Teruglezen: Poetin belooft hulp met overdracht lichamen

Het was de derde dag na de ramp met vlucht MH17 die aan 298 mensen het leven kostte (onder wie 193 Nederlanders). Wij volgden alle ontwikkelingen in ons liveblog. Lees het hieronder terug.

Een gewapende rebel bij de koeltrein waarin veel lichamen van slachtoffers zijn gelegd. Beeld ap

20 juli 2014, 6:27

Wapenstilstand

De rebellen die het gebied rond de plek van de ramp in handen hebben, zullen de veiligheid van internationale experts die de crashsite willen onderzoeken garanderen, mits de Oekraïens regering in Kiev instemt met een wapenstilstand. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Het belangrijkste nieuws over de vliegramp van vandaag:

-Minister Timmermans reist naar New York om steun te vergaren bij de VN-Veiligheidsraad. Nederland probeert op alle manieren 'druk te zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen'.

-Nederland gaat de identificatie van de slachtoffers coördineren. Vanavond is een defensievliegtuig met mensen en materieel naar Charkov vertrokken. Daar wordt ook een coördinatiecentrum ingericht. De Nederlandse experts gaan morgen naar het rampgebied.

-Rutte ging niet in op vragen over militair ingrijpen. Hij zei dat de prioriteit van Nederland is om de lichamen terug te krijgen. De OVSE onderhandelt met de rebellen over de overdracht van de trein met de lichamen van slachtoffers. Zeker 192 lichamen van slachtoffers zijn geborgen in een koeltrein op het station van Oekraïense Torez, ongeveer vijftien kilometer van de rampplek. Vandaag werden nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen gevonden.

-President Poetin wil helpen de trein te laten vertrekken, zo heeft hij premier Rutte vanavond over de telefoon toegezegd.

-In het rampgebied zijn mogelijk ook de twee zwarte dozen gevonden.

-Volgens de Verenigde Staten is er bewijs dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam.

-Morgen is er een besloten informatiebijeenkomst voor de nabestaanden. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen daarbij zijn. Rutte en enkele ministers en staatssecretarissen zijn ook bij de bijeenkomst, net als vertegenwoordigers van Slachtofferhulp Nederland en familierechercheurs.

20 juli 2014, 21:50

Liveblog
We sluit het liveblog nu af. Morgenochtend gaan we weer verder. Om 10.00 uur zijn we bij de briefing van de Tweede Kamer door premier Rutte en minister Opstelten.

20 juli 2014, 21:45

De slachtoffers van vlucht MH17
Vandaag begonnen wij met een overzicht van de omgekomen inzittenden van vlucht MH17. Tientallen lezers stuurden ons informatie en foto's. Dank daarvoor. Morgen gaan we er verder mee.

20 juli 2014, 21:16

Morgen in de krant
Morgen in de Volkskrant onder meer de vraag: moeten er militairen naar Oost-Oekraïne? En een reportage van de herdenking van Karlijn Keizer en Laurens van der Graaff op hun roeivereniging dit weekeinde.

20 juli 2014, 21:12

Briefing
Morgen om 10.00 uur wordt de Tweede Kamer bijgepraat door premier Rutte en minister Opstelten. Minister Timmermans is er niet bij; die is naar New York om steun te zoeken bij de VN-Veiligheidsraad.

20 juli 2014, 20:23

Nieuwe VN-resolutie?
De Franse en de Britse VN-ambassadeurs hebben ervoor gepleit dat de VN-Veiligheidsraad zich uiterlijk morgen uitspreekt over de omgang van Oost-Oekraïense separatisten met de slachtoffers en wrakstukken van vlucht MH17. De Britten maken zich sterk voor een resolutie waarin de raad 'onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot het rampgebied eist'. De door Australië opgestelde conceptresolutie is bemachtigd door persbureau AFP.

20 juli 2014, 20:07

Forensisch experts vertrokken
Vanaf Eindhoven is even voor 22.00 uur een vliegtuig vertrokken naar de Oekraïense stad Charkov met forensisch experts van de Nationale Politie. Aan boord van de C-130 Hercules is ook behoorlijk wat materieel dat nodig is voor identificatie en repatriatie van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De experts blijven in Oekraïne 'zolang ze nodig zijn'.

20 juli 2014, 19:47

Timmermans onderweg
Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans is begonnen aan zijn reis naar New York. Hij zal daar bij de VN-Veiligheidsraad om hulp vragen bij het onderzoek naar de ramp en het bergen van de slachtoffers.

20 juli 2014, 19:25

Poetin belooft Rutte medewerking
President Poetin wil meehelpen dat de trein met de lichamen van slachtoffers van MH17 kan vertrekken, zo heeft hij premier Rutte vanavond over de telefoon toegezegd. Bijna 200 lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne liggen in een trein op het station van het plaatsje Torez, maar de separatisten daar houden vooralsnog de trein tegen.

Ook zegde Poetin zijn 'volledige medewerking' toe om de zwarte dozen van het toestel van Malaysia Airlines in onafhankelijke handen te krijgen. De rebellen zeggen beide zwarte dozen in bezit te hebben. Ze zouden in Donetsk zijn.

Verder bespraken beide leiders volgens de RVD nog een aantal zaken die in het telefoongesprek van gisteren ook al aan de orde waren gekomen zoals de onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot het rampgebied. Bij de ramp kwamen bijna 300 mensen om onder wie 193 Nederlanders.

20 juli 2014, 19:11

Excuses Sky News voor rommelen in bagage
TV-zender Sky News moest vandaag door het stof nadat een Sky-verslaggever voor de camera spullen op de rampplek had doorzocht. Dit leverde een storm van kritiek op.

20 juli 2014, 19:05

'VN-experts kunnen rampgebied niet in'
Experts van de VN hebben het rampgebied nog niet kunnen betreden, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd, zo meldt persbureau Reuters op basis van een hooggeplaatste bron binnen de VN-luchtvaartorganisatie ICAO. De International Civil Aviation Organisation heeft vier personen afgevaardigd om mee te helpen in het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Zolang de veiligheid van de onderzoekers niet is gewaarborgd, gaan ze het gebied niet in, aldus de ingewijde.

20 juli 2014, 18:44

Meer over coördinatie Nederland
Nederland gaat in de Oost-Oekraïense stad Charkov een coördinatiecentrum inrichten voor de identificatie van de slachtoffers van de vliegramp, zo kondigde premier Rutte eerder vanavond aan. Het ministerie van Defensie stuurt vanavond nog vanaf Eindhoven een vliegtuig met mensen en materieel naar Charkov. Nederland gaat de internationale coördinatie doen van de identificatie van de slachtoffers. Dat team staat onder leiding van Gert Wibbeling.

De C130 Hercules brengt forensisch experts van de Nationale Politie naar Charkov en 'behoorlijk wat materieel' dat ze nodig hebben voor de identificatie en repatriëring van de slachtoffers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze blijven daar 'zolang ze nodig zijn'.

Het coördinatiecentrum wordt opgezet op het vliegveld van Charkov. Dat is volgens de woordvoerder de meest praktische locatie, ook als de lichamen kunnen worden teruggebracht naar Nederland. Naar verwachting zal Defensie de slachtoffers terugvliegen als het zover is.

Premier Rutte komt aan voor de persconferentie. Beeld anp

20 juli 2014, 18:12

Condoleances
De condoleances voor de nabestaanden van de vliegramp nemen snel toe. Op condoleance.nl zijn al zo'n 38.000 blijken van medeleven geplaatst. De teller van condoleanceregister.nl stond op ruim 10.000.

Het landelijke register is op veel plekken in het land te tekenen. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie ligt ook een exemplaar. Alle teksten worden op enig moment landelijk samengevoegd. Ook morgen openen gemeenten nieuwe condoleanceregisters, zoals Bergen op Zoom en Dordrecht. Beide gemeenten hebben inwoners verloren door de vliegtuigcrash.

20 juli 2014, 17:53

Oud-wereldkampioen schaken en prominent lid van de Russische oppositie Garry Kasparov schrijft op Twitter: 'Deze tragedie heb ik niet voorzien, maar ik zeg al jaren: Poetin is een Russisch probleem, maar als je niet snel iets doet, wordt hij ook jouw probleem.'

20 juli 2014, 17:41

Rol NAVO
Premier Rutte zei zostraks ook dat hij geen rol ziet voor de NAVO bij het veiligstellen van het gebied in Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort. Het kabinet overweegt ook niet de inzet van militaire middelen om het rampgebied veilig te stellen. 'Voor het kabinet is er maar één doel en dat is de mensen terugkrijgen'. Hij zei wel 'heel bescheiden, heel voorzichtig' enkele positieve ontwikkelingen te hebben gezien op dit vlak.

20 juli 2014, 17:19

Internationale coalitie
Premier Rutte gaat vanavond dus weer met president Poetin bellen. Dat is de derde keer sinds het toestel van Malaysia Airlines uit de lucht werd geschoten. Eerder op de dag sprak Rutte al met de Duitse bonskanselier Merkel en de Britse premier Cameron. Al deze gesprekken hebben volgens hem 'als doel bij te dragen aan onze hoofdprioriteit, namelijk druk te zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen'. Ook Cameron belde vanavond met Poetin, zo liet de Britse premier via Twitter weten.

20 juli 2014, 17:07

Porosjenko: bewijzen dat rebellen het hebben gedaan
Oekraïne heeft bewijzen dat pro-Russische separatisten een raket op het vliegtuig hebben afgevuurd. Dat heeft president Petro Porosjenko vanavond gezegd. 'We hebben satellietbeelden van de plaats van waaraf is geschoten en foto's en video's van een raketafweersysteem die van wapentransporten uit Rusland getuigen.'

De Oekraïense president Petro Porosjenko. Beeld epa

20 juli 2014, 16:46

Persverklaring Rutte
Premier Rutte geeft nu een verklaring. Hij wil een overzicht geven van de laatste ontwikkelingen, zo kondigt hij aan. Dit zijn ze:
-Morgen is er een besloten informatiebijeenkomst voor de nabestaanden. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen daarbij zijn. Rutte en enkele ministers en staatssecretarissen zijn ook bij de bijeenkomst, net als vertegenwoordigers van Slachtofferhulp Nederland en familierechercheurs.
-Minister Timmermans reist naar New York om steun te vergaren bij de VN-Veiligheidsraad. Nederland probeert op alle manieren 'druk te zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen'.
-Nederland gaat de identificatie van de slachtoffers coördineren. Vanavond vertrekt een defensievliegtuig met mensen en materieel naar Charkov. Daar wordt ook een coördinatiecentrum ingericht. De Nederlandse experts gaan morgen naar het rampgebied.
-Rutte belt vanavond weer met president Poetin om te overleggen.
-Rutte ging niet in op vragen over militair ingrijpen. Hij zei dat de prioriteit van Nederland is om de lichamen terug te krijgen.
-De OVSE onderhandelt met de rebellen over de overdracht van de trein met de lichamen van slachtoffers.
-Rutte zei dat vandaag op verschillende plekken in het land slachtoffers zijn herdacht. De premier noemde dit 'hartverwarmend tussen alle ellende en verdriet'.

20 juli 2014, 16:28

Nog veel lichamen op rampplek
In het NOS-journaal van 18.00 vertelde correspondent David Jan Godfroid dat zeker niet alle gevonden lichamen naar de koeltrein zijn overgebracht. Godfroid zag vanmiddag nog veel lichamen op de plek van de ramp.

Waarnemers van de OVSE en rebellen staan bij de trein waarin een onbekend aantal van de slachtoffers van de vliegramp naartoe zijn gebracht. Het is onbekend wat de bestemming van de trein zal zijn. Beeld reuters

20 juli 2014, 16:19

Nieuwe verklaring premier Rutte
Om 18.45 uur geeft premier Rutte een nieuwe persverklaring. De verklaring is live te volgen op televisie. We zullen hier natuurlijk het belangrijkste melden.

20 juli 2014, 15:54

'Europese stabiliteit staat op het spel'
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt schrijft in een opiniestuk in The Financial Times dat de verantwoordelijkheid voor de tragedie met de MH17 uiteindelijk bij Rusland ligt. Moskou moet de steun aan de rebellen nu beëindigen en stoppen met haar propagandacampagne. 'De stabiliteit in Europa staat op het spel.'

Morgen in de Volkskrant: het opiniestuk van Bildt vertaald.

20 juli 2014, 15:45

Oproep tot boycot WK in Rusland
De Nederlandse oud-international John van 't Schip heeft naar aanleiding van de vliegtuigramp een oproep gedaan aan de Nederlandse regering, de wereldvoetbalbond FIFA en de KNVB. De oud-Ajacied wil een boycot van het WK 2018 in Rusland. 'Ik zeg oproep aan KNVB, Nederlandse regering en FIFA om WK 2018 in Rusland te boycotten!!'', liet Van 't Schip via Twitter weten. Hij kreeg snel al de nodige bijval voor zijn suggestie.

Van 't Schip is werkzaam als coach van Melbourne Heart in Australië. Dat land is door de tragedie eveneens diep getroffen. Er zaten 27 Australiërs aan boord van het ramptoestel.

John van 't Schip. Beeld anp

20 juli 2014, 15:21

De belangrijkste ontwikkelingen van vandaag:
-Zeker 192 lichamen van slachtoffers zijn geborgen in een koeltrein op het station van Oekraïense Torez, ongeveer vijftien kilometer van de rampplek. Vandaag werden nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen gevonden.

-Aan de overdracht van de lichamen aan de Oekraïense autoriteiten wordt gewerkt, zo liet de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman vanmiddag weten. De separatisten houden de koeltrein voorlopig tegen.

-In het rampgebied zijn mogelijk ook de twee zwarte dozen gevonden. 'Premier' Aleksandr Borodaj van de separatisten zegt dat de beide vluchtrecorders naar de stad Donetsk zijn gebracht. Sinds de vliegramp was onduidelijk waar de zwarte dozen waren. De apparaten bewijzen misschien niet dat het vliegtuig is neergehaald, maar kunnen wel andere oorzaken uitsluiten.

-Volgens de Verenigde Staten is er bewijs dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oekraïne hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam.

20 juli 2014, 14:48

De Oekraïense president Petro Poroshenko zei vandaag dat de internationale gemeenschap 'zij die terroristen leiden, hen steunen en hen uitrusten met wapens, moet tegenhouden'. Deze uitspraak is een duidelijke verwijzing naar de pro-Russische rebellen die tegen zijn troepen vechten in het oosten van Oekraïne.

De president zou in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Merkel hebben benadrukt dat Oekraïne samen met de internationale gemeenschap internationaal terrorisme resoluut moet afwijzen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (R) en de Russische president Poetin tijdens de finale van het WK precies een week geleden. Beeld belga

20 juli 2014, 14:33

In de afgelopen 24 uur zouden volgens de woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad, Andrij Lisenko, vier tanks, drie gevechtsvoertuigen, drie Grad-lanceersystemen, vier gewapende transportvoertuigen en een reeks andere trucks vanuit Rusland de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Ook zou Rusland zijn troepen bij de grens met Oekraïne blijven versterken.

Vanuit Rusland zouden er talrijke aanvallen tegen Oekraïense troepen zijn uitgevoerd, waarbij de afgelopen 24 uur acht Oekraïense soldaten zouden zijn omgekomen. Daarnaast raakten er volgens de woordvoerder 50 militairen gewond.

Ondertussen doen de rebellen er volgens de woordvoerder alles aan om bewijs dat Russische raketten het toestel van Malaysia Airlines hebben neergeschoten, te verbergen.

Oekraïne is ervan overtuigd dat het toestel door de rebellen uit de lucht is geschoten. Nederland houdt het vooralsnog op 'hoogstwaarschijnlijk neergeschoten', zonder daar een dader bij te noemen.

20 juli 2014, 14:24

Cameraman Roel van Hees tweet een foto waarin te zien is hoe de lokale autoriteiten vanuit het rampgebied te werk gaan. Een geel vlaggetje betekent dat er iemand op die plek gevonden is.

20 juli 2014, 14:15

BBC-journalist Richard Galpin tweet een foto van opgestelde lijkzakken langs de kant van de weg in het rampgebied.

20 juli 2014, 14:09

Volgens EenVandaag-redacteur Caroline Heuvel, die in de buurt van het rampgebied is, wordt 'OVSE begeleid door uit Kiev gevluchte Berkut en militanten in kentekenloze auto's'.

20 juli 2014, 13:53

'Alle Amsterdammers staan naast jullie'. Dat schreef burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vanochtend in het landelijk condoleanceregister in het stadhuis van Amsterdam. Sinds vandaag kunnen belangstellenden ook het landelijk register in de hoofdstad tekenen.

Rond half drie was het register ongeveer 100 keer getekend. Het landelijk register is op veel plekken in het land te tekenen. Alle teksten worden op enig moment landelijk samengevoegd.

Op onlinecondoleancesites blijven meelevende teksten uit het hele land binnenstromen. Op condoleance.nl waren zondagmiddag bijna ruim 37.000 blijken van medeleven geplaatst.

20 juli 2014, 13:46

Journalist ter plaatse Matt Frei tweet een foto van een verscheurde envelop. Volgens hem het bewijs van plunderingen. 'Deze envelop is opengescheurd door handen niet door ontploffingen. Leeg.'

Burgemeester Eberhard van der Laan Beeld anp

20 juli 2014, 13:37

De Verenigde Staten hebben de plaats in het oosten van Oekraïne opgespoord waarvandaan donderdag de raket is afgevuurd naar het vliegtuig van Malaysia Airlines. Ook is er bewijs dat pro-Russische separatisten het vliegtuig boven Oekraïne hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zojuist gezegd in een interview met CNN.

'Het is behoorlijk duidelijk dat dit een systeem was dat was overgebracht vanuit Rusland', aldus Kerry. Hij liet weten dat het bewijs dat op dit moment beschikbaar is 'duidelijk wijst op de separatisten'.

Volgens Kerry staat het vast dat de afgelopen maand een stroom van wapens en een konvooi van ongeveer 150 voertuigen met onder meer militair personeel, raketlanceerinstallaties en artillerie uit Rusland naar het oosten van Oekraïne is gegaan.

John Kerry Beeld ap

20 juli 2014, 13:35

Hoe moet het Westen reageren op de vliegtuigcrash van vlucht MH17 in Oekraïne? Lees hier de scherpste opinies van dit moment over Rusland, MH17 en de westerse reactie.

20 juli 2014, 13:28

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma tweet een foto van de koelwagens met daarin de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp op station Torez.

20 juli 2014, 13:24

Morgenochtend worden de vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de ramp met vlucht MH17. Premier Rutte, minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zijn daarbij aanwezig. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is afwezig wegens 'dwingend buitenlands werkbezoek'.

20 juli 2014, 13:20

Nog eens 27 lichamen en 20 lichaamsdelen zijn gevonden op de plek waar donderdag een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte. Dat heeft vicepremier Vladimir Groisman zojuist gemeld op een persconferentie. Eerder waren al 192 lichamen en 8 delen gevonden. Die zouden liggen in een koeltrein op het station van Torez.

20 juli 2014, 13:15

De separatisten houden vooralsnog de trein tegen met de bijna 200 lichamen van de vliegramp op het station van Torez. Het is niet bekend wanneer de trein kan vertrekken en waar de trein naartoe gaat. Mogelijk worden de lichamen overgedragen aan de Oekraïense autoriteiten. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vladimir Groisman zojuist gezegd op een persconferentie in Kiev. In de trein zitten volgens Groisman '192 lichamen en 8 lichaamsdelen' . De trein is volgens hem verzegeld.

20 juli 2014, 13:08

198 lichamen van slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn naar een station in Oost-Oekraïne gebracht, in de buurt van de rampplek. Dat heeft de OVSE zojuist bevestigd, meldt ANP-fotograaf Pierre Crom, die ter plaatse is.

De stoffelijke overschotten liggen in vier wagons, zegt Crom. Volgens hem is niet bekend waar de lijkenzakken naartoe worden gebracht. Treinpersoneel wacht op vertrekorders.

20 juli 2014, 12:48

De Nederlander Maarten de Jonge is twee keer aan de dood ontsnapt: de wielrenner fietst bij een team uit Maleisië en zou vorige week weer die kant op vliegen met Malaysian Airlines. Op het laatste moment koos hij voor een KLM-vlucht omdat deze goedkoper was, zo bericht RTV-Oost.

In maart vloog de Jonge van Kuala Lumpur naar Taiwan en koos voor een ander toestel dan de verdwenen vlucht MH370. Deze vertrok een uurtje later en is nog steeds spoorloos verdwenen.

Maarten wordt aan de lopende band benaderd om interviews te geven voor radio en televisie, zo staat er op zijn website. Hij heeft besloten om daar niet meer aan mee te werken. 'Ik ben eerlijk gezegd overweldigd door het aantal reacties dat ik krijg. Wat er is gebeurd is verschrikkelijk, zoveel slachtoffers, dat is iets afschuwelijks. Uit piëteit voor de slachtoffers en hun nabestaanden vind ik het niet gepast om met mijn verhaal op de voorgrond te treden.'

20 juli 2014, 12:25

De Verenigde Staten zijn ervan overtuigd dat het de pro-Russische separatisten waren die het vliegtuig in Oost-Oekraïne uit de lucht hebben geschoten. Dat staat in een verklaring op de website van de Amerikaanse ambassade in Oekraïne.

Het toestel werd volgens hen met een luchtdoelraket van het type SA-11 neergehaald.

Op hetzelfde moment dat alle contact met vlucht MH17 werd verloren, namen de VS een luchtdoelraket waar die werd afgeschoten uit rebellengebied. Separatisten schepten de dagen voorafgaand aan de vliegramp op sociale media op over dat zij in het bezit waren van SA-11-projectielen.

Lees hier om welke redenen de VS verder overtuigd is geraakt dat de separatisten het vliegtuig naar beneden hebben gehaald.

Pro-Russische separatisten bewaken de plek waar het neergestorte toestel van Malaysia Airlines is neergekomen. Beeld reuters

20 juli 2014, 12:22

Waarnemers van de OVSE zijn weer op de rampplek aangekomen. Volgens journalisten die ter plaatse zijn, worden ze dit keer niet belemmerd door de rebellen.

20 juli 2014, 12:01

Separatistenleider Alexander Borodai zegt dat zijn mannen de zwarte dozen in handen hebben. Ze zouden 'veilig worden bewaard' in Donetsk en hij zou ze aan internationale experts willen overdragen.

20 juli 2014, 11:27

Journalisten die op de plek van de crash aanwezig zijn, hebben kritiek op andere verslaggevers die daar ook rondlopen. Zij bewegen zich door het veld waar allemaal bewijsmateriaal ligt, dat wellicht meer duidelijkheid kan geven over wie er verantwoordelijk is voor deze ramp, en vertrappen of verplaatsen dit materiaal. 'Kan mijn ogen niet geloven', twittert Nazanine Moshiri van Al Jazeera. 'Journalisten maken de koffer van een piloot leeg. En stappen op het puin.'

'Is een mooiere foto dat waard?', vraagt Shaun Walker van The Guardian zich af. '

20 juli 2014, 11:13

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië willen dat de Russische president Vladimir Poetin druk uitoefent op separatistische rebellen om waarnemers en onderzoekers vrije toegang te bieden tot de plek waar het toestel is neergekomen. Dat meldt een woordvoerder van de Franse president.

'De president sprak vanmorgen met Angela Merkel en David Cameron en zij kwamen overeen om vandaag nog aan de heer Poetin te vragen om er bij de rebellen op aan te dringen dat zij hulpverleners en onderzoekers eindelijk vrije toegang verschaffen tot de rampplek', aldus de woordvoerder.

'Als Rusland niet direct de nodige maatregelen treft, zal de Europese Unie gepaste maatregelen treffen tijdens de Raad van Buitenlandse Zaken die dinsdag plaats zal vinden.'

Dinsdag komen alle ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen bij elkaar voor hun maandelijkse vergadering.

Een jongetje kijkt in Kuala Lumpur (Maleisië) naar de boodschappen die voor de slachtoffers en hun nabestaanden zijn opgeschreven. Beeld reuters
Een groep mijnwerkers neemt pauze nadat ze in de velden hebben gezocht naar overblijfselen van vlucht MH17. Beeld getty

20 juli 2014, 11:10

De Oekraïense geheime dienst heeft opnames vrijgegeven waarin rebellen zeggen dat Moskou de zwarte dozen wil hebben. 'Geef ze niet aan de OVSE.' Het is onduidelijk of deze opnames echt zijn, of dat ze zijn gefabriceerd.

20 juli 2014, 10:57

Een pro-Russische rebel die zichzelf 'Novorossiya' noemt twittert dat de zwarte dozen van vlucht MH17 naar Donetsk zijn gebracht. Officials van de rebellen weigeren hier commentaar op te geven, zo meldt persbureau Reuters.

20 juli 2014, 10:24

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt dat Rusland riskeert 'een paria-staat' te worden als het zich niet fatsoenlijk gedraagt.

'De Russen moeten weten dat de ogen van de hele wereld nu op hen gericht zijn. Hoe zij zich in deze situatie gedragen, bepaalt hoe de wereld Rusland de komende maanden en jaren zal zien', zegt hij tegen Sky News.

Groot-Brittannië en Australië zouden op dit moment in New York samen werken aan een resolutie die maandag aan de VN-Veiligheidsraad zal worden voorgelegd, aldus Hammond.

Philip Hammond, de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld ap
Een lokale inwoner staat naast de bloemen en knuffeldieren die zijn neergelegd op de plek waar het vliegtuig is neergekomen. Beeld reuters

20 juli 2014, 10:11

De trein met aan boord de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp heeft het station verlaten. Volgens een Oekraïense journalist gaat de reis naar Ilovajsk, in de regio Donetsk.

20 juli 2014, 10:02

Britse, Zweedse en Russische journalisten die in Donetsk naar het mortuarium zijn gegaan, zijn gearresteerd en drie uur lang vastgehouden door separatisten. 'Soms even angstig, zeker omdat ik Russisch spreek en begreep wat ze onderling zeiden, maar het werd al snel bureaucratisch en daarna hebben ze ons laten gaan', twittert BBC-producer Kevin Bishop.

20 juli 2014, 9:52

Rusland blijft volgens een woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad zware wapens sturen naar de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne sturen.

Tijdens een persconferentie vandaag zei Andrij Lisenko dat de rebellen 'er alles aan doen om het bewijs te verdonkeremanen dat het toestel met een Russische raket naar beneden is gehaald'. Er is puin en er zijn lichamen meegenomen van de plek 'waar onderzoekers hun werk zouden moeten kunnen doen om een kans te hebben te ontdekken wat er gebeurt precies is en wie de ramp heeft veroorzaakt'.

Er zouden 38 lichamen naar het ziekenhuis in Donetsk zijn verplaatst, aldus Lisenko. 'Ik weet niet waar de andere lichamen zijn.'

Bloemen op de brokstukken van het neergestorte toestel. Beeld reuters

20 juli 2014, 9:41

Een korte samenvatting: toen hulpverleners en journalisten vanmorgen aankwamen op de plek waar het toestel is neergestort, bleken alle lichamen van de slachtoffers door de rebellen te zijn meegenomen naar een onbekende locatie. Enkele uren later bleek een onbekend aantal van de lichamen op een trein te zijn geladen die stilstaat op het perron van Torez., Oost-Oekraïne. Deze zouden over koelcapaciteit beschikken.

Een delegatie van OVSE-waarnemers heeft een kijkje genomen op het station. Op dat moment werden de wagons bewaakt door zwaar bewapende rebellen. Toen zij een van de deuren van de wagons openenden, dreef de stank van dode lichamen naar buiten en waren er zwarte lijkzakken zichtbaar, zo schrijft The Guardian.

Het was onmogelijk om het aantal lichamen te tellen, zo zegt Alexander Hug van de waarnemersmissie. Volgens Michael Bociurkiw, woordvoerder van de missie, was het 'onmogelijk om in de wagons te stappen zonder speciale uitrustig. De geur was te slecht.'

De waarnemers zijn nu in konvooi weer aangekomen op de plek waar het toestel is neergestort. Ze worden doorgelaten door de zwaarbewapende rebellen. Journalisten worden tegengehouden. De wagons op het station Torez worden niet meer bewaakt.

20 juli 2014, 9:26

De OVSE-waarnemers zijn weer vertrokken bij het station in Torez. De mannen die de wagons bewaken (met daarin een onbekend aantal van de lichamen van de slachtoffers van vlucht MH17) zouden er ook niet meer staan.

Shaun Walker, correspondent van The Guardian, heeft met de machinist gesproken. Deze heeft gezegd 'geen idee te hebben' waar de trein met de lichamen naartoe zal worden gereden.

20 juli 2014, 9:15

Journalisten die ter plaatse zijn melden dat een onbekend aantal van de lichamen door rebellen op treinwagons is geladen op het station van Torez. Op twitter laten ze foto's zien van deze wagons, die zwaar bewaakt worden door de Berkut politie. Waarnemers van de OVSE zijn ook ter plaatse.

20 juli 2014, 9:02

Groot-Brittannië zal dinsdag andere regeringsleiders proberen over te halen om de sancties tegen Rusland verder op te voeren. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zojuist gezegd.

Lokale reddingswerkers op de plek van de ramp Beeld afp

20 juli 2014, 8:56

De autoriteiten van Donetsk laten weten dat zij 196 lichamen hebben gevonden op de plek waar het vliegtuig is neergekomen en niet 198 zoals eerder was gecommuniceerd.

20 juli 2014, 8:50

Een reddingswerker heeft tegen een AP-verslaggever gezegd dat ze de lichamen aan de rebellen hebben overgedragen 'omdat zij wapens hebben en wij niet'.

ABC-verslaggever Terry Morgan twittert dat de rebellen een staakt-het-vuren eisen vordat ze waarnemers toelaten tot de plek waar het vliegtuig is neergestort. Er doen volgens hem ook geruchten de ronde dat de lichamen naar Rusland zullen worden gebracht.

20 juli 2014, 8:25

Pro-Russische separatisten hebben alle 196 lichamen die door reddingswerkers waren geborgen, meegenomen naar een onbekende locatie. Dat zeggen Oekraïense hulpdiensten.

Waarnemers en verslaggevers zagen gisteren hoe rebellen lijkzakken op trucks laadden en wegreden. Vandaag zagen journalisten geen lichamen meer op de plek waar het toestel is neergekomen en hulpverleners doorzochten het gebied alleen nog op lichaamsonderdelen.

20 juli 2014, 8:06

Het wordt een drukke dag vandaag voor de medewerkers van de OVSE, zo twittert Michael Bociurkiw, de woordvoerder van de groep internationale waarnemers die aanwezig zijn op de plek waar het toestel is neergekomen. 'We zullen op veel plaatsen stoppen om bewijs te verzamelen. 14 waarnemers op pad vandaag.'

In een interview met CNN heeft Bociurkiw gezegd dat 'niemand weet hoeveel lichamen zijn verplaatst, waar ze mee naartoe zijn genomen en wie dat heeft gedaan'. Gisteren hebben de OVSE-waarnemers gezien hoe een onbekend aantal lijkzakken werden verplaatst. Het is moeilijk om betrouwbare informatie te krijgen, aldus Bociurkiw, omdat het gebied in handen is van verschillende rebellengroepen 'en er lijkt niet één commandant aan het hoofd te staan'.

20 juli 2014, 7:28

Geen onderzoekers

Op dit moment zijn er nog altijd geen experts op de plek van de ramp om onderzoek te doen naar de oorzaak ervan. Dat twittert Al Jazeera-verslaggeefster Nazanine Moshiri die ter plekke is.

Zij plaatst foto's van wat ooit de cockpit was, en vraagt zich af of de schade die zichtbaar is door een raket is veroorzaakt. 'Onderzoekerers zijn er niet om het bewijs te beoordelen'.

20 juli 2014, 7:10

Terug van reces

Een deel van de Tweede Kamer komt terug van reces. Een meerderheid wil door ministers Opstelten en Timmermans worden bijgepraat over de situatie in Oekraïne. Dat meldt de NOS.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reisde vrijdag naar Kiev af om toegang tot de rampplek af te dwingen voor teams van specialisten en forensische experts. Gisterenavond keerde hij in Nederland terug.

Minister Timmermans bij de Nederlandse ambassade in Kiev Beeld getty

20 juli 2014, 6:49

Ook Nazanine Moshiri, een verslaggeefster van Al Jazeera, meldt dat haar is verteld dat bijna alle lichamen van de rampplek zijn weggehaald. Toch zijn er nog steeds vermisten. Mijnwerkers uit de buurt zouden vrijwillig komen helpen zoeken in de omliggende velden.

De lichamen zouden naar het mortoarium in Donetsk zijn gebracht. Maar toen de verslaggeefster daar langs reed vanmorgen, waren de lichamen opnieuw verplaatst door de rebellen. Waarnaartoe is onduidelijk.

20 juli 2014, 6:32

'196 doden geborgen'

Volgens Russische media zijn er al 196 lichamen geborgen. Dat meldt NOS-correspondent David Jan Godfroid op Radio 1. Dat is opmerkelijk, want dat zou de taak moeten zijn van de expertteams die hopelijk vandaag op de plek van de ramp arriveren.

Ook toen de OVSE-teams gisteren waren vertrokken - nadat ze iets meer toegang tot de rampplek hadden gekregen - werden er nog lichamen op vrachtwagens geladen en weggevoerd.

Leden van de OVSE praten met de rebellen op de plek van de ramp. Beeld reuters

20 juli 2014, 6:27

Wapenstilstand

De rebellen die het gebied rond de plek van de ramp in handen hebben, zullen de veiligheid van internationale experts die de crashsite willen onderzoeken garanderen, mits de Oekraïens regering in Kiev instemt met een wapenstilstand. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

20 juli 2014, 6:18

Postuums

The New York Times heeft een indrukwekkende lijst van postuums gemaakt van mensen die aan boord van het vliegtuig waren. De verzameling zal worden uitgebreid naarmate er meer informatie over de overledenen beschikbaar wordt. U kunt zelf ook informatie naar de krant sturen.

20 juli 2014, 6:17

Overtuigend bewijs

Oekraïne zegt over 'overtuigend bewijs' te beschikken dat Rusland een doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het neerschieten van het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne, waardoor 298 mensen zijn omgekomen. Dat heeft het Oekraïense hoofd van de contraspionagedienst gisteren gezegd.

Lees hier het hele artikel.

20 juli 2014, 6:15

VS erg bezorgd

De Verenigde Staten zijn 'erg bezorgd' over de vermeende misstanden op de plaats waar vlucht MH17 is neergestort in Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) in een gesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov.

Kerry uitte zijn zorgen over verslagen dat lichamen en onderdelen van het vliegtuig zijn weggehaald van de rampplek. De minister benadrukte verder dat onderzoekers volledige toegang moeten krijgen tot het gebied. Washington vindt dat het Kremlin meer druk moet uitoefenen op de pro-Russische separatisten die de scepter zwaaien in het gebied.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vond ook Lavrov dat onderzoekers het gebied moeten kunnen betreden. De ministers zouden het verder eens zijn over het feit dat al het bewijs moet worden overgedragen aan internationale onderzoekers.

Bloemen en puin op de plek van de ramp Beeld afp

Samenvatting van gisteren:

Rutte zet meer druk op Poetin
Er zijn geen experts, geen rampendeskundigen, geen internationale onderzoekers, geen politici. Alleen rebellen en de lokale brandweer', schreef Volkskrant-correspondent Olaf Koens vandaag. Hij is op de plek waar de Boeing van Malaysia Airlines neerkwam. De waarnemers van de OVSE werden wederom tegengewerkt bij hun onderzoek in het rampgebied.

De Oekraïense regering heeft de rebellen ervan beschuldigd 38 lichamen te hebben weggehaald. Dat zou gebeurd zijn met een vrachtwagen, bestemming onbekend. Volgens de regering in Kiev zouden de opstandelingen op die manier proberen bewijsmateriaal te vernietigen. Malaysia Airlines publiceerde de passagierslijst met de 193 Nederlanders: 104 mannen en 89 vrouwen.

Tijdens een persconferentie zei Rutte 'een heel intens gesprek' te hebben gehad met Poetin. Het lijkt erop dat de premier de druk op de Russische president Vladimir Poetin opvoert om de lichamen van de Nederlandse slachtoffers te kunnen bergen en de ramp onbelemmerd te kunnen onderzoeken. Rutte heeft Poetin dringend opgeroepen daarvoor zijn invloed aan te wenden op de pro-Russische rebellen, die het onderzoek hinderen. 'De kans verloopt om snel aan de wereld te laten zien dat het hem menens is om te helpen', zei Rutte over zijn gesprek met Poetin. 'Hij moet nu de verantwoordelijkheid nemen richting de rebellen en Nederland en de wereld laten zien dat hij doet wat van hem wordt verwacht: inderdaad zijn invloed aanwenden.'

Nederland kreeg meer hulp: Ook Groot-Brittannië en Duitsland sturen specialisten naar het gebied om te helpen. De internationale politieorganisatie Interpol en haar Europese evenknie Europol sturen morgen teams naar Oekraïne om te helpen bij de identificatie van de slachtoffers van de ramp.

Mark Rutte tijdens de persconferentie gisteren Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.