Live

Teruglezen - Orkaan Irma eist twee doden en 43 gewonden Sint Maarten, grootste evacuatie in geschiedenis Miami

Mondjesmaat komt de noodhulp op gang in het door orkaan Irma verwoeste Sint Maarten. Intussen koerst Irma - nog altijd met vernietigende kracht - af op Cuba en Florida, waar iedereen rekent op een nieuwe ramp. Lees de ontwikkelingen rond het Caribische stormweer terug in dit liveblog.

Een luchtfoto van de verwoesting op Sint Maarten Beeld ANP

8 september 2017, 18:20

Reportage: vastklampen aan militairen NL

Op Sint Maarten is er geen sterveling die iets verwacht van de lokale regering-Marlin, ziet correspondent Kees Broere. Burgers klampen zich vast aan de Nederlandse militairen. Orde en noodhulp, ze moeten van overzee komen. Zijn hele reportage lees je hier (+)

Nederlandse militairen aan het werk op Sint Maarten Beeld ANP

8 september 2017, 17:54

Geen afzonderlijke actie Giro555

De Samenwerkende Hulporganisaties achter Giro555 beginnen vooralsnog geen afzonderlijke actie voor de noodhulp aan Sint-Maarten en andere plaatsen waar orkaan Irma verwoestingen heeft aangericht. Ze steunen wel de actie van het Rode Kruis en roepen Nederlanders die willen helpen op tot donaties aan gironummer 5125. Het Rode Kruis heeft 'een goede lokale aanwezigheid op het eiland, net als op de overige Nederlandse Antillen', melden de SHO. In combinatie met de inzet van de Nederlandse overheid is er volgens de organisaties 'vooralsnog voldoende hulpverleningscapaciteit voor de schaal van de ramp'.

8 september 2017, 17:51

Grootste evacuatie in geschiedenis Miami

De Amerikaanse autoriteiten roepen 650 duizend mensen op hun huizen in en rond de stad Miami te verlaten. Het gaat om de grootste evacuatie in de geschiedenis van de regio, zei burgemeester Carlos Giménez van de county Miami-Dade. In het gebied wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen. Terwijl orkaan Irma de kust naderde, openden de autoriteiten tal van noodopvangplaatsen.

Ook voorzien ze in gratis busvervoer naar die centra. De luchthaven van de stad is nog open, maar veel vluchten zijn geschrapt. De orkaan komt naar verwachting zondagochtend vroeg (lokale tijd) aan land in het zuiden van Florida. In de staat moeten ongeveer 1,2 miljoen mensen op last van de autoriteiten verplicht een veilig heenkomen zoeken, becijferde ABC News.

8 september 2017, 16:13

Dialysepatiënten naar Aruba

Volgens Plasterk zijn er 65 dialysepatiënten op Sint-Maarten. De vijftien meest acute patiënten gaan vrijdagavond met een vliegtuig van de kustwacht naar Aruba. Zij worden daar gedialyseerd. De andere vijftig gaan morgen met een Hercules van de luchtmacht.

8 september 2017, 16:06

Twee doden, 43 gewonden op Sint Maarten

Op Sint-Maarten zijn twee doden gevallen toen het eiland werd getroffen door orkaan Irma. Ook zijn er 43 gewonden, van wie elf ernstig. Dat maakte minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag bekend tijdens een persconferentie. Eén van de dodelijke slachtoffers is volgens Plasterk tijdens de orkaan waarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven. Donderdag was nog sprake van één dode en enkele gewonden.

8 september 2017, 15:55

Hoe zat het ook alweer met de eilanden?

Het gebied waar Irma heeft huisgehouden is een verzameling van bijzondere gemeentes en half-autonome staten. Wat is precies de status van al die eilanden en wat is hun relatie met Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk? Je leest het door op de eilanden op onderstaande kaart te klikken. Liever een grotere versie van de kaart? Klik dan hier.

8 september 2017, 15:25

'Stuur geld naar Nederlandse militairen'

Kees Broere spreekt ook eilandbewoner Gale Hodge, wier auto bij de storm total loss is geraakt. Ze zoekt al sinds woensdagmiddag naar haar vader, vertelt ze. Ze heeft geen idee meer waar zij hem kan vinden.

Maar haar grootste zorg, haar groeiende woede richt zich tegen de lokale regering van premier William Martin. 'Zeg alsjeblieft tegen de mensen in Nederland dat ze al het geld naar de Nederlandse militairen hier moeten sturen, en niets naar onze regering. Holland heeft geen idee wat er hier vóór de storm allemaal is gebeurd. De regering denkt alleen aan zichzelf en haar vrienden. Zij hebben de afgelopen jaren de mooiste huizen gebouwd, wij hebben allemaal onze huizen verloren.' De volledige reportage van Kees Broere verschijnt zo rond de klok van 20.00 uur online.

8 september 2017, 15:15

Onze correspondent volgt de mariniers

Kees Broere, onze correspondent op Sint Maarten, volgt vandaag de mariniers bij hun werk op het eiland. Bij Checkpoint Five constateert hij dat de Nederlandse krijgsmacht een soort parallelle regering is en feitelijk ook de enige waarin de bevolking op dit moment haar vertrouwen stelt.

Onze correspondent volgt het werk van de Nederlandse militairen op Sint Maarten Beeld Kees Broere

8 september 2017, 14:25

'Veiligheid Sint Maarten onder controle'

De veiligheid op Sint Maarten is onder controle, zegt de commandant van het Korps Mariniers. Op sommige plekken is het 'grimmig', maar er hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden.

Nederlandse militairen voeren op het door orkaan Irma zwaar getroffen eiland patrouilles uit, aldus de commandant. Op vitale plekken zijn controleposten opgezet. Gevraagd naar plunderingen zei de generaal dat de sfeer gespannen is. 'De supermarkten zijn leeg, dus mensen zijn op zoek.'

8 september 2017, 14:07

TUI heeft handen vol aan evacuatie

Reisbureau TUI heeft de handen vol aan het faciliteren van de vijfhonderd Nederlanders die in Florida zitten. De organisatie probeert een onbekend aantal landgenoten dat in Miami Beach zit te evacueren naar Orlando, maar lange files en benzinetekorten bemoeilijken dat proces, zegt TUI tegen persbureau ANP.

Vanaf Schiphol is vandaag een leeg vliegtuig vertrokken naar Miami. Op de valreep, want later vanavond sluit de luchthaven. Het toestel vliegt vervolgens naar Orlando, vanwaar het Nederlanders die al zouden terugvliegen naar Amsterdam brengt. 'Het is géén repatriëringsvlucht', zegt TUI.

Vakantiegangers die vanwege Irma eerder naar huis willen, moeten wachten tot na de orkaan. Tijdens de storm blijven de internationale luchthavens dicht.

Een tankstation in Miami heeft geen benzine meer. Beeld ap

8 september 2017, 13:33

'Niet of nauwelijks plunderingen'

Na elke natuurramp circuleren nieuwsberichten over grootschalige plunderingen, tot verbijstering van hoogleraar psychologie Tom Postmes. Want, zegt hij: 'Onderzoek toont keer op keer aan: na een ramp zijn er niet of nauwelijks plunderingen.'

Zo was het met orkaan Katrina. 'De plunderingen bleken niet omvangrijk, zoals wel in de media werd vermeld.' Postmes vermoedt dat ook over plunderingen op Sint Maarten spookverhalen rondgaan. Een interview met de hoogleraar leest u hier.

8 september 2017, 13:08

Stormvloed in Florida voorspeld

De vooruitzichten voor Florida zijn niet goed, als we het Amerikaanse orkanencentrum mogen geloven. Het instituut waarschuwt voor stormvloeden tot 3 meter hoog (bovenop het normale getij) langs de gehele zuidkust van de staat, grofweg van Palm Beach tot Fort Myers. De Florida Keys, een door toeristen geliefde archipel voor de Amerikaanse kust, zal waarschijnlijk verworden tot moeras.

Het hoofd van de federale nooddiensten drukte de bewoners van laaggelegen gebieden op het hart om niet achter te blijven. 'Ze moeten gehoor geven aan de oproep en wegwezen.' Ook koppige inwoners die wel raad weten met een orkaan. 'Ik ken niemand in Florida die heeft ervaren wat op het punt staat te gebeuren in zuid-Florida.'

8 september 2017, 12:36

Tussenstand giro 5125: 850 duizend euro

850 duizend euro doneerden Nederlanders tot dusver voor noodhulp aan Sint Maarten. Twee dagen geleden opende het Rode Kruis giro 5125, waarop mensen een geldbijdrage kunnen storten. De hulporganisatie drukt mensen op het hart geen spullen te geven maar geld. Het Rode Kruis wil daarmee zelf de goederen aanschaffen die nodig zijn in het rampgebied, vooral voedsel, tenten en dekzeilen.

8 september 2017, 12:26

Harvey en Irma, al 75 jaar getrouwd

Hij heet Harvey, zij heet Irma, en ze zijn al 75 jaar getrouwd. Het bejaarde koppel uit de Verenigde Staten treft het ongemakkelijke toeval dat ze hun namen delen met twee zware orkanen die hun land deze zomer te verduren krijgt. 'Ik weet niet hoe ze het hebben geflikt om een Harvey en een Irma te hebben', aldus Irma Schluter. De New York Times maakte een sympathiek portret van het tweetal.

8 september 2017, 12:16

Oproep tot orde en kalmte

De minister-president van Sint-Maarten, William Marlin, heeft de bevolking van zijn door orkaan Irma getroffen eiland toegesproken via de radio. Hij riep op tot kalmte en veroordeelde de plunderingen waarvan melding wordt gemaakt.

Op Sint Maarten geldt een uitgaansverbod in verband met de nieuwe orkaan José die opkomst is. Marlin droeg de eilandbewoners op zich hieraan te houden.

8 september 2017, 11:43

9 doden op Franse eilanden, 7 vermist

De Fransen hebben beter zicht op het aantal slachtoffers van Irma. De minister van Binnenlandse Zaken meldt dat op het Franse deel van Sint Maarten en op het eiland Saint-Barthélemy zeker negen doden zijn gevallen. Zeven mensen worden vermist en 112 personen zijn gewond geraakt. Over slachtoffers op het Nederlandse deel van Sint Maarten is minder bekend. Minister Plasterk bevestigde gisteren dat er een dode en een paar gewonden zijn gevallen.

Nederlandse militairen op Sint Maarten. Beeld anp

8 september 2017, 11:03

Koning gaat naar Curaçao

Koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar Curaçao, vergezeld door minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koningsrijksrelaties. De twee worden daar geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend na orkaan Irma. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

In een reactie op Facebook schreef het koningspaar: 'De inwoners van Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba worden getroffen door verwoestend natuurgeweld. Orkaan Irma eist een zware tol. Ons hart gaat uit naar alle getroffenen op de Bovenwindse Eilanden. U bent ons dierbaar en in onze gedachten zijn wij bij u.'

Of en wanneer zijn bezoek aan het getroffen gebied schikt, laat de koning aan de gouverneur van Sint Maarten, zei hij op straat in Amsterdam tegen De Telegraaf. 'Ik wil niemand in de weg lopen.'

8 september 2017, 10:27

Irma bedreigt Trumps vastgoedbezit

Mogelijk beschadigt orkaan Irma ook bezittingen van de Amerikaanse president. Donald Trumps vastgoed in Florida ligt op het verwachte pad van de orkaan. Inclusief zijn oogappel, Mar-a-Lago. Dit luxueuze golfresort moet worden ontruimd vanwege de naderende storm, want de zone waarin het ligt is door de autoriteiten bestempeld als levensgevaarlijk. Zo'n 125 duizend mensen in Palm Beach moeten het gebied tijdelijk te verlaten.

In Florida heeft de president ook nog andere grote vastgoedbezittingen, waaronder drie Trump Towers in Miami en een drietal luxueuze golfclubs. (Daartoe behoort ook de Trump National Doral, waar Olaf Tempelman in zijn zoektocht naar aardse paradijzen deze surrealistische reportage maakte.)

Reeds getroffen door de orkaan is Trumps landgoed op Sint Maarten, Château des Palmiers genaamd. De president zette het eerder dit jaar te koop en verhuurt het in de tussentijd (in het hoogseizoen voor 20 duizend euro per nacht). Het is niet bekend hoe het Château uit de orkaan is gekomen.

8 september 2017, 9:50

Irma naar categorie 4

Irma heeft wat ingeboet aan kracht. Het Amerikaanse orkaancentrum heeft de Caribische orkaan afgeschaald naar categorie 4. De afgelopen dagen richtte de orkaan een ravage aan met een kracht in categorie 5, waarbij windsnelheden van meer dan 250 kilometer per uur de norm zijn.

Maar daarmee zijn de kopzorgen allerminst weg voor de honderdduizenden mensen die de komende dagen Irma over zich heen krijgen. Categorie 4 is de kracht waarmee orkaan Harvey twee weken geleden Texas aandeed en daar enorme schade aanrichtte.

Met windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur en – schadelijker nog – extreme regenval op komst gaat Florida uit van het ergste. Een half miljoen inwoners van Miami en omstreken is op de vlucht geslagen voor de orkaan, die naar verwachting zondagmiddag de dichtbevolkte kust van de staat bereikt.

8 september 2017, 8:56

Rutte: Haast geboden bij noodhulp

De ontreddering op Sint Maarten is groot, zei premier Rutte zojuist tijdens een persconferentie in Den Haag. 'Een deel van de bevolking is verstoken van eerste levensbehoeften.' De levering van hulp via de lucht en de zee is op gang gekomen, bevestigde premier. 'Nu is het zaak in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk voedsel, water en medicijnen ter plaatse te krijgen.' Haast dus: niet alleen omdat bewoners kampen met een acuut gebrek aan levensmiddelen, maar ook omdat een tweede orkaan op komst is.

Vrezend werd uitgekeken naar die tweede storm, orkaan José. Maar volgens de laatste inzichten is deze veel minder krachtig en zal hij Sint Maarten op een afstandje passeren, zei Rutte. 'Dat is het heel kleine beetje goede nieuws.' Op dit moment wordt gesproken van windkracht 5 of 6, voegde minister Plasterk toe. 'Dat is van een heel andere orde dan Irma. Maar we houden een vinger aan de pols.'

Gevraagd naar berichtgeving over plunderingen onderstreepten beide bewindslieden dat ordehandhaving op het eiland door de gebrekkige communicatiemogelijkheden moeilijk is. 'Het openbaar bestuur functioneert nauwelijks', zei Plasterk, die gisteren uitgebreid sprak met de minister-president van Sint Maarten. Rutte benadrukte dat de Nederlandse militairen behalve voor noodhulp ook op het eiland zijn om te zorgen voor de veiligheid.

Rutte en Plasterk tijdens de persconferentie. Beeld anp

8 september 2017, 8:46

Privé-eiland Richard Branson verwoest

De vernieling door Irma is van een willekeur waar ook de rijken der aarde niet aan kunnen ontkomen. Het privé-eiland van Richard Branson, eigenaar van zakenimperium Virgin, is 'volledig en volslagen verwoest', schrijft hij in een blog. 'We zijn nog bezig de schade op te maken, maar hele huizen en bomen zijn verdwenen.'

Zelf verbleef de miljardair tijdens de storm in een betonnen bunker op zijn eiland, die normaal dienstdoet als wijnkelder. Buiten zijn schuilplaats zijn deuren en ramen weggerukt en meters verder terechtgekomen. Het eiland wederopbouwen komt wel goed, zegt Branson. Hij richt zich vooral op de mensen die Irma nog voor de kiezen krijgen. 'Ik heb de kracht van deze storm met eigen ogen gezien. Zorg er alsjeblieft voor dat je binnenblijft, idealiter in georganiseerde schuilplaatsen of andere vaste betonconstructies met water, proviand en noodcommunicatiemiddelen.'

Necker Island is een paradijselijk oord in de Cariben dat behoort tot de Britse Maagdeneilanden. Mocht u twijfelen: de eilanden (Virgin Islands, in het Engels) zijn niet vernoemd naar het zakenimperium van Branson, die naast Necker ook nog Moskito Island bezit. Christopher Columbus is de naamgever.

Branson met oud-president Obama, tijdens diens vakantiebezoek aan Moskito Island. Beeld reuters

8 september 2017, 8:02

Status Sint Maarten bemoeilijkt hulp

De eerste verwijten klinken al. Waarom was Sint Maarten zo kwetsbaar voor de storm? Waarom zo'n gebrekkige voorbereiding? Had Nederland niet eerder in actie moeten komen? Waarom was de gevolmachtigd minister van Sint Maarten in Den Haag donderdagochtend niet gevraagd aanwezig te zijn bij het kabinetsberaad in het Nationaal Crisis Centrum? Het kwam critici allemaal erg onprofessioneel over.

Bijna alle antwoorden zijn terug te voeren op het feit dat Sint Maarten een autonoom land is binnen het koninkrijk.

8 september 2017, 7:49

Noodhulp komt mondjesmaat op gang

Stukje bij beetje komt de noodhulp aan Sint Maarten op gang. Gisteravond (Nederlandse tijd) slaagde het marineschip Zr. Ms. Pelikaan erin aan te meren in de containerhaven van de hoofdstad Philipsburg. Dat bleek bepaald geen sinecure: de haven is zwaar beschadigd door de orkaan en moeilijk bereikbaar. Vannacht is een tweede marineschip, Zr. Ms. Zeeland, succesvol aangemeerd.

Ook via de lucht is een eerste verbinding gelegd. Een testvliegtuig van de Curaçaose kustwacht landde vannacht op het gehavende vliegveld van Sint Maarten. Landen is dus mogelijk, maar de piloten zullen het zonder verkeerstoren moeten stellen.

8 september 2017, 7:44

'It's the fucking apocalypse'

Na de storm komen de plunderaars, tekent correspondent Kees Broere op in zijn indringende reportage. Met eigen ogen zag hij de vernietigende kracht van Irma op Sint Maarten. Het zijn bange mensen, schrijft hij, wier leven is weggeblazen en die niet weten wat de toekomst brengt. 'It's the fucking apocalypse.'

De reportage vanaf Sint Maarten leest u hier. (+)

Ravage op Sint Maarten. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.