18:37

Excuses van EenVandaag
De hoofd- en eindredactie van EenVandaag hebben zich geëxcuseerd voor de uitzending van vanavond. Daarin was te zien is hoe een journaliste in het rampgebied in Oekraïne bladert door een boekje van één van de slachtoffers van de vliegtuigramp met MH17. Ook leest ze een stukje voor uit het boekje.

Op Twitter laten honderden mensen weten de actie 'respectloos', 'schandalig', 'het domste wat je kunt doen', 'ongegeneerd', 'bizar' en 'lelijk' te vinden. Het programma gaf aan dat de verslaggeefster 'niemand wilde kwetsen' en dat ze 'in the heat of the moment moet handelen. Dit had niet zo gemoeten'.

21 juli 2014, 18:25

Tanks op straat in Donetsk
Op twitter melden journalisten dat ze tanks op straat in Donetsk hebben gezien.

21 juli 2014, 17:20

Rutte: Lichamen met zekerheid snel naar Nederland
Nederland is definitief met Oekraïne overeengekomen dat de lichamen van de slachtoffers, zodra zij in Charkov aankomen, zo snel mogelijk naar Nederland worden gebracht voor identificatie. Dat zei premier Rutte vanavond in een verklaring. Er moet nog wel een reeks technische en consulaire handelingen plaatsvinden voordat het zover is.

De manier waarop met de lichamen van de slachtoffers in Oekraïne is omgegaan, lijkt zorgvuldiger dan vooraf werd gevreesd.

De OVSE heeft bevestigd dat trein is vertrokken en naar Charkov rijdt. De reis zal tien tot twaalf uur duren en 'we zijn pas tevreden als trein in Charkov is aangekomen', aldus Rutte.

Aan boord bevindt zich het lichamelijk overschot van een substantieel aantal slachtoffers. Het precieze aantal is nog niet bekend maar Rutte denkt dat het er ongeveer 200 zijn.

Er lijkt ook schot te zitten in het onderzoek naar de oorzaak van de ramp, aldus Rutte. Vanavond rond 21.00 uur lokale tijd worden de zwarte dozen overhandigd aan Maleisië.

Beeld anp

21 juli 2014, 16:46

Timmermans: 'Ik zal dit nooit begrijpen'
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in New York gezegd dat hij totdat hij sterft 'niet zal begrijpen dat het dagen moet duren voordat we de menselijke resten kunnen bergen en naar huis brengen'.

'Als de wereld ons om een leidersrol vraagt, dan zullen wij daar niet voor terugdeinzen', liet Timmermans ook weten. 'Ik ben in New York om de wereld te vragen om een humane reactie'. Timmermans liet tegenover de internationale pers weten dat Nederland in 'diepe rouw' is en dat de Nederlandse regering een uitgebreid internationaal onderzoek wil.

Frans Timmermans 'zal nooit begrijpen dat het dagen moet duren voordat we de menselijke resten kunnen bergen en naar huis brengen'. Beeld belga

21 juli 2014, 16:36

Zwarte dozen snel naar Maleisië
De zwarte dozen van het rampvliegtuig in Oekraïne worden op korte termijn overhandigd aan Maleisië. Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak vandaag laten weten.

De overhandiging zou vanavond al om 21.00 uur Oekraïense tijd zijn.

21 juli 2014, 16:03

Trein met lichamen heeft station verlaten
De koelwagons met aan boord de geborgen lichamen van de slachtoffers van de vliegramp heeft het station Torez verlaten. Dat hebben verslaggevers ter plekke gemeld.

De bestemming is niet officieel bekend gemaakt maar de trein rijdt vermoedelijk naar Charkov, waar Nederland een coördinatiecentrum heeft opgezet. Daarvandaan worden de stoffelijke resten naar Nederland gevlogen.

21 juli 2014, 15:54

Rusland komt met bewijs dat Oekraïne achter aanval zit
Het Russische ministerie van Defensie heeft bewijzen gepresenteerd waaruit blijkt dat Oekraine achter de raketaanval zit. Moskou zal het materiaal aan Europese en Maleisische experts overhandigen, zo meldt het Russische persbureau Itar Tass.

Volgens Russische waarnemingen waren er op de dag van het ongeluk vier Oekraïense luchtafweersystemen actief in het gebied waar het toestel is neergeschoten.

21 juli 2014, 15:49

President Oekraïne: 'Als niks helpt, zullen we ingrijpen'
De Oekraïnse president Porosjenko reageert bij CNN meteen op de speech van Obama. Hij herhaalt dat Rusland de rebellen tot de orde moet roepen. Tot nu toe komt er volgens Porosjenko 'geen reactie van de terroristen' op voorstellen om de onderzoekers toe te laten. 'Als niks helpt zullen wij zelf ingrijpen, ook met militaire middelen.'

21 juli 2014, 15:43

Nabestaanden boos over gesol met lichamen
'Er is veel boosheid', zei Victor Jammers van Slachtofferhulp Nederland na afloop van de bijeenkomst voor nabestaanden van de vliegramp. 'Over dat er nog geen zicht is op wanneer de stoffelijke overschotten terugkeren. Over het gesol met de lichamen.'

Mensen willen hun dierbaren nog een laatste keer aanraken, een laatste eer bewijzen, zei Jammers. 'Ze hebben de regering gevraagd alles wat binnen hun bereik ligt te doen om de lichamen terug te krijgen.'

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte bij het vertrek na de besloten bijeenkomst nabestaanden MH17. Beeld anp

21 juli 2014, 15:14

President Obama 'geshockeerd en boos'
'We zijn geshockeerd door de gebeurtenissen na de ramp met het toestel van Malaysian Airlines', zegt de Amerikaanse president Obama in een toespraak. 'En eerlijk gezegd zijn we ook boos. (...) Het is een belediging van de slachtoffers.'

'De waarheid moet naar buiten komen', zegt Obama. 'Helaas kunnen onderzoekers nog steeds niet vrij werken op de plek van de ramp. Rebellen hebben geschoten toen onderzoekers naderden. Wat hebben ze eigenlijk te verbergen?'

'Rusland heeft directe invloed op de rebellen, aangezien ze bewapend en getraind zijn door Rusland zelf. Rusland heeft dus ook de verantwoordelijkheid om de situatie nu te verbeteren.'

'Ik wil graag een diplomatieke oplossing voor de situatie in Oekraïne, dat heb ik altijd gezegd. Maar de strategie van Rusland moet veranderen, anders zal Moskou zichzelf meer en meer isoleren.'

'De nabestaanden hebben het recht om hun geliefden te begraven, de internationale gemeenschap heeft het recht te weten wat er precies gebeurd is en Oekraïne heeft het recht op zelfbeschikking.'

President Barack Obama. Beeld ap

21 juli 2014, 15:06

Cameron: geen verkoop wapens aan Rusland
De Britse premier David Cameron vindt dat alle EU-landen moeten besluiten geen wapens meer aan Rusland te leveren vanwege de houding van Moskou bij de vliegtuigramp.

Rusland heeft in 2011 in Frankrijk twee schepen van het type Mistral voor de marine besteld. Parijs wil de levering tot nu toe doorzetten. Het gaat om een bedrag van 1,2 miljard euro. Vorige maand kwamen ongeveer 400 Russen in de West-Franse havenstad Saint-Nazare aan om te leren omgaan met de schepen.

21 juli 2014, 14:46

Koning Willem-Alexander: 'We zijn diep geraakt'
'We zijn diep geraakt door de schrijnende persoonlijke verhalen', zegt koning Willem-Alexander in een toespraak op televisie, net nadat hij met de nabestaanden van de slachtoffers heeft gesproken.

'Hun verdriet en wanhoop snijden ons door onze ziel. Veel mensen zeiden: we willen waardig afscheid kunnen nemen. We bedrijpen hun frustratie.'

'Het enige dat wij vanmiddag kunnen doen is luisteren naar hun verhaal.'

'Het litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven, tot in lengte van dagen.'

'Ik wil waardering uitspreken voor mensen die zich bekommeren om de nabestaanden. U bent zo nodig', zei de koning in zijn verklaring.

Lees hier de gehele toespraak van de koning terug.

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima vertrekken na de besloten bijeenkomst voor de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Beeld anp

21 juli 2014, 14:40

Premier Rutte: Er is veel, heel veel verdriet
'De bijeenkomst die zojuist plaatsvond met nabestaanden was ronduit indrukwekkend. Er was veel, heel veel verdriet. Ik heb mensen gesproken die drie of vier mensen tegelijk verloren.' Dat zei premier Rutte zojuist in een verklaring. 'Het was buitengewoon aangrijpend.'

Rutte heeft tegen de nabestaanden gezegd dat ze niet alleen staan. 'Heel Nederland staat om hen heen. Heel Nederland voelt hun woede, hun diepe verdriet.'

21 juli 2014, 14:31

Trein vertrekt om 19.00 naar Charkov - lichamen naar Nederland
Oekraïne draagt zo snel mogelijk alle lichamen van de slachtoffers van de vliegramp over aan Nederland. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Volodimir Groysman vandaag bekendgemaakt.

De treinen met aan boord alle lichamen zullen volgens de politicus vanavond rond 19.00 vertrekken naar Charkov van waar de stoffelijke resten naar Nederland zullen worden gevlogen, aldus Groysman.

Beeld epa

21 juli 2014, 14:24

Koning Willem-Alexander spreekt het volk om 16.45 toe.
Vanmiddag om kwart voor vijf zal koning Willem-Alexander het volk over de vliegramp toespreken. Hierna geeft premier Rutte een verklaring.

De toespraak wordt rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1, Nederland 2 en alle publieke radiozenders.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tekenen het condoleanceregister op het ministerie van Veiligheid en Justitie voor de slachtoffers van de gecrashte Boeing van Malaysia Airlines in Oekraine. Beeld anp

21 juli 2014, 14:02

Koningspaar en premier Rutte op bijeenkomst voor nabestaanden
Op dit moment is in Nieuwegein een bijeenkomst gaande voor de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Hierbij zijn het koningspaar en de premier aanwezig. Daarna geeft premier Rutte een verklaring.

Premier Rutte komt aan in Nieuwegein voor een bijeenkomst met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp. Beeld ap

21 juli 2014, 13:48

Oekraiense veiligheidsdiensten blijven bij Russische connectie
Oekraiense veiligheidsdiensten blijven erbij dat al hun informatie erop wijst dat pro-Russische separatisten een radargestuurd raketsysteem van de Russen hebben gekregen waarmee vliegtuigen van grote hoogte uit de lucht kunnen worden geschoten. Er zou waarschijnlijk ook een team experts beschikbaar zijn gesteld. Dat heeft 'een bron' van de inlichtingendienst verteld aan persbureau Reuters.

21 juli 2014, 13:35

Satellietbeelden van de rampplek:

21 juli 2014, 13:23

Paginagrote rouwadvertentie overheid
De Rijksoverheid plaatst morgen in alle kranten een rouwadvertentie. In de advertentie worden de namen van alle 298 omgekomen inzittenden van de vliegramp genoemd.

'Nederland is geschokt door deze dramatische gebeurtenis. Iedereen leeft intens mee. Onze gedachten zijn bij de nabestaanden. Zij kunnen rekenen op steun van ons allemaal bij het verwerken van het grote leed dat hun zo plotseling en onverwacht is toegebracht', aldus de advertentie.

Beeld Rijksoverheid

21 juli 2014, 13:06

'Oekraiens vliegtuig naast Boeing'
Volgens het Russische ministerie van Defensie vloog vorige week donderdag, op de dag van de vliegramp, een Oekraiens gevechtsvliegtuig binnen drie tot vijf kilometer van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Dat meldt persbureau Reuters. Het ministerie heeft Kiev om uitleg gevraagd.

Rusland heeft geen gelanceerde raketten gedetecteerd in de buurt van de vliegroute van vlucht MH17. Het ministerie vraagt de Verenigde Staten om hun satellietbeelden te delen, 'als ze die hebben'.

'Rusland heeft geen BUK-raketten geleverd aan de separatisten in Oost-Oekraïne, of enige andere wapens', aldus het ministerie.

Beeld reuters
Een pro-Russische separatist vandaag bij de rampplek, vlakbij Hrabove. Beeld reuters

21 juli 2014, 12:34

Eerste inspectie afgerond
De eerste inspectie van de treinwagons met lichamen van vlucht MH17 is door de Nederlandse forensische experts afgerond. De drie inspecteurs kregen samen met waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang tot de drie wagons, aldus een woordvoerster van de OVSE.

Volgens de forensisch experts liggen de stoffelijke resten onder correcte omstandigheden opgeslagen. Ze hopen niet alleen de identiteit van de slachtoffers maar ook de omstandigheden waaronder ze zijn omgekomen op te helderen.

De Nederlandse onderzoekers zijn momenteel bij de plek waar het vliegtuig neerstortte. Het hoofd van het forensische team heeft laten weten dat hij onder de indruk was van het werk van de plaatselijke reddingsdiensten, meldt Volkskrantcorrespondent Olaf Koens.

De experts hebben redelijk ongestoord hun werk kunnen doen. Dat heeft woordvoerder Michael Bociurkiw van de OVSE gezegd. 'Ze hebben twee plekken bekeken waar grote delen van het toestel zijn neergekomen', aldus de OVSE'er. 'De experts namen het voortouw in het zoeken naar stoffelijke resten.'

Beeld ap
Nederlandse experts onderzoeken de trein bij Torez. Beeld epa
Leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing vanochtend in hun hotel in Charkov. Beeld ap

21 juli 2014, 12:26

Wrakstukken weer in de brand
Terwijl de OSVE de aanwezige pers inlichtte, vloog een deel van de wrakstukken weer in de brand. Dat meldt fotograaf Petr Shelomovskiy via Twitter.

21 juli 2014, 12:10

Koningspaar komt aan in Nieuwegein
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmiddag even voor 14.00 uur aangekomen bij het NBC Congrescentrum in Nieuwegein, waar nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp worden geïnformeerd.

Even daarvoor arriveerden minister-president Mark Rutte. Verder zijn onder anderen ook ministers Edith Schippers (Volksgezondheid), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) aanwezig, net als staatssecretarissen Wilma Mansveld en Jetta Klijnsma. Camiel Eurlings (president-directeur van KLM) en Huib Gorter (vicepresident van Malaysia Airlines in Europa) zijn ook het gebouw in Nieuwegein binnengewandeld.

Het congrescentrum is uit privacyoverwegingen afgezet met veel zwarte schermen. De nabestaanden kwamen via een andere ingang aan, uit het zicht van de media.

Premier Mark Rutte bij aankomst in Nieuwegein. Beeld anp
Koning Willem-Alexander vanmiddag in Nieuwegein. Beeld anp

21 juli 2014, 12:00

'Klaar voor nieuwe sancties'
De Europese Unie is klaar om Rusland opnieuw verdere sancties op te leggen. Dat heeft de Britse premier David Cameron gemeld. Rusland moet stoppen met het ondersteunen van de separatisten in het oosten van Oekraïne, aldus Cameron.

'Rusland moet weten dat er maatregelen worden genomen als er niet een radicale verandering komt in de manier waarop ze zich gedragen', zei Cameron. 'De EU zal klaar zijn om verdere stappen te nemen.'

De nieuwe sancties kunnen onder meer gericht worden op geavanceerde industriële goederen die voor defensieve doeleinden gebruikt kunnen worden.

David Cameron. Beeld reuters

21 juli 2014, 11:41

Malaysia Airlines vliegt over ander oorlogsland
Malaysia Airlines vliegt niet meer over Oekraïne. Zo ging de vlucht van Londen naar Kuala Lumpur gisteren bijvoorbeeld over Syrië. Dit blijkt uit het natrekken van vluchtgegevens door Flightradar24.

In Syrië woedt al drie jaar een bloedige burgeroorlog. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten ontraden luchtvaartmaatschappijen al meer dan een jaar over Syrië te vliegen. In het oosten van Oekraïne vechten sinds maart pro-Russische separatisten tegen de regeringstroepen.

Het kiezen van alternatieve routes blijkt niet altijd eenvoudig tussen Europa en het zuiden of oosten van Azië. Honderden vluchten gingen tot de ramp van afgelopen donderdag dagelijks over Oekraïne op weg van Europa naar Azië of andersom.

21 juli 2014, 11:22

Doden in Donetsk
Volgens de rebellen zijn vanochtend tijdens gevechten in Donetsk zeker drie doden gevallen. Een flatgebouw in het noordwesten van de stad is door een raket geraakt.

21 juli 2014, 11:11

Nederlandse experts bij toestel
De leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) zijn aangekomen bij de resten van het neergestorte vliegtuig. Het is voor het eerst dat Nederlandse onderzoekers de wrakstukken kunnen bekijken.

De Nederlanders maken deel uit van een groep van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE). De resten van het toestel liggen verspreid over een gebied van 35 vierkante kilometer. De experts waren eerder op de ochtend in het 15 kilometer verderop gelegen Torez bij koelwagons van een trein waar in een groot deel van de lichamen zijn opgeborgen.

Een Nederlandse forensisch expert onderzoekt de trein bij Torez. Beeld reuters

21 juli 2014, 10:47

Oriënterend onderzoek OM
Politie en het Openbaar Ministerie doen een oriënterend onderzoek naar de vliegtuigcrash. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM. Verdere bijzonderheden wil het OM op dit moment niet geven.

Het OM in Nederland kan zowel verdachten binnen Nederland als in het buitenland vervolgen als die ervan worden verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan een oorlogsmisdrijf tegen een Nederlander.

De trein bij Torez. Beeld belga

21 juli 2014, 10:39

Geen nabestaanden gezien
Volkskrantcorrespondent Jan Hunin is vandaag in het Kharkiv Palace Hotel, waar het geïmproviseerde coördinatiecentrum is.

In het crisiscentrum is ook ruimte voor nabestaanden van de omgekomen reizigers van vlucht MH17. 'Maar die heb ik hier nog niet gezien', aldus Hunin. 'De kans bestaat dat de lichamen helemaal niet hier onderzocht gaan worden, maar bijvoorbeeld worden vervoerd naar Nederland.'

Lees hier meer.

Een OVSE-waarnemer gisteren bij de koeltrein in Torez. Beeld epa

21 juli 2014, 10:33

‘Oekraïne onder vergrootglas’
Koens verblijft in een hotel in Donetsk, waar hij vanmorgen wakker schrok door een grote explosie en het geluid van 'behoorlijk hard mortiervuur'. 'Ik hoorde dat er gewone burgers om het leven zijn gekomen bij deze gevechten, maar ik heb dit niet nog bevestigd gekregen.'

In Donetsk wemelt het inmiddels van de internationale journalisten, vertelt Koens. 'Het ligt nu onder het vergrootglas van de hele wereld, dat merk je. Toen ik hier incheckte was het hotel zo goed als leeg, nu zijn er meer dan 150 journalisten.' Op de vraag waarom het zo lang duurde voordat de internationale pers het gebied bereikte, memoreert Koens aan de lange en gevaarlijke reis die hij moest ondernemen om hier te komen. Na een lange treinreis van Moskou naar Charkov ondernam hij nog een gevaarlijke autotocht van acht uur, langs ontelbaar veel checkpoints.

Lees hier meer.

Oekraïense reddingswerkers tillen een lichaam van een slachtoffer. Beeld epa

21 juli 2014, 10:23

'Lichamen in redelijk goede staat'
Volkskrant-correspondent Olaf Koens rijdt nu achter een colonne van het team van Nederlandse forensische experts aan. Het team zal voor de eerste keer op de rampplek komen en ter plekke het terrein gaan inspecteren, zegt Koens. Eerder was hij met het team bij de treinen waarin de lichamen zijn geborgen. 'Ze hebben de trein geïnspecteerd en kregen vrije toegang tot de wagons. Ze constateerden dat de lichamen in redelijk goede staat waren en de koeltrein werkte, dus daar waren ze content mee', vertelt Koens.

Lees hier meer.

21 juli 2014, 10:19

Staakt-het-vuren
De Oekraïense regering heeft een staakt-het-vuren afgekondigd in een straal van veertig kilometer rond de rampplek. Dat meldt AFP.

21 juli 2014, 10:02

'Geweld in Donetsk niet door leger'
De woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad zegt dat het Oekraïense leger niet verantwoordelijk is voor de explosies vanochtend in het centrum van Donetsk. Het leger heeft strikte orders en mag geen luchtaanvallen uitvoeren of artillerie in de stad gebruiken, aldus de woordvoerder.

21 juli 2014, 9:58

Marioepol of Charkov
De treinwagons gaan naar Charkov of Marioepol. Dat zei minister-president Mark Rutte. De sterke voorkeur van Rutte is dat de trein naar Charkov gaat omdat daar een vliegveld is. Ook is daar het coördinatiecentrum voor de identificatie van de slachtoffers. De trein is nog niet vertrokken.

Beeld anp

21 juli 2014, 9:40

Trein vertrekt vandaag
De trein met de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp zal later vandaag vertrekken van het station in Torez. Dat melden de Nederlandse onderzoekers die ter plekke zijn. Volgens premier Rutte wordt de trein momenteel verzegeld.

'De trein gaat. We weten niet hoe laat en we weten niet naar welke bestemming. Ons is beloofd dat de trein gaat', vertelde Peter van Vliet, het hoofd van het onderzoeksteam, aan verslaggevers bij het station.

'Ik wil gewoon dat de trein naar een plek gaat waar we ons werk kunnen doen. Dat is van belang voor iedereen, vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers.'

Marina Sjevtsjenko, een van de leden van het crisisteam, benadrukte tegen ANP wel dat het nog niet met volledige zekerheid te zeggen is of de treinen met de lichamen inderdaad naar Charkov worden gereden.

21 juli 2014, 9:25

272 lichamen gevonden
'Volgens de laatste cijfers die zijn verschaft door de Oekraïense Staatsdienst voor Noodtoestanden, zijn 272 lichamen gevonden waarvan er 251 in de koelwagons in Torez liggen.' Dat heeft de Oekraïense premier Jatsenjoek gemeld. Volgens officiële gegevens waren er 298 mensen aan boord.

Premier Jatsenjoek (L) en minister Timmermans zaterdag in Kiev. Beeld reuters

21 juli 2014, 9:14

Charkov klaar voor komst slachtoffers
De Oekraïense stad Charkov maakt zich op voor de ontvangst van de lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigramp. Een speciaal opgezet crisisteam werkt aan het opzetten van tal van faciliteiten voor een onderzoek naar de ramp en de komst van experts en nabestaanden. Dat vertelde Marina Sjevtsjenko, een van de leden van het crisisteam.

Er zijn aparte ruimtes met faciliteiten voor pathologisch onderzoek ingericht waar de treinen met de lichamen via een vrijgehouden spoor direct in kunnen rijden, aldus Sjevtsjenko. Ook is een hangar vrijgemaakt waar de brokstukken van het toestel van Malaysia Airlines kunnen worden verzameld voor een eventuele reconstructie.

21 juli 2014, 9:13

Nederlandse verslaggever bedreigd
Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma is door rebellen bij het treinstation in Donetsk gedwongen zijn beeldmateriaal te wissen. Dat meldt hij via Twitter. 'Anders schoten ze ons hoofd eraf', aldus Bouma.

21 juli 2014, 9:09

Britten bereid verlies te nemen bij sancties
Groot-Brittannië is bereid economische verliezen te nemen door verdere sancties tegen Rusland omdat de kosten van nietsdoen groter zijn. Dat zei de Britse minister van Financiën George Osborne.

Niemand hoeft zich volgens Osborne illusies te maken over de Britse vastberadenheid om de schuldigen voor het neerschieten van vlucht MH17 te straffen. 'Ik zou zeggen...elke sanctie heeft economische gevolgen, en we zijn bereid verdere sancties in te stellen', aldus Osborne.

'Denk aan de economische gevolgen als we toestaan dat internationale grenzen worden genegeerd, als we toestaan dat passagiersvliegtuigen worden neergeschoten, dat zou veel meer economische gevolgen hebben voor Groot-Brittannië. En we zijn niet bereid om dat te laten gebeuren', zei de Osborne.

Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk kwamen gisteren al overeen meer sancties voor te bereiden, voorafgaand aan een bijeenkomst van Europese ministers van Buitenlandse Zaken morgen.

George Osborne. Beeld reuters
Een pro-Russische rebel bewaakt de rampplek waar de Boeing 777 van Malaysia Airlines werd neergeschoten. Beeld ap

21 juli 2014, 9:03

Waarom separatisten schuldig zijn
De Amerikaanse ambassade in Oekraïne heeft een verklaring uitgegeven over de oorzaak van het neerstorten van MH17. Volgens de ambassade staat het zo goed als vast dat het vliegtuig werd neergehaald door een SA-11 grond-lucht raket (ook wel Buk genoemd) die is afgeschoten vanuit gebied dat door de separatisten wordt gecontroleerd. De Amerikanen baseren die uitspraak op verschillende factoren, die ze puntsgewijs uiteenzetten.

Lees hier op een rij: waarom de VS denken dat de separatisten verantwoordelijk zijn.

Separatistenleider Alexander Borodai. Beeld afp

21 juli 2014, 8:29

'Oekraïne bereid leiding over te dragen'
Premier Arseni Jatsenjoek van Oekraïne zegt dat er geen twijfel is dat vlucht MH17 is neergeschoten. Dit werd waarschijnlijk met een BUK M1-raketsysteem gedaan, bediend door 'professionals'.

Oekraïne is bereid de leiding over het onderzoek over te dragen aan het Westen - onder leiding van Nederland - en de brokstukken naar een Forensisch laboratorium in Amsterdam te sturen, aldus Jatsenjoek zojuist.

Volgens Jatsenjoek zijn de separatisten 'guerrillastrijders onder leiding van Rusland, ze zijn geen rebellen'.

'Ik verwacht niks van de Russische regering. Ze leverden de wapen, stuurden hun strijders. Poetin moet begrijpen dat het nu genoeg is. Dit is geen conflict tussen Oekraïne en Rusland. Dit is een internationaal conflict', vertelde Jatsenjoek tijdens een persconferentie. Rusland staat aan de donkere kant, aan de kant van de duivel.'

21 juli 2014, 8:15

Briefing Tweede Kamer begonnen
In de Tweede Kamer is de openbare informatiebijeenkomst van het kabinet voor Kamerleden begonnen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil bijgepraat worden over de ramp en over de stappen die het kabinet heeft ondernomen om de afwikkeling van het drama zo goed mogelijk te laten verlopen. VVD en PvdA deden het voorstel.

Louis Bontes, fractievoorzitter van Voor Nederland, wilde meteen na de crash al een debat. Premier Mark Rutte geeft nu een briefing. Volg het in dit liveblog.

Beeld getty

21 juli 2014, 8:04

Onderzoekers aangekomen
De drie leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing zijn aangekomen bij de rampplek. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gezegd, vlak voor hij samen met premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer informeerde over de vliegramp.

Het zijn de eerste internationale onderzoekers die door rebellen beheerst gebied hebben bereikt sinds de ramp. Waarnemers van de OVSE vergezelden de Nederlandse forensische experts.

Beeld epa

21 juli 2014, 7:53

'Lichamen slachtoffers naar Charkov'
Volgens de leiders van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk worden de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp worden overgebracht naar Charkov. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Wel moeten er internationale experts bij aanwezig zijn als de trein naar Charkov rijdt.

'De lichamen blijven in de koelwagons van de trein op het station van Torez. Ze zullen naar Charkov worden gestuurd alleen nadat internationale experts - Nederlanders, Maleisiërs of vertegenwoordigers van het Rode Kruis - ter plaatse zijn gekomen. Zij moeten de trein met de lichamen vergezellen, we zijn er klaar voor om voor hen een aparte wagon toe te voegen', aldus eerste vicepremier Andriy Poergin.

Een pro-Russische rebel vandaag bij de koeltrein in Torez waarin de lichamen van de slachtoffers worden bewaard. Beeld getty

21 juli 2014, 7:44

Briefing Rutte
Premier Mark Rutte geeft om 10.00 uur een briefing in de Tweede Kamer over de stand van zaken rond de vliegramp.

21 juli 2014, 7:38

Bijeenkomst voor nabestaanden
In NBC Congrescentrum Nieuwegein vindt vanmiddag om 14.00 uur een besloten bijeenkomst plaats voor de nabestaanden van de vliegramp. Daarbij zullen ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Mark Rutte en andere leden van het kabinet aanwezig zijn.

Naar verwachting zal premier Rutte na afloop van de bijeenkomst een korte verklaring geven.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ondertekenden vrijdag het condoleanceregister. Beeld getty

21 juli 2014, 7:33

'Toegang te laat'
Hoewel onderzoekers nu toegang lijken te krijgen tot het rampgebied is het volgens deskundigen al te laat. 'Zelfs als er geen bewuste poging zou zijn gedaan om bewijsmateriaal te verdoezelen, is in forensische termen de rampplek al aangetast', aldus Keir Giles, van denktank Chatham House, tegen persbureau AP. 'Een reconstructie van de romp en vleugels van het toestel kunnen een beeld geven van de inslag van de raket en wat voor type raket het was. Als er nu al delen van het vliegtuig zijn weggehaald kan dit de objectiviteit van het onderzoek aantasten.'

Oekraïense reddingswerkers vandaag bij de rampplek waar vlucht MH17 crashte. Beeld ap

21 juli 2014, 7:21

'Weg geblokkeerd'
Een ooggetuige meldt aan Reuters dat twee tanks van de rebellen richting het treinstation in Donetsk rijden, de weg zou geblokkeerd zijn. De stad is de hoofdstad van de regio en van de separatistische opstand tegen de regering in Kiev. Het station ligt in het midden van het centrum.

Momenteel zijn drie leden van het Landelijk Team Forensische Opsporing in Donetsk. Ze zijn onderweg naar de rampplek waar vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte. Het zijn de eerste internationale onderzoekers die door rebellen beheerst gebied hebben bereikt sinds de vliegramp.

21 juli 2014, 7:14

Poetin wil voor experts toegang tot rampplek
De Russische president Vladimir Poetin heeft er bij de separatisten in Oost-Oekraïne op aangedrongen experts toegang te verlenen tot de rampplek waar vlucht MH17 neerkwam. 'Alles moet gedaan worden om de veiligheid van internationale experts te garanderen op de plaats van de tragedie', verklaarde het Russische staatshoofd voor de Russische tv.

Hij herhaalde vervolgens zijn lezing dat het incident nooit had plaatsgevonden als de Oekraïense regering geen grote operatie was begonnen tegen de rebellen in het oosten van Oekraïne. 'Maar niemand mag en niemand heeft het recht om deze tragedie te gebruiken om zijn eigen egoïstische politieke doelen te bereiken. Dergelijke gebeurtenissen zouden mensen niet moeten verdelen maar juist verenigen.'

Poetin vannacht voor de Russische tv. Beeld reuters

21 juli 2014, 7:13

Gevechten bij Donetsk
Volgens de pro-Russische rebellenleider proberen Oekraïense troepen Donetsk binnen te komen en wordt er met stadsgrenzen gevochten in de buurt van het treinstation van Donetsk.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger kan nog geen commentaar geven op de meldingen, aldus Reuters. Volgens hem is de anti-terroristische operatie in het oosten van het land in 'actieve fase'. 'We zijn niet van plan om troepenbewegingen aan te kondigen.'

21 juli 2014, 7:05

Nederlandse militairen naar Oekraïne verstandig?
Van diverse kanten werd het dit weekeinde geopperd: Nederlandse militairen, met steun van Britten en Amerikanen, naar het oosten van Oekraïne sturen om daar het rampgebied af te schermen.

Een al te gewaagd plan, volgens militaire deskundigen: Nederland zou er meer problemen mee creëren dan oplossen. Toch gaf minister-president Mark Rutte geen ontkennend antwoord toen hem op zijn persconferentie gisteravond expliciet werd gevraagd naar de mogelijkheid van zo'n operatie. Hij negeerde de vraag en somde op wat Nederland nu al onderneemt.

Lees hier meer.

Premier Mark Rutte. Beeld belga

21 juli 2014, 6:46

Luide explosies in Donetsk
In het centrum van de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn volgens ooggetuigen luide explosies gehoord. De stad is de hoofdstad van de regio en van de separatistische opstand tegen de regering in Kiev. President Petro Porosjenko heeft gezegd de stad te zullen heroveren met zijn 'antiterroristische operatie'.

Vandaag zijn drie leden van een Nederlands identificatieteam in Donetsk aangekomen. Ze zijn onderweg naar Torez, ruim 50 kilometer oostelijker, waar lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash zijn verzameld.

Beeld getty

21 juli 2014, 6:41

Tweede koeltrein aangekomen
In het Oekraïense plaatsje Torez is een tweede trein met koelwagons gearriveerd waarin lichamen van de vliegramp kunnen worden bewaard. Tot nu toe zijn 251 lichamen en 86 lichaamsdelen gevonden op de plaats van de crash, liet een Oekraïens regeringscomité vanochtend weten.

Volgens het comité dat onderzoek doet naar de vliegramp staat de eerste trein met aan boord de resten van bijna 200 slachtoffers nog steeds op het station van Torez. 'Terroristen blokkeren de uitgang', aldus de regeringsvertegenwoordigers.

21 juli 2014, 6:40

'Zwaar weer Malaysia Airlines'
De vliegramp kan wel eens het einde betekenen van Malaysia Airlines. Dat meldt het Het Financieele Dagblad vandaag. De luchtvaartmaatschappij, die al in financieel zwaar weer verkeert, krijgt door teruglopende boekingen grote gaten in de omzet. Commercieel directeur Hugh Dunleavy zegt in een interview met de krant dat het einde nog niet nabij is.

'Na het verdwijnen van vlucht MH370 in maart hebben we met name in China een sterke afname in het aantal boekingen gezien', zegt Dunleavy. 'Maar de gevolgen van vlucht MH17 donderdag lijken beperkt. Mensen zien dat het niet onze schuld was.'

Malaysia Airlines is de afgelopen jaren sterk verliesgevend en had eind 2013 een schuld van omgerekend 2,6 miljard euro. Meerdere keren balanceerde de luchtvaartmaatschappij op de rand van een faillissement, door hoge kosten en teruglopende passagiersaantallen.

Beeld reuters
Beeld getty

21 juli 2014, 6:38

‘Spanningen met Russen op vakantie’
Op vakantiebestemmingen waar veel Russen zijn, zoals de populaire badplaats Kemer in Turkije, lopen de spanningen met Europese toeristen op. Dat melden klanten van Nederlandse reisorganisaties vandaag in De Telegraaf.

'Russen worden chauvinistischer: wij tegen de wereld die tegen ons is. Dat kan botsen met vakantiegangers van andere nationaliteiten', laat topman Atilay Uslu van Corendon weten. Ook Nederlanders zouden Russen steeds minder pruimen vanwege de vliegramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, toegeschreven aan een raket van Russische separatisten, die het leven kostte aan 193 landgenoten.

De woordvoerster van TUI Nederland (Arke) laat weten dat de onderhuidse irritaties nog niet tot geweld hebben geleid in all-inclusive resorts. 'Onze reisleiding houdt de vinger aan de pols. Zodra er iets gebeurt, grijpen we in.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.