Teruglezen: Poetin verwacht 'veroordeling' door Westen

Oekraïense militaire troepen hebben met een 'gerichte missie' in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk een klein vliegveld bij Kramatorsk in het oosten op pro-Russische milities heroverd. Het was het eerste militaire optreden van de regering sinds de Oekraïense president Toertsjinov gisteren een 'antiterroristische operatie' aankondigde tegen de separatisten die tientallen gebouwen in het oosten van Oekraïne hebben ingenomen.

Een wegblokkade bij Izioem. Beeld afp

Tijdens een telefoongesprek met secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Russische president Poetin laten weten dat Rusland een 'duidelijke veroordeling' verwacht van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap van de 'illegale acties'.

Het Witte Huis reageerde door te zeggen dat de Oekraïense regering 'verantwoordelijk is voor orde en gezag' in het land. De Amerikaanse regering herhaalde nog maar eens militair ingrijpen niet te overwegen, maar waarschijnlijk niet voor donderdag, als Rusland en Amerika rond de tafel gaan in Genève.

Volkskrant.nl hield de hele dag een liveblog bij over de ontwikkelingen in Oekraïne. Lees dat hieronder nog eens terug.

Keine Russen-Panzer
Actiejournalistiek van de Duitse tabloid Bild Zeitung. De krant begint een actie met de titel: Wir wollen keine Russen-Panzer mehr am Brandenburger Tor. Op deze site kunnen mensen de petitie tekenen tegen de Sovjet-tank die bij de Brandenburger Tor staat.

'In een tijd waarin Russische tanks het vrije, democratische Europa bedreigen, willen wij geen Russische tanks bij de Brandenburger Tor', schrijft de krant.

Volkskrant-correspondent Olaf Koens twittert dat hij naast een legerhelikopter waarschijnlijk ook een drone zag vliegen over het stadje Slavjansk.

Leger paraat
Onderstaande tweet is van RTL-correspondent Jeroen Akkermans.

De-escalatie
Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN heeft in een telefoongesprek met Poetin nogmaal benadrukt hoe belangrijk het is om verdere crisis te voorkomen. Iedereen moet zijn uiterste best doen voor de-escalatie, aldus een woordvoerder van de VN.

Poetin verwacht veroordeling
De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap moeten het gebruik van geweld door Oekraïne in het oosten van dat land veroordelen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd.

Hij zei dat Rusland een 'duidelijke veroordeling' verwacht van de 'illegale acties'. Hij doelde op de activiteiten van de Oekraïense strijdkrachten onder meer op het vliegveld van de stad Kramatorsk.

De Verenigde Staten laten weten meer sancties te overwegen, maar noemen het niet waarschijnlijk dat het voor donderdag gebeurt als er ontmoetingen zijn met Rusland in Genève.

De Russische president Vladimir Poetin Beeld ap

Witte Huis reageert
Reactie inmiddels vanuit het Witte Huis. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft de regering in Oekraïne de verantwoordelijkheid om te zorgen voor stabiliteit in het land, en dat de wet wordt nageleefd. De provocaties in het oosten van Oekraïne hebben een situatie gecreëerd waarin de Oekraïense regering geen andere mogelijkheid heeft dan te reageren, aldus de woordvoerder. Hij herhaalt dat de VS niet van plan zijn om 'dodelijk geweld' in te zetten in Oekraïne.

Rusland 'diep bezorgd'
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is 'diep bezorgd' over berichten dat er bij confrontaties rond het vliegveld van Kramatorsk doden zouden zijn gevallen, meldt persbureau Ria. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn er doden gevallen bij de gevechten romdom het vliegveld. Pro-Russische separatisten zeggen dat er vier doden zijn gevallen.

Zware vuurgevechten
In de omgeving van het vliegveld van Kramatorsk zijn zware vuurgevechten uitgebroken nadat Oekraïense militairen in actie waren gekomen tegen de pro-Russische milities. Het is nog niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

Volgens de burgemeester van Kramatorsk hebben Oekraïense militairen de militaire luchthaven bezet en hebben ze de toegang geblokkeerd. Kramatorsk ligt bij Slovjansk, 160 kilometer van de grens met Rusland.

Oekraïense troepen bij een checkpoint bij Izium, Beeld afp
Oekraïense militairen vandaag bij de stad Izium. Beeld reuters

Ook operatie in Slavjansk
De Oekraïense inlichtingendienst bevestigt dat de anti-terroristische operatie nu ook bezig is in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Dat meldt Reuters.

Vliegveld heroverd
Het vliegveld bij Kramatorsk, dat werd bezet door pro-Russische militanten, is weer in handen van Oekraïne. Dat laat de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov weten.

'Schoten in Kramatorsk'
In de bosjes langs de snelweg bij Kramatorsk liggen zwaar bewapende Oekraïense strijdkrachten verstopt, vertelt Olaf Koens op BNR. 'Er wordt op dit moment geschoten.'

Ook een verslaggever van Reuters meldt dat er wordt geschoten op het vliegveld, volgens hem zou het om waarschuwingsschoten gaan.

Situatie Slavjansk onduidelijk
Ook boven Slavjansk zou er vanuit Oekraïense helikopters geschoten worden. Deze berichten zijn echter nog niet bevestigd.

Raketwerper
Gespot door Volkskrant-correspondent Olaf Koens op het vliegveld bij Kramatorks: een Oekraïense militair met een raketwerper op de rug. Zie onderstaande tweet.

Helikopters geland
Twee militaire helikopters zijn inmiddels geland op het vliegveld van Kramatorsk, Oekraïense militairen hebben de helikopters verlaten. Volgens journalisten ter plaatse is automatisch geweervuur te horen uit de richting van het militair vliegveld van de stad.

Oekraïense hersenen
De Russische premier Dmitri Medvedev hoopt dat de Oekraïense autoriteiten 'genoeg hersenen' hebben om escalatie van het conflict in het land te voorkomen, meldt persbureau Reuters.

'Oekraïne staat op het randje van een burgeroorlog en het is eng', aldus Medvedev.

Operatie Kramatorsk
Oekraïense militaire troepen zijn momenteel bezig met een 'gerichte missie' in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie, aldus persbureau Interfax. Volgens verslaggevers heeft het Oekraïense leger het vliegveld van Kramatorsk bestormd.

'Separatisten liquideren'
Pro-Russische separatisten die hun wapens niet inleveren zullen 'geliquideerd' worden. Dat heeft een generaal van de Oekraïense antiterroristische operatie tegen verslaggevers in het oosten van het land gezegd, meldt persbureau AFP.

Een Oekraïense vrouw met haar kleinzoon bij een barricade bij het regeringsgebouw in Donetsk. Beeld epa
Oekraïense activisten vandaag in de hoofdstad Kiev. Beeld ap

Rusland geeft wapentuig Krim niet terug
Rusland is gestopt met het teruggeven van Oekraïens wapentuig dat is buitgemaakt op de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Volgens het persbureau ITAR-TASS is de maatregel bedoeld om te voorkomen dat de wapens en munitie tegen burgers worden gebruikt in Oekraïne. Rusland voldoet zo aan zijn internationale verplichtingen, aldus de regering in Moskou.

Rusland heeft naar eigen zeggen al 389 stuks militair materieel overgedragen aan Oekraïne. Daaronder zijn volgens de Russen acht helikopters en drie marineschepen.

Pro-Russische demonstranten zitten voor een barricade in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Beeld epa

Lavrov: bij geweld geen gesprekken
In onderstaande video de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eerder vandaag: 'Je kunt geen tanks op je eigen volk afsturen en tegelijk gesprekken voeren. Als er geweld wordt gebruikt in Zuidoost-Oekraïne, dan is de kans klein dat de gesprekken in Genève nog doorgaan.'

'Beschuldigingen absurd'
De beschuldigingen dat Russische militairen aanwezig zijn in het oosten van Oekraïne zijn 'absurd'. Dat zegt een woordvoerder van het Kremlin. 'Dit zijn een belachelijke beschuldigingen, er zijn daar geen Russische troepen', aldus de woordvoerder.

Hij suggereerde dat westerse regeringen zulke verhalen de wereld in helpen om Rusland in een kwaad daglicht te stellen. 'Je kunt er slechts naar gissen waarom zij er er de voorkeur aan geven niet naar alle uitlatingen van Russische zijde te luisteren', aldus de woordvoerder.

Hij liet daarnaast weten dat nieuwe sancties tegen Rusland alleen maar 'averechts' zullen werken.

Meer Oekraïners op zwarte lijst
De Europese Unie heeft meer Oekraïners op een zwarte lijst gezet wegens verduistering van Oekraïens overheidsgeld. Het gaat om vier politici en oud-politici: een voormalig premier, twee ex-ministers en een parlementariër. Ex-regeringsleider Sergej Arbuzov geldt als vertrouweling van de verdreven Russisch-gezinde president Viktor Janoekovitsj.

De vier kunnen niet meer bij hun tegoeden op hun Europese rekeningen. Inmiddels staan 22 personen op de lijst, onder wie Janoekovitsj zelf.

De Europese Unie hanteert daarnaast een zwarte lijst van vooralsnog 33 personen die betrokken waren bij de afsplitsing en de annexatie door Rusland van de Krim.

Pro-Russische demonstranten vandaag in Slavjansk. Beeld reuters

'Gazprom blijft betrouwbare leverancier'
Alexei Miller, het hoofd van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom, heeft de Europese Commissaris voor Energie Günther Oettinger vandaag verteld dat Gazprom voor Europa 'een betrouwbare gasleverancier is en zal blijven'. Dat meldt Gazprom in een verklaring.

De Russische president Vladimir Poetin waarschuwde de EU vorige week dat een snelle oplossing nodig is voor de schuld van omgerekend bijna 1,6 miljard euro die Oekraïne bij Gazprom heeft. Als het probleem blijft bestaan, kan dat gevolgen hebben voor de uitvoer van gas naar landen van de Europese Unie, zei Poetin.

Beeld epa
Beeld ap

Pantsercolonne Slavjansk
Persbureau AFP meldt dat 40 kilometer van Slavjansk een Oekraïense pantsercolonne klaar staat.

Strafzaak Russische bank
De Oekraïense inlichtingendienst SBU heeft een strafzaak tegen ambtenaren van een niet nader genoemde Russische bank geopend wegens 'het financieren van terroristen'. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de SBU heeft de bank in maart en april bijna 3 miljoen euro overgemaakt voor de financiering van militante groepen en maakte dagelijks bedragen van 150 tot 350 euro per dag over naar individuele militanten.

De SBU zegt dat het geld is gegaan naar demonstranten die bureaus van de dienst in de stad Loehansk in het oosten van Oekraïne hebben bezet.

'NAVO moet meer samenwerken met EU'
De NAVO moet meer samenwerken met de Europese Unie om voorbereid te zijn op verdere onvoorspelbare en onacceptabele acties van Rusland. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen gezegd, meldt AP.

Rasmussen sprak in Luxemburg voor alle 28 EU-ministers van defensie. Volgens hem reageert de NAVO op drie manieren op de Russische campagne in Oekraïne, namelijk met 'het versterken van defensie, het uitbreiden van oefeningen en het plaatsen van het juiste materieel'. Op deze manier beschermt de NAVO volgens Rasmussen de veiligheid van lidstaten bij de Russische grens. De NAVO en de EU zijn de afgelopen weken al nauwer gaan samenwerken na de Russische annexatie van de Krim.

Rasmussen vandaag in Luxemburg. Beeld ap
Een vrouwelijk lid van de Maidan-zelfverdedigingstroepen in Kiev. Beeld reuters

'Russische commandant achter acties'
De Oekraïense inlichtingendienst SBU meldt dat Igor Strelkov de leider van de pro-Russische separatisten in Slavjansk die daar gebouwen hebben bezet. Dat meldt de Kyiv Post. Strelkov is commandant van de Russische militaire inlichtingendienst.

De persdienst van de SBU maakte bekend een gesprek te hebben afgeluisterd waarin de stem van Strelkov werd herkend. Het gaat om een telefoongesprek tussen Moskou en Strelkov op 14 april.

Volgens de SBU arriveerde Strelkov begin maart op de Krim en gaf daar leiding aan Russische troepen en zelfverdedigingstroepen om Oekraïense gebouwen te bezetten.

Beeld reuters

Oekraïne stapt over op Europese gasleverancier
Het Duitse energieconcern RWE, moederbedrijf van Essent, is begonnen met het leveren van aardgas aan Oekraïne. Dat maakte RWE bekend.

Het gas wordt geleverd via pijpleidingen in Polen aan het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. De levering maakt deel uit van een 5-jarig raamcontract dat RWE en Naftogaz in 2012 ondertekenden. RWE mag volgens de voorwaarden tot 10 miljard kubieke meter gas per jaar aan Oekraïne leveren. Door de recente prijsverhogingen van Russisch gas is het nu goedkoper geworden voor Oekraïne om gas bij Europese leveranciers af te nemen.

In 2013 leverde RWE al 1 miljard kubieke meter aardgas aan Oekraïne. Het concern gaf aan dat de leveringen aanzienlijk kunnen worden verhoogd als bepaalde transportbeperkingen bij de grens tussen Slowakije en Oekraïne zouden worden opgeheven.

Pijpleidingen in Oekraïne. Beeld afp

'Acties uitgelokt door Rusland'
Joeri Sergejev, de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties, zegt dat de separatistische acties afgelopen weekend in Oost-Oekraïne zijn uitgelokt door Rusland.

Nationaal symbool
Ondertussen wordt het nationale symbool van Oekraïne in Donetsk van een gebouw gehaald door mannen met bivakmutsen.

Separatisten geven zichzelf over
Volgens de Oekraïense politie hebben pro-Russische separatisten bij het politiebureau in de stad Kramatorsk zichzelf vrijwillig overgegeven. Dat meldt persbureau Reuters. 'Ze zijn op eigen initiatief vertrokken', zegt een woordvoerder van de politie.

Zaterdagnacht bestormden gewapende mannen het politiebureau in de stad in de Donetsk-regio. Ze namen het bureau na een vuurgevecht met Oekraïense agenten vervolgens over.

Kramatorsk, met zo'n 200.000 inwoners, is een belangrijk centrum voor de machinebouw in Oekraïne. Bijna tweederde van de bevolking spreekt er Russisch.

Pro-Russische separatisten afgelopen weekend in het politiebureau in Kramatorsk. Beeld ap
Gewapende mannen zaterdag bij het politiebureau in Kramatorsk. Beeld ap

Oekraïense APC's bij Izium
De Oekraïense fotograag Petr Shelomovskiy spotte bij het dorpje Izium, in de Donetsk-regio, een aantal Oekraïense APC's (Armoured Personnel Carriers) bij een checkpoint, dat zijn bepantserde voertuigen om troepen mee te verplaatsen. Zie onderstaande tweet.

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen maakt zich 'ernstige zorgen' over de situatie in Oekraïne, het voortdurende geweld door kleine groepen separatisten en de militaire druk van de Russen langs de grens. Dat laat hij via Twitter weten.

Oekraïense tanks vandaag op de weg van Donetsk naar Odessa. Beeld afp

'Gespannen sfeer'
NOS-correspondent David Jan Godfroid bevindt zich in de buurt van Donetsk en zegt nog niks te merken van militaire interventie. 'De sfeer is gespannen, iedereen wacht af wat er nog gaat komen', vertelt Godfroid in onderstaande video.

In het Donetsk-gebied zijn verschillende wegversperringen gemaakt door pro-Russische activisten. 'Auto's worden voortdurend gecontroleerd.'

'Rusland moet zich distantiëren'
Rusland moet zichzelf distantiëren van de pro-Russische separatisten die gebouwen hebben bezet in het oosten van Oekraïne. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier gezegd in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit. 'Het zou goed zijn als Rusland zichzelf distantiëert van het geweld en de onwettige acties van pro-Russische demonstranten.'

De opstand in het oosten van het land begon acht dagen geleden, maar is de afgelopen 48 uur snel geëscaleerd. Separatisten bezetten steeds meer gebouwen en nemen wapenarsenalen in beslag.

Oekraïense militairen staan op tanks, gisteren zo'n 70 kilometer van Slavjansk. Beeld ap
Een Oekraïense demonstrant zondag in Zaporizja. Beeld getty

Lavrov: misdadig
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, noemt de inzet van het Oekraïense leger 'misdadig', en zegt dat dialoog hiermee ondermijnd wordt. Dat meldt AFP.

Lavrov herhaalde dat geweld gesprekken over de Oekraïne-crisis ondermijnt. Deze week zou in Genève een topoverleg moeten plaatsvinden tussen Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie.

Gisteren braken gevechten uit tussen Oekraïense demonstranten en pro-Russische demonstranten. Beeld getty

'Pro-Russen zaaien angst in oosten'
Etnische Russen in het oosten van Oekraïne hebben eerder dit jaar ten onrechte beweerd dat zij werden geïntimideerd, om op die manier de Russische bemoeienis op de Krim te rechtvaardigen. Dat zegt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in een vandaag gepubliceerd rapport.

'Alhoewel sommigen van de Russisch-sprekende bevolking wel zijn aangevallen, ging het niet om systematische noch wijdverspreide aanvallen', staat in het rapport.

'Foto's van de Maidan-protesten, overdreven verhalen over intimidatie door Oekraïense extremisten, misleidende rapporten over gewapende acties, deze zijn systematisch gebruikt om een klimaat van angst en onveiligheid te creëren en de integratie van Rusland op de Krim te rechtvaardigen.'

Beeld epa
Beeld getty

Militaire operaties Oost-Oekraïne begonnen
De militaire operaties tegen separatisten in het oosten van Oekraïne zijn begonnen. Dat heeft de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov volgens het Russische persbureau Interfax bekendgemaakt. De acties vinden plaats in de omgeving van de stad Donetsk.

'In het noorden van de Donetsk-regio is vanochtend vroeg een anti-terroristische operatie gelanceerd. Het zal stap voor stap uitgevoerd worden, op een evenwichtige en verantwoorde manier', zei Toertsjinov in het Verchovna Rada, het Oekraïense parlement. 'Ik wil nogmaals benadrukken dat het doel van deze maatregel is om de burgers van Oekraïne te beschermen.'

In deze Oost-Oekraïense steden is het momenteel onrustig. Beeld De Volkskrant
Een pro-Russische demonstrant gisteren tijdens de bestorming van een politiebureau in Gorlovka. Beeld ap

Beelden gewonde presidentskandidaat
In onderstaande video is de Oekraïense presidentskandidaat Oleg Tsarov te zien nadat hij vannacht in Kiev in elkaar werd geslagen. Hij vertelt onder meer zat hij ondanks het incident zijn kandidatuur niet zal intrekken. Ook dankt hij leden van de ultranationalistische Rechtse Sector voor het redden van zijn leven. Op de videobeelden is te zien dat Tsarov gewond is geraakt aan zijn borst, armen en gezicht.

Vannacht blokkeerde een boze menigte de uitgang van een televisiestation waar Tsarov een interview gaf. Toen hij naar buiten kwam werd hij belaagd. Oekraïense veiligheidsdiensten wisten hem met moeite weg te krijgen. Tsarov is voormalig lid van de Partij van de Regio's van de gevluchte Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

'Stap in de goede richting'
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zegt dat het aanbod van de Oekraïense regering om een dialoog aan te gaan met de separatisten in het oosten 'een stap in de goede richting is, weliswaar een zeer late stap'. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, schreef eerder op Facebook: 'Ik zeg het nog eens: zij die dialoog willen, zullen dialoog en de zoektocht naar oplossingen krijgen. Zij die zich bewapenen, gebouwen in brand steken, op mensen en politie schieten en terroriseren met knuppels en maskers, zullen een passend antwoord krijgen.'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Beeld epa

Overzicht huidige situatie
In onderstaande infographic, gebaseerd op informatie van de NAVO, is de huidige situatie in Oekraïne te zien. Het oosten is roze gekleurd, daar wordt overwegend Russisch gesproken.

Beeld anp

Overheidsgebouw afgebrand
In het dorp Andrejevka bij Slavjansk hebben onbekende mannen vannacht het overheidsgebouw in de fik gestoken, het pand is volledig afgebrand.

Leider Nikolai van de 'zelfverdedigingseenheden' in Slavjansk zei eerder in de nacht dat er schoten en explosies waren gehoord in de stad, maar vanochtend sprak hij dat tegen. 'Alles is rustig in de stad', zei Nikolai, die om veiligheidsredenen niet zijn achternaam gaf. Wel zeggen meerdere mensen militaire voertuigen te hebben gezien die naar de stad reden.

Oekraïense troepen op weg naar Slavjansk, gisteren. Beeld getty

Overzicht belangrijkste ontwikkelingen

Bevel voor speciale operatie
President Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne ondertekende gisteren het bevel voor een 'speciale operatie' in het oosten van het land ondertekend. De inhoud ervan is geheim. Het staatshoofd reageerde daarmee op het verstrijken van een ultimatum gisterochtend. Kiev had geëist dat de pro-Russische separatisten hun wapens neerleggen en bezette overheidsgebouwen verlaten.

Oekraïens leger staat klaar
De Oekraïense minister van Defensie Michail Koval liet gisteren eerder op de avond weten dat het leger in gereedheid was gebracht voor de operatie. Er zijn volgens hem 'genoeg redenen' om militair in te grijpen.

Geen militaire hulp VS
De Verenigde Staten denken niet aan militaire hulp voor Oekraïne, maar wel aan een serie manieren om de steun voor Oekraïne te tonen, diplomatiek of economisch. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse collega Barack Obama hebben voor het eerst in twee weken met elkaar gebeld over de crisis, maar ze kwamen niet nader tot elkaar.

Zwarte lijst uitgebreid
Het aantal Russen dat de Europese Unie niet meer in mag en van wie de tegoeden zijn bevroren, wordt uitgebreid. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 landen van de EU besloten gisteren in Luxemburg om deze zogeheten zwarte lijst uit te breiden. Wie of welke instanties worden geweerd is nog niet bekend.

Miljard euro lening
De ministers van buitenlandse zaken hebben ook overeenstemming bereikt over een reeks voorstellen. Zo krijgt Oekraïne een miljard euro aan leningen, zodat het land aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Ook is besloten om geen of weinig belasting te heffen op import uit Oekraïne. Daarmee kunnen Oekraïense bedrijven op jaarbasis zo'n vijfhonderd miljoen euro besparen.

Tsarov gemolesteerd
In Kiev werd gisteravond presidentskandidaat Oleg Tsarov in elkaar geslagen. Hij is volgens zijn woordvoerder ernstig gewond geraakt. Oekraïense veiligheidsdiensten wisten hem met moeite uit handen van een boze menigte te redden. Betogers eisten dat hij zijn kandidatuur intrekt, maar Tsarov liet journalisten weten dat 'onder geen beding' te doen. Tsarov is voormalig lid van de Partij van de Regio's van de gevluchte president Viktor Janoekovitsj.

Een gewapende man omarmt twee Oekraïense meisjes voor het overheidsgebouw in Slavjansk. Beeld afp
Gewapende mannen gisteren op het dak van een regeringsgebouw in Slavjansk. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden