Live

Teruglezen - Parijs, drie dagen na de terreurnacht

Parijs, drie dagen na de terreurnacht. Een grootschalige politie-actie in Molenbeek (die niets opleverde), Amerikaanse staten die weigeren Syrische vluchtelingen op te nemen en een Franse president Hollande die oorlogstaal bezigde tijdens een unieke speech voor het parlement. Dit, en alle overige ontwikkelingen van vandaag kunt u hieronder teruglezen in het liveblog van vandaag.

null Beeld AP
Beeld AP

Voor vandaag wordt dit liveblog gesloten. Hieronder kunt u alle ontwikkelingen van vandaag nog eens rustig nalezen. Het nieuws wordt, ook gedurende komende nacht, continu bijgehouden. Voor de laatste ontwikkelingen kunt u dus terecht op Volkskrant.nl.

De Franse politie heeft een huiszoeking gedaan in een appartement in Parijs dat waarschijnlijk gehuurd werd door de terroristen die achter de aanslagen zaten. In het appartement zouden ook de aanslagen voorbereid zijn, meldt de Franse krant Le Figaro.

Het pand werd gehuurd door Brahim Abdeslam, één van de schutters in de concertzaal Bataclan. In de woning zijn telefoons en laptops gevonden.

Nu alles fout is gegaan, vertoont het staatsgezag zich op straat. Mannen in het zwart, zwaarbewapend en met bivakmutsen op, sluipen door de straat, schreeuwen door een megafoon: kom naar buiten! Een reportage vanuit Molenbeek. (+)

Hoe ziet een jaar van terreuraanvallen door IS er eigenlijk uit op een kaart? De Washington Post maakte een mooie infographic, die u hier kunt bekijken.

Inmiddels hebben reeds vijftien Amerikaanse staten laten weten dat ze geen Syrische vluchtelingen willen opvangen. Maggie Hassen, de gouverneur van New Hampshire, is de eerste uit het Democratische kamp die weigert om Syriërs op te vangen. Ook zij handelt naar eigen zeggen naar de veiligheid van de Amerikaanse burger.

Alle terroristen van de aanslagen in Parijs zijn, voor zover bekend, burgers van de Europese Unie. Dat zegt Federica Mogherini, buitenlandchef van de Europese Unie, na een ontmoeting met ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen. 'Laat me benadrukken dat het profiel dat we tot nu toe hebben van de daders ons vertelt dat dit gaat om een internationale bedreiging.' Ze merkt op dat de buitengrenzen van de Europese Unie een probleem vormen wat betreft terugkerende jihadisten, maar voegt daar aan toe: 'Tot nu toe gaat het om EU-burgers. Het is een probleem aangaande binnenlandse veiligheid.'

Haar opmerkingen zouden een voorbode kunnen zijn van de verdediging van het Schengen-verdrag, dat onder vuur komt te liggen.

Mogherini. Beeld afp
Mogherini.Beeld afp

Hollande vergadert morgen met John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Dit meldt persbureau AFP. Tijdens zijn speech eerder vandaag zei Hollande dat hij ook snel zal praten met zijn ambtsgenoten Obama en Poetin.

John Kerry (links) praat met zijn Turkse evenknie Feridun Sinirlioglu op de G20-top in Turkije. Beeld reuters
John Kerry (links) praat met zijn Turkse evenknie Feridun Sinirlioglu op de G20-top in Turkije.Beeld reuters

Inmiddels hebben acht Amerikaanse staten gezegd dat ze geen Syrische vluchtelingen meer willen opnemen, na wat er in Parijs is gebeurd. Lees hier het nieuwsbericht.

Nabil (27) en Nizar Bazal (49), twee Syrische mannen die vluchtten naar Duitsland, vertellen aan persbureau Reuters dat ze bang zijn doelwit te worden na de aanslagen in Parijs. ‘Ze zullen denken dat we de vijand zijn.’

‘Wat zal er met ons gebeuren, wat zullen mensen van ons denken?’, zegt Basal. Nabil gelooft er niets van dat er een Syrisch paspoort is gevonden in de buurt van het lichaam van een van de aanslagplegers in Parijs. ‘Frankrijk staat bekend om extremisten, ik maak me zorgen om de publieke opinie.’

Duitsland heeft aangekondigd radicaal-rechtse activisten extra in de gaten te houden na ‘Parijs’, om wraakacties tegen vluchtelingen te voorkomen. Lees het hele stuk hier.

'Ik ben een moslim, als u mij vertrouwt, geef me dan een knuffel' staat een bord in de handen van een man in het centrum van Parijs. Hij wordt massaal geknuffeld door voorbijgangers, tweet NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

Het Europees kampioenschap voetbal wordt in de zomer van 2016 volgens plan in Frankrijk gehouden. Dit heeft Europese voetbalbond UEFA maandag in een verklaring gemeld. De aanslagen in Parijs zijn voor de bond geen reden om het EK in Frankrijk af te blazen.

‘Veiligheid en beveiliging staan centraal in onze plannen voor de organisatie’, aldus de verklaring. ‘Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat Euro 2016 doelwit van aanvallen zal zijn, is er vanaf het begin rekening gehouden met de dreiging van terroristische aanslagen.’

Terreurtoerist, zo noemt Abdelhamid Abaaoud zich in 2014 opgewekt op zijn inmiddels verwijderde Facebook-pagina. De Belg is volgens Franse en Belgische veiligheidsfunctionarissen het brein achter de aanslagen in Parijs van eind vorige week. Wie is hij? (+)

Abdelhamid Abaaoud in Syrië. Beeld AP
Abdelhamid Abaaoud in Syrië.Beeld AP

Eagles of Death Metal is deze week hoogstwaarschijnlijk te vinden in de Britse hitlijst. Uit de midweek Official Chart Update Top 100 is de band te vinden op de 96e plek. Dat maakte de Official Charts Company, het bedrijf dat de Britse hitlijsten samenstelt, maandag bekend.

Eagles of Death Metal stond vrijdagavond op het podium in de Parijse concerthal Bataclan toen terroristen het vuur openden op concertgangers. Ruim tachtig mensen, onder wie een crewlid van de Amerikaanse band, overleefden de aanslag niet.

Fans van Eagles of Death Metal begonnen een onlinecampagne om ervoor te zorgen dat de groep bovenaan de Britse hitlijsten komt. Vooralsnog staat de band op de 96e plek met de Duran Duran-cover Save A Prayer. De Official Charts Company verwacht dat het nummer nog gaat stijgen. Vrijdag wordt de hitlijst bekendgemaakt.

Na de aanslagen in Parijs vindt zestig procent van de Amerikanen dat hun land meer moet doen om IS aan te vallen. Wel vindt 76 procent dat de VS geen troepen naar Irak of Syrië moet sturen. Daar is Obama het mee eens, bleek vandaag uit zijn speech.

52 procent denkt dat het accepteren van Syrische vluchtelingen het land minder veilig maakt. Dit blijkt uit een poll van persbureau Reuters in samenwerking met Ipsos.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het Franse consulaat in België heeft naar aanleiding van de aanslagen strengere veiligheidsmaatregelen opgelegd aan de Franse gebouwen in België. Daaronder vallen bijvoorbeeld de twee Franse scholen in het land, in Antwerpen en Ukkel.

In Duitsland is een Algerijn opgepakt die een rol zou hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Duitse autoriteiten. De verdachte bevond zich in een asielzoekerscentrum in Arnsberg, waar hij vorige week al gesproken zou hebben over 'angst en terreur' in Parijs.

null Beeld AP
Beeld AP

En nadat de Eiffeltoren enkele dagen niet verlicht werd uit respect voor de slachtoffers van de aanslagen, neemt ook de iconische toren van Parijs vanavond de kleuren van de Franse vlag aan. Een eerbetoon aan de slachtoffers.

De Eiffeltoren is sinds vanmiddag ook weer open voor publiek. Belangrijke attracties in de Franse hoofdstad, waaronder ook het Louvre, waren tijdelijk gesloten.

Dit is het schild dat de colonne van de BRI - een speciale Franse politie-eenheid - heeft beschermd bij de bestorming van de Bataclan. Er is 27 keer op geschoten.

Drie mensen die verdacht worden van meewerken aan de aanslagen in Parijs zouden bekenden zijn geweest van het OCAD, de dienst die het dreigingsniveau in België analyseert. Dit schrijft MO*-magazine.

Het gaat om twee van de drie broers Abdeslam. Saleh is momenteel nog voortvluchtig, Brahim blies zichzelf vrijdag op in restaurant Comptoir Voltaire. Mohamed was eerder op de dag vrijgelaten. Ook Bilal Hadfi, die zichzelf opblies bij het Stade de France, stond naar verluidt op de lijst. Het gaat om de geconsolideerde lijst van het OCAD. Dat is een lijst met ruim 800 namen die de Belgische inlichtingendiensten hebben opgesteld. De namen zijn van eventuele Syriëstrijders.

Hoe is de sfeer nu in Parijs, drie dagen na de aanslagen? Oud-Frankrijkcorrespondent Ariejan Korteweg liep vandaag door de straten en sprak met Parijzenaren.

‘Dit was een aanslag tegen de moderne, westerse jeugd in Parijs, zo wordt het gevoeld. De generatie Bataclan, wordt die groep ook wel genoemd. De jongeren die ik sprak realiseren zich heel goed dat de aanslag specifiek tegen hen gericht was. Ze zijn allemaal bang. In die zin is de situatie anders dan na de aanslag op Charlie Hebdo toen er in de stad meer de sfeer van verzet heerste.’

Tegelijkertijd willen de mensen zich niet op de kop laten zitten. ‘Vanmiddag zat ik met zeven jongeren in het café,’ zegt Korteweg. ‘Ze dronken een glas bier en er werd gelachen. Maar het is ook een beetje de schijn ophouden, je niet laten kennen.’

Want er is wel degelijk onrust op straat. ‘Bij het minste geringste wordt er opeens een straat afgezet. Vanmiddag nog bij Place de La Republique, vanwege een verdacht pakketje. En overal is politie.’

Volgens Korteweg komt deze aanslag voor de Parijse jongeren heel dichtbij. ‘De meesten van hen bevonden zich vrijdagavond in dat deel van de stad waar de aanslagen plaatsvonden, omdat daar de uitgaansgelegenheden zijn. Het gaat om zo veel mensen. Iedereen kent via via wel iemand die is gestorven of gewond is geraakt.’

‘Wat ook opvalt, is dat iedereen zegt: dit is niet het einde, dit is slechts het begin. Dat bleek ook na de aanslag in januari op Charlie Hebdo, toen er twee dagen later een gijzeling plaatsvond in een Joodse supermarkt.’

Vanavond om 19 uur wordt in Rotterdam een bijeenkomst gehouden onder de noemer ‘eenheid overwint terrorisme’. Moskeeën, kerken, synagogen en humanistische organisaties hebben hun achterban opgeroepen naar het Vredesplein bij de Essalam-moskee te komen.

‘Samen moeten we nu echt een revolutie van vertrouwen ontketenen en de zweem van wantrouwen en angst doorbreken’, aldus Nourdin El Ouali, fractievoorzitter van de lokale islamitische partij NIDA en een van de organisatoren. ‘Dit is een initiatief vanuit de boezem van onze stad.’ Er worden honderden, zo niet duizenden mensen verwacht.

Onder meer burgemeester Aboutaleb en minister Van der Steur (Justitie) zullen vanavond spreken op de manifestatie. Aboutaleb hoopt dat veel Rotterdammers naar het Vredesplein komen, zei hij vanmiddag na de een minuut stilte voor het stadhuis. ‘Samen zijn is de beste manier om verdriet te verwerken.’

null Beeld
Beeld

Meerdere gouverneurs van de Verenigde Staten hebben gezegd geen vluchtelingen uit Syrië op te willen nemen vanwege de aanslagen in Parijs. Eén gouverneur gaat het Witte Huis vragen naar de plannen om überhaupt vluchtelingen toe te laten in het land, aldus persbureau AP.

Onder andere de gouverneur van Alabama, de republikein Robert Bentley, wil geen Syrische vluchtelingen opnemen, schrijft hij op zijn website. Bentley besloot hiertoe naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. In een verklaring meldt de gouverneur dat 'na de terroristische aanslagen op onschuldige inwoners van Parijs de staat geen vluchtelingen op zal nemen. Als gouverneur wil ik niet dat de inwoners van Alabama in gevaar komen.'

null Beeld AP
Beeld AP

Mohamed Abdeslam, de broer van één van de zelfmoordterroristen, heeft de pers te woord gestaan nadat de onderzoeksrechter hem heeft vrijgelaten. Zijn familie is in shock, zegt hij. Volgens hem hebben hij en zijn familie vrijdag via de televisie vernomen wat er gebeurd is en hebben ze geen moment gedacht dat zijn broer betrokken zou kunnen zijn bij één van de aanslagen.

'Ik werk bij de gemeente Molenbeek en ik heb nog nooit problemen gehad. Ik denk dat veel mensen me hier kennen en weten waartoe ik in staat ben en waartoe niet.'

Een woordvoerder van het Kremlin heeft gezegd dat president Poetin en president Hollande elkaar nog kunnen ontmoeten voor de klimaattop in Parijs, om te praten over de aanslagen en hoe nu verder. Dit meldt persbureau Reuters.

Bij het 9/11-memorial in New York zal maandag een wake worden gehouden ter ere van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Ook hulpverleners die de slachtoffers direct te hulp schoten, zullen worden geëerd. Zij zijn 'geconfronteerd met terreur en tragedie, die zij met ongelofelijke moed tegemoet hebben getreden'.

Er zullen items worden uitgedeeld in de kleuren rood, wit en blauw, de kleuren van de Franse vlag.

Het 9/11-memorial in New York. Beeld getty
Het 9/11-memorial in New York.Beeld getty

Vanmiddag is de Franse nationale voetbalploeg geland op Engelse bodem voor een vriendschappelijke interland. Ook Antoine Griezmann en Lass Diarra zijn erbij. De zus van eerstgenoemde ontsnapte maar net aan de aanslag in Bataclan, de nicht van Diarra is gestorven bij de aanslagen.

Het Wembley-stadion, waar de voetbalwedstrijd plaats zal vinden, heeft sinds de aanslagen de kleuren van de Franse vlag aangenomen. Ook de Franse revolutieleus 'liberté, égalité, fraternité' (vrijheid, gelijkheid, broederschap) is te lezen.

Engelse media hebben bezoekers van de wedstrijd opgeroepen om het Franse volkslied morgen mee te zingen.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

'Frankrijk is in oorlog', zei Hollande zojuist op een bijzondere bijeenkomst van het Franse parlement. Hij houdt daar nu een speech. 'Het is geen oorlog tussen beschavingen, want deze moordenaars staan voor geen enkele vorm van beschaving.'

Hollande spreekt zijn waardering uit over de moraal van het Franse volk. 'De Fransen zijn een vurig, dapper volk, dat niet snel opgeeft. Zij gaan door als hun kinderen gestorven zijn.'

'In deze zo zware tijd, doe ik nogmaals beroep op al onze burgers om te laten merken dat ons land volharding en waardigheid kan tonen. Vandaag is ons land in rouw. Ik wil alle hulpdiensten en ordetroepen roemen. Zij hebben hun taak perfect uitgevoerd. Ze geven blijk van grote moed. Het Frankrijk dat de terroristen wilden doden is het Frankrijk van de jeugd. Hun enige misdaad was dat ze leefden.'

'De aanslagen van vrijdag zijn besloten en gepland in Syrië, georganiseerd in België en uitgevoerd in Frankrijk.'

Hollande geeft aan dat de operaties van Frankrijk in Syrië 'geïntensiveerd' zullen worden. Een vliegdekschip, het op atoomwapens na machtigste wapen van Frankrijk, is vorige week reeds naar de regio gestuurd. Komende dagen zal het schip worden ingezet om de aanvallen op IS te intensiveren vanuit de Middellandse Zee.

Frankrijk roept verder de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen voor verdere actie. Hij wil dat er één gezamenlijke coalitie tegen IS komt. Hiervoor gaat hij het gesprek aan met president Poetin en president Obama. Volgens Hollande is een samenwerking echter nog 'ver weg'.

Voor zittend Syrisch president Assad moet volgens Hollande een 'politieke oplossing' gezocht worden. 'Onze vijand in Syrië is IS. Die moeten we niet alleen in bedwang houden maar vernietigen. Syrie is de grootste fabriek geworden van terroristen die de wereld kent.' Hollande feliciteert de piloten die gisteren in Raqqa militaire acties hebben uitgevoerd.

In zijn speech kondigt Hollande aan zelfs de grondwet te willen wijzigen 'voor crisissituaties', zodat de staat beter kan optreden tegen terreur. De president en staat krijgen dan meer bevoegdheden. Het gaat om artikel 16 en 36, die niet meer van deze tijd zijn volgens hem. Eén wijziging moet inhouden dat wanneer iemand veroordeeld wordt voor terrorisme en een dubbele nationaliteit heeft, de Franse identiteit moet kunnen worden afgenomen.

Hollande wil de noodtoestand, die momenteel van kracht is in heel Frankrijk, verlengen met drie maanden. Dat zal hij in een wetsvoorstel gieten dat deze week moet worden goedgekeurd. De noodtoestand geeft de veiligheidsdiensten meer rechten. Daar is de afgelopen dagen veel gebruik van gemaakt. 'Er zijn 108 huiszoekingen geweest en er komen er nog meer', aldus Hollande.

Hollande wil meer en effectievere controles aan de grenzen van de Europese Unie om een terugkeer naar nationale grenscontroles te voorkomen, waarmee de Europese Unie ontmanteld zou worden.

De president belooft tot 2019 geen banen in het leger te schrappen. Bij de politie zullen 5.000 banen worden gecreëerd in de komende twee jaar. Het vergroten van veiligheidsmaatregelen gaat geld kosten, maar 'beveiliging weegt zwaarder dan de budgetregels van de Europese Unie'.

Hollande eindigde zijn speech met de woorden 'Het terrorisme zal de Republiek niet vernietigen, want de Republiek zal daarvoor het terrorisme vernietigd hebben. Lang leve de Republiek.' Daarna zong het parlement het Franse volkslied.

Lees hier nog meer over de speech van Hollande.

Hollande spreekt het parlement toe. Beeld Reuters
Hollande spreekt het parlement toe.Beeld Reuters
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld Reuters
Beeld Reuters
De Franse president was een minuut stil nabij de Sorbonne-universiteit in Parijs. Beeld Reuters
De Franse president was een minuut stil nabij de Sorbonne-universiteit in Parijs.Beeld Reuters

President Obama heeft op de G20-top in Turkije gezegd dat bij deze top de focus voornamelijk op de aanslagen in Parijs lag. Hij kondigde een nieuwe afspraak aan om sneller informatie van inlichtingendiensten te kunnen delen met Frankrijk. Obama sprak verder zijn afschuw uit over de 'vreselijke, misselijkmakende' gebeurtenissen in Parijs. Dat is volgens de president een tegenslag, maar verder ziet hij wel vooruitgang in de strijd tegen IS.

Volgens de Amerikaanse president moeten alle wereldleiders nog meer hun best moeten doen in het gevecht met IS. IS heeft weliswaar minder grondgebied in Irak en Syrië dan eerder het geval was, maar het gevecht is nog lang niet gewonnen. 'Maar IS-leiders zullen nergens ter wereld een veilige haven hebben.'

Alle grote landen zijn het er dit keer over eens dat er echt een plan moet komen om de oorlog in Syrië te beëindigen. Volgens hem is dat een verschil met de situatie voor de aanslagen in Parijs.

Ook sprak Obama zijn zorgen uit over de humanitaire hulp in Syrië. Die kost veel geld, en slechts minder dan de helft van de benodigde som geld is momenteel beschikbaar. Hij doet een oproep aan alle landen om meer bij te dragen. Ook sprak hij zijn zorgen uit over de vluchtelingencrisis. 'De deur in hun gezicht dichtslaan, zou verraad zijn van de waarden waar de Verenigde Staten voor staan.' Wel moeten alle vluchtelingen grondig gescreend worden voor ze worden opgenomen.

Obama doet eveneens een oproep om 'relevante informatie' over bedreigingen door te geven aan bondgenoten. Hij heeft geprobeerd uit te leggen aan Iran en Rusland dat IS voor zowel hen als 'voor ons' de grootste vijand is.

Voorlopig komen er nog geen 'boots on the ground' in Syrië, ook niet na de aanslagen van Parijs. Volgens Obama zijn daar wel geluiden over gehoord, maar volgens hem zou dat een fout zijn die de Verenigde Staten niet moet maken.

Op de G20-top in Turkije zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius dat IS 'ons niet heeft aangevallen voor wat we doen, maar voor wie we zijn'.

Lees hier meer over de speech van Obama.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De onlangs aangetreden premier van Canada, Justin Trudeau, heeft gezegd dat hij nog steeds van plan is om een einde te maken aan de Canadese militaire missie tegen IS. De aanslagen in Parijs hebben dit besluit niet veranderd.

De premier van Canada, Justin Trudeau. Beeld AFP
De premier van Canada, Justin Trudeau.Beeld AFP

Dat de Brusselse deelgemeente Molenbeek ook nu in verband wordt gebracht met terreur, verbaast zelfs de Belgische premier niet meer. Zeker drie van de acht daders van de bloedige aanslagen in Parijs woonden er. Het probleem-Molenbeek 'is een beetje eigen aan de specifieke Belgische situatie', zegt de Belgische minister van Justitie. Waarom het jihadisme-probleem kan voortbestaan in Molenbeek.

Een Turkse bron meldt aan persbureau AP dat vorige week arrestaties zijn verricht in Istanbul die te maken hebben met de aanslagen in Parijs. Het gaat om mensen die aan IS geliëerd zijn.

Arrestatieteam in de straten van Molenbeek Beeld AP
Arrestatieteam in de straten van MolenbeekBeeld AP

Om 12.00 uur is in Nederland en in de rest van de Europese Unie een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vrijdag zijn gevallen bij de aanslagenreeks in Parijs. Op scholen, kantoren en op straat stond het leven even stil. Ook hangen overal vlaggen halfstok.

Bekijk hier onze fotoserie van de minuut stilte.

Het Belgische OM heeft bekendgemaakt dat er twee verdachten worden vastgehouden op verdenking van het leiden van een terroristische aanslag en het deelnemen aan activiteiten van een terreurorganisatie. Het gaat om de twee verdachten die zondag zijn gearresteerd en nog niet zijn vrijgelaten, in tegenstelling tot vijf anderen die maandag wel zijn vrijgelaten.

IS bereidt waarschijnlijk meer en soortgelijke aanslagen voor als die van afgelopen vrijdag in Parijs. Dit zei CIA-directeur John Brennan maandag in Washington. 'Ik denk niet dat dit (de aanslagen in Parijs, red.) de enige operatie is geweest die IS gepland heeft. Ik geloof zeker niet dat het een op zichzelf staande gebeurtenis is.'

CIA-directeur John Brennan. Beeld EPA
CIA-directeur John Brennan.Beeld EPA

De Europese Unie moet het toezicht over het Brusselse stadsdeel Molenbeek overnemen van de Belgische autoriteiten. Dat vindt de Franse politievakbond (APN). De Belgische autoriteiten laten terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Molenbeek de vrije hand, klaagt de APN.

Het stadsdeel, dat officieel Sint-Jans-Molenbeek heet, heeft de afgelopen jaren al tal van Syriëgangers voortgebracht. Ook de wortels van het vermoedelijke brein en minstens één uitvoerder van de terreuraanslagen in Parijs van vrijdagavond liggen in Molenbeek. Maandag deed de Belgische politie invallen op meerdere plaatsen in de wijk. Zij speurde er naar de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam.

Volgens de APN heeft de Belgische overheid gefaald. De bond eist dat de maatregelen worden getroffen 'die nodig zijn om de Belgische en Europese bevolkingen tegen terrorisme te beschermen'.

De Europese Unie heeft de bevoegdheid noch de mogelijkheden om de controle over het grondgebied van een lidstaat over te nemen. De oproep van de Franse politiebond lijkt vooral een uiting van frustratie over wat velen inmiddels een wanprestatie van de veiligheidsdiensten noemen.

Bord aan de rand van de wijk Molenbeek Beeld anp
Bord aan de rand van de wijk MolenbeekBeeld anp

Volgens de landen van de G20 heeft terrorisme niks te maken met religie, nationaliteit of etniciteit. Dit stellen de leiders van de belangrijkste industrie- en groeilanden in een gezamenlijk statement. Ook blijft het voorkomen van geldstromen richting terroristische organisaties een belangrijk punt.

In de nasleep van de aanslagen in Parijs, willen de landen van de G20 ook werk maken van een betere samenwerking tussen de verschillende inlichtingendiensten, zo lieten ze eerder al weten. In een ontwerptekst wordt ook gesproken over een beter grensbeheer en een grotere beveiliging van de luchtvaart.

Een van de maatregelen die de staats- en regeringsleiders daarbij naar voren schuiven, is een betere samenwerking tussen de inlichtingendiensten voor de 'uitwisseling van operationele informatie'. De top van de G20-landen vindt nog tot maandag plaats in de Turkse badplaats Antalya.

De aanpak van het terrorisme stond sowieso al op de agenda van de top, maar na de aanslagen in Parijs is het thema uitgegroeid tot het belangrijkste gespreksonderwerp van de bijeenkomst.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (R) met de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de G02-top Beeld anp
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (R) met de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens de G02-topBeeld anp

Bij de grootschalige politie-actie vandaag in de Brusselse gemeente Molenbeek zijn geen verdachten opgepakt, aldus het Belgisch federaal parket tegenover AFP. Er zijn ook geen gewonden gevallen, zo laat de Brusselse burgemeester weten. Rond 14.00 uur maandagmiddag vertrokken de massaal uitgerukte politiediensten.

De burgemeester van de gemeente, Françoise Schepmans bevestigde het einde van de actie, maar wilde tegen Belgische media niets zeggen over de resultaten. Zij sluit meer van dergelijke acties niet uit.

Afgelopen weekeinde werden in België in totaal zeven mensen opgepakt in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Vijf van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld, meldde het Openbaar Ministerie. Twee moeten nog voor een rechter verschijnen.

Arrestatieteam op het dak in de wijk Molenbeek Beeld AP
Arrestatieteam op het dak in de wijk MolenbeekBeeld AP

Vijf vermoedelijke leden van terreurgroep IS zijn opgepakt in Maleisië. Ze zouden een aanslag in de buurt van de hoofdstad Kuala Lumpur hebben voorbereid. Maleisië is deze week gastheer van een top van Zuidoost-Aziatische landen. Daarbij zijn ook de Verenigde Staten en China aanwezig.

De politie in Marokko heeft vier mensen aangehouden die zouden behoren tot een militante cel die banden had met Islamitische Staat. De cel zou actief zijn geweest in de centraal gelegen stad Beni Mellal. Het is onduidelijk wat de vier mannen precies hebben gedaan.

Het gaat 'naar omstandigheden' goed met de twee Nederlanders die gewond zijn geraakt bij de aanslagen in Parijs. Ze liggen nog in het ziekenhuis en moeten daar waarschijnlijk nog wel even blijven. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag laten weten. Ze raakten vrijdagavond zwaargewond toen ze op straat vanuit een auto werden beschoten door de terroristen.

Een van de drie Nederlanders die gewond was geraakt, mocht zondagavond naar huis. Dit slachtoffer was in de buurt van concertzaal Bataclan en raakte eveneens op straat gewond. De slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw.

Agenten die maandag op het centraal station in Amsterdam staan, hebben een kogelwerend vest aan. Ze dragen dat over hun steekwerend vest. Het gaat om vesten die kogels uit een kalasjnikov moeten kunnen tegenhouden.

Volgens een woordvoerster van de Nationale Politie liggen de zwaardere vesten standaard in de politieauto. 'Het is aan de politiemensen zelf te bepalen wat ze willen dragen. Dat is hun eigen inschatting. Het gaat er om waar de agent zich prettig in voelt.'

Quote

Het is aan de politiemensen zelf te bepalen wat ze willen dragen

Woordvoerder Politie

Rusland zegt een terreuraanslag te hebben verijdeld aan de vooravond van de Winterspelen van Sotsji vorig jaar. Meerdere vrouwen zouden explosieven aan boord van een vliegtuig hebben willen smokkelen, verstopt in blikjes handcrème. In Oostenrijk en Frankrijk zijn toen meerdere verdachten opgepakt.

Staatspersbureau TASS meldde dat maandag op basis van Oleg Siromolotov, de onderminister van Buitenlandse Zaken. Volgens hem is de operatie tegen terreur ook uitgevoerd in twee andere, niet genoemde landen. De ontsteking van de explosieven zou uit Syrië zijn gehaald.

Vladimir Poetin brengt een bezoek aan het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Sotsji Beeld anp
Vladimir Poetin brengt een bezoek aan het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in SotsjiBeeld anp

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de afgelopen weken zijn strijders uit de Syrische stad Raqqa teruggetrokken uit vrees voor luchtaanvallen. Ook de belangrijkste centra van IS in de stad zijn verhuisd. Dat meldden waarnemers ter plaatse, volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Tal van bewoners zijn opgeroepen naar de rand van de stad te vertrekken en niet in de buurt te komen van panden die IS in gebruik had.

Twaalf Franse gevechtsvliegtuigen hebben zondagavond Raqqa zwaar gebombardeerd. Het Franse ministerie van Defensie meldde maandag dat er twintig bommen zijn gegooid op het bolwerk van IS, onder meer op een trainingskamp, een munitiedepot en een commandopost. De hevige aanvallen volgden op bloedige aanslagen vrijdag in Parijs die worden toegeschreven aan IS. IS heeft maandag via radiozender al-Bajan bericht dat de Franse gevechtsvliegtuigen verlaten plekken hebben gebombardeerd en dat er dus geen gewonden zijn gevallen.

IS-strijders in de straten van Raqqa Beeld anp
IS-strijders in de straten van RaqqaBeeld anp

Bij de politieactie in Molenbeek klonken even na 13.00 uur kleine explosies. Het is onduidelijk of het gaat om schoten of dat het gaat om iets anders, zoals een gecontroleerde ontploffing.

Hoewel pers en nieuwsgierigen op flinke afstand worden gehouden, is te zien dat de politie met een camera zicht probeert te krijgen in een bepaalde woning in de Delaunoystraat.

De politieactie in Molenbeek begon maandagochtend al rond 10 uur. De Vlaamse omroep VRT meldt op basis van het federaal parket dat er geen mensen zijn gearresteerd, maar wel dat er meerdere personen zijn afgevoerd omdat ze niet weg wilden.

Politiediensten zijn massaal uitgerukt, zo zijn er ook sluipschutters op daken van omliggende woningen.

Vanmiddag om 16.00 uur houdt de Franse president Francois Hollande in Versailles een toespraak voor beide kamers van het Franse parlement, Nationale Vergadering en Senaat. Dit gebeurt slechts in uitzonderlijke omstandigheden.

Volkskrant-correspondent Peter Giessen is onderweg naar Versailles. ‘Na de aanslagen op Charlie Hebdo afgelopen januari zag je dat de oppositie achter Hollande ging staan. Ze wilden de eenheid bewaren. Dat is nu anders. De oppositie heeft voor vandaag een debat afgedwongen. Ze nemen dus geen genoegen met enkel een toespraak van Hollande. Ze willen maatregelen zien en laten weten wat zij vinden van de aanpak tot nu toe, te laks. Dit keer is het meteen een politieke strijd geworden.’

De Franse premier Manuel Valls zei maandagochtend dat de Franse regering ervan op de hoogte was dat aanslagen werden voorbereid. 'Terroristen kunnen weer toeslaan, in de komende dagen of in de komende weken, we moeten nog lang met deze dreiging leven', zei Valls.

Hoe wordt er op zijn uitlatingen gereageerd? ‘Valls kan erg scherp uit de hoek komen’, zegt Giesen. Tegelijkertijd wil men ook duidelijk maken dat deze aanslagen niet te voorkomen zijn. Dat is het politieke probleem van dit moment: er wordt ferme taal uitgeslagen enerzijds, maar anderzijds is men toch machteloos. Met de aanvallen op Raqqa wil de Franse regering laten zien dat ze vastbesloten zijn. Het is ook symboliek.’

Wat kunnen we van de toespraak van Hollande vanmiddag verwachten? Giesen: ‘Hollande moet vanmiddag met iets komen, een dramatisch gebaar. Een verscherping van de veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld. Grote veranderingen in de aanpak van IS in Syrië, zijn het lastiger. Dat kan Frankrijk niet alleen. Dan moeten ze de Amerikanen meekrijgen.’

De Franse premier Valls (r), president Hollande en minister Najat Vallaud-Belkacem (Onderwijs, l) Beeld AFP
De Franse premier Valls (r), president Hollande en minister Najat Vallaud-Belkacem (Onderwijs, l)Beeld AFP
Quote

De oppositie heeft voor vandaag een debat afgedwongen. Ze nemen dus geen genoegen met enkel een toespraak van Hollande

Frankrijk-correspondent Peter Giesen

Vijf van de zeven personen die gisteren in België werden opgepakt, zijn vandaag weer vrijgelaten. Onder hen ook Mohamed Abdeslam, de broer van twee vermoedelijke daders. Hij was zaterdag opgepakt bij huiszoekingen in Brussel en de Brusselse gemeente Molenbeek.

Zijn advocate liet tegen over persbureau Belga weten dat haar cliënt niets te maken heeft met de aanslagen. Hij had een onweerlegbaar alibi voor vrijdagavond toen de aanslagen plaatsvonden. Hij kon dus niet aanwezig zijn. De man is niet in verdenking gesteld en is dus vrijgelaten.

Mohamed werkte enige tijd op het kabinet van de vroegere burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux, bevestigde hij tegenover Belgische media. Brahim Abdeslam kwam om bij de aanslagen in Parijs. Er geldt een internationaal opsporingsbevel voor een andere broer, Salah Abdeslam.

Er is een nieuwe video opgedoken waarin de verschillende landen bedreigd worden die meedoen aan de bombardementen op Syrië. Deze landen kunnen volgens de terroristische organisatie hetzelfde lot tegemoet zien als Parijs. Washington wordt bij naam genoemd. 'We zweren dat we Amerika in het hart zullen raken, in Washington.'

Of de video ook echt van IS is, kon niet direct worden geverifieerd.

De politieoperatie in de Brusselse deelgemeente Molenbeek is erop gericht aanslagpleger Abdeslam Salah te arresteren, meldt het Belgische OM aan persbureau AFP.

null Beeld belga
Beeld belga

Volkskrant-verslaggever Fokke Obbema is in Bobigny, een noordoostelijke voorstad van Parijs. Hier deed de politie vanmorgen huiszoekingen. ‘De huiszoekingen hebben te maken met het oprollen van netwerken die mogelijk betrokken zijn bij de aanslagen. Hoe de lijntjes precies lopen is nog niet duidelijk’, zegt Obbema.

Obbema sprak vandaag met Semy Diatta, de man die verantwoordelijk is voor de aanpak van radicalisering in Bobigny. Obbema: ‘Hij zei: Bobigny is een voorstad zoals zovelen. Het probleem is dat 20 procent van de leerlingen faalt op school, ze haken af. Van die groep komt 5 procent in de criminaliteit terecht. De derde stap is radicalisering. Diatta schat dat zo’n honderd jongeren in Bobigny geradicaliseerd zijn. Dat lijkt misschien weinig maar dat is heel veel.’

Obbema: ‘Het gevaar is dat de Franse staat nog harder inzet op repressie naar aanleiding van de aanslagen, zegt Diatta. Hij begrijpt dat sommige moskeeën hun deuren moeten sluiten maar hij hoopt dat men inziet dat preventie ook nodig is om het probleem van radicale jongeren aan te pakken. ‘Wat preventie betreft staan we in Frankrijk nog helemaal aan het begin’, zegt Diatta. Hij noemt Nederland en Denemarken als voorbeeld waar het beter gaat.’

Bobigny geldt niet als no go area, vertelt Obbema. ‘Je kunt hier rondlopen op straat.’

Ook in Haaksbergen stond men vandaag stil bij de aanslagen in Parijs. Volkskrant-verslaggever Mac van Dinther was aanwezig en spreekt van een ‘imposante bijeenkomst’ op het marktplein, voor het gemeentehuis. Tientallen mensen waren aanwezig en ook de leerlingen van het Assink lyceum liepen uit. De bijeenkomst was georganiseerd door de synagoge, de moskee en de kerken van Haaksbergen.

Om twaalf uur werd er een minuut stilte gehouden met vooraf een toespraak van dominee Nico Pronk. Van Dinther: ‘De dominee zei dat de aanslag in Parijs ook een impact heeft in Nederland, dat het de mensen raakt en dat men ook bezorgd zijn over aanslagen hier. Parijs blijkt toch erg dichtbij. Leerlingen van het lyceum zeiden het ook: zo’n aanslag kan hier ook gebeuren.’

Volgens Van Dinther kwam de wereldpolitiek even heel dichtbij, daar op het plein in Haaksbergen. ‘Ik sprak een oude Turkse man die bezorgd is hoe er op vluchtelingen gereageerd gaat worden. Een andere vrouw zei dat juist die vluchtelingen gevlucht zijn voor IS om hier in Europa opnieuw met IS te worden geconfronteerd.’

Reizigers op Utrecht CS houden een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Beeld anp
Reizigers op Utrecht CS houden een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.Beeld anp
Ministers en Staatssecretarissen houden namens het kabinet een minuut stilte bij de ambassade van Frankrijk in Den Haag. Beeld anp
Ministers en Staatssecretarissen houden namens het kabinet een minuut stilte bij de ambassade van Frankrijk in Den Haag.Beeld anp

De Amerikaanse popzanger Prince heeft zijn Europese tournee tot nader order uitgesteld. Die zou op 24 november in Wenen beginnen, maar als gevolg van de aanslagen gaan de concerten voorlopig niet door, meldt de krant Le Parisien. De artiest zou 11 december in Frankrijk optreden. Hij zou ook naar Nederland komen.

De aanslagen hebben een reeks artiesten afgeschrikt. Tal van optredens zijn in Parijs afgelast, onder meer van U2 en Marilyn Manson.

Prince. Beeld belga
Prince.Beeld belga

'Wij voelen ons verbonden met de Parijzenaars en het hele Franse volk', zei vicepremier Lodewijk Asscher namens het kabinet bij een korte plechtigheid bij de Franse ambassade, waar slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs werden herdacht.

'Nederland huilt met u. Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie.'

Asscher zei dat we ons onze manier van leven niet zullen laten afnemen. 'Daarvoor strijden wij zijn aan zij. Dat doen we met alles wat nodig is. En met het woord en het recht als belangrijke wapens. En in de zekerheid dat de menselijkheid van velen sterker is dan het fanatisme van weinigen. Ook na deze gitzwarte dag in haar geschiedenis blijft Parijs de stad van het licht.'

Asscher sloot in het Frans af met: 'Leve de vrijheid. Leve de menselijkheid. Leve Frankrijk!'

In heel Frankrijk hebben mensen op het middaguur een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de terreuraanslagen. President François Hollande stond stil te midden van studenten aan de Sorbonne-universiteit. Ook verzamelden mensen zich bij een provisorisch gedenkteken op de Place de la République, in de buurt waar een deel van de aanslagen plaatsvond.

Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Ard van der Steur leggen een krans bij de Franse ambassade in Den Haag. Beeld anp
Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Ard van der Steur leggen een krans bij de Franse ambassade in Den Haag.Beeld anp

De man die is opgepakt in de Brusselse deelgemeente Molenbeek is niet de gezochte aanslagpleger Abdeslam Salah. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd tegen de Waalse zender RTBF.

In Molenbeek zijn sinds vanochtend weer huiszoekingen. Straten werden afgezet en de politie viel huizen binnen. De politieactie is rond 12.30 uur nog steeds gaande. De politiediensten zijn massaal uitgerukt, evenals de brandweer en ambulances.

In de Europese wijk in Brussel zijn een aantal straten afgezet in verband met een bommelding. Het gaat om een verdacht voertuig.

De Belgische explosievenopruimingsdienst DOVO is uitgerukt. Met robots wordt de auto onderzocht. Of er een verband is met de aanslagen in Parijs is niet duidelijk.

De voortvluchtige Abdeslam Salah is gearresteerd in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Dat meldden de Belgische zenders RTL en VTM. Salah ontkwam vrijdag na het bloedbad in Parijs.

'Men heeft ervoor gekozen om de ochtend af te wachten en geen avondlijke belegering uit te voeren', zegt VTM-journalist Faroek Özgünes.

Abdeslam Salah. Beeld afp
Abdeslam Salah.Beeld afp

Volkskrantverslaggeefster Ana van Es is in Molenbeek, bij een van de plekken waar invallen worden gedaan, aan het begin van de Rue Delaundy. 'Ik zie gemaskerde mannen en mensen die er uit zien als commando's. Er wordt veel gesproken via een megafoon om mensen uit huis te krijgen, maar het is te ver weg om daar iets van te kunnen horen.'

De vraag die Van Es vooral hoopt te beantwoorden is waar de overheid was, in Molenbeek. Zoals een toeschouwer het verwoordde, wijzend op de politie: 'De overheid is hier nu, maar de overheid was er de afgelopen jaren nooit.'

In de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn vanochtend weer huiszoekingen gaande. Beeld afp
In de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn vanochtend weer huiszoekingen gaande.Beeld afp

Over de vierde dader van wie vandaag bekend is geworden dat hij de aanslagen heeft gepleegd, is inmiddels meer bekend. Het gaat om Samy Amimour. Deze in 1987 geboren Parijzenaar was in 2012 terreurverdachte. Hij kwam onder toezicht te staan van justitie, maar verdween en werd sinds 2013 internationaal gezocht.

De vijfde zelfmoordterrorist van de aanslagen die de Franse onderzoekers hebben geïdentificeerd, was de 25-jarige Ahmad al-Mohammed. Zijn vingerafdrukken zijn in oktober in Griekenland opgenomen omdat hij kennelijk als vluchteling was aangekomen. Hij blies zichzelf op bij het Stade de France en had een Syrisch paspoort bij zich.

Lees hier alles wat we tot nu toe weten over de daders.

Bij de ruim 160 huiszoekingen in Frankrijk afgelopen nacht zijn 31 wapens in beslag genomen. Daarnaast werd in een woning politiekleding gevonden en werden mensenhandelaren gearresteerd. Dat heeft de Franse politicus Bernard Cazeneuve aan de Franse nieuwszender BFMTV laten weten. Zeker 23 mensen zijn gearresteerd bij de grote antiterreuractie.

De huiszoekingen vonden plaats in 29 departementen en in alle grote Franse steden. De politie deed invallen in onder meer Grenoble, Lille, Lyon, Roubaix en Straatsburg.

De Belg Abdelhami Abaaoud, vermoedelijk het brein achter de aanslagen in Parijs, bevindt zich momenteel in Syrië, melden bronnen dicht bij het onderzoek naar de aanslagen.

Volgens een Turkse overheidswoordvoerder hebben de Turkse autoriteiten Parijs gewaarschuwd voor één van de aanslagplegers, meldt persbureau Reuters. Over welke van de acht terroristen die waarschuwing ging, is onduidelijk. De Franse autoriteiten hebben wel bekendgemaakt dat ze informatie hebben opgevraagd over Ismael Omar Mostefai, een van de mannen die verantwoordelijk zijn voor de 89 doden in concertzaal Bataclan.

Intussen zijn huiszoekingen en invallen gaande in de Brusselse gemeente Molenbeek, waar een aantal van de aanslagplegers vandaan zou komen. Daarbij zijn schoten gelost, melden verschillende media. Er zou zeker één verdachte zijn gearresteerd.

Persbureau AP meldt op basis van politiebronnen dat Abdelhamid Abaaoud het brein achter de aanslagen van vrijdag in Parijs is. De Belgische krant De Standaard meldde eerder vandaag dat de 29-jarige man samen met een van de gedode terroristen in 2010 en 2011 strafbare feiten pleegde in Brussel. Hij zou ook achter de mislukte aanslagen in Verviers zitten, eerder dit jaar.

Fransen verzamelden zich gisteren in groten getalen op Place de la Republique. Beeld anp
Fransen verzamelden zich gisteren in groten getalen op Place de la Republique.Beeld anp

De eerste dader die dit weekend werd geïdentificeerd aan de hand van een vingerkootje dat in de Bataclan werd teruggevonden, was de 29-jarige Omar Ismaïl Mostefai, een 'kleine crimineel' en jonge vader van Algerijnse afkomst. Hij stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als 'geradicaliseerd' sinds 2010, maar was nog niet met terrorisme in verband gebracht. BFMTV maakte een portret van de jongen, waarin hij rappend is te zien.

Een Franse aanklager zei tegenover persbureau Reuters dat de vingerafdrukken van een van de zelfmoordterroristen overeenkomt met de afdrukken van een vluchteling die zich in oktober in Griekenland heeft geregistreerd.

De Belgische politie is momenteel bezig met invallen in de Brusselse wijk Molenbeek. Die wijk wordt gezien als een broeinest van jihadisten. Ook een van de daders in Parijs woonde in Molenbeek.

'Een groot aantal politieagenten is begonnen met een inval in een gebouw in Delaunoystraat', aldus RTBF, de Franstalige publieke omroep van België.

null Beeld anp
Beeld anp

De Franse autoriteiten hebben opnieuw twee daders van de aanslagen geïdentificeerd. Een van de daders zou uit Syrië komen, meldt AFP.

Een van hen werd internationaal door de politie gezocht. In totaal zijn nu vijf van de zeven zelfmoordterroristen geïdentificeerd.

De Franse justitie kan de echtheid van het Syrische paspoort, dat is gevonden bij het lijk van een van de aanslagplegers in Parijs, niet bevestigen. Dat meldt Reuters.

De Franse premier Manuel Valls heeft volgens Franse media aangekondigd dat uit veiligheidsoverwegingen evenementen tijdens de klimaattop die eind deze maand in Parijs begint, worden afgelast. De top wordt hoogstwaarschijnlijk beperkt tot onderhandelingen.

De klimaattop is 'cruciaal voor de toekomst van de planeet', zei Valls tegen RTL-radio. Zeker 117 staatshoofden of regeringsleiders hebben aangegeven de conferentie, die van 30 november tot 11 december wordt gehouden, te zullen bijwonen.

De Franse premier Manuel Valls. Beeld getty
De Franse premier Manuel Valls.Beeld getty

Franse gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen nacht twee trainingskampen en een vermoedelijke wapenopslagplaats van Islamitische Staat gebombardeerd in en rondom Raqqa, de 'hoofdstad' van IS in Syrië. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat de oorlog vanuit Groot-Brittannië volgt via waarnemers ter plaatse.

Twaalf vliegtuigen wierpen in totaal twintig bommen af, de grootste luchtaanval die Frankrijk tot nog toe tegen IS in Syrië uitvoerde. De toestellen stegen op vanaf bases in Jordanië en de Perzische Golf, in coördinatie met Amerikaanse strijdkrachten.

Een Frans gevechtsvliegtuig vertrekt vanaf een militaire basis in Jordanië. (Datum onbekend) Beeld epa
Een Frans gevechtsvliegtuig vertrekt vanaf een militaire basis in Jordanië. (Datum onbekend)Beeld epa

Anonymous voert de strijd tegen IS op naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. De hackersgroep kondigt in een videoboodschap 'massale cyberaanvallen' aan.

'Anonymous-leden van over de hele wereld zullen jullie opjagen', zegt een Franstalige gemaskerde man in de video, die op YouTube staat. 'We zullen jullie opsporen en niet meer laten gaan. Dit is onze grootste operatie ooit. Verwacht massale cyberaanvallen. Het is oorlog. Zet je schrap. Het Franse volk is sterker dan jullie en zal nog sterker uit deze gruwelijkheden komen.'

Een vierde dader die vrijdag in Parijs terroristische aanslagen pleegde en zich daarbij opblies, is volgens Franse media geïdentificeerd. Het gaat om een man die Samy zou heten en wiens familie in Bobigny woont, een noordoostelijke voorstad van Parijs.

Laten we na 13 november 2015 niet dezelfde fouten maken als in 2001: meer oorlog tegen terrorisme, schrijft Arnon Grunberg in zijn voetnoot. 'Als 9/11 ons iets heeft geleerd is het dat paniek en hysterie vijanden zijn van de vrijheid. Stoïcisme en nuchterheid zijn vrienden van de vrijheid.'

null Beeld afp
Beeld afp

De Franse autoriteiten hebben nog twee daders van de aanslagen in Parijs geïdentificeerd: de 20-jarige Bilal Hadfi en de 31-jarige Brahim Abdeslam.

Hadfi was een van de drie zelfmoordterroristen die toesloegen bij het Stade de France. Abdeslam blies zichzelf op in de Boulevard Voltaire; hij was de oudere broer van de 26-jarige Saleh Abdeslam naar wie internationaal een klopjacht gaande is.

De naam van een derde terrorist was al bekend: Ismael Mostefaï (29). Hij werd geïdentificeerd aan de hand van lichaamsdelen die in de concertzaal Bataclan werden aangetroffen.

Het opmerkelijke aan de strategie van IS was lange tijd dat de terreurbeweging géén spectaculaire aanslagen pleegde in Europa of de Verenigde Staten. Daarmee onderscheidde IS zich van Al Qaida, dat van dergelijke grootscheepse, centraal gecoördineerde acties zijn handelsmerk had gemaakt. IS concentreerde zich op het Midden-Oosten, waar het een kalifaat had gesticht.

Maar nu is er geen ontkomen aan: IS heeft gekozen voor een nieuwe strategie. Voor het eerst is een van de landen die het kalifaat militair bestrijden grootscheeps aangevallen op eigen terrein, op westers grondgebied. Niet alleen kalasjnikovs werden daarbij gebruikt, ook zelfmoordgordels.

Waarom gooit IS nu pas het roer om? Lees hier het artikel van Rob Vreeken.

Een Palestijnse bomgordel, in 2008 in beslag genomen bij een mislukte zelfmoordactie. Beeld epa
Een Palestijnse bomgordel, in 2008 in beslag genomen bij een mislukte zelfmoordactie.Beeld epa

De Franse premier Manuel Valls heeft zojuist bevestigd dat de politie in meerdere steden 150 huiszoekingen bij vermoedelijke islamisten heeft gedaan. Daarbij zijn onder meer drugs en wapens in beslag genomen, inclusief een raketwerper en een kalasjnikov.

De Franse inlichtingendiensten hebben sinds de zomer meerdere terroristische aanvallen verhinderd, zei Valls. Daarnaast zei Valls dat 'terroristen weer kunnen toeslaan, in de komende dagen of in de komende weken, we moeten nog lang met deze dreiging leven.' De Franse politie weet dat er andere terroristische aanvallen worden voorbereid, aldus Valls. 'Niet alleen in Frankrijk maar ook in Europa.'

De aanslagen van afgelopen vrijdag werden 'georganiseerd, doordacht en gepland vanuit Syrië', bevestigde de premier.

Premier Manuel Valls (M) gisteren in Parijs. Beeld epa
Premier Manuel Valls (M) gisteren in Parijs.Beeld epa
Een vrouw brandt een kaarsje voor de Franse ambassade in Warschau, Polen. Beeld reuters
Een vrouw brandt een kaarsje voor de Franse ambassade in Warschau, Polen.Beeld reuters

Aanslagen als die in Parijs zijn een schokkende ervaring voor iedereen, zegt traumaspecialist Kaz de Jong (54) van Artsen zonder Grenzen in een interview met Wil Thijssen.

'De gevolgen zijn onmiskenbaar. Mensen zijn van slag, ook al zijn ze niet direct of indirect bij de aanslagen betrokken. We worden collectief bang. En dat is precies de bedoeling.'

Mensen vluchten weg van de Bataclan concertzaal na de aanslagen in Parijs. Beeld reuters
Mensen vluchten weg van de Bataclan concertzaal na de aanslagen in Parijs.Beeld reuters

Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die deze week naar Frankrijk reizen, moeten rekening houden met vertraging. Volgens de Verkeers Informatie Dienst (VID) dreigen er door grenscontroles lange files te ontstaan.

'Automobilisten moesten bij Rekkem soms drie kwartier wachten voordat ze de zwaarbewapende agenten aan de grens konden passeren', aldus de VID. Ook op andere plekken wordt voorlopig nog streng gecontroleerd. 'Dat is slecht nieuws voor de nieuwe werkweek, omdat de grensovergangen dan weer intensiever worden gebruikt.'

De Franse politie heeft in de nasleep van de aanslagen op meerdere plekken in Frankrijk woningen doorzocht. Franse media meldden vanochtend vroeg dat daarbij meerdere mensen zijn opgepakt.

Onder meer in Toulouse, Grenoble, Jeumont (bij de Frans-Belgische grens) en de Parijse voorstad Bobigny vonden de invallen plaats.

Politie bij de Eiffeltoren. Beeld afp
Politie bij de Eiffeltoren.Beeld afp

Op alle overheidsgebouwen in heel Nederland hangen vandaag de vlaggen halfstok, als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen. In de hele Europese Unie wordt om 12 uur een minuut stilte in acht genomen.

Nederland staat ook stil om 12 uur. Treinen rijden niet en de publieke televisie- en radiozenders houden een minuut stilte, evenals regionale omroepen. Ook op Schiphol is er een minuut stilte. De luchthaven bekijkt nog of in die zestig seconden de vliegtuigen ook aan de grond blijven.

null Beeld afp
Beeld afp

De Franse ministerraad gaat bekijken of moskeeën waarin radicalisme gepredikt wordt, moeten worden opgedoekt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve meegedeeld.

'Er komt overleg in de ministerraad over de ontbinding van moskeeën waarin wordt opgeroepen tot haat', zo deelde hij mee. Verder benadrukte Cazeneuve dat de middelen van de Franse inlichtingendiensten al voor de aanslagen van vrijdag sterk waren toegenomen.

Europa slaagt er steeds minder in zich af te schermen van de brandhaarden in het Midden-Oosten. Het begon van de zomer met de vluchtelingen, wier komst landen en samenlevingen splijt. Vrijdagavond volgden de terroristen van de 'Islamitische Staat' (IS), die de oorlog naar het hart van Parijs brachten. Eerste, natuurlijke reflex van Europa dit weekeinde: het wil zich afgrendelen. Er wordt geroepen om betere controles aan de grenzen, sommigen politici willen de grenzen van hun land zelfs sluiten.

Niets zal hierna hetzelfde zijn: die gedachte drong zich op na de aanslagen van 11 september 2001 in New York. De aanslagen van vrijdag kunnen ook zo'n ijkpunt blijken. Zullen de gevolgen net zo verstrekkend zijn? Lees hier de analyse van Arie Elshout.

null Beeld Noma Bar
Beeld Noma Bar
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden